Ruokahuolto

Pitipähän kysyä, että minulla kun on tuo Ruotsalainen pakki/trangia systeemi tuolla kaapissa, niin mitä muuta siihen pitäisi lisätä. Siis sinolia on jemmassa, LuHa vissiin löytyy jostakin. Biltemasta tulin ostaneeksi purkin avaajan, jonka saa taitettua kätevästi litteäksi, sekä saman kaupan tulukset. Mutta sitten mietin, että olisiko mahdollista hoitaa tämä itsensä rukokinta siten, että trangiaa sotkisi mahdollisimman vähän ja pyhittäisi sen lähinnä vain vedelle? Siis minkälaisia ruokia on saatavilla, jotka saisi valmistettua em. tavalla? Siis lisää vain vesi tai sitten kuumennetaan vesihauteessa.

Ehkä tässä kuvastuu tietynlainen laiskuus, kun ei haluaisi pestä pakkia, mutta ajattelin että jos ruuan syö pussista tai jostakin muovilautaselta, joka on mielestäni helpompi pestä (mielipidekysymys, mutta ainakaan siinä muoviastiassa ei ole kuumennettu mitään ruokaa, joten siitä ei ole voinut jäädä mitään palaneita jätöksiä seinämiin), niin oletettavasti siinä välttyy kaikenlaisilta hygienia ongelmilta. Samalla voi myös lämmittää pesuvettä sillä trangialla.

Kaikkein laadukkain ja parhaan makuinen ruoka on Norjalainen Real Turmat. Lisäät vain n. 4-5 dl kiehuvaa vettä, sekoitat, suljet pussin suun(Minigrip),
annat hautua n. 5-10 min, sekoitat ja alat syödä. On hyvän makuisia.
http://www.partioaitta.fi/tuotemerkit/real-turmat
 
Siis minkälaisia ruokia on saatavilla, jotka saisi valmistettua em. tavalla? Siis lisää vain vesi tai sitten kuumennetaan vesihauteessa.

En tiedä ymmärsinkö kysymyksesi vähän väärin, mutta lähestulkoon kaikki nykypäivän retkeilypussimuonat ovat juurikin tämmöisiä, esim. Real Turmat ja Blå-Bandin Expedition ja Outdoor Mealit (mitä noissa armeijankin uusimmissa pakkauksissa on mukana). Tämmösiä löytyy ihan joka retkeilytavarakaupasta, ateriavaihtoehtoja on ihan laidasta laitaan. Ovathan nuo todella, todella käytännöllisiä, mutta jos metsässä tulee paljonkin samoiltua niin pussiruuat rupeavat kyllä tuntumaan kukkarossa. Parhaimmat tuommoiset pussimuonat kun maksavat pussilta melkein seisovan lounaspöydän verran, eli erämuonailuihin voi pussiruokia syömällä helposti upottaa 15-20 euroa päivältä. Mutta, ovathan ne myös todella helppoja, että periaatteessa kyllä hintansa väärtejä.

Mutta, onhan noita sitten muuten vain vähäsotkuisia ruokavaihtoehtoja joita voi kypsentää suoraan keittimessäkin: esim. riisi ja perunamuusijauheet ovat tosi helppoja putsata kiposta, lihaksi kun pilkkoo salamipötköä niin ei siitäkään sitten sotkua synny. Perisuomalainen puurohan nyt on aivan saatanasta, sen tahman kanssa saa kyllä sitten touhuta.

Vesihauteessa kipossa kypsentämisessä suurin ongelma on lämmön johtuminen, ellei astiaa jossa pöperö muhii saa eristettyä kunnolla niin lämmöt menevät harakoille. Noissa retkeilymuonapusseissa sisäpinta on alumiinifoliomitälieneekään, joka heijastaa lämpöä hyvin. Mutta jos lämpimän mössön laittaa mihin tahansa kippoon, niin aika nopeasti se viilenee. Ensisijaisen tärkeää olisi, että kippo on toimivaa sorttia, tämmöiseen suosittelisin Nalgenea (kestää kiehuvaa vettä toisin kuin tavalliset muovit), tiivis kansi ja *jotain* jolla kipon saisi hautumisen ajaksi kunnolla eristettyä, esim. hätäpeitetyylisestä kankaasta tehdyn pussukan. Jos tuommoisessa saisi veden pysymään kuumana 10 minuuttia, niin siinä kyllä kypsyisi syömäkelpoiseksi ainakin perunamuusijauho, puuro ja jotkin riisit.

Siitä vain kokeilemaan ja tutkimaan, mutta varsinkin tuohon kipon materiaaliin ja sen eristämiseen kannattaa panostaa.

PS: älä kokeile soijarouheita, tulee vaan paha mieli. T: kokeiltu on, olivat surulliset pari päivää kun niillä elin.
 
Tottahan tuo, että hintaa tulee, jos vain Real Turmatia syö ja paljon luonnon helmassa viihtyy. Itse olen tullut siihen tulokseen, että kun luontoon lähden, välineet ja muona pitää olla parasta, mitä on saatavilla, silloin voi keskittyä itse asiaan, mikä nyt on milloinkin siellä luonnossa tehtävän nimi, olkoon nyt sitten vaikka taimenen kalastus, vaellus tai poterossa odottamassa naapuria.
 
PS: älä kokeile soijarouheita, tulee vaan paha mieli. T: kokeiltu on, olivat surulliset pari päivää kun niillä elin.

En tasan kokeile. Minä saan allergiaoireita jo niistä eineslihapullista missä on joko soijaproteiinia tai sitten hernerouhetta seassa. Siis jos syö kylmänä. Lämmitettynä vaikuttaisi, että oireet on vähintään lievemmät.

Mutta, onhan noita sitten muuten vain vähäsotkuisia ruokavaihtoehtoja joita voi kypsentää suoraan keittimessäkin: esim. riisi ja perunamuusijauheet ovat tosi helppoja putsata kiposta, lihaksi kun pilkkoo salamipötköä niin ei siitäkään sitten sotkua synny. Perisuomalainen puurohan nyt on aivan saatanasta, sen tahman kanssa saa kyllä sitten touhuta.

Periaatteessa kävisi jo sekin, että sen puuron voisi valmistaa johonkin toiseen astiaan, joka olisi helpompi puhdistaa, eli matalammat reunat ja mahdollisesti myös hieman avoimempi muoto, niin ainakin voi tarkastaa ilmämääräisesti sen puhdistuksen tason. Muovinen astia taitaa myös puhdistua helpommin.

Vesihauteessa kipossa kypsentämisessä suurin ongelma on lämmön johtuminen, ellei astiaa jossa pöperö muhii saa eristettyä kunnolla niin lämmöt menevät harakoille. Noissa retkeilymuonapusseissa sisäpinta on alumiinifoliomitälieneekään, joka heijastaa lämpöä hyvin.

Tuo vesihaude tuli mieleen, kun söin erästä mikro -einestä. Paketti oli näet jossakin vaiheessa hieman muuttunut (itseasiassa aika paljonkin. Kalkkuna oli vaihtunut kanaan ja tuotemerkki Pirkaksi), mutta satun edelleen muistamaan, että aikaisemmin paketissa oli myös ohjeet valmistamiseen ilman mikroa. Eli mietin, että olisiko niistä mahdollista saada safkat kun dumppaa sellaisen paketin pakkiin.
 
Eli mietin, että olisiko niistä mahdollista saada safkat kun dumppaa sellaisen paketin pakkiin.
No siis! Tästähän vasta tuleekin mieleen partiopoika-aikojen "boil in bag" riisipussit: http://www.unclebens.com/Products/White-Rice/Boil-In-Bag-Rice#.VYU5P_ntlBc

Noissa pussissa keitettävissä kikkailuissa tuo pussin materiaali on tietenkin taas kerran aika tärkeä juttu, ei yhtään naurattaisi kun joku perusmuovipussi kärähtää pakin (varsinkin alumiinipakki joka johtaa lämpöä törkeän hyvin voisi olla vähän jännän rajoilla) pohjaan kiinni. Jos tuommoisia pusseja saisi jostain irtotavarana niin niihin vasta olisikin kätevää rakentaa omat kuivamuona-ateriansa. Ei ihan 100% sotkutonta kun jotain atomeja niistä aina karkaa, mutta aika pirun lähellä ja paljon valmiita retkiruokapusseja halvempaa... senverta jännä ajatus, että rupesi vähän itteäkin kiinnostamaan! Tämmösiä "kaada kuuma vesi pussiin" pusseja ainakin myydään irtotavarana: http://www.packitgourmet.com/CookIn-Bags.html
 
No siis! Tästähän vasta tuleekin mieleen partiopoika-aikojen "boil in bag" riisipussit: http://www.unclebens.com/Products/White-Rice/Boil-In-Bag-Rice#.VYU5P_ntlBc

Noissa pussissa keitettävissä kikkailuissa tuo pussin materiaali on tietenkin taas kerran aika tärkeä juttu, ei yhtään naurattaisi kun joku perusmuovipussi kärähtää pakin (varsinkin alumiinipakki joka johtaa lämpöä törkeän hyvin voisi olla vähän jännän rajoilla) pohjaan kiinni. Jos tuommoisia pusseja saisi jostain irtotavarana niin niihin vasta olisikin kätevää rakentaa omat kuivamuona-ateriansa. Ei ihan 100% sotkutonta kun jotain atomeja niistä aina karkaa, mutta aika pirun lähellä ja paljon valmiita retkiruokapusseja halvempaa... senverta jännä ajatus, että rupesi vähän itteäkin kiinnostamaan! Tämmösiä "kaada kuuma vesi pussiin" pusseja ainakin myydään irtotavarana: http://www.packitgourmet.com/CookIn-Bags.html

Ikävää, että kukaan ei ilmeisesti ole kokeillut keittää noita mikro eineksiä vedessä. Tietäisi edes sen, että pitääkö niiden kanssa tehdä sama mitä mikrossa, eli tehdä siihen muovikalvoon reikiä, vai kestäisikö tuollainen sen keittämisen sellaisenaan, kun kuumennus ei ole niin raju ja kiehumistakin tapahtunee vähemmän.

Siis vaikka tälläinen paketti (pahvit tietenkin pois päältä):
http://www.k-ruoka.fi/ProductImages/6410405138187.jpg?width=645&height=350&mode=max
 
Ikävää, että kukaan ei ilmeisesti ole kokeillut keittää noita mikro eineksiä vedessä. Tietäisi edes sen, että pitääkö niiden kanssa tehdä sama mitä mikrossa, eli tehdä siihen muovikalvoon reikiä, vai kestäisikö tuollainen sen keittämisen sellaisenaan, kun kuumennus ei ole niin raju ja kiehumistakin tapahtunee vähemmän.

Siis vaikka tälläinen paketti (pahvit tietenkin pois päältä):
http://www.k-ruoka.fi/ProductImages/6410405138187.jpg?width=645&height=350&mode=max

Mielenkiintoinen tuote kokeiltavaksi vedessä keitettäväksi. pitääpä joskus kokeilla.
 
En ole kokeillut mutta näin keittiöalalla työskentelevänä järkeni sanoo ettei tarvitse puhkoa paketti keittäessä.
Eihän muniakaan puhkota keittäessä mutta mikrossa valmistaessa kyllä. Koska mikrolla lämmittäessä kypsyminen tapahtuu sisältä ulospäin ja näin ollen nostaa painetta munan sisällä, siksi muna räjähtää mikrossa. Vedessä keittäessä taas kypsyminen tapahtuu pinnasta sisäänpäin eikä ole niin raju.
Noita mikroruokia en ole koskaan käsitellyt joten en tiedä mitään miten ne ovat paketoidut, kestääkö pakkaus vedessä keittämistä eli onko esim. pahvista tehty vai muovia?
Semmoinen asia tietysti että jos siinä mikroruuassa on nestettä kuten kastiketta niin se nostaa painetta pakkauksen sisällä kun sisältö muuttuu kuumaksi. Ja sitten kun paketin avaa niin voi roiskahtaa kuumaa nestettä silmille. Eli varmaan olisi viisasa puhkoa pieni reikä ensin paineen tasaamiseksi ensin ennenkuin päällysmuovin leikkaa auki.
Mutta en siis keksi miksei noita voisi vedessä keittäen lämmittää.
 
En ole kokeillut mutta näin keittiöalalla työskentelevänä järkeni sanoo ettei tarvitse puhkoa paketti keittäessä.
Eihän muniakaan puhkota keittäessä mutta mikrossa valmistaessa kyllä. Koska mikrolla lämmittäessä kypsyminen tapahtuu sisältä ulospäin ja näin ollen nostaa painetta munan sisällä, siksi muna räjähtää mikrossa. Vedessä keittäessä taas kypsyminen tapahtuu pinnasta sisäänpäin eikä ole niin raju.
Noita mikroruokia en ole koskaan käsitellyt joten en tiedä mitään miten ne ovat paketoidut, kestääkö pakkaus vedessä keittämistä eli onko esim. pahvista tehty vai muovia?
Semmoinen asia tietysti että jos siinä mikroruuassa on nestettä kuten kastiketta niin se nostaa painetta pakkauksen sisällä kun sisältö muuttuu kuumaksi. Ja sitten kun paketin avaa niin voi roiskahtaa kuumaa nestettä silmille. Eli varmaan olisi viisasa puhkoa pieni reikä ensin paineen tasaamiseksi ensin ennenkuin päällysmuovin leikkaa auki.
Mutta en siis keksi miksei noita voisi vedessä keittäen lämmittää.

Kyseessä on siis kovasti samanlainen pakkaus kuin monissa leikkeleissä nykyään. Ja tarkempi kuvaus on sellainen ei "helposti-suljettava", vaan jossa on päällä ohut muovikalvo, joka on siis tarkoitus repiä päältä kypsennyksen jälkeen. Sisältö on tuollaisessa aika kostea, eli currykastike (seassa kanaa) riisillä. Tuo siis ihan sillä on esimerkkinä, että tuossa selkeästi kastike pakkautuu pohjalle ja saa aikaan sellaisen hyvän rajapinnan lämmön siirtymiselle. Riisi on siellä toki mukana, eikä välttämättä täysin sekoitus siihen kastikkeeseen, mutta kuten japanilaisten MRE:iden arvosteluista voi nähdä, niin riisi valmistuu hyvin höyrylläkin.

Itseasiassa se paketti on teknisesti identtinen kuin nuo japanilaisen MRE:n riisipakkaukset.


Itseasiassa tuota kun katsoo, niin alkaa mietityttää, että miksi minä edes kysyin tästä.
 
En tasan kokeile. Minä saan allergiaoireita jo niistä eineslihapullista missä on joko soijaproteiinia tai sitten hernerouhetta seassa. Siis jos syö kylmänä. Lämmitettynä vaikuttaisi, että oireet on vähintään lievemmät.

Tuo vesihaude tuli mieleen, kun söin erästä mikro -einestä. Paketti oli näet jossakin vaiheessa hieman muuttunut (itseasiassa aika paljonkin. Kalkkuna oli vaihtunut kanaan ja tuotemerkki Pirkaksi), mutta satun edelleen muistamaan, että aikaisemmin paketissa oli myös ohjeet valmistamiseen ilman mikroa. Eli mietin, että olisiko niistä mahdollista saada safkat kun dumppaa sellaisen paketin pakkiin.


Allergioiden suhteen, perusteellinen lämmitys hajoittaa allergisoivia ainesosia pöperöistä, periaatteessa sitä enempi mitä paremmin kuumentaa. Jos siis tulee tilanne että pitää syödä jotain missä on itselle ei-sopivia ainesosia, niin huolellinen kuumennus ainakin jossain määrin helpottaa tilannetta - joskaan ei tietenkään välttis aina.

Luulen että suurin osa mikrotettavista muovipakkauksista kestää aika hyvin vesihaudetta, mikrossa nimittäin saattaa sopivasti laidalla/rajapinnassa oleva piste kuumentua selvästi yli kiehumislämpötilojen. Tämän näkee esim. kun mikrottaa ruokaa pakasterasioissa, niihin ilmestyy 'sulaneita' pisteitä reunoille, varsinkin siihen missä pinnan raja on ollut. Yleensä muovin sulamiseen/pehmenemiseen vaaditaan asteita joku 130+. Eli jos ohutseinäinen muovi kestää mikron aiheuttamaa voimakkaampaa lämpötilarääkkiä, niin todnäk se kestää myös kiehuvan veden hyvin.

Pitää tosin varmaan katsoa että paketti ei koske suoraan kuumaan sisäpintaan tai pohjaan, mistä lämpö pääsisi johtumaan suoraan muoviin - pari pikkukiveä pohjalle ja tikut laidalle? Tosi macgyver tietenkin tekaisisi jonkinlaisen metalliverkon joka jättää sentin raon joka pintaan.
 
Viimeksi muokattu:
Allergioiden suhteen, perusteellinen lämmitys hajoittaa allergisoivia ainesosia pöperöistä, periaatteessa sitä enempi mitä paremmin kuumentaa. Jos siis tulee tilanne että pitää syödä jotain missä on itselle ei-sopivia ainesosia, niin huolellinen kuumennus ainakin jossain määrin helpottaa tilannetta - joskaan ei tietenkään välttis aina.

Luulen että suurin osa mikrotettavista muovipakkauksista kestää aika hyvin vesihaudetta, mikrossa nimittäin saattaa sopivasti laidalla/rajapinnassa oleva piste kuumentua selvästi yli kiehumislämpötilojen. Tämän näkee esim. kun mikrottaa ruokaa pakasterasioissa, niihin ilmestyy 'sulaneita' pisteitä reunoille, varsinkin siihen missä pinnan raja on ollut. Yleensä muovin sulamiseen/pehmenemiseen vaaditaan asteita joku 130+. Eli jos ohutseinäinen muovi kestää mikron aiheuttamaa voimakkaampaa lämpötilarääkkiä, niin todnäk se kestää myös kiehuvan veden hyvin.

Pitää tosin varmaan katsoa että paketti ei koske suoraan kuumaan sisäpintaan tai pohjaan, mistä lämpö pääsisi johtumaan suoraan muoviin - pari pikkukiveä pohjalle ja tikut laidalle? Tosi macgyver tietenkin tekaisisi jonkinlaisen metalliverkon joka jättää sentin raon joka pintaan.

Siis epäilyshän ei ole siinä, että kestääkö paketti kuumennuksen, vaan että pitääkö se muovikelmu avata vaikkapa kulmasta tai tökätä siihen reikä, jotta höyryt pääsevät ulos. Tämä kun voi olla hieman epämukavaa, kun se paketti pitää saada pysymään pinnalla siellä pakissa tai missä sitä nyt alat kuumentamaankaan.
 
Siis epäilyshän ei ole siinä, että kestääkö paketti kuumennuksen, vaan että pitääkö se muovikelmu avata vaikkapa kulmasta tai tökätä siihen reikä, jotta höyryt pääsevät ulos. Tämä kun voi olla hieman epämukavaa, kun se paketti pitää saada pysymään pinnalla siellä pakissa tai missä sitä nyt alat kuumentamaankaan.

Viimeistään jos pohjalle latoo kiviä sopivasti, ni toinen pääty törröttänee kivasti pinnassa. Siihen sitten pieni reikä. Voi toki olla että jo suojakaasujen yms. takia painetta kertyy nopeasti ja se reikä kannattaa tehdä. Ei lie auta kuin maksalaatikot kaupasta ja testiin :)
 
Viimeistään jos pohjalle latoo kiviä sopivasti, ni toinen pääty törröttänee kivasti pinnassa. Siihen sitten pieni reikä. Voi toki olla että jo suojakaasujen yms. takia painetta kertyy nopeasti ja se reikä kannattaa tehdä. Ei lie auta kuin maksalaatikot kaupasta ja testiin :)

Onko maksalaatikkoa tuollaisessa pakkauksessa? Nyt kun ajattelen, niin lasagnea taitaa olla myös tuollaisessa pakkauksessa, joten miksi ei.
 
Pystyy nuotiolla keittämään vettäkin esim. maitopurkissa. Pistät maitopurkkiin yli puoli litraa vettä ja pistät sen nuotion päälle ritilälle. Maitopurkin yläpää palaa pois vesirajaan asti....
 
Onko maksalaatikkoa tuollaisessa pakkauksessa? Nyt kun ajattelen, niin lasagnea taitaa olla myös tuollaisessa pakkauksessa, joten miksi ei.

Varusmiesaikana ainakin yhden kerran saatiin leirillä tyhjiöpakattua maksalaatikkoa. Joten mikäli ei kaupallinen ruokahuolto tunne moista motivaatioherkkua, niin ainakin SA-Int :D
 
Tein makuelämys aikamatkan 57-vuotta menneisyyteen - tarjolla oli vuoden 1958 USA:n asevoimien kenttämuonaa. o_O


unnamed.jpg




979.jpg


Nam nam.
 
Viimeksi muokattu:
Jaan tämän kultaisen vinkein myös teille.
Vakio herkku, tonnikala öljyssä.
Mutta sehän maistuu paremmalle lämpöisenä.

Otat sissiruoka paketista nenäliinan ja taittelet sen avatun tonnikalapurkin päälle niin että koko nenäliinä kastuu öljyyn jonka jälkeen sytytät sen tuleen.
Kun nenäliina sammuu on öljy palannut purkista pois ja heität nenäliinan pois ja nautit lämmintä tonnikalaa.
 
Jaan tämän kultaisen vinkein myös teille.
Vakio herkku, tonnikala öljyssä.
Mutta sehän maistuu paremmalle lämpöisenä.

Otat sissiruoka paketista nenäliinan ja taittelet sen avatun tonnikalapurkin päälle niin että koko nenäliinä kastuu öljyyn jonka jälkeen sytytät sen tuleen.
Kun nenäliina sammuu on öljy palannut purkista pois ja heität nenäliinan pois ja nautit lämmintä tonnikalaa.

Samalla on tosin menetetty öljyn sisältämiä kaloreita. Eli jos talvipakkanen on ja/tai sapuskat vähissä, niin olisiko vesihauteessa Trangiassa lämmittäminen parempi idea.
 
Pystyy nuotiolla keittämään vettäkin esim. maitopurkissa. Pistät maitopurkkiin yli puoli litraa vettä ja pistät sen nuotion päälle ritilälle. Maitopurkin yläpää palaa pois vesirajaan asti....
Mikään kemisti en ole mutta itse en keittäisi ruokaa/juomaa muissa kuin teräsastioissa (paitsi pakon edessä). Huoli on se, että lämpö muodostaa ja irrottaa mistä tahansa muusta materiaalista kemikaaleja suoraan ruoan sekaan. Muovi on se vihonviimeinen materiaali mitä ei pidä keittoastiana käyttää. Muov(e)ista liukenee tavaraa jo hellelämpötiloissa. Pistää miettimään muovisten kenttäpullojen terveysvaikutuksia helteiden aikoina, kun siellä vedet muhii tuntien ajan... Toisaalta taas laskelmoiden ajateltuna: jos mies esim. juo muovisen kenttäpullollisen verran haaleaa/lämmintä vettä joka päivä 3kk:n (kesän) ajan 18-30v iässä, onko se suurempi syöpäriski tai hormonihäiriöriski terveydelle kuin jos juo esim. litran kylmää kevytlimua viikossa läpi vuoden?

Mitään en myöskään keittäisi suoraan säilyketölkissä. Joissain niissä on jonkinlainen muovimainen sisäpinta.
 
Samalla on tosin menetetty öljyn sisältämiä kaloreita. Eli jos talvipakkanen on ja/tai sapuskat vähissä, niin olisiko vesihauteessa Trangiassa lämmittäminen parempi idea.
Ehkä silloin ei olla kovin vakavassa tilanteessa kun mietitään että syödäänkö kylmänä vai lämpöisenä.
Koska lämpöinen maistuu paremmalle.

Perus vinkki perus suomalaiselle intin leirille.
Toisekseen en itse tekisi enää edes tulia jos ollaan oikeassa tilanteessa vaikka linjojen takana. Äärinmäisessä pakossa vasta tehdään tulet joten tuskin sytytellään tonnikalapurkkeja tuossa tilanteessa jos joudutaan miettimään jokainen calori.
 
Back
Top