Ruokahuolto

PS. Tuosta alumiini versus titaanisysteemistä muuten yksi huomio tuli mieleen: Alumiini johtaa lämpöä paljon paremmin kuin titaani. Tämä voi olla yksi positiivinen puoli alumiinisysteemin puolella titaanista vastaan.
 
Veden sulattaminen lumesta ei toimi kovinkaan hyvin. Kattilallisesta tiiviisti pakattua lunta tulee pieni liru vettä kattilan pohjalle ja touhu on hidasta.

Sulatusta hidastaa usein lämmön hidas johtuminen kattilasta lumeen. Touhua nopeuttaa huomattavasti jos lumella käytettyyn kattilaan kaataan pohjalle pari desiä vettä, jolloin lämpö siirtyy tehokkaamin veteen ja lumen sulamiseen. Kehittyneemmillä monipolttoainekeittimillä keittoaika lyhenee myös huomattavasti. Mielestäni henkilökohtainen ruuanlaitto on olennainen osa pienen aktiivisessa ja itsenäisessä toiminnassa olevan joukon toimintaa, jolloin on harvoin järkevää tai edes mahdollista toimittaa kaikille yhtäaikaisesti ylempänä valmistettua ruoka-annosta ainakaan lämpimänä. Näin siis pikkuseikkoja tiedustelijan näkökulmasta.
 
Sulatusta hidastaa usein lämmön hidas johtuminen kattilasta lumeen. Touhua nopeuttaa huomattavasti jos lumella käytettyyn kattilaan kaataan pohjalle pari desiä vettä, jolloin lämpö siirtyy tehokkaamin veteen ja lumen sulamiseen. Kehittyneemmillä monipolttoainekeittimillä keittoaika lyhenee myös huomattavasti. Mielestäni henkilökohtainen ruuanlaitto on olennainen osa pienen aktiivisessa ja itsenäisessä toiminnassa olevan joukon toimintaa, jolloin on harvoin järkevää tai edes mahdollista toimittaa kaikille yhtäaikaisesti ylempänä valmistettua ruoka-annosta ainakaan lämpimänä. Näin siis pikkuseikkoja tiedustelijan näkökulmasta.

Juuri noin.
 
Pistän pari kuvaa "uusista" taistelumuonista, joita on aineskin RUK:ssa ja UTJR:ssä ollut käytössä.

http://kuvapilvi.fi/k/ygpw.jpg


http://kuvapilvi.fi/k/ygp4.jpg


http://kuvapilvi.fi/k/ygpZ.jpg


http://kuvapilvi.fi/k/ygpF.jpg


Pusseja on usealla eri MENU:lla, tämä pussi on MENU 1. Ruokalista näkyy pussin kyljessä olevassa listassa (kuva). Kuvasta puuttuvat beef jerky-pussi ja kova karamelli, koska ne on syöty.

Numeroita:

-Paino 861g
-mitat n. 25cm x 20cm x 5cm
- energia 3800kcal
- proteiinia 104g
- rasva 152g
- hiilihydraatit 483g

- pakattu 10-04-2014
- säilyvyys 24-05-2016
 
Pistän pari kuvaa "uusista" taistelumuonista, joita on aineskin RUK:ssa ja UTJR:ssä ollut käytössä.
Vaikuttaa ihan pätevältä satsilta. Tuo säilyvyys tosin hieman ihmetyttää, eikö muka säily paria vuotta pidempään? Entä, onko tietoa, missä näitä tarkkaan ottaen kasataan - tuli mieleen lähinnä LKP:n jälkeen kenttäarmeijan ruokkiminen noilla, miten helposti tuotantoa saadaan kasvatettua kattamaan 230000+ sotilaan tarve?
 
Vaikuttaa ihan pätevältä satsilta. Tuo säilyvyys tosin hieman ihmetyttää, eikö muka säily paria vuotta pidempään? Entä, onko tietoa, missä näitä tarkkaan ottaen kasataan - tuli mieleen lähinnä LKP:n jälkeen kenttäarmeijan ruokkiminen noilla, miten helposti tuotantoa saadaan kasvatettua kattamaan 230000+ sotilaan tarve?
Osa pussin ruoka-aineista menee muistaakseni nopeammin vanhaksi. Ja Ruotsalainen valmistaja, näitä samoja muonia käyttää usean maan armeijat esim. a-maan operaatiossa.

Tuskin näistä muonista koko LKP:n vahvuus pääse nauttimaan.

Ja pienellä googlettamalla löytyi pussi MENU 6 (3600kcal), hinnaksi 335kr (ruotsin kruunu) yksittäis kappaleena nettikaupasta. http://www.surplusbuy.se/products/2151-24-hour-meals-combat-edition.aspx
 
Onpas muonat mennyt eteenpäin! Vuonna -93 sissiannos sisälsi muun muassa peltipurkissa olevaa maksalaatikkoa...
 
Onpas muonat mennyt eteenpäin! Vuonna -93 sissiannos sisälsi muun muassa peltipurkissa olevaa maksalaatikkoa...
onhan ne. Vuonna -82 RVL:n sissikomppanian sissimuonissa oli peltipurkissa mm. hernekeitto, pippuripihvi ja esim. jokin lihamuhennos oli nesteineen muovipussissa (n.k. pätämi) Blå bandeja oli erinlaisia, suklaata, teetä, puolen kilon kahvipaketti Juhlamokkaa, paketti sokeria, voirasia...
Nämä siis n. viikon metsäkeikalle.
Lisäksi monilla oli tapana ottaa mukaan kuivattua poronlihaa, mitä oli mukavaa veistellä. Hyvät oli muonat, vaikkakin painoivat repussa. Toisaalta liikuntaa sai sen verran, että oli pakko saada runsaasti kaloreita.
 
onhan ne. Vuonna -82 RVL:n sissikomppanian sissimuonissa oli peltipurkissa mm. hernekeitto, pippuripihvi ja esim. jokin lihamuhennos oli nesteineen muovipussissa (n.k. pätämi) Blå bandeja oli erinlaisia, suklaata, teetä, puolen kilon kahvipaketti Juhlamokkaa, paketti sokeria, voirasia...
Nämä siis n. viikon metsäkeikalle.
Lisäksi monilla oli tapana ottaa mukaan kuivattua poronlihaa, mitä oli mukavaa veistellä. Hyvät oli muonat, vaikkakin painoivat repussa. Toisaalta liikuntaa sai sen verran, että oli pakko saada runsaasti kaloreita.
En kyllä kuolemaksenikaan muista noin tarkkaan meidän menua. Hernekeittoa, tummaa suklaata vähän, ja joku vaaleanpunainen jauhekiisseli, joka maistui metsässä taivaalliselta ja mutta myöhemmin siviilissä kokeiltuna piti heittää pois. Maksalaatikkopurkilla on taipumus tulla takaisin kasarmille...
Mutta samat kalorit suurin piirtein, paremman makuisia, mutta kevyemmät kantaa. Näin kai sen edistyksen voisi vetää yhteen.

Mites teillä se vesipuoli? Vedenpuhdistustabletit tulivat hyvin tutuiksi. Silloin oli suuri innovaatio, kun tajusin käydä sodesta ostamassa tyhjiä 1,5 litran muovisia limsapulloja varanesteelle. Muuten hyvä, mutta suosta otetussa vedessä näkyi sitten pullon läpi myös kaikki öttiäiset. No, tablettihan hävittää ne, ja kun on jano, niin sattumista viis.
 
Vesihän ei ollut lumen aikaan ongelma, vaan sulatettiin siitä, mutta sulan maan aikaan, en muista, että meillä olisi ollut muuta, kuin jokaisella kenttäpullo roikkumassa vyössä. Sitä täytettiin sitten aina sattuessamme veden ääreen. Puhdistustabletteja ei silloin ainakaan meillä ollut, mutta täytyy ottaa huomioon, että metsäkeikat oli Lapin erämaissa, jossa virtaava vesi on/oli aina puhdasta, poislukien, jos jokin eläin oli esim. kuollut/hukkunut talvella ylävirtaan. Tietysti ruuan laitossa vesi aina kiehutettiin.
Leiri tai asentopaikkahan yleensä tehtiin lähelle puroa, lähdettä tai jokea.
 
Itse olin kivääripuolella, ja sissiharjoitukset lähinnä Haminan läheisyydessä ja kuumimpaan kesäaikaan. Eli vesi oli ainoastaan seisovaa ja suosta.
Mitä olen itse Lapin ja Norjan reissuja tehnyt, niin kyllähän siellä vesi on tosiaan aivan erilaista.

Raadoista puheen ollen, työkaverin isä oli sotaveteraani, ja yksi harvoja hänen kertomiaan sotamuisteloita liittyy siihen, kun hyökkäysvaiheessa joivat purosta. Edettyään sitten pari sataa metriä ylävirtaan, huomasivat, että purossa makasi jo pitkään kuolleena ollut venäläinen...
 
Noh... täytyy kuiteski muistaa et pöpöt on pöpöjä.

Kyl sodassa yleensä lyijymyrkytys on se akuutti riski ainakin komppaniatasolla.

toisaalta isommalla tasolla enempi merkkaa tautien estäminen.

mahdollinwn ongelma trangia nuotiokepissä mielestäni on että jos sitä vähän tönäisee sivulle niin kattila tippuu pois siitä kepistä

elikkä jos kattilan painopiste muuttuu niin se kahva ei välttämättä pysy kepisSä.

Muuten kyllä kekseliäs ja näppärä viritelmä Nuotiolle. Ite en kyll käyttäny trangiiaa kuin kerran intissä koulutushaarakokeessa. Jotain carbonaraa taisin tehdä.
 
Minun inttiaikana v.82-83, ei ollut vielä Trangiaa, joten tehtiin aina pienet tulet ja siihen keitinpuu, jossa roikkui pakkeja vieri vieressä.
 
En varmaan sissihommissa kantaisi koko trangia pakettia, ainoastaan sen spriikupin mihin kaataa alkoholi.
Se vie ihan julmetusti tilaa. Kynsitulet jos tilanne sallii ja muulloin spriillä lämmitys.
Hankin nyt testiin risukeittimen. Paljon pienempi kuin trangia mutta palaa tehokkaammin kun kynsitulet ja "peitetyssä" tilassa jolloin valo ei näy kauas.
 
En varmaan sissihommissa kantaisi koko trangia pakettia, ainoastaan sen spriikupin mihin kaataa alkoholi.
Se vie ihan julmetusti tilaa. Kynsitulet jos tilanne sallii ja muulloin spriillä lämmitys.
Hankin nyt testiin risukeittimen. Paljon pienempi kuin trangia mutta palaa tehokkaammin kun kynsitulet ja "peitetyssä" tilassa jolloin valo ei näy kauas.

Riippuu varmaan tehtävän luonteesta ja onko liikkeellä joukkue, ryhmä vai 2-3 sissiä ja kuinka kaukana on vihollinen.
 
Monipolttoainekeittimiä on muuten nykyään ihan koulutuskäytössäkin. Julmetun kovaa tohinaa pitävät.
 
Monipolttoainekeittimiä on muuten nykyään ihan koulutuskäytössäkin. Julmetun kovaa tohinaa pitävät.

Kenellä? missä? koulutuskäytössä? Monipolttoainekeitin pitää tosiaan omanlaistaan tohinaa, kun nykyajan polttimet niissä ovat ns. metelipolttimia, jotka on huomattavasti halvempi valmistaa.
Tosin useimpiin monipolttoainekeittimiin saa erikseen hankkimalla ns. hiljaisen polttimen(hattupoltin), ainakin tilaamalla ulkomailta:
 
Monipolttinekeittimen etujahan on, että niissä voidaan käyttää useita polttoaineita, mukana tulevia suuttimia vaihtamalla, kuten kaasua, bensaa, dieseliä ja valopetroolia.
Mukana olevaan paineistettavaan(pumpataan) polttoainepulloon vaan otetaan sitä polttoainetta, mitä kulloinkin on saatavilla, kaasu tietenkin patruunoissa. Voi olla suuri etu joissain olosuhteissa kriisin aikana.
 
Nuo 24-Hour Meals: Combat Edition taistelumuonapakkaukset (24-Hour Meals merkiltä löytyy myös siviilimarkkinoille suunnattua sapuskaa) ovat tosiaan Ruotsin asevoimien perusmuonapakkauksia. Jonkun verran PV niitä käyttää, mutta meiltä löytyy myös omat Leijona Catering:in pakkaamat satsit - pääruoka on samaa merkkiä kuin 24-Hour Meals: Combat Edition pakkauksissa ja muu sisältö onkin sitten eri merkkistä kun noissa noissa; vanhemmistakin taistelumuonapakkauksista tuttua merkkiä.

IMG_20150409_162257.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Näköjään siirrytty astetta parempiin kuivamuoniin BlåBandin kanssa, mietin että kymmenisen vuotta sitten oli vielä halvempia riisisörsseleitä sissimuonissa.

Suolapähkinät ovat kyllä hyvä tuossa setissä, taitaa olla maapähkinöissä paras hinta/kalori/säilyvyyssuhde ja vieläpä ihan hyvin proteiinia kanssa.

Vinkkinä www.foodie.fi on S-ryhmän nettikauppa missä o näppärä vertailla kilohintoja ja ravintosisältöjä.
 
Back
Top