Ruotsi Naton jäseneksi

Natossa valmistaudutaan Ruotsin radion lähteiden mukaan jo sen varalta, ettei Ruotsi pääse puolustusliiton jäseneksi Naton huippukokoukseen mennessä. Vilnan huippukokousta heinäkuussa on yleisesti pidetty ajankohtana, jolloin Ruotsin olisi syytä olla täysivaltainen jäsen Natossa.

Ruotsin radion mukaan ratifiointejaan panttaavia Turkkia ja Unkaria on painostettu aiempaa kovemmin sen jälkeen kun Suomi hyväksyttiin Natoon. Painostuksella ei ole kuitenkaan ollut toivottua tulosta, radion lähteet kertovat.
 
Nyt kun on varmistunut, että Erdoganin puolue on suurin, niin Erdoganilla on helpompi hyväksyä Ruotsi kun tulee vielä itse valituksi parin viikon päästä. Oli vähän sellasta ilmassa että voisi mennä presidentti ja parliamentti eri puolille jolloin Turkissa olisi tullut kauheata ristivetoa sisäisesti, nyt näyttää että Erdogan saa kaiken vallan uudestaan.

Suomen "painostuksella" ei ole mitään virkaa uutena maana, varmasti Norja, Puola, Tanska ja Baltian maat saavat painostaa mutta kulisseissa.
 
Itse en pidä vielä huolestuttavana, uskoisin että jos Ruotsi alkaisi kipuilla ettei lähetäkkään Natoon niin Yhdysvallat solmisi pika pikaa kahden välisen puolustusopimuksen Ruotsin kanssa jossa on ehtona, että se on voimassa siihen asti kun Ruotsi pääsee Natoon. Tällä sidottaisiin Ruotsi Nato-päätöksen taakse, ja voitaisiin odottaa Turkkia hamaan tappiin saakka.

Yhdysvallat ja Erdogan kun saavat tehtyä jonkun isomman sopimuksen niin tämä nytkähtää liikkeelle.
 
Yhdysvallat ja Erdogan kun saavat tehtyä jonkun isomman sopimuksen niin tämä nytkähtää liikkeelle.
Puhtaana sattumana Suomen ratifioinnin yhteydessä uutisoitiin, että Turkin pitkään Yhdysvalloilta pyytämät F-16 -päivitykset nytkähtivät eteenpäin. Uusien koneiden toimitukset sen sijaan ovat edelleen jäissä, Washingtonin keppinä ja porkkanana.

Muuta isompaa kiirettähän Ruotsin liittymisellä ei varsinaisesti ole, kuin yhteisten puolustussuunnitelmien päivittäminen niin, että kaikki itämeren maat olisivat täysimääräisesti mukana. Muuten tehdään ns. turhaa työtä ja joudutaan päivittämään heti kohta uudelleen. Kahdenvälistä yhteistyötä Ruotsin kanssa prosessin pitkittyminen ei sinänsä estä, Suomen tai Yhdysvaltojenkaan kohdalla. Mutta tietenkin aiheuttaisi tarpeetonta päällekkäisyyttä ja paperisotaa.
 

Sulttaani Ärdöän odotetusti johdossa toistaiseksi, ja kun parlamentissakin AKP:lle tulossa enemmistö, on hänellä riittävä poliittinen selkänoja tehdä perinteiset vesimelonikauppiaan takinkäännöt ja laittaa nimi ratifiointipaperiin kesäkuun aikana tai viimeistään heinäkuun alussa.

Toki huomattava, että:
Hän [Erdogan] on myös sanonut jatkavansa Ruotsin Nato-jäsenyyden vastustamista.
...mutta toisaalta sulttaanin sana tunnetusti pitää kuin lukin seitti. Kepu pettää aina, Turkki vain joka kerta.

Katsotaan, katsotaan.


Joka tapauksessa kansa on saamassa ansaitsemansa johdon:
Erdoğanin voiton on ennakoitu merkitsevän maan kehitystä yhä autoritaarisempaan suuntaan ja talouden rapautumista.
Eipä voisi sattua mukavammalle porukalle.
 

Ruotsalaiset asiantuntijat pitävät mahdollisena, että Ruotsin Nato-jäsenyys ratkeaa suhteellisen nopeasti niin, että Turkki hyväksyisi Ruotsin jäsenyyden Naton huippukokoukseen mennessä eli viimeistään heinäkuussa. Mutta toisaalta Erdoğania pidetään arvaamattomana johtajana, jonka seuraavia askeleita on vaikea ennustaa.

Iltapäivälehti Expressen siteeraa The Guardian -lehden erikoistoimittajaa Patrick Wintouria, jonka mukaan Ruotsin Nato-jäsenyyden ratkaisu löytyy lopulta Yhdysvaltain ja Turkin neuvotteluista.

Wintourin mukaan ruotsalaiset virkamiehet teeskentelevät, että Turkin ja Ruotsin välillä olisivat käynnissä aidot neuvottelut, vaikka useimmat tietävät, että lopulta kyse on siitä, että Yhdysvaltojen on suostuttava myymään Turkille aseita, jotta Turkki hyväksyisi Ruotsin jäsenyyden.

The Guardianin juttu, jossa puhetta asiasta:

Erdoğan’s first test will come at the Nato summit in Vilnius where he will be asked to lift Turkey’s veto on the Nato membership of Sweden. He has already lifted his block on Finland’s membership but has left Sweden in limbo and in a potentially dangerous grey zone.

Sweden, which has a larger Kurdish population than Finland, says it is struggling to rationalise some of Erdoğan’s demands, including for the extradition of 140 Kurds, whose names have never been definitively passed to the Swedish government. Stockholm is toughening its anti-terror laws to please Ankara and is willing to study evidence that the Kurdish community in Sweden has become a large source of funding for the Kurdistan Workers’ party (PKK), which is classified as a terrorist organisation by the EU and Turkey. But the rightwing Swedish government cannot order its judges to extradite Kurds.

Officials pretend Sweden’s Nato membership is a self-standing issue but in practice most see it as linked to the blocked US arms sales to Turkey, not to mention the future status of the battery of S-400 missiles bought by Ankara from Russia.

Joe Biden, despite calling Erdoğan an autocrat, is willing to lift the block, endorse the $20bn sale of F16 jets and open a new chapter with Turkey.

But the US president first has to persuade the leaders of the House and Senate foreign affairs committees to endorse the sale. Michael McCaul, the Republican chair of the House foreign affairs committee, recently hinted at flexibility, saying he was willing to endorse the sale so long as the Swedish Nato issue was resolved.

McCaul said: “We’ve been assured that after the election, regardless of the winner, that Sweden will be recognised as a Nato ally.” Democrats in Congress still want wider assurances about Turkey stopping its threats to Greece, so talks of a moratorium on military exercises in the Aegean is promising.
 
Ja vielä yksi artikkeli samasta aihepiiristä:

Muutama avainpoiminta:
Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt viittasi maanantaina SVT:n haastattelussa siihen, kuinka Erdoğanin lähipiiri on juossut Washingtonissa kertomassa, että Nato-kysymys kyllä ratkeaa verraten pian.
Lopullisesti Ruotsin Nato-tien aukeamisen ratkaisevatkin luultavasti keskustelut esimerkiksi juuri Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvaltojen ulkoministeriön korkea virkamies Dereck Hogan sanoi viime viikon lopussa Reutersin mukaan, että Yhdysvallat odottaa Turkin ja myös Unkarin ratifioivan Ruotsin liittymispöytäkirjat hyvin pian, ennen Vilnan kokousta.

Yhtenä keskeisenä palasena yhtälössä saattavat olla Turkin havittelemat F-16-kaupat, jotka eivät ole edenneet Yhdysvaltojen kongressissa Ruotsin jäsenyyden viipyessä. Pienen hyvän tahdon eleen Turkki sai kuitenkin jo Suomen jäsenyyden ratkettua, kun sille luvattiin pienempi modernisaatiopaketti F-16-koneisiin.
Mitä sitten tarkoittaisi, jos Ruotsin jäsenyys jäisi jumiin vielä pidemmäksi aikaa? Muutaman kuukauden odotus tuskin muuttaisi kovin paljon. Mikäli ratkaisu kuitenkin viipyisi pitkään, hankaloittaisi se esimerkiksi Naton puolustuksen suunnittelemista Pohjolan alueella, kun sotilasliitto nyt reivaa itseään uuteen asentoon.

Suomelle Ruotsin nopea pääsy sotilasliittoon onkin nyt keskeisin Nato-kysymys. Se lienee keskeisesti esillä esimerkiksi, kun Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken vierailee perjantaina Suomessa. Myös Suomen, Ruotsin ja Turkin välisiä virkamieskeskusteluja on määrä jatkaa pian vaalien jälkeen, missä yhteydessä Suomen on mahdollisuus tuoda esiin kantojansa.

Natolle ratkaisu ennen Vilnaa olisi suotuisa paitsi käytännön syistä, myös koska se olisi toivottu yhtenäisyyden osoitus aikana, jona Euroopassa on sota. Kukaan tuskin haluaa Unkarin ja Turkin vastahangan vievän Vilnan kokouksessa huomiota. Erdoğanillekin ovien avaaminen Ruotsille voisi lopulta tuoda etuja. Hän saisi paistatella kokouksen parrasvalojen keskellä suurena, suopeana johtajana.
 
Dagens Nyheter kirjoittaa että Oslon tapaaminen on peruttu:

Oklart när Natomöte med Turkiet blir av
Samtalen i Oslo ställdes in • Försöker hitta nytt datum för fysiskt möte.

On epäselvää, milloin Naton kokous Turkin kanssa pidetään
Oslon neuvottelut peruttiin • Yritetään löytää uusi päivämäärä fyysiselle tapaamiselle.

 
Dagens Nyheter kirjoittaa että Oslon tapaaminen on peruttu:

Oklart när Natomöte med Turkiet blir av
Samtalen i Oslo ställdes in • Försöker hitta nytt datum för fysiskt möte.

On epäselvää, milloin Naton kokous Turkin kanssa pidetään
Oslon neuvottelut peruttiin • Yritetään löytää uusi päivämäärä fyysiselle tapaamiselle.

No jaa, eipä noissa tapaamisissa taideta mistään todellisuudessa neuvotella muutenkaan, eli siinä mielessä melko turha harjoitus. Samaa kertoivat virkamiestason Suomi-Ruotsi-Turkki -kolmikantatyöryhmien osallistujat; pelkästä teatterista ja näön vuoksi näpertelystä niissä oli kyse.

Ratkaisevaa on sulttaanin oma harkinta ja mahdolliset Yhdysvaltojen kanssa tehtävät diilit. Ulkoministerien tapaamisella ei asiassa liene merkitystä.
 
Dagens Nyheter kirjoittaa että Oslon tapaaminen on peruttu:

Oklart när Natomöte med Turkiet blir av
Samtalen i Oslo ställdes in • Försöker hitta nytt datum för fysiskt möte.

On epäselvää, milloin Naton kokous Turkin kanssa pidetään
Oslon neuvottelut peruttiin • Yritetään löytää uusi päivämäärä fyysiselle tapaamiselle.


YLE kertoo että ulkoministerit olisivat tapaamassa tällä viikolla.

 
On Ruotsi Naton jäsen ennen Vilnan huippukokousta tai ei, niin kivinen on Svenssonin tie Natoon. Ei käy länsinaapuria kateeksi. Mitä nopeammin Ruotsi pääsee Naton jäseneksi, sitä parempi se on koko Euroopan (poislukien ryssät) turvallisuudelle.
 
Back
Top