Ruotsi Naton jäsenenä 2024

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vilval
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ulf Kristersson kommentoi Ruotsin NATO -jäsenyyttä. Tuovat liittoumaan sotilaallista erikoisosaamista ja suorituskykyjä.

 

Ruotsin ilmavoimien komentajan kattava haastattelu NATO integraatiosta ja nykytilanteesta. Ruotsissa pitkän rauhallisen jakson jälkeen taas tekemisen meininki kuin kylmän sodan aikaan.
 
Gotlannin saaren keskeisestä strategisesta asemasta on puhuttu viime vuosina paljon. Vähemmälle huomiolle ruotsalaisessa keskustelussa ovat kenraalimajuri evp Karlis Neretnieksin mukaan jääneet muut saaret, joilla voisi olla suuri merkitys Itämeren alueen sotilaallisessa konfliktissa. Koska Ruotsilla ei ole omaa maarajaa Venäjän kanssa, sen olisi hänen mukaansa kyettävä kohdistamaan voimavarojaan niiden puolustukseen.

Ensimmäisenä hän nostaa esiin skenaarion hyökkääjän mahdollisesta maihinnoususta Ahvenanmaalle.

– Kaksi ongelmaa liittyy siihen, miten Ahvenanmaalle sijoitetut venäläiset pitkän kantaman asejärjestelmät voisivat vaikuttaa Naton meri- ja ilmaoperaatioihin, ja yksi merikuljetusten suojaamiseen Perämerellä. On selvää, että lento- ja merikuljetukset Suomen eteläosiin ja pohjoiseen Baltiaan muuttuisivat riskialttiimmiksi, jos Ahvenanmaalla olisi venäläisiä pitkän kantaman asejärjestelmiä. Ne vaikeuttaisivat myös liittoutuneiden ilmaoperaatioita Lounais-Suomen ja joidenkin Itä-Ruotsin alueiden yllä, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun rehtorina ja keskisen maanpuolustusalueen operaatiopäällikkönä toiminut Neretnieks kirjoittaa Ruotsin kuninkaallisen sotatiedeakatemian artikkelissa.

Jos Venäjä onnistuisi miehittämään koko Ahvenanmaan saariston tai osia siitä, myös Ruotsin ja Suomen kyky estää venäläisten sukellusveneiden pääsy Perämerelle vaarantuisi, mikä uhkaisi liikennettä Merenkurkun yli, mutta myös merikuljetuksia Keski-Ruotsista Norlantiin. LISÄÄ:

 
Carlsson noted that last year the Swedish Defense Materiel Administration acquired Smart-L long-range radars from Thales, which allows the military to detect threats at a range of up to 2,000 kilometers according to the vendor’s website.

“We can use space as part of the solution to find, detect and hit targets or threats with partners,” she said. She added that in Sweden’s quest for new sensors, the country is also cooperating with the Netherlands, which also has the Smart-L radar, to assess further use cases.
Northern Sweden is home to the Esrange Space Center (ESP), the first European mainland orbital spaceport. The center has in part served as a launching pad for sounding rockets and has carried out research and testing of rocket engines and fuels.
In May, the Swedish Space Corporation announced that it signed an agreement with South Korean rocket company Perigee Aerospace to begin jointly launching satellites from the Arctic site in 2025.

According to a Perigee press release, the company’s Blue Whale 1 micro-launcher will be the “first-ever orbital rocket” set off from Esrange. While the spaceport has previously focused its satellite launch capabilities on civilian purposes, its chief executive Charlotta Sund recently said that the installation will likely be utilized for military launches in the future.
Ruotsin SMART-L hankinta oli mennyt minulta oh. Eli kai se on vastaava hankinta mitä Suomella 13 GroundMasteria (ja hetken aikaa modernisoidut Kavat).

Mutta Ruotsissa siis vain 1 kpl osto Tukholmaan kiinteänä ja $92 miljoonaa. Muutenhan noita on kalleimmilla fregateilla Hollannissa ja Saksassa. Osa on pitänyt päivittää kesken matkan, että sopivat bmd-kykyyyn, kuten De Zeven Provincien -luokassa.
 
Sijainti ja lukumäärä antaa olettaa päätehtäväksi ohjuspuolustuksen. Tässäkin vanhan sanonnan mukaan one is none. Kyllä sille pari pitää saada. Tai sitten lukumäärä toteutuu tekemällä yhteistyötä Patriotin kanssa.
 
Ruotsi ja Norja ostavat yhdessä raskaan kaluston liikutteluun tarkoitettuja junavaunuja, tässä ei ole hankintahintaa eikä määriä.


Tämän jutun mukaan ostavat 120 vaunua.

120 junanvaunua panssarivaunujen kuljetukseen – Ruotsi ja Norja tekevät yhteisen jättitilauksen​

Ruotsin ja Norjan puolustusvoimat panostavat kuljetuskapasiteettiin rautateillä.
 
Nyt kun se Pohjois-Suomen puolustus on osin Ruotsin kontolla niin tuli mieleen tämä tarve. Eli Ruotsilla ei ole raketinheittimiä ja meidän olosuhteissa niille on kyllä ilmiselvä tarve. Saa nähdä mihin suuntaan valintatilanteessa kallistuvat, tela-alustalla olevia laitteita ei ole oikein tarjolla.

PULSin etuna on laaja ammustarjonta, Korealaisilla nopea toimitusaikataulu, toisaalta HIMARS olisi sellainen mihin käy suoraan samat ammukset kuin Suomella ja Norjalla, ei ole helppo valita.

Toki putkitykistöäkin joutuvat hankkimaan 2-3 kertaa enemmän kuin nykyään omaavat ollakseen edes jonkinlainen tekijä maavoimien osalta, tuossa lienee järkevin peesata Suomea ja Norjaa ostaen Puolan linjastolta K9:ä heti kun sieltä tuotantoslottia vapautuu tai vaihtoehtoisesti pyörillä liikkuvaa Archeria lisää.

 
Back
Top