Ruokahuolto

Tuosta hyvästä joudut tarjoamaan tuopin seuraavana kesänä Haminassa :cool:
Onnistuu, vaikka olen nyt vähän karistanut kotimaan havunneulaset Jalaksistani.

Kirkkojärven marssi
Erilaiset kilpailut eri yksiköiden välillä ovat aina olleet suosittuja Reserviupseerikoulussa. Kirkkojärven marssia voidaan perustellusti pitää näiden kilpailuiden kuninkaana. Reilun kahdenkymmenen kilometrin pikamarssi on syntynyt kolmekymmentäluvun puolessa välissä. Sota-aikoina marssia ei järjestetty.

Sotien jälkeen marssi palasi osaksi reserviupseerikurssia aluksi oppilaskunnan – eli upseerioppilaiden – järjestämänä. Vaikka marssin säännöt ovat vaihdelleet valtavasti niin pituuden kuin paikankin (Kirkkojärveä ei ole kierretty kymmeniin vuosiin) suhteen, on kilpailu yksi suurimmista yhteishengen kasvattajista RUK:ssa.
______________________________________________________________________________________________________

Tuokaapa @JR49 ensi kesänä ornitologinen oppaanne mukaan että saamme varmempaa selkoa Kirkkojärven(suon) ilahduttavan moninaisesta linnustosta - tuon itse optiikan. Ketjun aiheeseen liittyen retkikeitin ja noi @Herman30 :nnin mainitsemat Blaband eli sinisen nauhan ruoat kuulostavat hyviltä!
Muistatko muuten miten Kirkkojärven rannassa varoitettiin kyltein esim. omenoiden dumppausta vastaan rottavaaran takia? Se ei lupaa hyvää linnustolle välttämättä...
 
Onnistuu, vaikka olen nyt vähän karistanut kotimaan havunneulaset Jalaksistani.

Kirkkojärven marssi
Erilaiset kilpailut eri yksiköiden välillä ovat aina olleet suosittuja Reserviupseerikoulussa. Kirkkojärven marssia voidaan perustellusti pitää näiden kilpailuiden kuninkaana. Reilun kahdenkymmenen kilometrin pikamarssi on syntynyt kolmekymmentäluvun puolessa välissä. Sota-aikoina marssia ei järjestetty.

Sotien jälkeen marssi palasi osaksi reserviupseerikurssia aluksi oppilaskunnan – eli upseerioppilaiden – järjestämänä. Vaikka marssin säännöt ovat vaihdelleet valtavasti niin pituuden kuin paikankin (Kirkkojärveä ei ole kierretty kymmeniin vuosiin) suhteen, on kilpailu yksi suurimmista yhteishengen kasvattajista RUK:ssa.
______________________________________________________________________________________________________

Tuokaapa @JR49 ensi kesänä ornitologinen oppaanne mukaan että saamme varmempaa selkoa Kirkkojärven(suon) ilahduttavan moninaisesta linnustosta - tuon itse optiikan. Ketjun aiheeseen liittyen retkikeitin ja noi @Herman30 :nnin mainitsemat Blaband eli sinisen nauhan ruoat kuulostavat hyviltä!
Muistatko muuten miten Kirkkojärven rannassa varoitettiin kyltein esim. omenoiden dumppausta vastaan rottavaaran takia? Se ei lupaa hyvää linnustolle välttämättä...
:salut:
 
Keitinketjun jatkoja.

Jenkit havaitsevat (jälleen) ettei tst-muonista ole soppatykin korvaajaksi. Eli Afganistakissa palvelleilla sotilailla havaittu huomattavaa painon laskua (10-20 kg) pitkään jatkuneen MRE dieetin seurauksena. Afganistanissa palveleva sotilas tarvitsee 4500 kcal/pvä ja 3*MRE sisältää vain 3700. Lisäksi sotilaat syövät vain harvoin annoksensa kokonaan.

Persianlahden sodassa havaittiin että sotilaat jättivät n 1000 kcal syömättä aliravitsemus johtaa uupumukseen, suorituskyvyn puutteeseen ja alentuneeseen päätöksentekokykyyn.

Isoimpana ongelmana on se että ruoat, jotka täyttävät säilyvyys ja varastointivaatimukset maistuva paskalta.

Lähde on Chicago Tribune vuodelta 2007
http://www.chicagotribune.com/chi-070325mre-story-story.html

Field rations failing soldiers


When Lt. Dave Moore visited infantry units in the remote, rugged mountains of Afghanistan late last year, the Navy medical officer was surprised to hear from many soldiers and Marines that they had lost significant weight.

After conducting more than 150 interviews with medics, officers and troops on the ground, Moore concluded that the portable rations called "Meals, Ready-to-Eat"--long derided by troops, but valued by the Pentagon for their indestructibility--were not doing the job, causing the soldiers to shed pounds that they very much needed.

"The standard Meal, Ready to Eat (MRE) does not provide adequate nutrition for dismounted operations in this type of terrain," said an excerpt of Moore's classified report, which was released by the Marine Corps' Center for Lessons Learned. "Many Marines and soldiers lost 20 to 40 pounds of bodyweight during their deployment. At least one soldier was evacuated due to malnutrition and a 60-pound weight loss."
 
Nyt on syytä ymmärtää muutama asia.

1. MRE tai mikään muukaan taistelumuona ei ole soppatykillä tehdyn veroista. Kenttäkeitinmuonitus ei vain ole edes teoreettinen vaihtoehto niissä olosuhteissa joissa pussisafkaa joutuu popsimaan.

2. Kaikkein paskinta taistelumuonaa on oman maan taistelumuona. Tämä fakta on helposti todennettavissa missä tahana monikansallisessa operaatiossa tai harjoituksessa jossa kaikki kilvan vaihtavat ruokaansa toistensa kanssa kehuen muiden eväitä ja haukkuen omaansa.

3. Ongelma ei ole, kuten CT:n jutussakin tulee ilmi, se etteikö MRE annoksissa olisi tarpeeksi energiaa vaan se ettei niitä vaan syödä tarpeeksi. Ihan sama ongelma tulee eteen jos paskalta maistuvaa kenttäkeitinmuonaa joutuu syömään päivästä toiseen, viikko viikon perään.

Britit ovat pyrkineet ratkaisemaan asiaa niin, että joukoille jotka ovat tappeluevään varassa toimitetaan jos jonkin näköistä tuoretavaraa (Time to get some fresh!) viikon parin välein. Meikäläinen ajatusmaailma joka ilahduttavasti on jalkautunut joukkoihin on yhden lämpimän muonan ja taistelumuonien yhdistelmä jota täydennetään toimittamalla joukoille kuumaa vettä aina kun mahdollista.

Lopuksi totean vielä, että Suomi on ainoa länsi-euroopan maa jossa taistelevien joukkojen muonitusta on suunniteltu järjestettävän puhtaasti kenttäkeittimiin nojaten.
 
On Virollakin kenttäkeittiöitä.

2552_11231_s_g_Oppetood_alustab_valikokakursuse_12_lend_fu19o.jpg
 
On ruotsalaisilla, sakuilla, italialialaisilla jne jne ja olen omilla pikku käsilläni syönyt brittien kenttäköökissä tehtyä piirakkaa. Mutta kuten kirjoitin " Suomi on ainoa länsi-euroopan maa jossa taistelevien joukkojen muonitusta on suunniteltu järjestettävän puhtaasti kenttäkeittimiin nojaten."

Kuvaa oikein tarkasti katsomalla voi päätellä kuinka ärhäkästä taistelutoiminnasta on kysymys. Viron jalkaväki ja muut taistelukosketuksessa olevat joukot syövät taistelumuonaa. Been there, eaten that.
 
Vähän niinkuin ryssillä tai meillä vielä muutama vuosi sitten. Kiitos luojan on ymmärretty että pakastekuivaus on keksitty ja ettei Sotavaltion tarvitse keksiä ihan kaikkea itse tai edes pakata valmiita markkinoilla olevia tuotteita Int-spec paketteihin. Toisaalta kaipaan niitä harmaita torni-leimattuja jenkkipurukumeja...
 
On ruotsalaisilla, sakuilla, italialialaisilla jne jne ja olen omilla pikku käsilläni syönyt brittien kenttäköökissä tehtyä piirakkaa. Mutta kuten kirjoitin " Suomi on ainoa länsi-euroopan maa jossa taistelevien joukkojen muonitusta on suunniteltu järjestettävän puhtaasti kenttäkeittimiin nojaten."

Kuvaa oikein tarkasti katsomalla voi päätellä kuinka ärhäkästä taistelutoiminnasta on kysymys. Viron jalkaväki ja muut taistelukosketuksessa olevat joukot syövät taistelumuonaa. Been there, eaten that.

Ajat on vissiin muuttunu, muistaisin omalta ajalta varusmiespalveluksesta että kenttäkeitintä ei ollu tarkoituskaan ottaa mukaan ärhäkkään toimintaan, se jätettiin spadejen kanssa vähän taaemmas rauhallisimmille vesille....
 
Heh heh.

Vähän taaemmas rauhallisille vesille esimerkiksi Jääkärikomppaniassa ei tarkoita sitä että talousryhmän vesselit pystyisivät keittelemään einestä rauhassa "takalinjassa". Ongelma on, kuten varmasti ymmärrät, se että kun kööki viedään riittävän kauas taistelukosketuksissa olevasta joukosta muodostuu ruuan kuljetus ongelmaksi. Jos taas soppatykki on kovin lähellä niitä joukkoja jotka sohivat pistimellä vainolaista vatsapeitteen läpi sisäelimiin, esimerkiksi maksaan, voi hernerokan sekoittamiseen tulla inhottavia katkoja. Tämä siis jopa vanhanmallisessa staattisessa puolustuksessa puhumattakaan nykymallisesta taistelutekniikasta tai operatiivisten joukkojen hyökkäyssotatoimista.

Rauhanajan harjoituksissa saadaan vihonviimeisellekin soturille vaikka mitä muonaa neljä kertaa vuorokaudessa nokan eteen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että se olisi mahdollista taistelussa tai edes realistisessa harjoituksessa.
 
Jenkkien ruokahuollosta löytyy eniten raustamateriaalia, mutta ymmärrykseni mukaan NATO-armeijoissa kyky ruoan valmistukseen tuoreaineksista löytyy pataljoonatasolla, josta sapuska jaellaan eteenpäin, tämä vaatii tietenkin huomattavasti enemmän kuljetuskapasiteettia ja ongelmia muodostuu sitä enemmän mitä pienempiin yksiköihin huollettavat joukot on hajautettu.

Desert Stormin jälkeiseltä ajalta löytyy tutkielma joka suosittelee kokkien/talousmiesten liittämistä komppa-organisaatioon.
https://www.nap.edu/catalog/5002/no...erconsumption-of-military-operational-rations

The battalion field kitchen area includes the kitchen, cooks, and sanitation equipment, where food is prepared for the typically 500 to 700 soldiers in a battalion task force. The kitchen includes a staff of 17 cooks, 3 mobile field kitchen trailers, 3 sets of sanitation equipment, and the mess kit laundry lines, which have been in the system since the 1940s.
...
For the typical mechanized infantry battalion that has to feed 600 to 700 soldiers, this proposed program provides 3 additional cooks, resulting in a battalion with a total of 20 cooks. The big difference is how the 20 cooks will be used. When the program begins small mess teams will be placed forward, so each company in Figure 4-2 will have a mess team of two cooks.

Sen sijaan länsiarmeijat ovat 2000-luvulla purkaneet omia logistiikkarakenteitaan ja ulkoistaneet huoltotoaan, sama trendi on Suomessakin Millogin ja Leijona Cateringin myötä, onko se sitten viisautta?

Elikkään esimerkkitapausten valossa taisteleville joukoille pitää pystyä tarjoamaan pitkän ajan kuluessa keskimäärin 1 lämmin ateria/vrk, luulisi että Suomen ilmasto-olosuhteissa ja todennäköistä vastustajaa vastaan tapella rytistäessä sillä on vielä vakavampia seurauksia kuin mualimalla koetut.
 
Hajautetussa taistelutavassa epäilen, että kukaan pystyy toimittamaan kenttäkeittiöistä ruokaa suurelle osalle joukoista (rotaatio erikseen). Kyllä se on, että siellä valmistelevat ittekseen taistelumuonaa, jos on siihenkään aikaa.
 
Jenkkien ruokahuollosta löytyy eniten raustamateriaalia, mutta ymmärrykseni mukaan NATO-armeijoissa kyky ruoan valmistukseen tuoreaineksista löytyy pataljoonatasolla, josta sapuska jaellaan eteenpäin, tämä vaatii tietenkin huomattavasti enemmän kuljetuskapasiteettia ja ongelmia muodostuu sitä enemmän mitä pienempiin yksiköihin huollettavat joukot on hajautettu.

Desert Stormin jälkeiseltä ajalta löytyy tutkielma joka suosittelee kokkien/talousmiesten liittämistä komppa-organisaatioon.
https://www.nap.edu/catalog/5002/no...erconsumption-of-military-operational-rations


länsiarmeijat ovat 2000-luvulla purkaneet omia logistiikkarakenteitaan ja ulkoistaneet huoltotoaan, sama trendi on Suomessakin Millogin ja Leijona Cateringin myötä, onko se sitten viisautta?.
Älä sotke RA-ruokahuollon järjestelyjä ja SA-järjestelyjä. Tästäkin sinulle on huomatettu useaan kertaan. Perehdy kriisuajab huoltoon ennen kun huutelet aloittaa voit kenttäohjesäännöstä 4 eli Logistiikkajärstelmästä.

Elikkään esimerkkitapausten valossa taisteleville joukoille pitää pystyä tarjoamaan pitkän ajan kuluessa keskimäärin 1 lämmin ateria/vrk, luulisi että Suomen ilmasto-olosuhteissa ja todennäköistä vastustajaa vastaan tapella rytistäessä sillä on vielä vakavampia seurauksia kuin mualimalla koetut.
En ymmärrä logiikkaasi. Ensinnäkin kun ei puhuta jenkkien flameless heattereista, (siis jotka nekin kyllä auttavasti lämmittävät ruuan) vaan pakastekuivatuista muonista mitä meidänkin nykyiset taistelumuonat ovat, on ruoka "lämmintä ruokaa" koska lisättävä vesi on lämmintä! Toisekseen sinulle juuri kerrottiin että PV pyrkii siihen että joukolle saadaan vähintään yksi lämmin ateria päivässä. Vain kenttäkeittimellä + kuivamuonalla varustetuilla joukolla tämä on erittäin haastavaa nimenomaan logistisesti, kun taas parikeittimillä ja taistelumuonalla varustulla joukolla helposti pystytään vähintään kahteen lämpimään ateriaan päivässä.
 
pakastekuivatuista muonista mitä meidänkin nykyiset taistelumuonat ovat, on ruoka "lämmintä ruokaa" koska lisättävä vesi on lämmintä!
Tosiaan. Äskettäisessä isossa harjoituksessa ahneimmat polttivat suunsa, kun eivät malttaneet odottaa 15 minuuttia. Täyttävä ja lämmin ateria. Tosin Tabasco-pullo seuraavalla kerralla mukaan ei ole huono ajatus.
 
Jos hiuksia haluaa halkoa niin kyllä pakastekuivattuihin muoniin voi myös kylmää vettä lisätä. Vaatii tosin pidemmän liotusajan eikä välttämättä ole yhtä maistuva kuin lämpimänä. Mutta jos hätä vaatii eikä ollenkaan ole saatavilla lämmintä vettä.
 
En ymmärrä logiikkaasi.

Selitän mielelläni, jos huomaat järkeilyssäni virheen niin osoita se toki.

Jos miehelle tarjotaan 7 lämmintä ateriaa 7 päivän kuluessa muodostuu pitkän ajan keskiarvoksi 1 lämmin ateria / pvä. Jos ne kaikki tulevat esim kahden päivän kulessa niin loput 5 pitää pärjätä muula tavalla.

Toisaalta olemassa olevan kokemuksen valossa, vaikka taistelumuonilla saadaan toimitettua joukolle riittävä määrä kaloreita, ongelma on joukot syömään riittävä määrä kaloreita pelkästään taistelumuonilla. Tämän vahvistukseksi löytyy sekä tutkimuksia, artikkeleita että kuulopuheita. Tutkimuksia ja artikkeleita olen jo linkittänyt, kaikki ovat varmaan kuulleet kuinka tst-muona-annoksia (sissimuonia) on leirin jälkeen tullut kannettua kotiin säkkikaupalla?

Jatkuvalla, jopa kolmanneksen kalorivajeella on suora vaikutus yksilön ja joukon toimintakykyyn.

Me voimme toki yhdessä päättää, että olemassa oleva tieto ei päde meidän erityisolosuhteissamme ja sanoa että uudessa taistelutavassa joukko kykenee muonittamaan itsensä parikeittimillä ja TST-annoksilla.

Vaihtoehtoisesti esitän ettei parikeitin ja TST muona kykene korvaamaan komppanian TAL-ryhmän tarjoamaa muonitusta vaan ainoastaa täydentämään sitä.

Jos jäi epäselvää niin kysy ihmeessä, jos olet erimieltä niin kuulen miellelläni perustelusi, muussa tapauksessa hyvää uuttavuotta.
 
Creidiki Saat sen kuulostaman siltä kuin että ei haluta toimittaa sotilaille kenttäkeitinsapuskaa. Mutta kuten on täällä kirjoitettu niin uusi taistelutapa saattaa tehdä sen logistisesti mahdottomaksi. Kun ei ole mitään rintamaa ja joukot liikkuvat edestakaisin.
 
Selitän mielelläni, jos huomaat järkeilyssäni virheen niin osoita se toki.

Jos miehelle tarjotaan 7 lämmintä ateriaa 7 päivän kuluessa muodostuu pitkän ajan keskiarvoksi 1 lämmin ateria / pvä. Jos ne kaikki tulevat esim kahden päivän kulessa niin loput 5 pitää pärjätä muula tavalla.

Toisaalta olemassa olevan kokemuksen valossa, vaikka taistelumuonilla saadaan toimitettua joukolle riittävä määrä kaloreita, ongelma on joukot syömään riittävä määrä kaloreita pelkästään taistelumuonilla. Tämän vahvistukseksi löytyy sekä tutkimuksia, artikkeleita että kuulopuheita. Tutkimuksia ja artikkeleita olen jo linkittänyt, kaikki ovat varmaan kuulleet kuinka tst-muona-annoksia (sissimuonia) on leirin jälkeen tullut kannettua kotiin säkkikaupalla?

Jatkuvalla, jopa kolmanneksen kalorivajeella on suora vaikutus yksilön ja joukon toimintakykyyn.

Me voimme toki yhdessä päättää, että olemassa oleva tieto ei päde meidän erityisolosuhteissamme ja sanoa että uudessa taistelutavassa joukko kykenee muonittamaan itsensä parikeittimillä ja TST-annoksilla.

Vaihtoehtoisesti esitän ettei parikeitin ja TST muona kykene korvaamaan komppanian TAL-ryhmän tarjoamaa muonitusta vaan ainoastaa täydentämään sitä.

Jos jäi epäselvää niin kysy ihmeessä, jos olet erimieltä niin kuulen miellelläni perustelusi, muussa tapauksessa hyvää uuttavuotta.

Kun se komppanian TAL-ryhmä ei ihan usein pysty toimittamaan sitä muonaa nykyisessä taistelutavassa. Se nyt on vaan niin. Kyllä se nälkä pakoittaa syömään sen taistelumuonan.

Ja mitä @CV9030FIN on koettanut selittää ja mitä @Herman30 juuri sanoi. Kyse ei ole tahdosta vaan pakosta.
 
Selitän mielelläni, jos huomaat järkeilyssäni virheen niin osoita se toki.

Jos miehelle tarjotaan 7 lämmintä ateriaa 7 päivän kuluessa muodostuu pitkän ajan keskiarvoksi 1 lämmin ateria / pvä. Jos ne kaikki tulevat esim kahden päivän kulessa niin loput 5 pitää pärjätä muula tavalla.

Toisaalta olemassa olevan kokemuksen valossa, vaikka taistelumuonilla saadaan toimitettua joukolle riittävä määrä kaloreita, ongelma on joukot syömään riittävä määrä kaloreita pelkästään taistelumuonilla. Tämän vahvistukseksi löytyy sekä tutkimuksia, artikkeleita että kuulopuheita. Tutkimuksia ja artikkeleita olen jo linkittänyt, kaikki ovat varmaan kuulleet kuinka tst-muona-annoksia (sissimuonia) on leirin jälkeen tullut kannettua kotiin säkkikaupalla?

Jatkuvalla, jopa kolmanneksen kalorivajeella on suora vaikutus yksilön ja joukon toimintakykyyn.

Me voimme toki yhdessä päättää, että olemassa oleva tieto ei päde meidän erityisolosuhteissamme ja sanoa että uudessa taistelutavassa joukko kykenee muonittamaan itsensä parikeittimillä ja TST-annoksilla.

Vaihtoehtoisesti esitän ettei parikeitin ja TST muona kykene korvaamaan komppanian TAL-ryhmän tarjoamaa muonitusta vaan ainoastaa täydentämään sitä.

Jos jäi epäselvää niin kysy ihmeessä, jos olet erimieltä niin kuulen miellelläni perustelusi, muussa tapauksessa hyvää uuttavuotta.
Taidat ajatella tässä tiettyä vanhempaa sissimuonaa? Kyllä homma saattoi mennä siihen että keksien ja näkkileivän loputtua ruokaa syötiin raakana suoraan pussista tai keskeneräinen sapuska jouduttiin hylkäämään kun piti lähteä yllättäen välittömästi liikkeelle.
Uudempi on paljon kätevämpää kuten nyt pussin voi tunkea paidan sisälle hautumaan kunhan on saanut veden keitettyä eikä kattiloiden puhdistaminen ole vastaava ongelma.
 
Taidat ajatella tässä tiettyä vanhempaa sissimuonaa? Kyllä homma saattoi mennä siihen että keksien ja näkkileivän loputtua ruokaa syötiin raakana suoraan pussista tai keskeneräinen sapuska jouduttiin hylkäämään kun piti lähteä yllättäen välittömästi liikkeelle.
Uudempi on paljon kätevämpää kuten nyt pussin voi tunkea paidan sisälle hautumaan kunhan on saanut veden keitettyä eikä kattiloiden puhdistaminen ole vastaava ongelma.
Meille se esiteltiin Kylmäketjuvapaana taistelijan muonana. Tyypillinen annos sisälsi esim. pussin Välimeren pataa tai Pasta Carpo.. jotain, pussin Eldorado-suolapähkinoitä, tonnikalapurkin (vedessä), näkkäriä ja kinkkutahnaa tuubissa. Pussiin 3,5 desiä kuumaa vettä, sulkijalla kiinni, kääntele ja vääntele, samalla lämmität näppisi, odota vartti, väliajalla voit tienata mitalin tuhoamalla nipun vihollisia, ja kaiva pussi taskusta silloin kun on aikaa syödä.
Joku tässä epäili aterian lämpimyyttä. Jos ei malttanut turvottaa ja jäähdyttää, niin suunsa sai poltettua. Annoksella tuli aikuinen mies todella hyvin täyteen.
Hyvin toimivaa. Myönnän, etten syönyt kaikkia suolapähkinöitä, vaan toin pusseja tuliaiseksi lapsille. Maut olivat jees, vaikkakin alkoivat muistuttaa toisiaan. Mikäli energiankulutuksemme olisi ollut tapissaan, todennäköisesti olisimme alkaneet sekoittaa tonnikalaa ja suolapähkinöitä pusseihin. Nyt ei ollut tarve. Seuraavalla kerralla kuitenkin Tabasco-pullo mukaan.
 
Back
Top