Hassua kuitenkin ajatella, että leikkaukset aiheuttaisivat taantuman, kun taantumapeikko on jo kaikkialla muualla. Tokihan sitä voi velkarahalla pyristellä eteenpäin, mutta velkarahalla kustannettu hyvinvointi ei pääty vain taantumaan, vaan satasta päin kallioleikkausta.
Uskon sen, että viime vuosikymmenellä opittiin taloudellisen niukkuuspolitiikan aikana (austerity) sen ettei valtion menoja kannata leikata taantumassa. Nyt tilanne eroaa viime vuosikymmenestä siinä, että Suomessakin on täystyöllisyys ja mahdollisuus inflaatiopaineisiin. Siksi seuraava hallitus tulee pitämään julkistalouden virityksen nykytasolla vaalilupauksista huolimatta. Eli ei elvyttävää eikä kiristävää politiikkaa. Ja tämä tapahtuu hallituspohjasta riippumatta.
Se miksi julkistalouden alijäämän leikkaaminen aiheuttaa bkt:n supistumisen ja taantuman riskin tai syvenemisen johtuu bkt:n määritelmästä, yksityinen kulutus+julkinen kulutus+investoinnit+nettovienti. Kun alijäämää leikataan niin bkt laskee.
Mikä pitää ottaa tässä vielä huomioon on se, että bkt:n kasvua mitatessa puhutaan inflaatiosta puhdistetusta luvusta. Kuitenkin arkitodellisuudessa eletään nimellisten lukujen kanssa.
Tänään valtion 2023 budjettiehdotuksen alijäämäksi kerrottiin 6,9mrd. Suomen bkt 2021 ennakkotieto on 252,9 mrd. Prosentuaalisesti alijäämä olisi siis noin 2,7 prosenttia. Käyttäen vaikka Euro ja talous verkkosivujen viimeisiä ennusteita 2023 vuodelle bkt:kasvuksi ennustetaan 0,5 prosenttia ja bkt:n hintaindeksiksi 2,4 prosenttia. Eli nimellinen bkt ennuste on siis 2,9 prosenttia. Jos näin tapahtuisi niin Suomen valtionvelka/bkt suhde laskisI vuonna 2023. Näin käy vaikka budjetti on selvästi alijäämäinen, sillä talous kasvaa nimellisesti enemmän kuin alijäämä on nimellisesti (2,9>2,7).
Vastaavasti voisi myös yksinkertaisesti arvioida, että jos talous tasapainoitettaisiin nyt kertaheitolla romahtaisi bkt vuonna 2023 tuon noin 2,7 prosenttia. Tuloksena olisi melko syvä ja tarpeettomasti itse aiheutettu taantuma.
Pidemmällä aikavälillä alijäämät käyvät jonkin verran haasteellisemmiksi väestörakenteen takia, mutta tänä ja ensi vuonna inflaatio jarruttaa suhteellisen velkaantumisen kasvua.
Koen itse velkakeskustelun on vaikeaksi kun nimelliset, reaaliset, absoluuttiset ja suhteelliset käsitteet menee niin helposti sekaisin.