Ruokahuolto

Meille se esiteltiin Kylmäketjuvapaana taistelijan muonana. Tyypillinen annos sisälsi esim. pussin Välimeren pataa tai Pasta Carpo.. jotain, pussin Eldorado-suolapähkinoitä, tonnikalapurkin (vedessä), näkkäriä ja kinkkutahnaa tuubissa. Pussiin 3,5 desiä kuumaa vettä, sulkijalla kiinni, kääntele ja vääntele, samalla lämmität näppisi, odota vartti, väliajalla voit tienata mitalin tuhoamalla nipun vihollisia, ja kaiva pussi taskusta silloin kun on aikaa syödä.
Joku tässä epäili aterian lämpimyyttä. Jos ei malttanut turvottaa ja jäähdyttää, niin suunsa sai poltettua. Annoksella tuli aikuinen mies todella hyvin täyteen.
Hyvin toimivaa. Myönnän, etten syönyt kaikkia suolapähkinöitä, vaan toin pusseja tuliaiseksi lapsille. Maut olivat jees, vaikkakin alkoivat muistuttaa toisiaan. Mikäli energiankulutuksemme olisi ollut tapissaan, todennäköisesti olisimme alkaneet sekoittaa tonnikalaa ja suolapähkinöitä pusseihin. Nyt ei ollut tarve. Seuraavalla kerralla kuitenkin Tabasco-pullo mukaan.


Kyllä tuli mieleen Rajan sissimuonat 80-luvulta....kinkkutahnatuubit, pätämiksi kutsuttu rasvainen lihamuhennos, erinlaisia kasvissekoituksia, kaakaopusseja, sokeripaketti, voipaketti, puoli kiloa kahvia, suklaata aikalailla, Rymdin urheilujuoma pusseja..jne...ja kuivattua poronlihaa itse hommattuna.....pakki tulelle ja syömään...
 
Kyllä tuli mieleen Rajan sissimuonat 80-luvulta....kinkkutahnatuubit, pätämiksi kutsuttu rasvainen lihamuhennos, erinlaisia kasvissekoituksia, kaakaopusseja, sokeripaketti, voipaketti, puoli kiloa kahvia, suklaata aikalailla, Rymdin urheilujuoma pusseja..jne...ja kuivattua poronlihaa itse hommattuna.....pakki tulelle ja syömään...
Mutta onhan tuossa huima ero, ja parempaan suuntaan. Jäi mainitsematta, että oikeet etulinjan sotilaat saisivat ilmeisesti mukaansa termospullon. Se täyteen kuumaa vettä silloin kun on aikaa keittää sitä, vesi kulkee mukana ja sen voi lisätä pussiin milloin vain päivän aikana. Valmis ruoka pussissakin kulkee mukana pitkiä aikoja syömiskelpoisena.
Painossa on aivan valtava ero. Nuo sissimuonat olivat reilu kymmenen vuotta sinun jälkeesi melko lailla samanlaisia, ja olihan se painava säkki viiden päivän harjoitukseen mitä reppuun ahdettiin.
Ruoanlaitto nuotiolla lienee ollut jo 80-luvulla melko vaarallista paljastumisen kannalta, kun tositilannetta ajattelisi. Nykypäivästä puhumattakaan. Ja pelkän veden tekeminen Trangialla on myös eri juttu kuin varsinainen ruoanlaittaminen sillä. Kyllä siinä tunti menee, ennen kuin tehty ruoka, syöty, kattilat pesty jne.
Myös hygieaniapuolta ei voi väheksyä. Itse ainakin käskisin syödä pusseista, enkä kaataisi pakkiin.
 
PV:n taistelumuonapussit tekee nykyään Leijona Catering tilausten mukaan. Yhdessä pussissa on vuorokauden eväät, esimerkiksi:

- kaksi Blå Bandin pääruokapussia, vaikkapa Taco-pata ja Pasta Carbonara
- yksi Blå Bandin aamiaspussi, esimerkiksi Omena-kanelipuuro
- Fazerin tummasuklaapatukka
- Leaderin proteiinipatukka
- suolapähkinäpussi
- pari annospussia murukahvia ja sokeria
- kaksi Wasa Brödin jollakin mössöllä täytettyä näkkärisandwichiä
- maksapasteijatuubi
- urheilujuomajauhepussi
- sun muuta pientä kuten nenäliinoja ja kosteuspyyheitä

Jos tilaava joukko-osasto niin haluaa voi pussiin laittaa enemmänkin tavaraa kunhan vain maksaja löytyy, pussit tehdään käsityönä ennakkotilausten mukaan varuskuntaravintoloiden yhteydessä.

Kylmäketjuton muonitus on taas asia erikseen, siinä ruokalista laaditaan kuten muussakin kenttämuonituksessa. Siinä missä taistelumuonat on pyritty tekemään mahdollisimman kevyiksi on kylmäketjuttoman muonituksen idea taas ihan sama kuin köökillä keitetyn noppasopankin kanssa sillä erotuksella että viileätiloja ei tarvita.

Nykyisin ei siis ole vanhan mallisia "sissimuonia" varastojen nurkissa odottamassa sotaa vaan LC tekee juuri sen mitä maksava asiakas haluaa, ainakin melkein. Jos siis kouluttaja haluaa harjoituksessa syöttää miehilleen itse tehtyä poronkäristystä voipottujen kera niin eikun tilausta tekemään jos vain menokohta löytyy ja rahoista vastaava suostuu. Tämän jälkeen noutamaan LC:n toimipisteestä tilatut tavarat, nuotio pystyyn ja menoksi.
 
Mutta onhan tuossa huima ero, ja parempaan suuntaan. Jäi mainitsematta, että oikeet etulinjan sotilaat saisivat ilmeisesti mukaansa termospullon. Se täyteen kuumaa vettä silloin kun on aikaa keittää sitä, vesi kulkee mukana ja sen voi lisätä pussiin milloin vain päivän aikana. Valmis ruoka pussissakin kulkee mukana pitkiä aikoja syömiskelpoisena.
Painossa on aivan valtava ero. Nuo sissimuonat olivat reilu kymmenen vuotta sinun jälkeesi melko lailla samanlaisia, ja olihan se painava säkki viiden päivän harjoitukseen mitä reppuun ahdettiin.
Ruoanlaitto nuotiolla lienee ollut jo 80-luvulla melko vaarallista paljastumisen kannalta, kun tositilannetta ajattelisi. Nykypäivästä puhumattakaan. Ja pelkän veden tekeminen Trangialla on myös eri juttu kuin varsinainen ruoanlaittaminen sillä. Kyllä siinä tunti menee, ennen kuin tehty ruoka, syöty, kattilat pesty jne.
Myös hygieaniapuolta ei voi väheksyä. Itse ainakin käskisin syödä pusseista, enkä kaataisi pakkiin.

Tuosta unohdin vielä säilykepurkit, kuten sardiinit, tonnikalat, hernekeitto ja olipa myös säilykepurkki pihvejä. Totta, oli viikon metsäkeikalle kantamista ja ekana syötiinkin painavimmat pois.
Kyllä siihenkin aikaan puhuttiin jo helikoptereista ja paljastumisvaarasta, mutta Rajan sissien toiminta ei ollut rintaman läheisyydessä, vaan korvissa ja metsien kätköissä, mistä päin hyvin tankattuna tehtiin siirtyminen teiden viereen tai mahdolliseen kohteeseen, tekemään yllätysiskuja.
 
PV:n taistelumuonapussit tekee nykyään Leijona Catering tilausten mukaan. Yhdessä pussissa on vuorokauden eväät, esimerkiksi:

- kaksi Blå Bandin pääruokapussia, vaikkapa Taco-pata ja Pasta Carbonara
- yksi Blå Bandin aamiaspussi, esimerkiksi Omena-kanelipuuro
- Fazerin tummasuklaapatukka
- Leaderin proteiinipatukka
- suolapähkinäpussi
- pari annospussia murukahvia ja sokeria
- kaksi Wasa Brödin jollakin mössöllä täytettyä näkkärisandwichiä
- maksapasteijatuubi
- urheilujuomajauhepussi
- sun muuta pientä kuten nenäliinoja ja kosteuspyyheitä

Jos tilaava joukko-osasto niin haluaa voi pussiin laittaa enemmänkin tavaraa kunhan vain maksaja löytyy, pussit tehdään käsityönä ennakkotilausten mukaan varuskuntaravintoloiden yhteydessä.

Kylmäketjuton muonitus on taas asia erikseen, siinä ruokalista laaditaan kuten muussakin kenttämuonituksessa. Siinä missä taistelumuonat on pyritty tekemään mahdollisimman kevyiksi on kylmäketjuttoman muonituksen idea taas ihan sama kuin köökillä keitetyn noppasopankin kanssa sillä erotuksella että viileätiloja ei tarvita.

Nykyisin ei siis ole vanhan mallisia "sissimuonia" varastojen nurkissa odottamassa sotaa vaan LC tekee juuri sen mitä maksava asiakas haluaa, ainakin melkein. Jos siis kouluttaja haluaa harjoituksessa syöttää miehilleen itse tehtyä poronkäristystä voipottujen kera niin eikun tilausta tekemään jos vain menokohta löytyy ja rahoista vastaava suostuu. Tämän jälkeen noutamaan LC:n toimipisteestä tilatut tavarat, nuotio pystyyn ja menoksi.
Hyvin kirjoitettu.
Tuohon täytyy kyllä tehdä pieni korjaus: LC:llä on strategisena kumppanina määrätty velvollisuus varastoida taistelumuonia eli vaikka valmiita "pakkauksia" ei olisikaan (itseasiassa niitäkin on...) niin tst-muonaan pussien komponentteja on varastoitu ja tästä PV:t toki myös maksaa korvausta LC:lle. Yksityiskohtiin en tämän enempää mene.
 
Summa summarum voisi varmaan sanoa, että paletti on enemmän tai vähemmän mietitty, muuttuu vuosien saatossa vastaamaan kulloisiakin tarpeita ja meillä on olemassa erilaisia tapoja hoitaa muonitus erityyppisille joukoille. Kaikki eivät myöskään taistele hajautetusti syvyydessä taistelumuonia syöden ja kootusti toteutetulla ruokahuollolla on edelleen paikkansa ja aikansa.

Käyttö- ja kenttäkelpoisempi taistelumuona on joka tapauksessa tervetullut uudistus. Pakastekuivattujen boil-in-bag pääruokien ympärille rakennettu ratkaisu on niin optimaalinen eri kanteilta tarkasteltuna, kun nykytietämyksellä ja teknologialla nyt yleensäkään voi olla. Kylmänä vuodenaikana tähän saa tosi helposti lisää kaloreita ja makua ihan yksinkertaisesti voilla. Sitä on helppo hankkia, annostella, eikä säilyvyyden kanssa (kylmällä ilmalla) tule ongelmia. Lämpimillä keleillä helpommat olosuhteet sitten osaltaan vähentävät tarvetta lisukkeelle, tai ainakin asettavat kevyemmät energiasisältövaatimukset sille.

Jos joukko operoi sellaisella alueella, että sillä on mahdollisuus täydentää ruokahuoltoa siviilimaailman puolelta, niin sitä tuskin kukaan alkaa estämään. Miten tämä käytännössä yksityiskohtaisesti järjestettäisiin (omat vai valtion rahat yms.), en kaikilta osin tiedä, kun en ole koeponnistanut järjestelmällisesti ja yksikkökoossa / PV:n rahalla.

Kalorivajettahan ei välttämättä ole järkeä laskea ihan niin yksioikoisesti, että päivästä yksi alkaen kaveri alkaa kuihtumaan olemattomiin. 1 kilo ihmisrasvaa sisältää lähteistä riippuen 7000-7700kcal energiaa, eli kevyellä kalorivajeella keskiverto reserviläinen ei vielä kuole pois oltuaan viikon pois mamman patojen ääreltä.
 
Muistakaamme myös ettei 2020-luvun sodassa taistella Vienan Karjalan tiettömissä korvissa, tukeutua voidaan rakennettuun infraan ja nykytekniikan myötä vaihtoehdot eivät ole pelkästään kenttäkeittimestä pakkiin ammennettu rokka tai trangialla keitetty pussiruoka.

Tein kotikunnassani nopean karttaharjoituksen jossa piirsin verkoksi paikat joissa on toimiva suurtalouskeittiö esim koulut ja hoitokodit. Sitten lisäsin lopetetu koulut, kyläyhdistysten ja hirviporukoidenn ylläpitämät paikat ja lopuksi maito-, muna- ja lihatilat. Maatiloilla on elintarvike tuotantoon varustettut tilat ja niissä on useinmiten myös varavoimaa tarjolla koska nykyaikainen elukanhoito loppuu hvyin nopeasti jos töpselistä ei tule sähköä.

En tiedä kuinka edustava tulosn on muuta Suomea ajatellen, mutta sanoisin että mikäli muonahuoltoon koulutettuja ryhmiä löytyy (esim. MPK:n kautta) kyetään ainakin täällä ylläpitämään aika ravakkaa huoltoverkkoa myös hajautetusti taisteleville joukoille.
 
Kuopiossa kouluissa ei tehdä enää ruokaa, vaan ruuat tuodaan Servican jättikeittiöstä kylminä, ja ne vain lämmitetään kouluissa uudelleen,
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa...neita-viikossa-13-000-ateriaa-päivässä/553510
Suurkeittiön arkea: 50 000 kiloa raaka-aineita viikossa, 13 000 ateriaa päivässä
Viidesti päivässä sadat potilaat Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) eri osastoilla saavat eteensä tarjottimellisen ruokaa. Tarvittaessa ruoka on juuri heidän allergioidensa, toiveidensa tai muiden erityistarpeidensa mukaan valmistettua. Ja aina ajallaan. Millainen logisitinen ihme tarvitaan, jotta sairaalallinen ihmisiä saadaan ruokittua?

KYSin kyljessä on Iso-Bertta, Servican ruokapalvelun yhteiskeittiö. Sen uumenissa valmistetaan päivittäin uskomattomat 13 000 ateriaa muun muassa KYSin, koulujen ja palvelutalojen tarpeisiin.

Kaikki alkaa raaka-aineista. Tavarantoimittajat tuovat päivittäin elintarvikkeita Isoon-Berttaan ruokalistojen ja tarpeen mukaan tehtyjen tilausten perusteella.

Raaka-aineita tarvitaan viikossa yli 50 000 kiloa. Voipaketteina määrä olisi yli 100 000 paketin verran. Valtavasta raaka-aineiden määrästä huolimatta ovat Ison-Bertan varastot melko pienet, sillä tavara liikkuu nopeasti.

– Meillä ei ruokaa seisoteta varastoissa, vaan se lähtee heti eteenpäin, tuotantopäällikkö Anja Jokinen kertoo.

Ruoanvalmistuksessa noudatetaan kuuden viikon kiertävää ruokalistaa. Kouluruoat valmistetaan kahta päivää ennen tarjoilua, KYSin potilasruoat päivää ennen tarjoilua.

– Kouluruokaa varten täytyy varata yksi kuljetuspäivä, Jokinen selittää.

Aamuvuoro yhteiskeittiössä alkaa viideltä. Viimeisten työpäivä päättyy iltayhdeksältä. Siinä välissä raaka-aineista ruoaksi ja kuljetukseen valmistuu tuhansia aterioita.

Isossa-Bertassa kaikki on isoa. Jättimäisten annosmäärien valmistamiseen tarvitaan jättimäisiä astioita, kauhoja, keittiökoneita ja muita ruoanlaittovälineitä. Pääruoat valmistuvat 200 litran padoissa. Yhdessä padassa syntyy juuresperunakiusausta, toisessa bolognesekastiketta soijasta.

Keittiön seinällä on lukujärjestystä muistuttava taulu, joka kertoo päivän ohjelman eli valmistettavat ruoat ja niiden määrät. Juuresperunakiusausta näyttää valmistuvan yli 145 kiloa, bolognesekastiketta liki saman verran. Ananaskiisseliä ja puolukkapuuroa tehdään tänään sata kiloa. Määrät ovat niin valtavia, ettei niitä käsitä, vaikka ne näkeekin.

Isossa-Bertassa on itse asiassa useita keittiöitä. Yhdessä valmistuvat pääruoat, toisessa salaatit, kolmannessa jälkiruoat. Erikoisruokavalioiden ruokia valmistetaan omissa keittiöissään, lisäksi Isossa-Bertassa on oma leipomo, jossa kone vaivaa parhaillaan 8,5 litran sämpylätaikinaa. Leipomossa valmistetaan muun muassa KYSin päiväkahvien kanssa tarjottavat pullat ja keksit sekä tilaustarjoilujen kahvileivät.

Ruoat valmistetaan erissä ja jäähdytetään nopeasti. Jäähdyttämisen jälkeen ruoka kulkee kylmäketjussa annostelusta tarjoiluun saakka, jolloin se lämmitetään uudelleen. Tuotantotapaa kutsutaan Cook & Chill -menetelmäksi eli kypsennä ja jäähdytä -menetelmäksi.

Menetelmän etuna on se, ettei ruoan valmistuksen ja tarjoilun tarvitse tapahtua samana päivänä. Lisäksi keittiön työt voidaan jakaa tasaisemmin pitkin päivää, ja ruoka on laadultaan lämpimänä kuljetettua ruokaa parempaa. Kritiikkiä menetelmä on saanut siitä, että tarjolle tuodaan ”vanhaa ruokaa”.

– Ruoka on tuoretta, sillä kylmäketju ei katkea missään vaiheessa. Keskeistä menetelmässä on laadun, turvallisuuden ja terveellisyyden turvaaminen, Jokinen sanoo.

Perunankuorista, porkkanan kannoista ja muista lautaselle kelpaamattomista raaka-aineista syntyy hävikkiä valmistusvaiheessa yhteensä 2 000–4 000 kiloa. Vaikka määrä kuulostaa isolta, on valmistusvaiheessa syntynyt biojäte vain muutamia prosentteja raaka-aineiden kokonaismäärästä.

Jakelunauhalla tehdään todellista käsityötä. Täällä KYSin potilaiden ruoka annostellaan ja asetellaan lautasille. Ensimmäiseksi tarjottimelle laitetaan aterimet ja potilaan tiedot, joista käy ilmi kenelle ja mille osastolle tarjotin on tarkoitettu sekä miten paljon ja millaista ruokaa siihen laitetaan.

Potilaista noin 60 prosenttia syö perusruokaa, loput syövät jonkin erikoisruokavalion mukaista ruokaa. Tilattavissa on 95 erilaiseen ruokavalioon sopivaa ruokaa tai niiden yhdistelmää. Lapsille, kasvissyöjille ja allergisille on omat annoksensa. Jos ruokahalu on oikein huono, voidaan ruoka valmistaa toiveiden mukaan.

– Ruoka voi olla rakenteeltaan esimerkiksi sosetta tai nestemäistä. Vajaaravitsemusvaarassa oleville tai vajaaravituille tarjotaan runsasenergistä ja -proteiinista ruokaa, ravitsemussuunnittelija Laura Rantalainen antaa esimerkkejä erilaisista ruokavaihtoehdoista.

Kun kaikki tarvittava on sievässä järjestyksessä tarjottimella, tarkastaa Eeva-Liisa Väänänen, että tarjottimen sisältö vastaa tilausta.

– Hyvältä näyttää, Väänänen huikkaa linjan päästä.

Tarjottimet pakataan osastoittain kylmä-kuumavaunuihin. Kun vaunu on täynnä, Heikki Kolehmainen tykittää sen sisälle kylmää hiilidioksidia, joka varmistaa kylmäketjun katkeamattomuuden kuljetuksen aikana. Hiilidioksidilaite on niin älykäs, että viivakoodin lukemalla se tietää, kuinka paljon minkäkin osaston vaunu tarvitsee hiilidioksidia, jotta ruoka kestää kylmänä perille asti.

Trukit suhaavat maanalaisissa huoltotunneleissa, joita käytetään muun muassa ruoan, pyykkien ja roskien kuljettamiseen. Trukki nappaa peräänsä ruokavaunut, jotka kulkevat Isosta-Bertasta tunnelia pitkin KYSiin ja osastoille. Yksi vaunuista on matkalla viemään lounasta synnytysosastolle.

Osastolla vaunuun kytketään virta ja se alkaa lämmittää ruokaa ajastuksen mukaan. Vaunu lämmittää induktiotasoillaan vain sen puolen tarjottimesta, jossa on lämpimänä tarjoiltavaa ruokaa. Salaatit ja kiisselit pysyvät viileinä.

– Kun ruoka on lämmintä, me tuomme juomat ja leivät tarjolle ja kuulutamme ruoka-ajan alkaneen, laitoshuoltaja Ulla Kangas kertoo.

Tänään tarjolla on broileri-currykastiketta, perunaa, lämpimiä kasviksia ja salaattia. Jälkiruoaksi on ruusunmarjapuuroa.

– Ihan hyvää tämä on, kiuruvetinen Heidi Rytkönen kehuu ruokaa.

Synnytysosastolla äidit ovat yleensä niin hyväkuntoisia, että jaksavat itse hakea ruokansa ja syövät sen osaston ruokalassa. Tarvittaessa tarjotin kuitenkin viedään potilaan sängyn viereen.

Lounasaika on tunnissa ohi. Sen jälkeen laitoshuoltajat huolehtivat tarjottimet tyhjiksi ruoantähteistä ja pakkaavat likaiset astiat vaunuun. Tyhjä vaunu kuljetetaan takaisin Isoon-Berttaan, jossa astiat tiskataan ja vaunu pestään. Ja kaikki alkaa alusta.

Seuraavana päivänä KYSissä syödään lounaaksi kirjolohikiusausta.

Iida Muhonen
https://yle.fi/uutiset/3-5058016
 
PV:n taistelumuonapussit tekee nykyään Leijona Catering tilausten mukaan. Yhdessä pussissa on vuorokauden eväät, esimerkiksi:

Nykyisin ei siis ole vanhan mallisia "sissimuonia" varastojen nurkissa odottamassa sotaa vaan LC tekee juuri sen mitä maksava asiakas haluaa, ainakin melkein. Jos siis kouluttaja haluaa harjoituksessa syöttää miehilleen itse tehtyä poronkäristystä voipottujen kera niin eikun tilausta tekemään jos vain menokohta löytyy ja rahoista vastaava suostuu. Tämän jälkeen noutamaan LC:n toimipisteestä tilatut tavarat, nuotio pystyyn ja menoksi.

Tuo ruokapussi systeemi oli käytössä jo lähes kaksikymmentä vuotta sitten keuruulla, paketissa saattoi olla myös muutama "sissimuona" tuote mukana. Kaakaon ainakin muistan, joka oli foliopaketteja pv:n teksteillä. Pääosa ruoasta oli ihan markettitavaraa ja pilaantuvaa sellaista, parhaiten mieleen on jääny saarioisten kummikiekko. Tiedä sitten mikä organisaatio oli näiden pussukoiden takana, saattoi olla varuskunnan oma ruokahuolto.
 
oikeet etulinjan sotilaat saisivat ilmeisesti mukaansa termospullon. Se täyteen kuumaa...

Termospullokikka:

Jos mukana on sellaiset villasukat, joihin termospullon saa sisään, niin termos kahden päällekkäisen villasukan sisään = todella, todella paljon parempi lämmön tai kylmän pito.

Jos haluaa, niin sukkatermoksen voi vielä kääriä vaikka paitaan tms.

Pelkkä termos jäähtyy liian nopeasti. Villasukkatermos kestää kauemmin niin että sisältö on kunnolla lämmin. Eikä termosta edes tarvitse ottaa kokonaan pois sukista kaatamista varten.
 
Totesin kevään Army Northissa nuo nykyiset Leijona Cateringin toimittamat muonat epäinhimilliseksi kasaksi paskaa, 95% kertaustovereista oli samaa mieltä, kantahenkilökunnasta 100%, ja ne muutamat muutokseen tyytyväiset olivat muutenkin vähän erilaisia. Vanhat taistelumuonapakkaukset olivat oikeita kulinaristisia elämyksiä nykyisiin myrkkyihin verrattuna. Armeija marssii vatsallaan, Suomen armeija tekee kollektiivisen itsemurhan ensimmäisellä muonituksella.
 
Termospullokikka:
Tai sitten valmistaa itse neopreenistä sukan termokselle.
Olen valmistanut sellaisen itse litran kokoiselle titaanikattilalle n.3mm paksuisesta neoprenista. Eristää niin hyvin että vaikka kattilassa kiehuvaa vettä niin ei polta käsiä.
Helppo ommella käsin; yksi osa joka peittää kyljen ja pohjaosa joka ommellaan kylkipalaan kiinni. Saumat näyttävät juosten kustulta mutta asia toimii.
 
Termospullokikka:

Jos mukana on sellaiset villasukat, joihin termospullon saa sisään, niin termos kahden päällekkäisen villasukan sisään = todella, todella paljon parempi lämmön tai kylmän pito.

Jos haluaa, niin sukkatermoksen voi vielä kääriä vaikka paitaan tms.

Pelkkä termos jäähtyy liian nopeasti. Villasukkatermos kestää kauemmin niin että sisältö on kunnolla lämmin. Eikä termosta edes tarvitse ottaa kokonaan pois sukista kaatamista varten.
Tai sitten käyttää ihan sitä termospullon mukana tulevaa paksua ja tukevaa suojapussia. Sellainen on ainakin PV:n minulle lahjoittamassa Retki-termoksessa. Pidentää sisällön lämpimyyden aikaa tosiaan paljon. Lisäksi siinä on jotain lenkkejä, joista operaattori voi hirttää sen vaikka jonnekin varusteisiin kiinni.
 
Aika huononlaatuisia tuntuvat olevan nuo PV;n termokset jos lämpöä karkaa niin paljon että pitää olla ylimääräinen suojus vähentämään lämpöhukkaa.
 
Termospullokikka:

Jos mukana on sellaiset villasukat, joihin termospullon saa sisään, niin termos kahden päällekkäisen villasukan sisään = todella, todella paljon parempi lämmön tai kylmän pito.

Jos haluaa, niin sukkatermoksen voi vielä kääriä vaikka paitaan tms.

Pelkkä termos jäähtyy liian nopeasti. Villasukkatermos kestää kauemmin niin että sisältö on kunnolla lämmin. Eikä termosta edes tarvitse ottaa kokonaan pois sukista kaatamista varten.

On olemassa myös kaupallisia tuotteita, esim. Retki-merkki myy termarin eristesuojaa. Sellaisen ja hyvän voi tehdä itsekin, esim. routa/makuualustamatosta leikkaa palaset ja laadukkaalla ilmastointiteipillä kokoaa palaset yhteen.
 
Aika huononlaatuisia tuntuvat olevan nuo PV;n termokset jos lämpöä karkaa niin paljon että pitää olla ylimääräinen suojus vähentämään lämpöhukkaa.
Minä en pysty tekemään minkäänlaisia johtopäätöksiä PV:n termospullojen laadusta. Päätelmä oli omasi.
Kyse oli vuosien takaisesta yksittäisestä ampumakilpailun palkinnosta. En ole väittänyt sen antavan minkäänlaista suuntaviivaa ”PV:n termoksista”. Niistä minä en tiedä mitään, äskettäin pidetyssä kh:ssa niitä ei jaettu.

Suojus on tuo @Rajajääkäri mainitsema eristesuoja, ja olisko hienompi termi lämpökotelo. Pidän erittäin fiksuna, että sellaista käyttämällä voi pidentää termospullon sisällön lämpimänä pysymistä. Painoa kun se ei juuri lisää, eikä vie lisätilaa. Sitäkään en lähde arvailemaan, onko intillä sellaisia käytössä.
Sellaista termosta kun ei liene ole, jossa sisältö ei jäähdy aikaa myöten. Itse olen Retki-mallista pitänyt. Kestää kolhut, ja ominaisuudet riittävät minulle, eivät eroa merkittävästi esim. testivoittajasta.
Testin mukaan 83-asteista 2 tunnin kuluttua, 65-asteista 6 tunnin kuluttua ja 55-asteista 10 tunnin kuluttua. Ja ilmeisesti testissä ei käytetty lämpökoteloa, joten nuo arvot vain tuosta parantuisivat sillä. Ei varmasti huono juttu. Tosin termarini on 0.75 l mallia.
Varsinainen aihe oli MRE-ruoan tekeminen termarin vedellä, ja tuon perusteella toimisi siinä käytössä erittäin hyvin. Kuten todettua, suun polttaa helposti, jos pistää pussiin kiehuvaa vettä, eikä malta jäähdyttää, joten valmiiksi jäähtynyt vesi ei haittaa.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/01/21/testissa-terastermospullot
 
Mulla on Thermos-merkkisiä pulloja. sekä 1 litran, että pari puolen litran. Niissä kun käyttää eristesuojaa, niin todella kauan pysyy neste kuumana. Ennen nesteen pulloon laittoa, usein esilämmitän pullon kuumalla vedellä, jos on mahdollista. https://www.partioaitta.fi/thermos-fbb-1000

Testimenestykset: Kuluttaja-lehti testivoitto 1/2011, Tekniikan Maailman testivoittaja 22/13. Suomen Luonto 4 tähteä 10/13. Retki-lehden testivoittaja 12/16.
 
Mulla on Thermos-merkkisiä pulloja. sekä 1 litran, että pari puolen litran. Niissä kun käyttää eristesuojaa, niin todella kauan pysyy neste kuumana. Ennen nesteen pulloon laittoa, usein esilämmitän pullon kuumalla vedellä, jos on mahdollista. https://www.partioaitta.fi/thermos-fbb-1000

Testimenestykset: Kuluttaja-lehti testivoitto 1/2011, Tekniikan Maailman testivoittaja 22/13. Suomen Luonto 4 tähteä 10/13. Retki-lehden testivoittaja 12/16.

Esilämmitys on taika menestykseen monessa asiassa...
Hyviä pulloja nuo...natsiKärkkäiseltä tosin loivemmin pussia rokottavaan hintaan...
https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/thermos-midnight-blue-termospullo

Suositus ruokatermoksesta?
 
Back
Top