Puhuin siis tilanteesta 2030. Ruotsin fregatit valmistuu joskus 2035 ja niitä on nyt tulossa 4 kpl. Jotain Gävle-lk:n korvaajaa voi tulla sitten 3035 jälkeen.Natosta pitäisi tietty puhua, mutta jos nyt teoreettisesti yksittäisistä maista puhutaan, niin millä perusteella Venäjä, tai kukaan muu olisi Itämerellä vahvempi kuin Ruotsi sen jälkeen jos tämän jälkeen esim. 6 fregattia, 5 Visbytä ja 5 modernia suvea jne? Et varmaan laske mukaan muualta Itämerelle siirrettävää kalustoa?
Ruotsilla ei ole silloin vielä yhtään fregattia vaan 5 peruskorjattua Visby:tä (4 x SSM + 8 - 12 SAM max amet 12 - 15 km, sutotorpedo), Gävle-lk (8 x SSM, ei ohjus it:tä). Siinä niiden pintataisteluvoima.
Näyttää siltä, että operatiivisia sukellusveneitä on silloin vasta 3 kpl, mikä tarkoittaa, että korkeintaan 2 on merellä.
Suomi: 4 x Pohjanmaa (8 x SSM/PTO, 32 x SAM Amet 50 km, sutotorpedot, miinoituskyky), 4 x Hamina-lk (4 x SSM, 8 x SAM max amet 15 km), 3 x Pansio -lk (100+ miinaa), PTO patterit x määrä (maalta ammuttavien ohjusten määrää ei ole kerrottu, mutta se lienee kuitenkin aika merkittävä, kymmeniä vähintään) SSM/PTO.
Venäjää en jaksa tähän lähteä luettelemaan. Mutta kun katsotaan ns. yhteislaukauksen määrää tai painoa, Venäjä on no 1 (mutta laatu alkaa kyllä olemaan jo aika huono tuohon aikaan), Suomi on 2. ja Ruotsi on 3. Johtamisjärjestelmä on Suomella näistä maista paras, mutta sen erot tasaa Naton järjestelmiin integroituminen. Myös eri viranomaisten yhteistoimintakyky kriisitilanteessa on Suomessa edelleen parempi kuin yhdelläkään toisella Itämeren maalla. Se on huolella rakennettu ja harjoiteltu.
Se merivoimien vahvuus ja niiden keskinäinen järjestys EI OLE suoraan laskettavista aluksien määrästä, vaan siihen vaikuttaa todella moni tekijä. Puolustettavan rannikon pituuden nähden Venäjä on ylivoimainen ykkönen, mutta puolustettavien meriyhteyksien pituuteen nähden Suomi on heikoin. Paisti tietenkin siinä tapauksessa, että Ruotsi saattaa Suomen meriliikenteen heti Ahvenanmeren jälkeen II MS:n malliin. Että tätä voi laskea ja verrata niin monella tavalla.
Pohjimmiltaan Suomen ja Ruotsin erolla ei ole mitään merkitystä: molemmat maat taistelee Itämerellä Naton taisteluosastoissa ja ne taas on täysin ylivertaiset Venäjään nähden. Sillä tavalla, ettei Venäjän laivaston edes kannata lähteä ulos. Pelkästään Suomen ja Ruotsin yhteinen voima muodostamalla esim 2 TSTOS, joissa on 2 x Pohjanmaa, 2 - 3 x Visby, 2 x Hamina-lk +tukiosat, muodostuu aikamoinen voima. Jos Saksa ja Puola muodostaa 2 muuta TSTOS, on Itämeren hallinta siinä. Näihin muutama fregatti/hävittäjä jotka isot Nato-maat lähettää.
Moskovaa muuten harmittaa.