Retkikeittimen hankinta (neuvoja kaivataan)

Tämä nyt lähinnä siis taistelumuonien ja normaalihuotojärjestelmän piirissä toimivan taistelijan näkökulmasta.

Pieninä annoksia valmistettavat kuivamuonat ovat suht. tehoton tapa muonittaa joukkoja säännöölisesti. Jo perinteinen soppatykki päihittää ne 6-0, säällisestä suurtalouskeittiöstä nyt puhumattakaan. Jenkkien MRE:n tarkoitus on korvata yksi ateria silloin kun GI ei pääse Base Campin kanttiiniin tai KBR ei kykene rahtaamaan catering tarjoilua perille, niiden säännöllinen järsiminen aiheuttaa vatsanpuruja.

TS. jos taistelumuonan on tarkoitus täydentää huoltoa silloin kun lämmintä ruokaa ei kyetä järjestämään, on kustannustehokkaampaa toimittaa annoksen kanssa esim kertakäyttökeitin ja palanen heksaa, niinkuin esim ranskalaisissa annoksissa tulee, kuin turata kaasujen kanssa.

Huollon ulottumattomissa toimivat sissit erikoisjoukot ovat sitten asia erikseen.
 
Pieninä annoksia valmistettavat kuivamuonat ovat suht. tehoton tapa muonittaa joukkoja säännöölisesti. Jo perinteinen soppatykki päihittää ne 6-0, säällisestä suurtalouskeittiöstä nyt puhumattakaan. Jenkkien MRE:n tarkoitus on korvata yksi ateria silloin kun GI ei pääse Base Campin kanttiiniin tai KBR ei kykene rahtaamaan catering tarjoilua perille, niiden säännöllinen järsiminen aiheuttaa vatsanpuruja.

TS. jos taistelumuonan on tarkoitus täydentää huoltoa silloin kun lämmintä ruokaa ei kyetä järjestämään, on kustannustehokkaampaa toimittaa annoksen kanssa esim kertakäyttökeitin ja palanen heksaa, niinkuin esim ranskalaisissa annoksissa tulee, kuin turata kaasujen kanssa.
No kuitenkin tämä on valitu tapa. SA-tilanteessa pyritään saamaan joukoille yksi kenttäkeitinateria vuorokaudessa ja muuten mennään taistelumuonalla.. Ei kannata sotkea RA-muonitusta, jonka tehokkuuden mitta on raha, ja kriisiaikaa keskenään. Tehottomuutta ei kannata mitata pelkästään rahalla.

Muuten käsityksesi MRE:stä ja muistakin taistelumuonien käytöstä on kyllä erittäin väärä. Esimerkiksi Afganistanissa monet Britti- ja Jenkkitukikohdissa olivat koko 6kk rotaationsa putkeen taistelumuonien varassa (yksittäisten tai ns. ryhmäkoon MRE:n). Samoin olivat Suomalaisetkin joukot, jopa viikkokaupalla kun operoitiin tilapäisistä FOB:sta tai PB:sta. Ranskalaiset joukot operoidessaan Afrikassa ovat taistelumuonien varassa viikkoja kerrallaan. Samoin suomalaise kouluttajaryhmät näissä operaatoissa ovat sama muonituksen varassa. Kotimaassakin entistä enemmän joukot syövät harjoituksissa taistelumuonaa kenttäkeitinnmuonan sijaan - enää se ei todellakaan ole "sissien etuoikeus".

Olen kanssasi samaa mieltä tuosta kiinteästä polttoaineesta ja muuten noin esim Ranskalaiset ja Saksalaiset ovat asian ratkaiseetkin.
 
No kuitenkin tämä on valitu tapa. SA-tilanteessa pyritään saamaan joukoille yksi kenttäkeitinnateria vuorokaudessa. Ei kannata sotkea RA-muonitusta jonka tehokkuuden mutta on raha ja kriisiaikaa keskenään. Tehottomuutya ei kannata mitä pelkästään rahalla.

Muuten käsityksesi MRE:stä ja muistakin taistelumuonien on kyllä erittäin väärä. Esimerkiksi Afganistanissa monet Britti- ja Jenkkitukikohdissa olivat koko 6kk rotaationsa putkeen taistelumuonien varassa (yksittäisten tai ns. ryhmäkoon MRE:n). Samoin olivat Suomalaisetkin joukot jopa viikkokaupalla kun operoitiin tilapäisistä FOB:sta tai PB:sta. Ranskalaiset joukot operoidessaan Afrikassa ovat taistelumuonien varassa viikkoja kerrallaan. Samoin suomalaise kouluttajaryhmät näissä operaatoissa ovat sama muonituksen varassa.

Olen kanssasi samaa mieltä tuosta kiinteästä polttoaineesta ja muuten noin esim Ranskalaiset ja Saksalaiset ovat asian ratkaiseetkin.

Mitä tulee MRE:hen, niin olen niitä parhaimmillaan syönyt toista viikkoa. Tuolla Afrikassa kun ei oikein viitsinyt aina luottaa paikalliseen kulinarismiin.

Ihan hyvää sapuskaa minusta, mutta huomasin, että ainakin mulle se aiheutti ummetusta. Noh, siihenkin on konstinsa.
 
Risukeittimessä on omat hyvät puolet mutta paljon huonojakin. Kriisioloissa missä säännöllistä kaasutäydennystä ei ole saatavilla se varmasti on ihan ok.
Risukeittimeen pitää kerätä sitä kuivaa polttohaketta melkein aina kun siihen on mahdollisuus ja laittaa ne pussiin rinkkaan.
Kuivaa risua ei läheskään aina ole helposti saatavilla. Risukeittimessä pitää kantaa vielä omaa keittoastiaa.

Kaasupolttimena suosisin tuota @CV9030FIN suosittelemaa kaasukeitintä. Se on melko näppärä paketti. Vesi kiehuu nopeasti ja paketti on melko kompakti esim trangiaan verrattuna. Trangiasta voi kyllä tehdä kompaktinkin mutta nesteiden ym kanssa pelaaminen on paikoin ärsyttävää ja jopa hidasta.
 
Risukeittimessä on omat hyvät puolet mutta paljon huonojakin. Kriisioloissa missä säännöllistä kaasutäydennystä ei ole saatavilla se varmasti on ihan ok.
Risukeittimeen pitää kerätä sitä kuivaa polttohaketta melkein aina kun siihen on mahdollisuus ja laittaa ne pussiin rinkkaan.
Kuivaa risua ei läheskään aina ole helposti saatavilla. Risukeittimessä pitää kantaa vielä omaa keittoastiaa.
Risukeitin ei mielestäni korvaa kaasua tai Trangiaa. Se korvaa nuotiolla keittelyn.

Melko hidas(kaasuun verrattuna) ja osan aikaa vuodesta polttoaineet on kuitenkin kannettava mukana. Vaatii vedenkin keittioon erillisen astian, jolloin keveys& pakkautuvuus kärsii.

Loistava kun on rauhakseen fiilistely retkeilemässä viikonlopun jossakin Etelä-Suomen kansallispuistossa ja viitsii kantaa raaka-aineita joista kikkailla ja kikkailla luonnon helmassa.
 
Risukeitin ei mielestäni korvaa kaasua tai Trangiaa. Se korvaa nuotiolla keittelyn.

Melko hidas(kaasuun verrattuna) ja osan aikaa vuodesta polttoaineet on kuitenkin kannettava mukana. Vaatii vedenkin keittioon erillisen astian, jolloin keveys& pakkautuvuus kärsii.

Loistava kun on rauhakseen fiilistely retkeilemässä viikonlopun jossakin Etelä-Suomen kansallispuistossa ja viitsii kantaa raaka-aineita joista kikkailla ja kikkailla luonnon helmassa.
Ei se risukeitin ole kauhean mukava edes rauhakseen keittelyssä. :D Hidas, hankala, vie tilaa, aikaan vievä. Kokeilin kerran ja sen jälkeen en sen koomin ole käyttänyt. Kynsituletkin lopulta helpommat.
 
Ei kannata sotkea RA-muonitusta jonka tehokkuuden mutta on raha ja kriisiaikaa keskenään. Tehottomuutya ei kannata mitä pelkästään rahalla.

Muuten käsityksesi MRE:stä ja muistakin taistelumuonien on kyllä erittäin väärä.

Isoissa erissä valmistetut ateriat ovat taistelumuonia tehokkaampi muonitustapa ihan millä tahansa tavalla laskettuna, katsottiinpa sitten hintaa, valmistukseen ja syömiseen käytettävää aikaa, tarvittavaa kuljetuskapasiteettia tai energiaa. Rauhan aikana kustannukset on helppoa muuntaa euroiksi, mutta eivät ne minnekään katoa sodassakaan

MRE:n ja taistelumuonien suhteen pätee Yogi Berran vanha totuus: "Teoriassa teorian ja käytännön välillä ei ole eroa, käytännössä niillä on" Eli jenkkien ohjesääntöön kuuluu että FOB:n yhteyten perustetaan myös kenttäkeittiö/kanttiini, mutta kun suurvallallakaan ei rahkeet riitä ihan kaikkeen, varsinkin kun huoltoa on ulkoistettu urakalla, niin seurauksena taistelumuonia järsitään pitempään kuin on tarkoitus. Ongelma ei ole uusi, viimeisen maailmanrähinän aikaan jenkit söivät K- ja C-Rationeja viikkoja putkeen. Ko. annokset eivät kuitenkaan täyttäneet minimi ravintotarvetta, nykyiset kerta-annokset sisältävät riittävän määrän energiaa, teoriassa (Yogi Berra jälleen), mutta silloin pitää syödä kaikki, melkein käärepapereita myöten.
 
Jos vielä sen verran kommentoi, että ei ole mitään oikeaa tai parasta ratkaisua. Vaan olosuhteet ja käyttötarkoitus ratkaisevat, mikä on paras.

Näitä on kyllä keskustelussa sivuttukin, ja sinänsä selvää, mutta ehkä hyvä muistuttaa.

Yksi oleellinen lähtökohta on esim. se, että onko tarkoitus vain kiehauttaa vesi, vai keittää ruokaa, vai peräti vielä lämmittää asumusta muutenkin.

Tämä noin johdatuksena seuraavaan kommenttiin: jos on tarkoitus vain kiehauttaa vesi, ja haluaa risukeittimen tapaista, niin kannattaa harkita ehkä ennemmin Kellyn keitintä. Ilmeisesti erittäin nopea ja kätevä verrattuna risukeittimeen.

https://www.kellykettle.com/kelly-kettles/alu-trekker-0-6ltr-camping-kettle-and-stove
 
Ei se risukeitin ole kauhean mukava edes rauhakseen keittelyssä. Hidas, hankala, vie tilaa, aikaan vievä.
Nythän en tiedä mitä risukeitintä olet käyttänyt mutta omani (bushbox xl) on nopea ottaa käyttöön. Ja kun on repussa (kahden litran pussi täynnä) kuivia tikkuja ja sytytysgeeliä niin parin minuutin päästä siitä kun otin sen repusta on tuli palamassa. Ei tarvitse edes luonnosta ottaa risuja. Eikä vie tilaa, koottuna on 1 x 12 x 19 sentin kokoinen paketti.
 
Isoissa erissä valmistetut ateriat ovat taistelumuonia tehokkaampi muonitustapa ihan millä tahansa tavalla laskettuna, katsottiinpa sitten hintaa, valmistukseen ja syömiseen käytettävää aikaa, tarvittavaa kuljetuskapasiteettia tai energiaa. Rauhan aikana kustannukset on helppoa muuntaa euroiksi, mutta eivät ne minnekään katoa sodassakaan
Kannataisi varmaan päivittää itsensä ymmärtämään nykyinen taistelutapa ja logistiikkajärjestelmä. PV ei laske muonituksen tehokkuutta vaan taistelutehokkuutta. Kaksi eri asiaa.

Maailma on muuttunut @Creidikiseni ja PV:t sen mukana. Mutta jätän tämän tähän koska en ole Logistiikkamies.
 
Kanntaisi varmaan päivittää itsensä ymmärtämään nykyinen taistelutapa ja logistiikka järjestelmä.

Varmasti niin, mutta logistiikan perustehtävä ei ole muuttunut mihinkään sen jälkeen kun Assyrialaiset loivat maailman ensimmäisen vakinaisen armeijan 790 ennen kristusta. Pitää saada riittävä määrä tavaraa, oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan, eikä kapasiteettia ole liikaa. Ts jos farmitoiminnan sivutuote osuu oskilloiviin lapohin tosissaan on jokainen kuutio ja tonni kultaakin kalliimpi ja taistelutehokkuus on suoraan verrannollinen huollon, myös muonituksen tehokkuuteen.

Resurssit ja huollon kaistanleveys jotka ovat käytettävissä niillä piknik-retkillä siirtomaissa ovat kaukainen haave vain.
 
Kannataisi varmaan päivittää itsensä ymmärtämään nykyinen taistelutapa ja logistiikkajärjestelmä. PV ei laske muonituksen tehokkuutta vaan taistelutehokkuutta. Kaksi eri asiaa.
Kuvaavaa on, että Afganistanissa yleisin joukkojemme partioruoka oli italianpata (kuivalihalla). Toki närästää jos ei ehdi hautua mutta hyvää.
 
Kuvaavaa on, että Afganistanissa yleisin joukkojemme partioruoka oli italianpata (kuivalihalla). Toki närästää jos ei ehdi hautua mutta hyvää.
Kaikki muut oli ihan hyviä paitsi kissakalapata jota tulkitkaan eivät suostuneet syömään...
 
Back
Top