Tarkoitin tuolla varusmiesten soveltavalla koulutuksella lähinnä juuri sitä, että se oli soveltavaa.
Anteeksi nyt että kirjoitin natsi-Saksasta. Saattaa tuntua joistain suomalaisista huvittavalta ajatukselta, mutta minulle ei kyllä ikinä jäänyt natseista opiskelun ja suvun tapahtumien johdosta mitään erityisiä sympatioita. Vaikka mokomat Germaanit olivatkin aseveljiä Suomelle yhdessä vaiheessa, siksi käytän ilmaisua "natsi-Saksa". Monikulttuurisessa Suomessa sen verran voi ilmeisesti sentään mieltänsä ilmaista, vai mitä?
Virallinen nimi natsi-Saksalle on Grossdeutsches Reich.
Onhan tästä esimerkkejä mm. natsi-Saksa Waffen-SS Hitlerjugend divisioona koostui jostain teineistä lähinnä. Näidenhän olisi pitänyt olla ihan tykinruokaa liittoutuneille, koska liittoutuneillakin oli sodassa tuossa vaiheessa veteraanijoukkoja. (esim Afrikan sodasta ja Italian invaasiosta oli siirretty joukkoja Normandian invaasiota varten)
Näille Waffen-SS alokkaille annettiin asianmukaista soveltavaa koulutusta, veteraanien johdosta, erittäin sotaharjoitus-painotteista koulutusta kovilla ammuksilla muutaman viikon / kuukauden ajan, miehitetyn Alankomaiden alueella.
Sen jälkeen divisioona siirrettiin Ranskaan taisteluihin. Kyllähän nuo ihan ok vastuksen antoivat taistelussa liittoutuneille olosuhteet huomioonottaen.
Se, oliko tuo moraalitonta tai edes järkevää ylipäänsä, onkin sitten toinen juttu.
USAlla kieltämättä oli se etu, että vaikka heillä oli ollut pitkään suuri lama-aika, niin löytyi kyllä osaamista kunhan sitä otti käyttöön ja hyödynsi. USMC oli ollut pienen luokan sotaoperaatioissa esim. keski-Amerikan maissa. Amerikkalaiset sotilaslentäjät saivat sotakokemusta Kiinassa 1930 luvulla, koska ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi sotaan Japania vastaan.
Oli olemassa keinoja saada rahoitusta. Sota-aika amerikkalaiset ostivat niitä voitto-obligaatioita ja valtio otti sen lisäksi lainaa. Oli olemassa resursseja kunhan taloutta saatin järjesteltyä paremmin. Joidenkin mielestä kuitenkin Roosevelt ei oikeastaan katkaissut suurta lamaa, vaan siellä oli käytössä sellaisia puoli-kollektiivisia keinoja Amerikan liittovaltiolla.
Eihän tuo täydellinen mobilisaatio hyvää tehnyt periaatteessa USAn taloudelle, toisessa maailmansodassa, vaikkakin teollisuustuotanto kasvoi (suurin osa lisääntyneestä tuotannosta liittyi jotenkin asevarusteluun tai liittoutuneiden maiden auttamiseen)
Toisaalta on Ruotsillakin vahva teollisuussektori, ainakin pohjoismaista vahvin sellainen. Elikkä maan resurssit huomioonottaen, en pidä Ruotsin mobilisoitumista mitenkään mahdottomana.
Ruotsista löytyy myös korkean aseteknologian osaamista kotimaasta, joten ei kaikkea tarvitse ostaa ulkomaanvelalla siinä maassa.
Esim
Aimpoint on ruotsalainen optisia tähtäimiä valmistava yritys. Samoin
SAAB Bofors valmistaa vähän kaikkea.
Täytyy toki ottaa huomioon, että nykyajalle ominainen puolustusteollisuuden integraatio ulkomaisiin entiteetteihin ja korporaatioihin (esim BAE Systems, HDW, Thyssen Werften) saattaa monimutkaistaa tuollaista kansallista mobilisaatiota sotaa varten.