Nyt tuli yksi al-Hol-vastaus hallituksen riveistä: ”Ei pitäisi olla oikeusvaltiolle vaikea kysymys, eikä sillä tulisi tehdä puoluepolitiikkaa”
15.12.201911:18päivitetty 15.12.201911:18
Anders Adlercreutzin mukaan al-Hol-kysymys on lasten osalta juridisessa mielessä helposti ratkaistava. Hän huomauttaa lisäksi, että lähtökohta on aina se, että lapsella on oikeus vanhempiinsa.
Anders Adlercreutz.KUVA: ANTTI MANNERMAA
Hallituspuolue rkp:n kansanedustaja
Anders Adlercreutz linjaa, että al-Hol-kysymys on lasten osalta juridisessa mielessä helposti ratkaistava.
”
Aivan kuten oikeuskansleri Pöysti on todennut, meidän tulee kaikissa tilanteissa huolehtia lasten hyvinvoinnista.
Tässä ei tarjota vaihtoehtoja. Jos suomalaisia lapsia uhkaa vaara – ja tässä tapauksessa lapset ovat pääasiassa hyvin pieniä – olemme velvoitettuja auttamaan heitä. Mitä ikinä lasten vanhemmat ovat tehneet tai jättäneet tekemättä, ei ole lasten vika tai valinta”, hän kirjoittaa
blogissaan.
Äitien osalta tilanne on Adlercreutzin mukaan juridisesti monimutkaisempi. Hän huomauttaa samalla, että lähtökohta on aina se, että lapsella on oikeus vanhempiinsa.
”Myös tapauksissa, joissa on kiistatonta, että vanhemmat ovat toimineet lasten etujen vastaisesti. Juuri tästä syystä Suomen oikeuslaitos mahdollistaa sen, että lapset saavat tavata vangittuina olevia vanhempiaan tasaisin väliajoin. Myös silloin kun vanhemmat ovat rikollisia, jopa murhaajia, lainsäädäntömme antaa lapsen ja vanhemman väliselle siteelle suuren arvon”, hän sanoo.
Lue myös:
Kova ulostulo kokoomuksesta: Al-Hol-välikysymys ”käsienpesua” – ”Lopulta Suomeen tuodaan kaikki naiset”
Adlercreutz sanoo, että Suomi voi huostaanottaa lapset, mutta päätöstä ei voi tehdä lasten ja vanhempien ollessa Suomen rajojen ulkopuolella.
”Me asumme oikeusvaltiossa. Oikeusvaltio perustuu tiettyihin perustavaa laatua olevin periaatteisiin. Tämä johtaa siihen, että olemme joskus pakotettuja tekemään hankalia päätöksiä. Jos noudatamme oikeusvaltion periaatteita valikoivasti, se rapautuu. Ihmisoikeudet eivät ainoastaan koske heitä, josta me pidämme, vaan myös heitä, joista emme pidä. Tai joita saatamme jopa vihata.”
Adlercreutz itse ei näe muuta ratkaisua kuin sen, että lapset pelastetaan.
”
Ja jos äidit siinä tapauksessa haluavat mukaan, niin myös heidät. On vaikea nähdä että olisi lain puitteissa mahdollista toimia toisin.
Toimimalla näin estämme myös lisäradikalisoitumisen ja mahdollistamme lasten ja aikuisten kuntoutuksen ja asettamisen oikeusvastuuseen.”
Samalla hän huomauttaa, ettei asian pitäisi olla kovin vaikea ratkaista.
”
Al-Holin ei pitäisi olla oikeusvaltiolle vaikea kysymys, eikä sillä tulisi tehdä puoluepolitiikkaa.”
Adlercreutz kommentoi myös pelättyä terroriuhkaa ja toteaa, ettei al-Hol ei tule säilymään ikuisesti.
”Se tilanne, joka vallitsee tänään, ei ole missään nimessä staattinen. al-Hol olisi voinut hajota jo Turkin hyökkäyksen seurauksena ja on varmaa, että se tulee jonain päivänä purkautumaan. Mitä vaikutuksia leirin purkautumisella on turvallisuuteen? Mitä riskejä on siinä, että ihmiset, jotka ovat radikalisoituneet lisää, pääsevät vapaalle jalalle ja
pystyvät mahdollisesti suunnittelemaan hyökkäyksiä niitä maita kohtaan, jotka eivät ole heitä auttaneet?”, hän kysyy.
Hän korostaa terrorismin tutkija
Leena Malkin tavoin, että
Suomen viranomaiset tietävät, missä aikuiset ovat ja mitä he tekevät.
”Voimme myös asettaa heidät vastuuseen teoistaan. Todistusaineiston kerääminen ei tule olemaan helppoa, mutta vaihtoehtona on, että nämä ihmiset eivät joudu teoistaan lainkaan vastuuseen”, Adlercreutz sanoo.
Leena Malkki korosti aikaisemmin viikonloppuna, että leirillä olevat naiset tietävät hyvin olevansa valvonnan alla.
”Tämän ei pitäisi olla mikään ennenkuulumaton haaste Suomen terrorismin torjunnalle”, hän sanoi.
Anders Adlercreutzin mukaan al-Hol-kysymys on lasten osalta juridisessa mielessä helposti ratkaistava. Hän huomauttaa lisäksi, että lähtökohta on aina se, että lapsella on oikeus vanhempiinsa.
www.uusisuomi.fi