Amerikka estää asekaupan Unkarille, koska emme ole vielä hyväksyneet Ruotsin Nato-jäsenyyttä
Senaattori James E. Risch, ulkoasiainvaliokunnan republikaanien puheenjohtaja, keskeytti 735 miljoonan dollarin asekaupan Unkarille.
Risch teki selväksi Washington Postille päätöksestä : Unkarin on otettava Ruotsi Natoon, jos se haluaa päästä käsiksi asepakettiin, joka sisältää 24 HIMARS-ohjuksen laukaisuakkua ja yli 100 ohjusta niihin liittyvine osineen ja tuen kanssa.
Päätös estää asemyynti osoittaa selvästi Naton kannattajien, kuten Rischin, kasvavan antipatian Unkaria kohtaan – Amerikka tekee niin vain poikkeustapauksissa, hyvin harvoin. "Olen jo jonkin aikaa ilmaissut suoraan huoleni Unkarin hallitukselle siitä, että äänestys Ruotsin liittymisestä Natoon ei etene", Risch sanoi.
"Nyt on kesäkuu, eikä sitä ole vieläkään tapahtunut, joten olen päättänyt, että USA:n uusien sotatarvikkeiden myynti Unkarille keskeytetään", hän lisäsi.
Kaikki suuret asekaupat edellyttävät senaatin ja edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokuntien puheenjohtajien ja vanhempien jäsenten hyväksyntää, ennen kuin ulkoministeriö ilmoittaa myynnistä julkisesti. Rischin vastalause estää ulkoministeriötä jatkamasta myyntiprosessia.
Ulkoministeriön tiedottaja ei halunnut kommentoida asiaa, eikä Unkarin hallituksen tiedottaja vastannut kyselyyn.
Ruotsin ja Suomen pyrkimykset liittyä Natoon on nähty laajalti Venäjän presidentti Vladimir Putinille vakavana ongelmana. Amerikkalaisten viranomaisten mukaan Putin ei odottanut lännen kokoontuvan tukemaan Ukrainaa, kuten se on tähän mennessä tehnyt, mutta heidän huolestuneisuutensa lisää Unkarin ja Turkin päätös lykätä Ruotsin hakemuksen ratifiointia.
Yhdysvaltain Unkarin-suurlähettiläs David Pressman sanoi: "Yhdysvallat jatkaa väsymätöntä työskentelyä työskennelläkseen tiiviimmin liittolaisensa kanssa, mutta samalla olemme huolissamme Unkarin strategisista päätöksistä - ja nämä huolenaiheet ovat laajalti jaettuja. "
Szabad Európa kirjoitti äskettäin, että Unkari
voi antaa Ruotsin liittyä Natoon heinäkuuhun mennessä. Pohjois-Atlantin liiton viimeisimmän laajentumisen ratifiointiesitys jätettiin eduskunnalle viime heinäkuussa. Unkarin parlamentti äänesti lopulta Suomen liittymisen puolesta - edustajaryhmä
ilmoitti tukensa kaksi päivää Turkin liittymisen jälkeen - mutta Ruotsin liittyminen on jatkunut siitä lähtien.
Edustajat ovat istuneet ehdotuksen parissa huomattavan pitkään .