Ruokahuolto

Mistä oot saanu hankittuja noita?
Hyvä että joku selvittää tämänkin :D aina sitä oppii jotain uutta.
 
En minä näitä nyt ole nälkään syömässä, vaan lähinnä testimielessä (pointtina testata kuinka kauan taistelumuona voi säilyä syömäkelpoisena - en ole mikään paranoidi tai maailmanlopun venaaja ole, mutta jos syystä tai toisesta pitäisi joskus oikeasti turvautua nälissään enemmän tai vähemmän iäkkäämpään taistelumuonaan, niin on se ihan kiva tietää että se voi vielä olla syömäkelpoista): ja mikäli syömäkelvottomuuteen viittaavia merkkejä löytyy (pakkaukset turvonneet/-eivät enää ehjiä eikä täten vakuumia, poikkeavia hajua yms.), niin en minä niitä sitten rupea syömään. MRE:llä ei ole varsinaista "parasta ennen" päiväystä; tuo "inspection/test date" on tarkistuspäiväys jolloin testataan onko tavara vielä kunnossa ja jos ei ilmene ongelmia, niin sitten kyseistä erää voidaan vielä käyttää ja mahdollinen ylijäämä voidaan myydä sitten jossakin vaiheessa asevoimien ylijäämää kauppaaville liikkeille. Tottahan toki MRE voi mennä huonoksi siinä missä muutkin muonat (jopa hyvinkin lyhyessä ajassa, vaikka syömäkelpoisina voivat periaatteessa säilyä vuosia ja vuosia), etenkin jos huonosti ollaan säilötty - ideaalinen säilytys kuivassa ja mielellään viileässä. Itsellä nyt on ollut hyvä tuuri, kun ei ole tullut vastaan mitään oksettavia taistelumuonia (olivat sitten uudempia tai iäkkäämpiä ja YouTubesta kyllä löytyy videota moisista tapauksista).
Siis mihin määrään ruokaa noin jumalaton puteli Tabascoa on? Itse syön ja kestän sitä, hyvin maukas mauste, mutta voipi olla, että moneltä pistää suolen toimimaan liian suurina annoksina.
Maustehyllyni vakiotavaraa.
 
Ateriakokonaisuus Vietnamin sodan ajoilta: vaikka tällä ei olekaan niin paljon ikää kuin muutaman sivun takaisella vuoden 1958 USA:n asevoimien kenttämuonalla jota nautin, niin siinä oli kyseessä vain yksi kokonaisuuden rakentava tölkki (keksejä, hilloa sekä kaakaojauhetta; tämän tölkin keksit olivat vielä rapeita, hillo oli kuin mummon kylmäkellarista otettua ja kaakaojauheesta tuli ihan juomakelpoista), kun tässä useamman tönikän kokonaisuudessa on vähän mehevämpiä herkkuja.



No, saa nähde mitä tästä tulee, mutta savukkeet ovat varmasti kunnon vuosikertatupakkaa. :)
 
Viimeksi muokattu:
Ateriakokonaisuus Vietnamin sodan ajoilta: vaikka tällä ei olekaan niin paljon ikää kuin muutaman sivun takaisella vuoden 1958 USA:n asevoimien kenttämuonalla jota nautin, niin siinä oli kyseessä vain yksi kokonaisuuden rakentava tölkki (keksejä, hilloa sekä kaakaojauhetta; tämän tölkin keksit olivat vielä rapeita, hillo oli kuin mummon kylmäkellarista otettua ja kaakaojauheesta tuli ihan juomakelpoista), kun tässä useamman tönikän kokonaisuudessa on vähän mehevämpiä herkkuja.



No, saa nähde mitä tästä tulee, mutta savukkeet ovat varmasti kunnon vuosikertatupakkaa. :)
Odotan mielenkiinnolla, montako Michelin-tähteä annat tuolle spagetille ja kastikkeelle, sekä tonnikalalle.
Mahasi tuuminee varmaan, että Apocalypse Now :D.
 
Odotan mielenkiinnolla, montako Michelin-tähteä annat tuolle spagetille ja kastikkeelle, sekä tonnikalalle.
Mahasi tuuminee varmaan, että Apocalypse Now :D.

Katsotaan tuleeko avaamisen yhteydessä mitään tölkitetystä tonnikalasta ja tölkitetystä spagetista kastikkeessa poikkeuksellisia hajuja: jos ei, niin maistetaan ja annetaan tuomiota.



Aloitin nyt tuosta B-3 yksiköstä, joka sisältää niin sanottuja "John Wayne" suolakeksejä ja "Shit Disk" suklaakiekkoja. Kekseissä ei mitään ihmeellistä - rapeita ja ihan suolakeksiltä maistuvia - eikä suklaakaan maistunut mitenkään poikkeukselliselta; puolimakeahkoa suklaata jossa pieniä toffeen paloja (nuo painaumat ovat tulleet folion seurauksena johon suklaakiekko oli tiukasti kääritty).
 
Viimeksi muokattu:
Hieman OT, mutta...

Ex-vaimo joka on maltalainen ja uskomattoman hyvä kokki, bannasi aikoinaan meikäläisen keittiöstä kun olin tekemässä omaa fusilli/purkkitonnikala/tomaattisose/napalm-mausteet-viritystä.

Totesi, että "tästä lähtien sulla on asiaa hellan luokse ainoastaan teeveden keittämisessä". :D :D :D

No, en kyllä koskaan katunut, tuli aikoinaan 8 kiloa lisäpainoa ensimmäisen 3kk aikana... Oli nimittäin pieni kulttuuriero. Suomessahan on lievä loukkaus (tai oli) jos ei syö lautasta tyhjäksi. Maltalla se tarkoittaa, että et saanut tarpeeksi... Joten seuraavana päivänä annos oli aina hieman isompi..jne..ja sikahyvää aina. Lopulta kysyin et "mitä sä oikein koitat tehdä mulle?" Vaimoke: "Kun sä aina söit kaiken niin ajattelin että et saanut tarpeeksi ruokaa.." :D Ne kulttuurierot...
 
Pitipähän kysyä, että minulla kun on tuo Ruotsalainen pakki/trangia systeemi tuolla kaapissa, niin mitä muuta siihen pitäisi lisätä. Siis sinolia on jemmassa, LuHa vissiin löytyy jostakin. Biltemasta tulin ostaneeksi purkin avaajan, jonka saa taitettua kätevästi litteäksi, sekä saman kaupan tulukset. Mutta sitten mietin, että olisiko mahdollista hoitaa tämä itsensä rukokinta siten, että trangiaa sotkisi mahdollisimman vähän ja pyhittäisi sen lähinnä vain vedelle? Siis minkälaisia ruokia on saatavilla, jotka saisi valmistettua em. tavalla? Siis lisää vain vesi tai sitten kuumennetaan vesihauteessa.

Ehkä tässä kuvastuu tietynlainen laiskuus, kun ei haluaisi pestä pakkia, mutta ajattelin että jos ruuan syö pussista tai jostakin muovilautaselta, joka on mielestäni helpompi pestä (mielipidekysymys, mutta ainakaan siinä muoviastiassa ei ole kuumennettu mitään ruokaa, joten siitä ei ole voinut jäädä mitään palaneita jätöksiä seinämiin), niin oletettavasti siinä välttyy kaikenlaisilta hygienia ongelmilta. Samalla voi myös lämmittää pesuvettä sillä trangialla.


Ja lainattuun kysymykseeni liittyen uskoisin löytäneeni etsimäni varustelekasta:
https://www.varusteleka.fi/fi/product/wildo-camp-a-box-kenttaruokailusetti/28551

Tuo olisi varmaan juuri se mitä etsin, etenkin jos tuo mahtuu pakkiin (https://www.varusteleka.fi/fi/product/ruotsalainen-pakki-keittimella-kaytetty-uusi/28552) sisälle. Tietenkin polttoaine ja poltin pitää säilöä muualle, mutta eipähän tule yllätyksiä sinolin maun kanssa. Tai meneehän tuollainen laatikko jossakin taskussa, jos vaikka haluaa pitää keittovehkeet nopeasti saatavilla ja ruokavehkeet kerkeää haalia myöhemmin.
 
@SJ Siis tuollainen pakkihan on helppo sikäli pestä että kun se on syöty tyhjäksi niin pesuvedet vaan pakkiin ja tulet alle. Vesi kiehuvaksi ja avot, puhdistuu.

Kyllä ainakin mitä itse olen trangia-systeemien kanssa pelannut niin enemmin ainakin itse syön siitä keittoastiasta. Minulla siis kahden kattilan setti sekä (paska) "paistinpannu", joka on näppärä kun yleensä teen niin että toisessa kattilassa ruoka ja kun se on valmis niin toiseen teetä ja kun tee on valmis sekä ruokakattila syöty tyhjäksi niin ruokakattilaan pesuvettä ja se lämpiämään. Ei tule joutokäyntiä vaan melkein kokoajan jotakin on tulilla lämpiämässä.

On minulla tuollainen boxikin, mutta aika vähälle käytölle on kyllä jäänyt. Kuksa(t) ja settiin kuuluva LuHa on ollut melkein ainoat käytetyt. Ehkä joskus olen leikkuulauttaa tarvinnut. Melkein tuo on niitä viimeisimpiä mitä ruokaan sotkisin. Hyvät bakteerit pääsee muhimaan siellä tavaraa täynnä olevassa boksissa jos vehkeet ei ole puhtaita, eli pesussa ei pääse laistamaan kuitenkaan ja kattilassa/hurripakissa se vesi sentään kiehautetaan eli jos jotakin bakteerikasvustoa on niin tuo kiehuttaminen tuhoaa niitä.

Varmaan on muitakin toteuttamistapoja, minä kun en mikään eräjorma lopunviimein ole. Hurripakki löytyy mutta se on jäänyt minulla niin vähälle käytölle (suhteellisen tehoton ja hidashan se on) että ehkä sillä joku toinen toimintatapa on parempi, kuten se että pakki toimisi veden lämmittimenä pelkästään. Testaamallahan sen oppii.
 
http://blogs.reuters.com/great-deba...esh-for-three-years-courtesy-of-the-u-s-army/

Podcast: How war changed everything on American supermarket shelves

A military can only project power as far as it can ship food to feed its hungry soldiers. The need for armies, both ancient and modern, to travel long distances to thwart enemies and take territory has made militaries one of the driving factors behind food science.

No one knows this better than author Anastacia Marx de Salcedo. Her new book, Combat-Ready Kitchen: How the U.S. Military Shapes the Way You Eat details the myriad ways the military-industrial complex has shaped people’s diets.

“I can literally go through the grocery store and I think remove 50 percent of its contents, if I take anything that has a military origin or influence,” she told us. She’s right. Granola bars, saran wrap, Cheetos and even McDonald’s famous McRib wouldn’t be possible without military technology.

In this week’s War College, Marx de Salcedo walks us through how militaries have shaped the way citizens eat, from ancient history to the modern world.


 
Tulipahan mieleen kysyä, että mitä villinä kasvavia kasveja voi syödä? Tämän kommentin voi muuten siirtää omaan ketjuunsa, jos vastauksia tulee paljon.

Ja mitä tässä nyt erityisesti haluan tietää on, että kuinka paljon mitäkin voi syödä. Voiko esim. nokkosia ja/tai voikukkaa syödä niin paljon kuin saa menemään?

Voikukan tapauksessa on tietenkin se, että se ei maistu sellaiselta, että sitä paljoa normaalisti söisi.
 
kasveissa voi kokeilla sellaista kikkaa että hankaat kyseistä esim lehteä tai marjaa ikinenee, vartut puolituntia ja jos ien ei reagoi asiaan mitenkään on kasvi tai marja mahdollisesti syömäkelpoista.
 
kasveissa voi kokeilla sellaista kikkaa että hankaat kyseistä esim lehteä tai marjaa ikinenee, vartut puolituntia ja jos ien ei reagoi asiaan mitenkään on kasvi tai marja mahdollisesti syömäkelpoista.

Tuo voi hyvinkin toimia Suomessa, meillä kun ei kaiketi ihan hirveästi myrkkylehtisiä kasveja ole. En tiedä miten esimerkiksi sormustinkukan lehdet, löytyykö niistä digitalista tarpeeksi, että ikeniin hierominen aiheuttaisi ikäviä ilmiöitä kropassa. Myrkyllisten putkikasvien lehdistä sen sijaan pysyisin aivan helevetin kaukana ja tuolla eksoottisissa ulkomaissa on semmosia laitoksia (kuten vaikkapa Yhdysvalloissa esiintyvät myrkkymuratti tai manchineel-puu), että en lähtisi lehtiä hieromaan edes ikeniin.

Toki, kasvien tunteminen noin niinku yleensä ottaen auttaa näissäkin jutuissa. :)

Nämä kaksi helevetin myrkyllistä kotoista kasvia ainakin kannattaa tunnistaa:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkkykeiso (järkyttävän myrkyllinen tapaus)
https://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkkykatko
 
Viimeksi muokattu:
Ateriakokonaisuus Vietnamin sodan ajoilta: vaikka tällä ei olekaan niin paljon ikää kuin muutaman sivun takaisella vuoden 1958 USA:n asevoimien kenttämuonalla jota nautin, niin siinä oli kyseessä vain yksi kokonaisuuden rakentava tölkki (keksejä, hilloa sekä kaakaojauhetta; tämän tölkin keksit olivat vielä rapeita, hillo oli kuin mummon kylmäkellarista otettua ja kaakaojauheesta tuli ihan juomakelpoista), kun tässä useamman tönikän kokonaisuudessa on vähän mehevämpiä herkkuja.



No, saa nähde mitä tästä tulee, mutta savukkeet ovat varmasti kunnon vuosikertatupakkaa. :)
Päivitetään tilanne, koska ihmiskokeilusi on kiinnostava. Miltä maistui? Tiputukseen vai ei?:)
 
Tuo voi hyvinkin toimia Suomessa, meillä kun ei kaiketi ihan hirveästi myrkkylehtisiä kasveja ole. En tiedä miten esimerkiksi sormustinkukan lehdet, löytyykö niistä digitalista tarpeeksi, että ikeniin hierominen aiheuttaisi ikäviä ilmiöitä kropassa. Myrkyllisten putkikasvien lehdistä sen sijaan pysyisin aivan helevetin kaukana ja tuolla eksoottisissa ulkomaissa on semmosia laitoksia (kuten vaikkapa Yhdysvalloissa esiintyvät myrkkymuratti tai manchineel-puu), että en lähtisi lehtiä hieromaan edes ikeniin.

Toki, kasvien tunteminen noin niinku yleensä ottaen auttaa näissäkin jutuissa. :)

Nämä kaksi helevetin myrkyllistä kotoista kasvia ainakin kannattaa tunnistaa:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkkykeiso (järkyttävän myrkyllinen tapaus)
https://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkkykatko

Joo, kumpaakaan ei noista ei TODELLAKAAN kannata hangata ikeneen. Kuulemma lapsia on Suomessakin joutunut teholle siitä kun ovat tehneet noista puhallusputkia pihlajanmarjojen ampumiseen (luulleet koiranputkeksi) ja siksi panneet putken suuhun.
 
Joo, kumpaakaan ei noista ei TODELLAKAAN kannata hangata ikeneen. Kuulemma lapsia on Suomessakin joutunut teholle siitä kun ovat tehneet noista puhallusputkia pihlajanmarjojen ampumiseen (luulleet koiranputkeksi) ja siksi panneet putken suuhun.

Sinällään ikävää, koska koiranputki on ihan hyvää syötävää. Nyt joutuu välttämään oikeastaan kaikkia putkia, kun ei ole päässyt kunnolla noita vertailemaan keskenään.

Mutta nyt kun on ruuasta puhetta, niin tämä video liittynee aiheeseen:


Onko tuo täyttä asiaa, vai näkeekö joku tuossa jonkin ongelman? Jos tuo on niin kuin hän sanoo, niin ei olisi varmaan liian kallista jemmata sellaista voipaketin kokoista jöötiä kookosrasvaa johonkin kaiken varalle. Liikkuvampaan menoon se pitäisi toki saada johonkin purkkiin, mutta taitaa tuota olla myynnissä purkeissakin.

Niin, ja mainittakoon samalla, että näin tuossa maininnan siitä, että kookosöljyssä on kaikki rasva kovaa rasvaa, eli sitä mitä kannattaisi välttää. Eli jos tuota alkaa syömään sellaisenaan, niin silloin on parempi olla todellinen hätä kyseessä, eikä jatkuvaan käyttöön.
 
Back
Top