https://www.verkkouutiset.fi/koment...it-parjasivat-usan-kovimmassa-harjoituksessa/
Komentaja paljastaa: Näin Hornetit pärjäsivät USA:n kovimmassa harjoituksessa
Ensiluokan palautetta
Red Flagin harjoitusvastustajana toimii Yhdysvaltain ilmavoimien 18th Aggressor Squadron, joka pyrkii jäljittelemään teknologisesti edistyneen vastustajan kalustoa ja taktiikkaa.
Aggressoriyksikkö käyttää F-16 -hävittäjiä sekä esimerkiksi häirintään tarkoitettua lentokalustoa. Harjoitusvastustajalla on käytössään myös simuloitua ilmatorjuntaa. Alaskassa toimiva 18th Aggressor Squadron on erikoistunut simuloimaan muun muassa venäläisvalmisteista kalustoa. Harjoitusvastustajat käyttävät kovan luokan tiedustelutietoa matkiessaan mahdollisia uhkia.
Verkkouutiset kertoo vihollista harjoituksissa esittävästä yksiköstä tarkemmin
tässä jutussa.
– Agressorilaivue on erittäin ammattitaitoinen. He kykenivät asiantuntevasti tuottamaan realistisen ja haastavan vastustajan ohjaajillemme. Heiltä saatu palaute lentokierroksista oli myös ensiluokkaista, Timo Herranen toteaa.
Harjoittelivatko Suomen Hornetit Red Flag –harjoituksen aikana toimintaa simuloituja venäläisuhkia vastaan?
– Harjoituksessa ei harjoiteltu mitään tiettyä olemassa olevaa valtiota vastaan, ei Venäjää eikä mitään muutakaan, Herranen vastaa.
– Uhkatasoa ja sen elementtien vaativuutta säädettiin lentokierroskohtaisesti. Harjoituksessa kuvattiin käytössä olevia 3,4 ja osin ns. 4+ sukupolven koneita, joita myös meidän toimintaympäristössä esiintyy, hän jatkaa.
Herrasen mukaan toimintatavat ja taktiikat oli valittu niin, että ne muodostavat riittävän haastavan tilanteen.
– Ulkomaille ei kannata mennä harjoittelemaan Hornet vastaan Hornet -taistelua. Sitä voimme harjoitella kotona.
18th Aggressor Squadronin komentaja, everstiluutnantti
Jason Monaco on kertonut Suomen ilmavoimien tehneen vastustajiinsa
suuren vaikutuksen. Eversti Timo Herrasen kertoman perusteella kehut suomalaisten osaamisesta eivät ole pelkkää sanahelinää. Hänen mukaansa suomalaiset pärjäsivät hyvin muun muassa harjoituksesta kerättyyn pitkän ajan keskiarvodataan verrattuna .
– Ohjaajamme toimivat myös niin sanotussa Mission Commander rooleissa, joissa MC vastaa koko lento-operaation suunnittelemisesta ja toteuttamisesta. Harjoituksen ympäristössä näiden tehtävien menestyksekäs toteutus osoittaa koulutuksemme ja ohjaajiemme tason, hän jatkaa.
Herranen kiittelee myös ilmavoimien teknisen henkilöstön toimintaa. Yksikään Hornetien lentokierros ei peruuntunut teknisten ongelmien vuoksi.
Harjoittelu Red Flagin kaltaisessa mahdollisimman todellisessa ilmasotaympäristössä on Herrasen mukaan korvaamatonta.
– Siellä kyetään tuomaan esiin puutteita ja vahvuuksia ja vertaamaan kykyä muihin huippuosaajiin. Kokemukset analysoidaan ja siirretään suoraan isänmaan puolustukseen. Vain harjoittelemalla parhaiden kanssa vaikeissa olosuhteissa voi kehittyä huipulle.