Ruotsin puolustusvoimat sota-aikana

Bodyguard

Kenraali
Käännösyritys, 1. osa:

Kodinturvan kansallisiin "suojajoukkoihin" kuuluu 8 tasaisesti ympäri valtakuntaa sijoitettua tiedustelukomppaniaa (ehkäpä oikein ilmaus termille underrättelsekompani ).
ne ovat kodinturvan erkoisvarusteltija kodinturvan erkoisyksiköitä, jotta voivat toimia ennen kuin varsinaiset puolustusvoimat reagoivat/ovat valmiit(?). Samooin ne kykenevät pitkäaikaiseen toimintaan ilman tukea.

Nämä 8 tiedustelukomppaniaa ovat:
- 1164. Kodinturvan tiedustelukomppania Etelä-Ruotsi
- 1616. Kodinturvan tiedustelukomppania Kaakkois-Ruotsi
- 2236. Kodinturvan tiedustelukomppania Ala-Norrlanti
- Arosin kodinturvan tiedustelukomppania Mälarenlaakso
- Götan kodinturvan tiedustelukomppania Länsi-Ruotsi
- Östergötlandin kodinturvan tiedustelukomppania Itäinen Keski-Ruotsi
- Norbottenin kodinturvan tiedustelukomppania Norrbotten ( Ruotsin Lappi )
- Svean kodinturvan tiedustelukomppania Tukholman seutu

Kodinturvan tiedustelukomppanioiden päätehtävät:

- Valvoa 300-600 km2 maa-aluetta käyttäen 6-12 kiinteää tähystyspaikkaa ja partiointia
- Sille alistettujen kuljetusresurssien avulla valvoa 450-900 km2 rannikko-, saaristo- tai avointa tietöntä maa-aluetta edellä mainituin metodein
- Valvoa asutuskeskuksia partioilla ja kiinteillä tähystyspaikoilla
- Pienemmällä osalla (joukkue) suorittaayksityiskohtaista liikkuvaa tiedustelua 100 km2 alueella

Jatkuu mahdollisesti vielä tänään.... samalla kanavalla, mutta eri aikaan..
 

Bodyguard

Kenraali
Käännösyritys, 2. osa:

Lisätehtävät:

- lyhytaikainen, 1-3 vrk, kohteensuojaus
- rajoitettu suojelutiedustelu ja raportointi ( oletan, että C(B)RN tarkoittaa kemiallisia-, (biologisia-) ja ydinaseita )
- rajoitettu yhteiskunnan tukeminen huomioilla/seurannalla ja raportoinnilla ( tarkoittanee em. suojelutoimintaa ) ja aluevalvonnalla
- Kodinturvan tiedusteluyksikön on oltava organisoitu siten, että se pystyy hoitamaan tehtäviään jo ennen kuin muut kodinturvajoukot on täysin mobilisoitu/saatettu korkeaan valmiustilaan
- Yksikön on kykyjensä mukaan (?) reaaliaikaisesti raportoitava ensisijaisesti ( suurimmalta osalta ?? ) lähimmän puolustusvoimien yksikön/joukon päällikölle ( tämä oli vaikea lause, toivottavasti pääsin ymmärrettävään ja riittävän oikeaan lopputulokseen )
- Yksikön pitää omata kyky toimia yhteistyössä siviiliviranomaisten kanssa

Yritetään jatkaa samalla kanavalla vielä tänään...
 

Bodyguard

Kenraali
Käännösyrutys, 3. osa:

Soveltuva tausta:

Aiempi jääkäri-/tiedustelu-/lentokenttäjääkäri- ( lentotukikohtien suojaukseen tarkoitettuja joukkoja, "sovellettu spolkoulutus" tms. ) koulutus nostaa ryhmän tasoa, koska nämä ovat jo valmiiksi koulutettuja tiedustelu-/partiotoimintaan.

Tärkeintä on kuitenkin omata halu! Jokainen voi opppia ja on tervetullut yrittämään ( hakeutumaan ).

Underrättelsekompani:t ovat näin ollen Kodinturvan muodostamia Tiedustelukomppanioita.

Komppaniassa toimii myös erityisyksikkö, lentotiedusteluryhmä. Hyvin käyttökelpoinen ryhmä tarjoten ainutlaatuisen mahdollisuuden ilmasta tapahtuvaan tiedusteluun. Nämä käyttävät pieniä yksityilentokoneita mm. Cessnaa. Heidän raporteistaan on paljon hyötyä muulle komppanialle, joka voi niiden perusteella kohdistaa/lähettää maatiedustelujoukkueita kiinnostaville alueille.

Yksikkö on erityisvarusteilla varustettu erikoisyksikkö, joka pystyy toimimaan ennen kuin muu osa Puolustusvoimista on (täysin) toimintakykyinen ja pystyy toimimaan pitkän aikaa ilman (muiden) omien yksiköiden tukea.

Komppanian sotilaana joudut käsittelemään paljon radiokalustoa sekä sinun pitää pystyä liikkumaan huomaamattomasti vaikeakulkuisessa maastossa ja pysyä valppaana myös huonolla säällä ja muunlaistenkin rasitusten vaikutuksen alaisena.

Joudut olemaan tovereittesi kera hiljaa paikallaan ahtaassa tilassa ( asemassa ) tiedustelemassa määrättyä maalia. Tämä voi nopeasti muuttua liikkuvaksi partiotoiminnaksi tai moottoripyörätiedusteluryhmässä ajamiseksi tai mikset voisi kuulua tiedustelurymään, joka lentää syrjäiselle kentälle aivan toiselle puolelle yksikön aluetta.

Tässä nyt oli käännösyritys tuohon Hejsanin aiempaan viestiin. Kuten joistain lauserakenteista ja ilmaisuista huomaa, jonkun verran oli vaikeuksia. Mikäli joku tietää parempia ilmauksia tms, niin tätä saa muokata ihan vapaasti. Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä. Tulipahan vähän verestettyä toisen kotimaisen erikoisempaa sanastoa.
 

Hejsan

Alokas
BAN
Hyvää että olet kääntänyt sen suomeksi!!!! :salut:
 

Bodyguard

Kenraali
Tässä kun on nyt vatkannut tuota Hemvärnetiä, niin kyllähän se aika sopivalta ja näin maallikosta myös suht hyvin organisoidulta vaikuttaa. Vähän ihmetyttää kuitenkin tuo epäsuoran tulen puute. Se kun ei määrällisesti ( toki laadullisesti ) ole varsinaisilla puolustusvoimillakaan lähelläkään Suomen vastaavaa. Jotkut Hemvärnetin tehtävät mielestäni edellyttävät sitä ( vähintäänkin raskas KRH ), ainakin rannikolla. Maihinnousu Malmö-Tukholma välille on varmaan semmoinen "perinteinen" uhkakuva Ruotsissa, joka tuskin on miksikään muuttunut tänä päivänä. Painoarvo ehkä laskenut 60-70- luvuilta. Toki Ruotsin meri- ja ilmavoimat ovat ihan toista luokkaa kuin Suomella, mutta eivät kuitenkaan niin vahvat ole, että voisivat kokonaan korvata tykistön. Menneinä vuosina, joskus 60-70- luvuilla Ruotsin ilmavoimilla olisi jopa voinut olla kyky torjua/lamauttaa vihollisen maihinnousut. Se kun taisi olla maailman 4.suurin noin 1000 taistelukoneen vahvuudellaan .
Eikös Hemvärnetin yksi tehtävä ole antaa aikaa varsinaisille taistelujoikoille, samaan tapaan kuin meidän alueellisilla joukoillakin. Pelkillä jv-aseilla varustetuilla joukoilla se voi olla aika hankalaa. Muista tehtävistä varmaan selviytyy iihan hyvin ( riittävän hyvin ).

Kommenttejä, tyrmääviä mielipiteitä, asiallista kritiikkiä please....
 

adam7

Respected Leader
BAN
Bodyguard kirjoitti:
..... Vähän ihmetyttää kuitenkin tuo epäsuoran tulen puute. Se kun ei määrällisesti ( toki laadullisesti ) ole varsinaisilla puolustusvoimillakaan lähelläkään Suomen vastaavaa. Jotkut Hemvärnetin tehtävät mielestäni edellyttävät sitä ( vähintäänkin raskas KRH ), .....

no tämähän on selvää.

on vain kovin hakusessa sekä tavoitteiden että keinojen osalta. varsinaisella pv-uolella Ruotsilla taisi olla 72 raskasta tykkiä, joita ollaan korvaamassa 24 :llä archerilla, laskien että kukin archer vastaa 6:tta perinteistä putkea. tämä siis laskennallisesti tuplaa tulituen.

rakenteellisesti tämä organisoidaan tykistörykmenttiin, jossa kaksi patteristoa, kummassakin viisikomppaniaa, eli esikunta/huoltok. "tiedustelukomppania" ja kolme tulikomppaniaa (tulipatteria) joissa jokaisessa neljä archeria.

"Bataljonen består av fem kompanier, ett stab/trosskompani, ett sensorkompani och tre pjäskompanier som vardera består av fyra Archersystem. "
täältä
http://sv.wikipedia.org/wiki/Artilleriregementet_%28nya%29

pitää muistaa että "invasionsförsvar", ts. puolustautuminen maahan hyökääjää vastaan on kovin alhaalla nykyisellä tehtävälistalla. koko järjestelmäähän kuvataan sanalla "insatsförsvar" insats taas kääntyy sanoiksi "tehtävä" tai "suoritus" tai siihen väliin.
 

Bodyguard

Kenraali
adam7 kirjoitti:
Bodyguard kirjoitti:
..... Vähän ihmetyttää kuitenkin tuo epäsuoran tulen puute. Se kun ei määrällisesti ( toki laadullisesti ) ole varsinaisilla puolustusvoimillakaan lähelläkään Suomen vastaavaa. Jotkut Hemvärnetin tehtävät mielestäni edellyttävät sitä ( vähintäänkin raskas KRH ), .....

no tämähän on selvää.

on vain kovin hakusessa sekä tavoitteiden että keinojen osalta. varsinaisella pv-uolella Ruotsilla taisi olla 72 raskasta tykkiä, joita ollaan korvaamassa 24 :llä archerilla, laskien että kukin archer vastaa 6:tta perinteistä putkea. tämä siis laskennallisesti tuplaa tulituen.

pitää muistaa että "invasionsförsvar", ts. puolustautuminen maahan hyökääjää vastaan on kovin alhaalla nykyisellä tehtävälistalla.

Joo, samaa aattelin minäkin. Mun ajatusmaailmassa tässä geopoliittisessa asemassa, missä sekä Suomi ( vähän enemmän ) että Ruotsi ( vähän vähemmän ) tuo "Invasionsförsvar" pitäisi olla melkoisen korkealla ( Suomessa ykkösenä tänä päivänä ) tehtävälistalla.
Tietysti, kuten monasti on todettu, varsinkin Kapiainen, pitää PV:n (FV:n) tunnistaa ja kouluttautua/varautua myös tulevaisuuden uhkiin. Tuntuu kuitenkin siltä, että FV olisi "hypännyt" yhden vaiheen yli ja varustautuu/valmistautuu nyt "ylitulevaisuuden" ukhiin. Vai olenko paikalleni jämähtänyt vänha äijä? Toki sekin on mahdollista...
 

Hejsan

Alokas
BAN
Vuonna 1985 Hemvärnet oli 120 000 ja ne oli 66 pataljoonassa
Vuonna 2000 oli 70 000 ja ne oli 60 pataljoonassa
Vuonna 2005 oli 40 000
Vuonna 2014 ne pitäis olla 22 000 ja ne on 40 pataljoonassa

Ne tulle enemän tulivoimakseksi
Hemvärnet skall också bli slagkraftigare genom att 17 000 soldater istället för som tidigare ca. 5 000 skall ingå i de mer kvalificerade och rörligare insatskompanierna.
 

Hejsan

Alokas
BAN
Silloin kun hemvärnet oli niin suuri niin Driftvärnet oli yks osaa hemvärnetistä ja niiden uppgift oli att skydda myndighets eller företags egna anläggningar och egen verksamhet och fick inte utan medgivande av myndigheten eller företaget användas för andra uppgifter.

I takt med att hotbilden mot landet ändrades, främst på grund av att det kalla kriget upphörde, samtidigt som många av instanserna med driftvärn bolagiserades eller privatiserades, minskade intresset för driftvärnet. Organisationen kostade pengar att driva och underhålla och från 1990, då driftvärnet bestod av 20 000 personer, sjönk antalet snabbt till 1200 2004/2005. Sommaren 2005 lades därför driftvärnet ner vid en ceremoni på Hemvärnets stridsskola, HvSS. Den kvarvarande personalen övergick då till Hemvärnet
 

baikal

Supreme Leader
Bodyguard kirjoitti:
adam7 kirjoitti:
Bodyguard kirjoitti:
..... Vähän ihmetyttää kuitenkin tuo epäsuoran tulen puute. Se kun ei määrällisesti ( toki laadullisesti ) ole varsinaisilla puolustusvoimillakaan lähelläkään Suomen vastaavaa. Jotkut Hemvärnetin tehtävät mielestäni edellyttävät sitä ( vähintäänkin raskas KRH ), .....

no tämähän on selvää.

on vain kovin hakusessa sekä tavoitteiden että keinojen osalta. varsinaisella pv-uolella Ruotsilla taisi olla 72 raskasta tykkiä, joita ollaan korvaamassa 24 :llä archerilla, laskien että kukin archer vastaa 6:tta perinteistä putkea. tämä siis laskennallisesti tuplaa tulituen.

pitää muistaa että "invasionsförsvar", ts. puolustautuminen maahan hyökääjää vastaan on kovin alhaalla nykyisellä tehtävälistalla.

Joo, samaa aattelin minäkin. Mun ajatusmaailmassa tässä geopoliittisessa asemassa, missä sekä Suomi ( vähän enemmän ) että Ruotsi ( vähän vähemmän ) tuo "Invasionsförsvar" pitäisi olla melkoisen korkealla ( Suomessa ykkösenä tänä päivänä ) tehtävälistalla.
Tietysti, kuten monasti on todettu, varsinkin Kapiainen, pitää PV:n (FV:n) tunnistaa ja kouluttautua/varautua myös tulevaisuuden uhkiin. Tuntuu kuitenkin siltä, että FV olisi "hypännyt" yhden vaiheen yli ja varustautuu/valmistautuu nyt "ylitulevaisuuden" ukhiin. Vai olenko paikalleni jämähtänyt vänha äijä? Toki sekin on mahdollista...

Tai sitten Ruotsi (vähän enemmän) ja Suomi (vähän jäljessä) muokkaavat asevoimaansa askel askeleelta kohti TAVOITETILAA, joka on Nato-jäsenyys kaikilla mausteilla? Ja kuten itse totesit, ilmarynnäkkö on ollut jo pitkään Ruotsin epäsuoraa. Jos kohta konemäärä on nyt pienempi kuin Kylmän sodan aikaan, niin Nato-yhteensopivuus voisi jossain olossa taata kaverien ilmarynnäkköapua?

Ruotsin asevoima on oleva yksi maailman moderneimmista ja aivan taatusti sen Natoyhteensopivuus on timakkaa tasoa.

Kyllähän tässä Natoa kohti on menty molemmin puolin lahtea jo pitkään. Sitä ei sanota julkisesti ääneen kovin usein, mutta tosiasia se on. Jotenkin tähän kehykseen asetan myös Häkämiehen ulostulon Kodinturvajoukkojen suhteen...halutaan osoittaa samista Norjan ja Ruotsin kanssa KAIKISSA rakenteissa.
 

adam7

Respected Leader
BAN
pöh !

Hemvärnetin kokoonpano, elin noin 40 alueellista pataljoona ilman raskaita aseita pystyy lähinnä maan sisäisä levottomuuksia rauhoittamaan. ehkä jotain varastoja voidaan vartioida, mutta ilman sodan jumalaa (tykistö) ei länsimaista (ml. venäjä) raskasta sotajoukkoa voida vastustaa.

nyt olisi tietysti mahdollisuus yhdistää vanha valtakunta, tällä kertaa siten että pääkaupunki olisi helsingissä. ei tarvis kuin ensin luoda hieman mediajutskaa kuinka suomenkielisiä ja myös suomesta muuttaneita ruotsinkiellisiä sorsitaan. sen jälkeen avunpyynnöt näiltä ryhmiltä suomeen ja sitten ruotsin, viron ja saksanlaivat peliin. kullekin menee ainakin pataljoona, raskas kalusto roro-laivoilla.

ennen sitä suuri resrvin harjoitus, jolla saadan mobilisoitua joukot.

ruotsin ilmavoimat ja laivasto eliminioidaan ennen joukkojen lastausta erikoisjoukoilla, joilla on riikinruotsia puhuvia paikallisesti sorsittuja kätyreitä (ruots. hejdukar, engl. henchmen).

maavoimia ei ole mobilisoitavissa ja paikalliset hemvärnjoukot ovat kahviseuroja joilla on lähinnä rynkyt.


no leikki leikkinä, ei meillä olisi varaa ruotsin sosiaalimenoihin
 

AKE-ukki

Ylipäällikkö
...voisi tulla parempi jääkiekkojoukkue MM-kisoihin:D
 

Bodyguard

Kenraali
adam7 kirjoitti:
pöh !

Hemvärnetin kokoonpano, elin noin 40 alueellista pataljoona ilman raskaita aseita pystyy lähinnä maan sisäisä levottomuuksia rauhoittamaan. ehkä jotain varastoja voidaan vartioida, mutta ilman sodan jumalaa (tykistö) ei länsimaista (ml. venäjä) raskasta sotajoukkoa voida vastustaa.

nyt olisi tietysti mahdollisuus yhdistää vanha valtakunta, tällä kertaa siten että pääkaupunki olisi helsingissä. ei tarvis kuin ensin luoda hieman mediajutskaa kuinka suomenkielisiä ja myös suomesta muuttaneita ruotsinkiellisiä sorsitaan. sen jälkeen avunpyynnöt näiltä ryhmiltä suomeen ja sitten ruotsin, viron ja saksanlaivat peliin. kullekin menee ainakin pataljoona, raskas kalusto roro-laivoilla.

ennen sitä suuri resrvin harjoitus, jolla saadan mobilisoitua joukot.

ruotsin ilmavoimat ja laivasto eliminioidaan ennen joukkojen lastausta erikoisjoukoilla, joilla on riikinruotsia puhuvia paikallisesti sorsittuja kätyreitä (ruots. hejdukar, engl. henchmen).

maavoimia ei ole mobilisoitavissa ja paikalliset hemvärnjoukot ovat kahviseuroja joilla on lähinnä rynkyt.


no leikki leikkinä, ei meillä olisi varaa ruotsin sosiaalimenoihin

Joo, mutta pitää muistaa, että tosi suuri osa suomen kauppalaivastosta ( mm Viking Line ) on Kongolaisten ( sorry, jos täällä on joku sieltä ) omistuksessa. Hehän taas ovat enemmän Ruotsiin kuin Suomeen kallellaan. Vois tulla ikäviä yllätyksiä... Ellei sitten löydy riittävästi taalereita.
Virolaisethan taas omistavat Siljan ( Tallink ) ja myös noi Superfast-lautat ( Saksan reitti ), joten sitä kautta NATO-sekaantuis invaasioon.

Aika kinkkinen juttu....
 

JOKO

Ylipäällikkö
BAN
Bodyguard kirjoitti:
adam7 kirjoitti:
pöh !

Hemvärnetin kokoonpano, elin noin 40 alueellista pataljoona ilman raskaita aseita pystyy lähinnä maan sisäisä levottomuuksia rauhoittamaan. ehkä jotain varastoja voidaan vartioida, mutta ilman sodan jumalaa (tykistö) ei länsimaista (ml. venäjä) raskasta sotajoukkoa voida vastustaa.

nyt olisi tietysti mahdollisuus yhdistää vanha valtakunta, tällä kertaa siten että pääkaupunki olisi helsingissä. ei tarvis kuin ensin luoda hieman mediajutskaa kuinka suomenkielisiä ja myös suomesta muuttaneita ruotsinkiellisiä sorsitaan. sen jälkeen avunpyynnöt näiltä ryhmiltä suomeen ja sitten ruotsin, viron ja saksanlaivat peliin. kullekin menee ainakin pataljoona, raskas kalusto roro-laivoilla.

ennen sitä suuri resrvin harjoitus, jolla saadan mobilisoitua joukot.

ruotsin ilmavoimat ja laivasto eliminioidaan ennen joukkojen lastausta erikoisjoukoilla, joilla on riikinruotsia puhuvia paikallisesti sorsittuja kätyreitä (ruots. hejdukar, engl. henchmen).

maavoimia ei ole mobilisoitavissa ja paikalliset hemvärnjoukot ovat kahviseuroja joilla on lähinnä rynkyt.


no leikki leikkinä, ei meillä olisi varaa ruotsin sosiaalimenoihin

Joo, mutta pitää muistaa, että tosi suuri osa suomen kauppalaivastosta ( mm Viking Line ) on Kongolaisten ( sorry, jos täällä on joku sieltä ) omistuksessa. Hehän taas ovat enemmän Ruotsiin kuin Suomeen kallellaan. Vois tulla ikäviä yllätyksiä... Ellei sitten löydy riittävästi taalereita.
Virolaisethan taas omistavat Siljan ( Tallink ) ja myös noi Superfast-lautat ( Saksan reitti ), joten sitä kautta NATO-sekaantuis invaasioon.

Aika kinkkinen juttu....


Komentosillalla määrää suurimman mutkan omistaja:

Somalia-pirates.jpg


Samat keinot käyttöön :D

Kannatan ideaa. Pitää tosin muistaa harhautus. Kehitetään kärhämä Viron kanssa ja suoritetaan liikekannallepano sen varjolla. Svenssoneille tulee karmea yllätys, kun Suomen takavarikoima maihinnousulaivasti ei seilaakkaan Tallinnaan, vaan Tukholmaan.

Tukholmasta etelään lähtevälle moottoritielle järjestetään islamistien ja homojen yhteinen rauhanmarssi:

danish_cartoon_protest.jpg


Se tukkii tien ja estää liikenteen. Ruotsin poliisi ei uskalla tehdä asialle mitään, koska pelkää leimautuvansa fasistiseksi. Ruotsin armeijan etelästä suorittama panssarijoukkojen vastaisku tyrehtyy tähän ruuhkaan. Mielenosoitukseen soluttautuneet suomalaiset erikoisjoukot maalittavat ruotsalaiset panssarivaunut tällaisella merkillä:

260px-Star_of_David_svg.png


Tämän seurauksena rauhanomaiset mielenosoittajat protestoivat kokemaansa vääryyttä:

AP_paris_riot_07_35.jpg


20060608-afp01.jpg


Voitto on meidän! Suomi suureksi ja Länsipohja vapaaksi! :uzi:
 

Bodyguard

Kenraali
Mutta mites me selvitään niistä Kongolaisista? Niitä on Suomen kauppalaivasto täynnä...
 

Bodyguard

Kenraali
Bodyguard kirjoitti:
AKE-ukki kirjoitti:
...voisi tulla parempi jääkiekkojoukkue MM-kisoihin:D

Siitä en tiedä, mutta futiksen MM:ään olis realistiset, jopa todennäköiset saumat. :p

Enpä tiedä sittenkään... Suomen maajoukkueen suurin tähti, Zlatan Ibrahimovits...??? Pistää miettimään...:confused::dodgy:
 

adam7

Respected Leader
BAN
Ehkä modejen pitäis erottaa tuo mun operaatio "Lalli"n suunnittelu omaan säikeeseen, mutta palatakseni tämän säikeen aiheeseen, olen toki ihmetellyt Ruotsin PV:n puuttuvaa mobilisaatiosuunnitelmaa, jokunen vuosi sitten. Ilmeisesti 2006 aloitettiin taas mobilisaatiosuunnitelman laatiminen ja toiset lähteet ilmoittavat että uusi järjestelmä olisi pystyssä 2014, toiset 2018 (en nyt jaksa etsiä lähteitä, vaan vedän ulkomuistista).

Tässä maassa ei koskaan (tai ainakaan meidän aikanamme) voisi luopua valmiuden kohottamisjärjestelmästä. Täysin poissuljettua.

Muutenhan tuolla länsinaapurissa on ollut materiaalitilanne paljon parempi kuin meillä, mutta tiettyä poukkoilua siellä on. Esim Pasit hankittiin kun oli kiirus päästä kansainvälisiin toimiin. Nyt kun NH-90 erikoisversioita ei ole toimitettu kuin muutama kappale, hankitaan nopeasti uudet (tai käytetyt) kopterit. Arvaus on Black Hawk. Suomessa materiaalin hankinta on nihkeämpää ja kaikkia muita kuin ilmatyynyaluksia, T-72:ia ja kiinalaisia rynkkyjä käytetään sitten todella kauan.
 

baikal

Supreme Leader
Eikö mitä siirrellä, asiallista pohdintaa kaikki tyynni.
 

Hejsan

Alokas
BAN
Hemvärnshandboken (HvH) 2010

sivu 23 se alkaa organisaatio ja uppgifter

http://webnews.textalk.com/upload/articlefile/8/426263/HvH_Handbok_1_.pdf
 
Top