Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ruokahuolto

Viestiketju osiossa 'Muut huoltopalvelut' , aloittaja jormas2000, 11.03.2015.

 1. Nikhris

  Nikhris Kersantti

  Liittynyt:
  16.08.2014
  Viestejä:
  275
  Tykkäykset:
  352
  Pisteet:
  16
  Lisää keissiä - vanhempaa kuin lainatussa näkyvät. MRE tuli varsinaiseen käyttöön vuonna 1981 ja tässä on vuotta 1983, eli MRE:n alkujuurilla ollaan.

  [​IMG]

  Menu. 3:sen pakkausta koristaa jännä merkintä.

  [​IMG]

  Menu. 3:sen pakkausta koristaa jännä merkintä: eli ei sitten papuherkkua siellä lentokoneessa, että kone ei tipahda matkustajian peräsuoliston toiminnan kaasujen takia. o_Oo_O

   
  Viimeksi muokattu: 23.10.2015
 2. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  3,621
  Tykkäykset:
  7,157
  Pisteet:
  1,286
  http://www.hortoilu.fi/tunnistatko-takapihallasi-villina-kasvavat-superfoodit-tee-testi/

  Sain 5/7, kiitos pienen skrollailun kun piti tarkistaa etta mita halvattua siela nyt viela on tulossa... :D. Nuorempana tuli kokeiltua enemman villiruokaa, ainakin poronjakalakeitto/ -puuro menee pari paivaa, tai meni ennen 1986...! Samoin nuoren rypsin juuret & lehdet.
  Aika ohuessahan Suomen luonnossa on noi ei-proteiinipohjaiset tarjonnaiset, onki ja/ tai ase mukaan vaan...
   
 3. Mainos 4. VK

  VK Alikersantti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  60
  Tykkäykset:
  78
  Pisteet:
  6
  Vaimo on perehtynyt noihin superfood asioihin ja hehkuttaa kookosöljyä (se on siis eri tavaraa kuin se jota myydään munkin paistoon voitiskissä)! Meiltä löytyy extra virgin luomu kookosöljyä ja ilmeisesti sellaista sen pitää olla.

  Antibakteerinen, tai ainakin antifungiaalinen, se ainakin on. Kosteusvoiteena ja huulirasvana toimiva ja auringonpolttamiin käytetty ilmeisesti tuhansia vuosia. Meillä ainakin koiran atooppista ihoa on hoidettu hyvällä menestyksellä ja räkkävaelluksilla koiran mahaan hyttysmyrkyksi.
  Meillä öljytään puiset leikkuulaudat kookosöljyllä ja valurautapannut ja retkipuukot myös.
  Toimii myös retki kahvimaitona (oikeesti! kaupalliset coffee creamerit on kasvisrasvaa eli kookos- tai palmuöljyä kuivattuna).
  Vauvan kylpyöljynä.
  Kuulema hoitoaineena käytettynä ehkäisee täitä.
  Parranajoon tai aftershaveksi.
  Todellinen fight club kikka on tehdä saippuaksi kodinputkimiehen kanssa.
  Närästykseen.
  Sytykkeeksi (ainakin vaselin+cottonball tyyliin)
  Kuiville limakalvoille (sieraimet).
  Ja miks ei intiimiliuksteeksikin.


  Ehdottomasti myös ravinnoksi! eksoottinen maku ja retkeilyä ajatellen, niin huoneen lämmössä vielä kiinteää (toisin kuin useimmat voit ja muut öljyt) ja erittäin pitkä säilyvyys. Naparetkeilijäthän pyrkii saamaan ison osan kaloreista rasvasta (eniten kaloreita per painokilo), silloin kun kylmäilma ja fyysisesti raskas työ tekee päivän tarpeeksi yli 5000 tai yli 6000 kcal.
  Rasva on myös kaikkein hankalin ravintoaine hankkia luonnosta: riista ja luonnonkasvit on yleensä melko vähärasvaista.

  Mistään hiviä parantavista vaikutuksista en tiedä, enkä hampaitani harjaisi rasvalla. Tottakai teollisesti valmistetuista vaihtoehdoista löytyy varmasti tehokkaampia aineita, mutta luonnonmukaisuutta halajavalle suosittelen kookosöljyä. Itsekkin olen aluksi ollut skeptikko! ;)

  Toinen luonnonmukainen monitoimiaine poikkeusolojen käyttöön on sitten hunaja, mutta siitä joku toinen kerta.
   
  Fremen ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 5. VK

  VK Alikersantti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  60
  Tykkäykset:
  78
  Pisteet:
  6
  Hups. Tulikin tupla postaus.

  Muokataan sitten tähän yksi kyssäri:

  Olen antanut itselleni ymmärtää, että uudistuneen taistelutavan joukoille ei tulisikaan henkilökohtaista retkikeitintä vaan henkilökohtainen termospullo. Suurinpiirtein ryhmää kohden sprii-keitin tai ainakin muutama keitin per taisteleva joukkue.

  Itsekkin retkeilen (varsinkin talvella) niin, että aamulla kuumavesi termospulloon ja lounaalla kuumavesi esim. expedition meal -pussiin hautumaan. Lisäksi päivän aikana muutama tee- tai kahvihetki ja naposteltavia naamariin. Noi uudemmat taistelumuona-annokset näyttävät aika naposteltava painotteisilta ihan niinkuin jenkkien mre:tkin.
   
  Viimeksi muokattu: 31.01.2016
  Fremen tykkäsi tästä.
 6. juuja

  juuja Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.03.2015
  Viestejä:
  239
  Tykkäykset:
  279
  Pisteet:
  16
  Oikein olet ymmärtänyt ;)
  http://maanpuolustus.net/media/kankaanpään-seutu-7-1-2016.442/
   
 7. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,187
  Pisteet:
  1,286
  Kuinka suurena ongelmana pidätte riittämätöntä nestetasapainon ylläpitoa?
   
 8. VK

  VK Alikersantti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  60
  Tykkäykset:
  78
  Pisteet:
  6
  PV on ihan tutkinutkin nesteytasapainon vaikutusta sotilaaseen: KVG Sotilas kuumassa -hanke (loppuraportti vuodelta 2011)

  "Jo pieni nestevaje aiheuttaa hyväkuntoiselle henkilölle syketason lievää nousua, mutta tämä ei vielä vaikuta toimintakykyyn. Kuitenkin jo 3 % pudotus kiertävässä verimäärässä alkaa aiheuttamaan haittoja. Ensiksi häiriintyvät tarkkuutta ja keskittymiskykyä edellyttävät suoritukset. Kuumassa ajoneuvossa kuljettaja alkaa tehdä ajovirheitä, taistelijan ampumatarkkuus huononee ja ympäristön havainnointi heikkenee. Kun nestevaje on 5 %, alkaa fyysinen suorituskyky selvästi häiriintyä. Työsyketaso nousee selvästi ja seuraa uupuminen. Jos nestevaje on 10 %, on terveelläkin vaara saada jopa henkeä uhkaavia elintoimintojen häiriöitä ja kuumassa lämpöhalvauksen riski on kasvanut merkittävästi."

  Ainakin tällä vuosikymmenellä varusmieskouluttajat ovat kannustaneet veijareita hankkimaan ja käyttämään juomarakkoja; niin tst-, kuin liikuntakoulutuksessa (ei taida olla missään jako tavaraa?)

  Myös säännöllinen kiinteän ruuan ruokaileminen auttaa ylläpitämään riittävää elektrolyyttitasapainoa (ts. jos vetelee vain maltodektriiniä energian tarpeisiin niin saattaa olla ongelmissa).

   
  Fremen tykkäsi tästä.
 9. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,187
  Pisteet:
  1,286
  Siis sehän on ihan yleistä tietoa että kun nestetasapaino heikkenee niin se heikentää suorituskykyä, mutta tarkoitin lähinnä että kuinka moni kärsii liian vähästä nesteytyksestä. Oman kokemuksen mukaan se on rauhan ajan harjoituksissa merkittävä, (kenties jopa merkittävin?) syy suorituskyvyn laskulle.
   
 10. juuja

  juuja Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.03.2015
  Viestejä:
  239
  Tykkäykset:
  279
  Pisteet:
  16
  Oma kohtaiset kokemukset rovalta keväältä 2013 tykistön puolelta. Aina asemaan ajossa tai lähdössä vesi loppu kaikilta tykkiryhmästä ja kesti aikaa ennenkuin lisää sai(käytössä vain intin 1L kenttäpullo). Tämä todellakin se suurin ongelma harjoituksissa (ja tosiaan joka tykillä oli käytössä 10 L tonkka vettä mutta sekin loppui hyvin äkkiä).
   
 11. Spadekessu

  Spadekessu Luutnantti

  Liittynyt:
  07.02.2015
  Viestejä:
  302
  Tykkäykset:
  609
  Pisteet:
  36
  En nyt tykkää kuulostaa kamalan ikävältä murjottajalta, mutta vähän on ensimmäisen maailman huolenaihe josta selvitään sotilaan perustaidolla: ongelmanratkaisukyvyllä! Pistetääs vielä pari iloista hymiötä notta en vaikuta inhottavalta: :rolleyes: :) ;)

  Ja asiaan: Vanha kikka on olla luottamatta siihen yhteen jaettuun pulloon ja joko hakea varusvarastolta toinen mokoma, käyttää ihan tavallista limpparipulloa tai jos ihan hulluksi ryhtyy niin hankkia parin litran juomarakko. Varusmiehenä en itse ikinä kantanut taisteluvarustuksessa vähempää kuin puoltatoista litraa vettä (jaettu pullo + 0,5 litran limpparipullo), useimmiten kahta litraa (jaettu pullo + toinen mokoma). Tilanteesta riippuen repussa oli sitten vielä litra tai kaksi kaiken varalta mukana. Omasta nesteytyksestä huolehtiminen on oikeasti tosi helppoa, kun sen vaan tekee.
   
  MeriTJ, Fremen ja juuja tykkäsivät tästä.
 12. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  4,995
  Tykkäykset:
  11,000
  Pisteet:
  1,286
  Juuh, Haminassa sain vastaavan idean käskemättä ja hain sodesta ison tyhjän limsapullon. Jäi mieleen soden rouva, jolle selitettyäni asian piti ajatusta hyvänä ihmetellen samalla, miksei kukaan muu ollut koskaan ollut samalla asialla. Kieltämättä, harvalla oli tuolloin ylimääräiset vesipullot. Muistaakseni sissiharjoitusta varten hain omani.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 13. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  634
  Tykkäykset:
  618
  Pisteet:
  76
  Minulla oli varusmiehenä semmoinen äitiltä lainattu litrainen (tai 0,75) pakastepullo, mihin säilötään mehua. Kanttisena sopi hyvin kasivitosen yleistaskuun ja intin 0,65 litraisen kenttäpullon kanssa pärjäsi kesälläkin päivän ihan hyvin, kun muisti ruuan mukana tulevat juomat hyödyntää. Pitemmille reissuille jaettiin monesti toinen pullo talon puolesta.
   
 14. Mainos 15. juuja

  juuja Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.03.2015
  Viestejä:
  239
  Tykkäykset:
  279
  Pisteet:
  16
  Juu ei sitä vaan silloin osannut järkeillä :facepalm: (tai sitten se oli isossa repussa mikä oli autossa)
  Lähinnä tarkoitin että sitä vettä kuluu paljon ja tuntui että sitä harvoin tuodaan lisää
  En muistanut että ette osaa lukea ajatuksia täällä :eek: :D
   
 16. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,187
  Pisteet:
  1,286
  Ei kannata hankkia itselleen kofeiiniriippuvuutta. Ei tule kärttyisää mieltä jos poikkeusolossa ei ko. stimulanttia saakkaan, ja sitten jos sitä saakin niin toimii paremmin kun ei ole riippuvainen.
   
 17. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  5,254
  Tykkäykset:
  7,962
  Pisteet:
  1,286
  JR49 tykkäsi tästä.
 18. JSP

  JSP Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  10.04.2010
  Viestejä:
  228
  Tykkäykset:
  72
  Pisteet:
  16
  6.49€ pussi, ei pahan hintaisia.
   
  JR49 tykkäsi tästä.
 19. jormas2000

  jormas2000 Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  138
  Tykkäykset:
  212
  Pisteet:
  16
  Mikähän mahtaa olla rooli noilla soppatykeillä nykyisessä uudessa taistelutavassa? Onko kaikki pussiruokaa vai tarjotaanko jossain vaiheessa sitä lämpöastia ruokaa taistelijoille?
   
 20. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,123
  Tykkäykset:
  4,386
  Pisteet:
  1,286
  Kyllähän soppatykeillä on vielläkin rooli muonituksen hoidossa.
  Eihän läheskään kaikki joukot ole riski alueella joten niiden muonitus hoidetaan niinkuin ennenkin, osalle taas joukkoja kuljetetaan lämmin ruoka ajoneuvoilla.
  Ruoka tehdään muualla ja säilytetään isoissa termoskattiloissa.

  Maastossa olevat kellä ei ole mahdollisuutta olla yhteydessä huoltoon ruuan suhteen nauttivat pussi ym ruokaa.

  Hiljattain tilattiin jopa uusia keittimiä
  Sopimus Kenttäkeittimien toimittamisesta Puolustusvoimille vuosina 2014–2016.
  Nimi : Kenttäkeitin M13
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 21. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  3,621
  Tykkäykset:
  7,157
  Pisteet:
  1,286
  Hah, kesäkurssin vässykkä... talvikurssilla ei ollut totakaan ongelmaa, eikä myöskään vinttisalin yletön kuumuus ruvennut ramaisemaan, pikemminkin päinvastoin kun muutaman asteen sisäpakkanen piristi kummasti nuoria kurssilaisia! :)
   
 22. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  4,995
  Tykkäykset:
  11,000
  Pisteet:
  1,286
  Tuosta hyvästä joudut tarjoamaan tuopin seuraavana kesänä Haminassa :cool:
   
  Fremen tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu