Kun täällä nyt on keskusteltu terveydenhoidosta, niin lyödään nyt sitten sotarumpua asian tienolta.
Ensin pehmennän sen verran, että kyllä suomessa terveydenhoidossa on hyviäkin puolia. Moni saa apua ja kustannustehokkuus on kohtuullinen moneen länsimaahan verrattaessa (varsinkin jos vertaa USA:an mutta se onkin Bantustania joten siihen on turha verrata, mutta kun Apotti tuli sieltä...).
Prosessi/organisaatio ja APOTTI:
Suomen terveydenhoito rakentui 60-70-luvuilla jolloin terveyskeskusjärjestelmä ja aluesairaalasysteemi pääsääntöisesti luotiin. Tällöin myös potilaan hoidon lainsäädännöllinen pohja vahvistetiin, joka perustuu hoitavan lääkärin absoluuttiseen oikeuteen päättää potilaan hoidosta. Systeemin johtaminen puolestaan pohjautui ylilääkärijärjestelmään, jossa sairaalan kutakin osastoa johti ylilääkäri ja heidän yläpuolellaan oli sairaalan ylilääkäri (tämä on karkea yksinkertaistus, mutta noin pääsääntöisesti).
Kun tultiin 90-luvulle hommaa alettiin muuttamaan. Spesialisoituminen oli päivän sana ja toimintaa alettiin muuttamaan siten, että eri toimenpiteitä alettiin keskittämään eri paikkoihin. Tähän oli sinänsä loogiset syyt (spesialisoituminen tilastollisesti parantaa yksittäisen sairauden hoitoennustetta). Tätä kautta lääkärien erikoistuminen lisääntyi. Tässä loogisessa muutoksessa unohdettiin vain yksi asia. Eli potilas.
Nimittäin kun sillä potilaalla voi olla ja yhä useammin on enemmän kuin yksi vaiva. Siinä, missä ennen potilaalla oli yksi hoitava lääkäri, ollaan siirrytty tilanteeseen, jossa jokaisella vaivalla on yksi tai useampi hoitava lääkäri. Ja jokaisella näistä lääkäreistä on edelleen lain säätämän absoluuttinen oikeus hoidosta päättämiseen.
Lopputulos on se, että monissa tapauksissa kukaan ei hoida potilasta ja hänen tilaansa kokonaisuutena vaan joukkona yksittäisiä tiloja, joiden hoidot voivat olla keskenään täysin ristiriitaisia. Eli termillä "hoitava lääkäri" ei ole enää samaa juridista tai hoidollista merkitystä kuin sillä oli systeemiä alun perin rakennettaessa.
Pari esimerkkiä elävästä elämästä.
1. Kahden viikon aikana potilasta oli hoitanut tai hänen tilaansa konsultoinut 17 eri lääkäriä 4 eri sairaalassa (luku laskettiin asiakirjoista potilaan menehdyttyä). Virallinen, asiakirjoihin merkitty "hoitava lääkäri" ei nähnyt potilasta missään vaiheessa eikä antanut mitään lausuntoa hänen tilastaan kyseisenä aikana.
2. Potilas oli kirjoilla 3 eri sairaalassa samaan aikaan. Asiaa kiiretilanteessa selvitettäessä kävi ilmi, että potilas ei ainoastaan ollut yhdessäkään kyseisistä sairaaloista, vaan yhdenkään sairaalan henkilökunta tiennyt kysyttäessä missä potilas fyysisesti sijaitsi (todellisuudessa potilas oli ambulanssissa siirtoajossa sairaaloiden 2 ja3 välissä). Asiakirjoissa kyseisellä ajankohdalla potilaalla oli merkittynä 2 hoitavaa lääkäriä, joista toinen ei ollut sillä hetkellä edes kuullut potilaasta ja toinen ei ollut nähnyt potilasta missään vaiheessa. Edelleen asiaa selvitettäessä kävi ilmi, että sairaala 1 ei ollut kirjannut potilasta ulos (miksi ei koskaan selvinnyt), sairaala 2 ei tiennyt potilaan poistuneen ja sairaala 3 oli kirjannut potilaan ennakkotiedoilla sisään (kyseessä oli sen alan viimeisen linjan teho-osasto) aikaa säästääkseen joskaan he eivät tienneet potilaan siirron tilaa tai aikataulua.
3. Potilasta oltiin kotiuttamassa kuntoutussairaalasta kolmen viikon kuntoutusjakson jälkeen. Potilaan leikannut lääkäri (eri sairaala) oli konsultoinut kuntoutussairaalan kyseisen alan spesialistia ja suositellut mangneettia ennen kotiuttamista. Kuva olikin otettu 2 päivää aikaisemmin. Hoitava lääkäri (kyseisen osaston ylilääkäri) tiesi kyllä kuvan ottamisesta, mutta muu henkilökunta ei. Ja he puolestaan olivat aloittaneet kotiuttamisen. Tämä selvisi siinä vaiheessa, kun potilaan omainen oli jo saapunut hakemaan potilasta ja sattumalta hoitava lääkäri tuli paikalla katsoakseen leikkauksesta tulleen tikkauksen tilannetta. Siinä vaiheessa vasta alettiin katsomaan kuvia, joista ilmeni alkuperäisen operaation syynä olleen verenvuodon jatkuneen. Kotiuttaminen loppui siihen.
Nämä esimerkit eivät ole mitenkään ihmeellisiä. On täysin normaalia, että saman sairaalan sisällä vuodeosastolla ei tiedetä mitään saman sairaalan sisällä olevan kirurgisen osaston leikkauslistasta saati työvuoroista. Seurauksena potilas saatetaan valmistella leikkaukseen useita kertoja perättäisinä päivinä vain saadakseen tiedon leikkauksen siirtymisestä. Joka saattaakin sitten siirtyä uudelleen takaisin aluperäiseen paikkaan 2h myöhemmin, mutta siinä vaiheessa potilas on jo ehtinyt esim. syödä ja homma voidaan unohtaa. Ja paljon paljon muuta.
Kyse on yksinkertaisesti siitä, että kenelläkään ei ole kokonaisvastuuta potilaasta eikä ole olemassa yleisjohtoa joka voisi ratkoa esimerkiksi osastojen/sairaaloiden välisen tiedonkulun pullonkauloja. Asia ei kuulu kenellekkään.
APOTTI:sta sen verran, että sen epäonnistumisen oli kirjoitettu isolla tekstillä jo hankesuunnitelmaan. APOTTI on ERP, ei potilastietojärjestelmä. Sen tarkoitus oli nimenomaan ohjata lääkärien toimintaa tiettyyn suuntaan kun samaan ei päästy HUS-alueella yleisjohdollisin toimin (lääkärit istuivat yhden HUS:n toimitusjohtajan ulos 90-luvulla kun hän härkki heidän pyhää oikeuttaan johtaa itse itseään olematta lääkäri. Tämä oli alkupotku APOTTI-järjestelmälle). Mutta koska lääkärin työ jo määritelmällisesti ja lainsäädännöllisesti ei ole täysin prosessoitavissa helpoksi kaavioksi, on selvää, että monoliittinen järjestelmä HUS:n kokoisella alueella ei toimi ainakaan hyvin saati että sosiaalipuoli saataisiin yhdistettyä siihen omine erikoisuuksineen. Lisämausteena tehtiin sitten oikein todellinen tekninen tyhmyys ja ostettiin systeemin pohja alan kehitysmaasta eli USA:sta. MUMPS joo

. Voi auta äiti lapsiasi...
Lääkärit.
Kuten
@kimmo.j sanoi, lääkärit osaavat edunvalvonnan. Koulutettavien määriä ei pystytä nostamaan. Vähintään yhtä paha asia on se, että koulutus on osittain jäänyt keskiajalle. Minkä lisäksi lääkärin koulutukseen valittavien kriteerit ovat monelta osin hyvin kyseenalaisia (mikä on se todellinen syy, että lääkärien, joiden oleellinen osaaminen pitäisi olla ihmisten kanssa toimiminen ja ymmärtäminen, osaamisvaatimuksena on matematiikka, fysiikka ja kemia? Ja tiedän kyllä mitä syyksi sanotaan virallisesti lääkäriliiton puolelta). Nyt, kun valinnat siirtyvät yhä enemmän puhtaasti ylioppilaskirjoitusten tuloksia painottavaksi tilanne tuskin paranee. Valtavat palkat houkuttelevat alalle sinänsä fiksuja, mutta monesti aivan vääränlaisia ihmisiä.
Aivan yhtä paha asia on työvuorojärjestelmä. Potilasturvallisuuden ja työn suunnittelun ja organisoinnin kannalta nykyinen sinne-tänne-tuonne-silloin-tällöin-tuolloin vuorosysteemi on järjetön. Sitä on parannettu hulluimmista päivistä mutta hyvällä sen kanssa ei ole mitään tekemistä. Sen sijaan se takaa kovat vuorolisät ja ennen kaikkea mahdollisuuden tehdä yksityispraktiikkaa joka ei olisi mitenkään mahdollista normaalin 8h työnkierron puitteissa.
Päälle vielä se, että samat lääkärit myös opettavat ja toimivat "tutkijoina" (mitä kumpaakaan he eivät pääasiassa osaa tehdä) koska monet erikoistuneet yksiköt vaativat mm. dosenttuuria mikä on täysin turhaa varsinaisen työn näkökulmasta ja syö vain aikaa ja resursseja viranhoidosta.
Tämä näin omasta näkökulmasta. Paljon muutakin voisi asiasta sanoa, mutta loppuu palstalta tila, joten tämä urputus riittäköön tässä kohtaa