Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Reserviläiskirje synnytti ryntäyksen reservistä siviilipalvelukseen

Viestiketju osiossa 'Varusmiespalvelus' , aloittaja Umkhonto, 15.01.2017.

 1. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,602
  Tykkäykset:
  2,237
  Pisteet:
  316
  Reserviläiskirje synnytti ryntäyksen reservistä siviilipalvelukseen – ”Se on tietoinen ratkaisu”
  Täydennyskoulutusta laajennetaan Kuopion Pelastusopistoon.
  Kotimaa15.1. 11.15
  ILKKA LAITINEN
  [​IMG]
  Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa järjestetään tänä vuonna kahdeksan täydennyspalveluskurssia reserviläisille, jotka haluavat erota reservistä. Kuvassa siviilipalvelusmiehiä saapumassa Lapinjärven koulutuskeskukseen vuonna 2010.

  Antti Autio STT
  Reserviläisten hakemukset siviilipalvelukseen ovat moninkertaistuneet. Perinteisesti hakijoita on ollut 100–200, mutta toissa vuonna saapui lähes tuhat hakemusta ja viime vuonna yli 700, kertoo siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen. – Kaikkein merkille pantavin tekijä oli Puolustusvoimien lähettämä reserviläiskirje, joka sai aikaan toukokuussa 2015 tilanteen, että alkoi tulla hakemuksia täydennyspalvelukseen eli pois reservistä siviilipalveluksen puolelle, Reijonen kertoo.

  Reijonen arvioi, ettei luku enää putoa aiemmalle tasolle vaan asettuu noin 500 hakijan paikkeille.

  Täydennyspalveluun hakeneet ovat varusmiespalvelun suorittaneita alle 50-vuotiaita. Reijonen luonnehtii heitä aivan tavallisiksi suomalaisiksi miehiksi, joilla on hyvä motivaatio osallistua täydennyskoulutukseen.

  – He ovat itse omalla allekirjoituksellaan tehneet hakemuksen. Se on tietoinen ratkaisu heiltä, Reijonen sanoo.

  Täydennyskoulutettavien määrän kasvu on johtanut siihen, että tarvitaan lisää kursseja. Maanantaina käynnistyy ensimmäinen kurssi Kuopion Pelastusopistossa.

  Tänä vuonna Kuopiossa järjestetään kolme ja Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa kahdeksan täydennyskoulutuskurssia. Tähän mennessä kursseja on järjestetty vain Lapinjärvellä Uudellamaalla.

  Täydennyskoulutus sisältää Kuopiossa ensiapu- ja alkusammutuskoulutusta sekä yleistä varautumista kriiseihin. Kurssit kestävät viikon.

  – Viikko on tietysti aika lyhyt aika kouluttaa yhteiskunnalle tärkeitä tietoja ja taitoja.

  ”Ei erityisen tarpeellinen”
  Aseistakieltäytyjäliitto suhtautuu kursseihin kielteisesti. Järjestösihteeri Kaj Ranisen mukaan on perusteetonta, että kaikki reservin kieltäytyjät pakotetaan kursseille.

  – Kyseessä on yksi viiden päivän mittainen kurssi, jonka sisältö ei ole erityisen tarpeellinen yhteiskunnalle eikä myöskään näille ihmisille, Raninen arvioi.

  Hän sanoo, että kurssit rikkovat myös ihmisten yhdenvertaisuutta, koska armeijassakaan kaikkia ei kutsuta kertausharjoituksiin.

  http://www.aamulehti.fi/kotimaa/res...lvelukseen-se-on-tietoinen-ratkaisu-24205319/
   
 2. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,602
  Tykkäykset:
  2,237
  Pisteet:
  316
  Tietääkseni ketään ei kutsuta kertausharjoituksiin vaan sinne mennään käskettynä.
   
  ak.tied, Honcho, Fremen ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 3. Mainos 4. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,318
  Pisteet:
  316
  Tämä on ollut täysin odotettua kun muuten ihmisten elämässä taka-alalle painunutta asevelvollisuusasiaa on nostettu framille ja ajankohtaistettu aikaisempaa enemmän. Myös mieli ja henkilökohtaiset eettiset näkemykset voivat vuosien varrella muuttua suuntaan jos toiseenkin.

  Näille on vapaassa ja liberaalissa yhteiskunnassa annettava tilaa ja minkään ratkaisun ei ole tarpeen olla lopullinen.
   
  Honcho, skärdis ja Myrskyhiiri tykkäsivät tästä.
 5. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  841
  Pisteet:
  636
  Täydennyskurssi on siinä mielessä erittäin tarpeellinen, että nopea arviointi henkilön soveltuvuudesta mihinkään vastuutehtävään voidaan tehdä, ja soveltuville antaa perustiedot siitä mihin tehtäviin heitä poikkeusoloissa käytetään. En lainkaan usko, että kaikki täydennyskurssin suorittajat olisivat yhteiskuntavastaisia tai vastuunpakoilijoita, joten heille orientaatio on oikein hyvä.
   
  Honcho, Myrskyhiiri ja Umkhonto tykkäsivät tästä.
 6. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  841
  Pisteet:
  636
  Ehkä on syytä aina mainita myös se toinen puoli - reserviläiskirjeen jälkeen huomattava määrä asevelvollisia on aktivoitunut perehtymään poikkeusolojen tehtäviinsä ja tuoreuttamaan osaamistaan siinä. Asevelvollisuus on varautumisluonteensa takia erityinen kansalaisvelvollisuus, ja siksi on erittäin hyvä että sen ei anneta vaipua merkitsemättömiin.
   
  Honcho, MeriTJ, Kaira ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 7. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,602
  Tykkäykset:
  2,237
  Pisteet:
  316
 8. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,318
  Pisteet:
  316
  Kohu nousi aivan odotetusti ja myös oikeutetusti eivätkä selittelyt jälkikäteen enää paranna tilannetta. Jokainen elää omassa kuplassaan, mutta siitä huolimatta on ymmärrettävä ja annettava tilaa myös erilaisille näkemyksille. Yhteiskunnassa riittää ihmisiä jokaiseen suuntaan lähtevään junaan, joista osa jää myöhästyttyään asemalle, tai tulee aluksi epähuomiossa nousseeksi väärään junaan jäädäkseen heti seuraavalla asemalla pois.

  Siviilipalvelus on lainmukainen vaihtoehto asepalveluksen suorittamiselle. Jo pelkästään tämän vuoksi palvelusmuodon vertaaminen sotilaskarkuruuteen (palvelusrikos) on ontuvaa ja aiheellisesti tuomittavaa.
   
  Honcho, MeriTJ, skärdis ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 9. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,653
  Tykkäykset:
  23,262
  Pisteet:
  1,286
  kuplassaan ja se on tottavie näin. Yhteiskunta ja yksilöt sen mukana muuttuvat koko ajan. Kannattaa pitää mielestäni jatkuvasti silmänaloissa se de facto, että viimeisestä sankarillisesta torjuntavoitosta on aikaa se noin 72 vuotta. Yhden miehen elinikä tissiä lupsuttavasta mökelöstä höpisevään vaariin siis. Ja Suomi on muuttunut tuona aikana mielestäni kohtu merkittävästi.

  Olen ollut pitkään epäortodoksinen ressu, joka ei ole uskonut aikoihin mihinkään "satojentuhansien sotilaiden" YH-tapahtumaan. Seuraava mahdollinen torjuntavoitto saavutetaan tai jätetään saavuttamatta hirmu paljon pienemmin joukoin kuin mitä yleensä tohistaan. Asevelvollisuusjärjestelmä tuottaa jatkuvasti ns. nuorta lihaa tarpeeksi asti rulliin, on varaa valkatakin ja sijoittaa sijoittamattomaan reserviinkin...:cool:

  Kyllä PVssa on jo ajat sitten herätty ns. uuteen aikaan. Ns. kynnysasejärjestelmät ja niihin satsaaminen on ollut SE juttu. Lihavirta rintamalle malliin kaikki mi jaksoi kalpaa käyttää - on jäänyt toiselle ellei jopa neljännelle sijalle. Voitteko väittää vastaan, kun kelaatte kertauskutsujen määrää ja osoittumista viimeisten 25 vuoden aikana?

  Oma erittäin mielenkiintoinen keskustelunaiheensa olisikin se, miten luodaan Maavoimille "kynnysasejärjestelmä" Ilma- ja Merivoimien malliin? Minä veikkaan, että se on vauhdilla tekeillä ja monet pienet peliliikkeet viittaavat ja vahvasti tähän. :):oops:
   
  Honcho, MeriTJ, Rannari ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 10. Myrskyhiiri

  Myrskyhiiri Kenraali

  Liittynyt:
  24.04.2014
  Viestejä:
  2,141
  Tykkäykset:
  3,039
  Pisteet:
  636
  Ne itse ovat puhuneet mm. MLRS:stä juurikin termillä kynnysasejärjestelmä. Samalla suluttamisen teknistyminen älykkäämmäksi on varmaankin samassa kategoriassa. It-ohjusjärjestelmät pienistä suurempiin. Rakenteellisella puolella valmiusjoukkojen perustaminen ja välittömien valmiuskohottamiskertausten mahdollistaminen ajaa samaa asiaa.

  Sitäpaitsi tankkeja (2A4) on nyt jakaa jopa Sodankylään asti, missä niitä on torilla nyt kovasti esitelty ja ihmetelty.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 11. Myrskyhiiri

  Myrskyhiiri Kenraali

  Liittynyt:
  24.04.2014
  Viestejä:
  2,141
  Tykkäykset:
  3,039
  Pisteet:
  636
  Jos siviilipuolelle siirtyvät koulutetaan esim. väestönsuojeluun, niin ovat todellakin oikeassa paikassa ja hyödyllisempiä kuin vastentahtoisesti mukana PV:ssä. Väestönsuojien käyttöosaaminen on kuulemma huonoilla kantimilla tänä päivänä.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 12. Lurker

  Lurker Luutnantti

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  349
  Tykkäykset:
  668
  Pisteet:
  36
  0,07% reserviläisistä hakeutui vuodessa siviilipalvelukseen. Ei aiheuta vielä valtavaa sydämentykytystä.
   
  Myrskyhiiri, Honcho, J0h1F ja 6 muuta jäsentä tykkää tästä.
 13. Ingsoc

  Ingsoc Eversti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,705
  Tykkäykset:
  3,453
  Pisteet:
  316
  En ohita ilmiötä pelkällä olankohautuksella.

  Epäilen vahvasti, että sivarisiirtoja ei todellakaan hae ne asenneongelmaiset tai ylipainoiset kaljaveikot. Varsinkin kun puolustusvoimat on jo 90-luvulla kotiuttanut sitä heikompaa ja asennevammaista porukkaa suoraan sijoittamattomaan reserviin.

  Kun jälkisivariin hakeudutaan niin sinne todennäköisesti hakeudutaan sen takia, että sijoitus on olemassa - ei sen takia ettei sitä ole.

  Kaikki jälkisivariin hakeutuneet joita itse tiedän ovat olleet reservin aliupseereja tai upseereja. Jos jälkisivariin menee maavoimista pataljoonan verran vuodessa johtajia niin kyseessä ei ole mikään pikkujuttu. Ne miehet on nykylainsäädännön ja käytäntöjen mukaan yhtä kuin menetetty.
   
  Umkhonto tykkäsi tästä.
 14. Mainos 15. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,653
  Tykkäykset:
  23,262
  Pisteet:
  1,286
  Joo, tuskin on aihetta viiltää ranteitaan tämän vuoksi. Korostan, että minun pointtini ei ole tässä vekslautumisessa.
   
 16. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,653
  Tykkäykset:
  23,262
  Pisteet:
  1,286
  Suurimmalle osalle suomalaisia koko aihe on lähinnä absurdi. Minä kuvittelin jossain vaiheessa reserviharrastustani, että nythän sitä tehdään juttua, joka kiinnostaa melkein kaikkia.:D Myöhemmin tajusin, että jos mikä on marginaalitoimintaa Suomessa, niin juuri hanakka mp-harrastus.:confused:

  On varmasti paikallaan säilyttää selkeä velvollisuus, vapaaehtoiselle tielle siirryttäessä saatta isi tulla ullatus. Henki voi olla kova silloin, kun sitä ei vielä koeponnisteta.....ruudin palaessa tst-kentän kordiitinlöyhkäisessä infernossa liha voi osoittautua heikommaksi kuin tuo loputtoman vahva henki. :cool:

  Suomi ei ole maatalousyhteiskunta mallia -39, tuo mainio umpiperä, jossa ehdollistetut:oops: kansalaiset tekivät suht nöyrästi mitä käskettiin. Jossa kirmasi SKlaiset sankoin joukoin ja lottansa hämmensi kuulavelliä niin että kyynärpäät paukkuivat kilpaa timantinkiiltävien pystykorvien. :)

  Maailma on muuttunut ja ihmiset siinä mukana ja tuo muutos ei hevin pysähdy sillä, että mp-netin käräjäoikeus toteaisi sen toiseksi.
   
  Myrskyhiiri, Honcho, Sarek1 ja 6 muuta jäsentä tykkää tästä.
 17. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,041
  Tykkäykset:
  5,701
  Pisteet:
  1,286
  Paitsi ettei sivareille ole minkäänlaista sijoitusmenettelyä. Ei siis ole mitään käyttöä tuollaiselle soveltuvuusarvionnille vaan täydennyspalveluksessa lusitaan määrätyt aamut ja puuhastellaan jotakin.

  Mielestäni pitäisi olla sijoittamisjärjestelmä myös hyville sivareille. Jotakin VPK:den tai saksalaisen THW:n kaltaista.

  Techniches hilfswerk eli THW on saksalainen palokuntien ja armeijan pioneerijoukkojen väliin sijoittuva puolisotilaallinen laitos. Nimensä mukaisesti se on erikoistunut infran suojaamiseen ja ylläpitoon niin sodassa kuin rauhassakin.

  thw.de
   
  Myrskyhiiri, Honcho, Patu ja 7 muuta jäsentä tykkää tästä.
 18. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,096
  Pisteet:
  1,286
  Mikään ei estä valtiota kannustamasta nationalismiin ja militarismiin lapsille ja nuorille, se kiellettiin Neuvostoliiton toimesta koska se heikentää kansakuntaa, ei se ihan itsestään hävinnyt aikojen myötä.
  Yhdysvalloissa uniformuissa palvelevia palvotaan joka välissä, kouluissa vannotaan valaa lipulle, tämä on kaikki täysin tietoista politiikkaa valtion olemassaolon turvaamiseksi.
  Heikot sortuvat ja katoavat, se on kyllä fakta maailmassa ja kaikki saavat ansionsa mukaan.

  Itse olin onnesta kuralla kun sain kirjeen ja hienon sijoituksen etulinjoille, melkein tippa tuli linssiin mutta olenkin vinksahtanut.
  Nyt pitää ruveta suunnittelmaan jotain koulutusta jolla voisi itsensä pitää jonnekin kelpaavana mahdollisimman pitkään.
   
  Myrskyhiiri ja Rajajääkäri tykkäsivät tästä.
 19. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,950
  Tykkäykset:
  18,592
  Pisteet:
  1,286
  Pidän kyllä sivariin siirtymistä varusmies- ja reservipalveluksen jälkeen aika erikoisena ratkaisuna.
   
  Honcho, J0h1F, Sarek1 ja 6 muuta jäsentä tykkää tästä.
 20. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,096
  Pisteet:
  1,286
  Palvelusajat pitäisi muutenkin olla 12-24kk, moni haluaa 6kk palveluksen ja vältellä vielä kertaukset tällä tavalla eli kyseessä on porsaanreikä.
  Ongelma on kuitenkin se että joku ajattelee näin, se on kasvatuksellinen asia joka korjautuu sillä mitä esitin.
   
 21. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,950
  Tykkäykset:
  18,592
  Pisteet:
  1,286
  Lisään vielä, että tuollainen sivariin siirtyminen on omastakin mielestä "rintamakarkuruutta" (vaikka ei lain tarkoittamassa mielessä, mutta kuitenkin maanpuolustushengen vastaista).

  Se osoittaa mielestäni varsin perusteellista vakaumuksen puuttumista.
   
  J0h1F, Sarek1, Rauhantekijä ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 22. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,041
  Tykkäykset:
  5,701
  Pisteet:
  1,286
  Toinen puoli Pv:n toiminta eli moni sai reserviläiskirjeen myötä kylmää vettä päälleen, kun paljastui ettei ole mitään sijoitusta eli on periaatteessa määritetty kruununraakiksi, mutta ei vaan ole välitetty ilmoittaa siitä reserviläiselle itselleen. Jos työkavereiden ym. puheet reserviläiskirjeestä ynnää, niin juuri tämä oli se hallitseva ajatus keski-ikäisiksi muuttuvien ikäluokkien joukossa.

  Ei kai ole mitään faktaa siitä, että nimenomaan sijoituksen omaavat olisivat nyt intoutuneet hakemaan sivariin.

  Sitä vakaumuksen vähättelyä ja rintamakarkuruutta voi nähdä sotavaltionkin puolella.
   
  Honcho tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu