Ruotsi Naton jäseneksi

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja runtik
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Muutama poiminta:
Erdoğan on tunnettu arvaamattomuudestaan. Siinä mielessä tuoretta kovasanaista lausuntoa ei voi pitää kovin yllättävänä.
Kyse on koko ajan ollut suuremmasta kansainvälispoliittisesta yhtälöstä, jossa yhtenä tekijänä on mitä ilmeisimmin Turkin halu ostaa F-16-hävittäjiä Yhdysvalloista. Yhdysvalloissa hallinto on ollut periaatteessa valmis myymään koneita, mutta kongressissa on haluttu nähdä, että Ruotsin jäsenyys toteutuu ensin. Linkityksestä Ruotsin jäsenyyteen vihjasi julkisesti hiljattain myös presidentti Joe Biden laittaen painetta Turkille.
On mahdollista, että Erdoğanin ulostulossa onkin nyt kyse jonkinlaisesta pelistä: Hän koventaa panoksia ja koettaa vielä saada myönnytyksiä joko hävittäjiin tai johonkin muuhun liittyen tietäen, että Nato-jäsenet todella haluavat Ruotsin jäseneksi Vilnaan mennessä. Kysymyksestä ei haluta liittokuntaa jakavaa kiistaa kokouksessa, jonka pitäisi olla osoitus sen yhtenäisyydestä vaikeana aikana. Taustalla käy varmasti kova diplomaattinen vääntö. Kokonaisuutta ja mahdollisia ratkaisuja voi vain arvailla ulkopuolelta.
Lopulta, mikään ei kaadu, jos Ruotsin jäsenyys ei toteudu juuri Vilnaan mennessä. Korkean tason tapaamiset luovat kuitenkin paineen ja puitteet edistää vastaavia isoja ratkaisuja. Jos liikettä ei siis tule nyt, voi ratkaisu taas venyä.
 
Erdogan alusti kokousta omalla puheella:



PKK marssit ärsyttävät, nehän ei tule loppumaan, joten ei vielä vaikuta kesää tulevan tämän prosessin osalta.

'Erdoğanin mukaan Ruotsin ei kannata odottaa Turkin asenteiden muuttuvan ennen kuin Turkin-vastaiset mielenosoitukset Tukholmassa loppuvat todeten, että mielenosoituksissa on marssinut ”terroristeja”.'
Menee ihan väärin päin, pitäisi
1. ensin hyväksyä Ruotsi Natoon ja antaa muutkin turvatakuut
2. sitten vasta alkaa oikeen urakalla vittuilemaan rakkaalle naapurille.
 
Jaahas, sulttaani haluaa lisää ihmisluovutuksia Ruotsista. Muuten Turkki ei aio hyväksyä Ruotsia Naton jäseneksi.

Ei siis mitään uutta auringon alla. Erdogan itsekin hyvin tietää, että nämä menevät Ruotsissa (ja muissa sivistyneissä oikeusvaltioissa) tuomioistuinten kautta, jotka arvioivat kunkin tapauksen meriitit erikseen. Meuhkaaminen sadoista katalien ruotsalaisten paapomista terroristeista kotiyleisölle ei auta, jos Turkin oikeusministeriö ei tee konkreettisia luovutuspyyntöjä ja toimita tarvittavia tietoja sekä todisteita käsittelyä varten. Silloinkin luovutuspyynnöillä pitää tietysti olla asialliset perusteet, eikä esim. sulttaanin loukkaaminen twitterissä ole relevantti syy luovutukselle.

Toki taitaa olla niin, ettei näillä Ruotsille kohdistetuilla vaatimuksilla ole koskaan ollut kovin suurta merkitystä, vaan tinkaamisen tähtäin ja tavoitteet ovat jossain aivan muualla...
 
Ei siis mitään uutta auringon alla. Erdogan itsekin hyvin tietää, että nämä menevät Ruotsissa (ja muissa sivistyneissä oikeusvaltioissa) tuomioistuinten kautta, jotka arvioivat kunkin tapauksen meriitit erikseen. Meuhkaaminen sadoista katalien ruotsalaisten paapomista terroristeista kotiyleisölle ei auta, jos Turkin oikeusministeriö ei tee konkreettisia luovutuspyyntöjä ja toimita tarvittavia tietoja sekä todisteita käsittelyä varten. Silloinkin luovutuspyynnöillä pitää tietysti olla asialliset perusteet, eikä esim. sulttaanin loukkaaminen twitterissä ole relevantti syy luovutukselle.

Toki taitaa olla niin, ettei näillä Ruotsille kohdistetuilla vaatimuksilla ole koskaan ollut kovin suurta merkitystä, vaan tinkaamisen tähtäin ja tavoitteet ovat jossain aivan muualla...
Juu, jenkkejä tässä kalkkunamaa yrittää saada myönnytyksiin. Suomen päätös tuli todennäköisesti jollain jenkkien kepillä, porkkanaa kun ei kaiketi annettu. Eli F16 päivitykset ei ole edenneet koska joutuivat viemään project Orgur:in tuotantoon. Todennäköisesti ryssän jatkuvat tappiot ja vetäytymiset Ukrainassa edistää Turkin päätöstä, puttelin ote kun kirpoaa pikkuhiljaa kaikesta.

Pidetään peukkuja että Vilnuksen kokous tuo Ruotsille päätöksen, saadaan sitten Itämeri kunnolla hallintaan.
 

Stoltenberg: Turkki ja Ruotsi tapaavat Brysselissä ennen Vilnan huippukokousta​


Turkin mukaan Ruotsi ei ole vielä täyttänyt maiden välisen sopimuksen ehtoja, minkä lisäksi maiden välejä hiertää kysymys Koraanin polttamisen laillisuudesta Ruotsissa.
 
Saksa pystyisi painostamaan julkisesti. Ainakaan uutisissa en ole kuullut Saksalta mitään tämän prosessin aikana, aivan kuten ne eivät olisi 83 miljoonan kansa suurimpine kauppasuhteineen.

Länsimaiden pitäisi antaa julkisesti Ruotsille turvatakuut joilla sidotaan Ruotsi Nato-prosessiin, ja ovat voimassa kunnes Nato jäsenyys toteutuu. Turkin vedätys ei saa antaa toimia. Tämä on ihan munatonta touhua.
Munatonta touhua, täysin samaa mieltä. Saksan turpa kiinni ja virtsaa sukassa-teema Turkin kohdalla selittynee sillä että heillä on erittäin suuri turkkilaisvähemmistö maassaan ja eivät varmasti halua kylvää enempää eripuraa maansa sisäpolitiikkaan. Schultz on muutenkin kunnostautunut olemaan lähinnä euroopan kuohituin päämies niin sikäli ei ihme että tuokin helppo jättää tekemättä sisäpolitiikan varjolla.
 
Nyt ei kyllä ruotsalaisilla ole oikea aika niitä koraaneja poltella, ainakaan julkisesti.


Ruotsia ei sulttaanin impotentti raivo näytä hirveästi kiinnostavan. Oikeuslaitos, viranomaiset ja laki ovat ne, joiden mukaan mennään. Poliitikoiden rooli on hyvin tiukkaan rajattu.

Turkin viivyttely taitaa olla nyt enemmän Naton - ja varsinkin sen itäisten/koillisten jäsenmaiden - ongelma, kuin Ruotsin, joka on liittouman helmojen suojissa jo valmiiksi. Ja kuten niin Nato, Yhdysvallat kuin viimeksi eilen Ruotsin pääministeri ovat moneen otteeseen todenneet, Ruotsi on jo täyttänyt kaikki jäsenehdot, sekä vuosi sitten solmitun yhteisymmärryspöytäkirjan vaatimukset. Nyt ruotsalaiset vain odottavat kaikessa rauhassa, milloin Nato-maiden kärsivällisyys sulttaania kohtaan vihdoin alkaa loppua.
 
Viimeksi muokattu:
Onko Ruotsin Nato-jäsenyys siis nyt ratkeamassa siten, että Vilnan huippukokouksessa kahden viikon päästä voitaisiin juhlia? Korkealla tasolla järjestettävä tapaaminen kertoo ainakin sen, että Natossa on uskoa ratkaisuun ja että se on yhä mahdollinen Vilnan kokoukseen mennessä. Tapaamiseen osallistuvat ulkoministerit, tiedustelupäälliköt ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajat. Tämän tason kokousta tuskin järjestetään aivan turhan takia.
Sovun saamiselle Ruotsin jäsenyydestä on nyt kuitenkin erittäin kovat paineet. Naton huippukokouksien yksi keskeinen merkitys on poliittinen viestintä liittokunnan yhtenäisyydestä: Siksi olisi Naton näkökulmasta tärkeää, että otsikot Vilnasta kertoisivat ratkaisuista, eivät riidoista. Venäjän moukaroidessa Ukrainaa, Nato saisi osoittaa, että se laajenee ja vahvistuu. Turkki ja Unkari, joiden tiiviit Venäjä-suhteet ovat epäilyttäneet liittolaisia, saisivat näyttäytyä tämän mahdollistajina.
Keskeinen kysymys on, mitä Turkki lopulta saa ja vaatii vastineeksi. Selvältä on jo pitkään näyttänyt, että sen Yhdysvalloista hamuamat F-16-hävittäjät ovat keskeinen osa yhtälöä. Palapeli voi silti olla monisyisempi. Turkki on joka tapauksessa poikkiteloin muunkin kuin Ruotsin suhteen.

Useampien viime aikojen mediatietojen ja myös HS:n taustatietojen mukaan Turkki on viivyttänyt Vilnan kokouksen alla Naton uusien alueellisten puolustussuunnitelmien hyväksymistä. Alueelliset puolustussuunnitelmat ovat hyvin keskeinen osa kokonaisuutta, jolla Naton on määrä vahvistaa omaa pelotettaan ja puolustustaan. Kyse on laajasta kokonaisuudesta, jossa Naton puolustukseen tehdään suurimpia muutoksia sitten kylmän sodan.

Al-Monitor-lehti kertoi tiistaina, että Turkki vaatisi muun muassa, että strategisesti merkittäviä salmia, jotka yhdistävät Mustanmeren Marmaranmeren kautta Egeanmerelle ja Välimerelle kutsuttaisiin tekstissä ”Turkin salmiksi” eikä ”salmiksi”. Sinänsä mitättömän kuuloisella nimitysasialla voisi lehden lähteiden mukaan olla myös oikeudellista merkitystä siten, että se vahvistaisi Turkin kontrollia merkittävällä vesialueella.
Mitä kaikkea juuri Ruotsi-yhtälöön liittyy, voi vain veikkailla. Selvää on koko ajan ollut, etteivät yksin Ruotsin toimet voi ratkaista jäsenyyttä. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan tekee ratkaisun, kun katsoo hetken olevan Turkille suotuisan.

Turkin presidentin kanslia antoi viimeksi sunnuntaina ymmärtää, että kurdijärjestöjä tukevat mielenosoitukset pitäisi saada pois Ruotsin kaduilta, jos Ruotsi haluaa jäsenyyttä. Terroristijärjestöksi luokitellun PKK:n lippuja näkyi muun muassa aiemmin kesäkuussa Nato-vastaisessa mielenosoituksessa Tukholmassa. Ruotsin sananvapauden rajat ovat laajat, ja Turkissakin se varmasti tiedetään. Nähtäväksi jää silti esimerkiksi, joutuuko Ruotsi vielä tekemään Turkille uusia eleitä tai myönnytyksiä ennen Vilnan salamavalojen loistetta.

Basaarisirkus jatkuu, kuten odotettua. Ruotsin hallitushan ei mitään myönnytyksiä voi oikeastaan enää edes tehdä, jonkin symbolisen eleen ehkä - olettaen, että poliittista halua sellaiseenkaan on jäljellä. Joka tapauksessa pelin fokus on jossain ihan muualla kuin Ruotsissa. On ollut alusta saakka.
 
Unkari on päättänyt lykätä Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista äänestämisen syysistuntokaudelle:


Fidesz siirsi äänestyksen Ruotsin Nato-jäsenyydestä syksyyn

28. kesäkuuta klo 16.52

Kesätaukoa edeltävän kolmipäiväisen ylimääräisen istunnon aikana Fidesz-enemmistöparlamentissa ehtii vielä tiistaina äänestää opettajayhteisön asemalaista ilman todellista vuoropuhelua, mutta äänestys Ruotsin Nato-jäsenyydestä ei sopinut esityslistalle uudelleen, kertoo hvg.hu saamiensa tietojen perusteella.Lehden mukaan torstain talovaliokunnan kokoukseen laaditun esityksen perusteella eduskunnan istunto pidetään maanantaina, tiistaina ja perjantaina. Voit myös tietää, että ensi vuoden, ennustettavasti kestämättömästä talousarvioesityksestä äänestetään perjantaina.Vuoden viiveen jälkeen Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi ei kuitenkaan ole asialistalla, joten äänestys siitä siirtyy varmasti syysistuntoon. Fidesz on tähän asti kiinnittänyt tiiviisti huomiota turkkilaisiin Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisasioissa, eikä se voi olla toisin nytkään. Turkin presidentti Erdogan ilmoitti tällä viikolla, ettei hän edelleenkään tue Ruotsin liittymistä Natoon. Sen jälkeen kävi selväksi, että äänestys ei enää ollut Unkarin parlamentin asialistalla.

LINKKI JUTTUUN
 

Käsittääkseni pääjehu on tällä kertaa irakilainen turvapaikanhakija/pakolainen, jolla on erinäisiä kaunoja hampaankolossa islamia, muslimeita ja ennen kaikkea islamisteja kohtaan. Viimeksi asialla oli siis tanskalainen laitaoikeistoaktiivi.

Unkarin osalta ei myöskään mitään yllättävää. Nyt kun näyttää siltä, etteivät turkkilaiset ole ratifioimassa ennen Vilnan kokousta, ei heilläkään ole enää kiirettä hoitaa paperitöitä pois alta. Orban on täysi nolla tässä asiassa.
 





Basaarisirkus jatkuu, kuten odotettua. Ruotsin hallitushan ei mitään myönnytyksiä voi oikeastaan enää edes tehdä, jonkin symbolisen eleen ehkä - olettaen, että poliittista halua sellaiseenkaan on jäljellä. Joka tapauksessa pelin fokus on jossain ihan muualla kuin Ruotsissa. On ollut alusta saakka.
Ruotsissa on sama legalistinen perinne kuin Suomessakin - jos Koraanin poltamiselle / murjomiselle ei ole laillista estettä niin sitten sen saa tehdä, vaikka kalkkunamaan sulttaani miten pahoittaisi mielensä. Suomessa tällainen lakipykälä - ehkä tässä tapauksessa jopa onneksi - löytyi.

Media saisi sen sijaan edes vähän miettiä vastuutaan - mikä perkeleen pakko näistä huomiohuorista on tehdä isoja uutisia?
 
Back
Top