Ruotsin sukellusvenejahti

Kustaanmiekka

Kenraali
Jaahas. Taasko se alkoi...
Ja ihan satama-alueen läheisyydessä.
Jos siellä nyt mitään ylipäätänsä on ollut, niin veikkaan Ruotsalaisten omien erikoisjoukkojen alusta.

Video of the JFD SEAL Carrier being demonstrated during DSEI this month. The class is in use by the Swedish special forces.

https://corporalfrisk.com/tag/triton-nn/
 

Starpom

Majuri
Hesarin http://www.hs.fi/ulkomaat/a1413868558589?ref=hs-art-new-2 hauska skenaario, tällaistahan täällä on jo veikkailtu. Sopisi hyvin kuvaan noiden speznazien uhoamisen kanssa.

Mökkeilevätkö kommandot Tukholman saaristossa?

Mistä voi olla kysymys siinä vedenalaisessa toiminnassa, jota Ruotsin merivoimat on jo päiväkausia jäljittänyt?

Oletetaan aluksi, että kyseistä toimintaa ylipäätään on, eikä kysymys ole väärin tulkitusta minkkihavainnosta. Oletetaan myös, että asialla ovat Venäjän vedenalaiseen toimintaan erikoistuneet joukot. Venäjä nimittäin on se maa, jolla on ollut taipumusta puuhailla naapurimaittensa rajoilla.

Näiden perusolettamusten jälkeen kysymme: miksi ja miten?

Miksi? Operaation syyksi on ehdotettu vakoilua, jonkinlaisten vakoilulaitteiden asentamista rannikkovesiin, miinojen asentamista tai jopa puhtaasti koulutusoperaatiota, "sukeltajakurssin loppukoetta".

Useimmat näistä voi sulkea pois.

Tiedustelu on pitkäjänteistä; lyhyt kurkistus periskoopista Tukholman saaristossa antaisi niukasti tietoa. "Järkevämpää olisi vuokrata sieltä kesämökki", Merisotakoulussa aprikoidaan.

Vakoilulaitteiden asentaminen pohjaan olisi myös mieltä vailla, sillä millä data saataisiin anturilta isännille ilman, että ruotsalaiset havaitsisivat radioliikenteen? Sitä paitsi laitteet olisi helpompi tuoda ruotsinlaivalla ja asentaa paikan päällä veneestä.

Räjähteiden asentaminen lienee yhtä tolkuton ajatus. Niille pitäisi olla mielekäs kohde, ja laitteen pitäisi pysyä toimintavalmiina vuosia.

Sotilaspiireissä on vitsailtu koulutusvaihtoehdosta. Ehkä huippusalaisen erikoisjoukon koulutukseen kuuluu stressitesti, jossa käydään vieraan vallan alueella vain osaston koulimiseksi. Mutta jos tämäkin on epätodennäköistä, mitä jää jäljelle?

Ruotsin valppauden ja etsintäkyvyn kartoittaminen.

Miten? Kuvitellaan lisää. Osasto lähtee aluevesirajan tuntumaan saapuneelta tukialukselta paineistetulla pienoissukellusveneellä tai niin sanotulla märällä kulkuneuvolla, jonka kyydissä ollaan sukellusvarusteissa. Se etenee saaristoon, näyttäytyy ja lähettää myös radiosignaaleja tullakseen havaituksi.

Osasto piilottaa pienen kulkuneuvonsa suunniteltuun paikkaan poukamanpohjassa ja rantautuu ennalta hankitulle kesämökille. Venäläinen pääoma on todennäköisesti hankkinut Ruotsista kiinteistöjä ihan niin kuin Suomestakin.

Varusteet piilotetaan, ja osasto siirretään toiseen "turvataloon", vaikkapa viihtyisälle maatilalle Skåneen. Siellä kommandot saunovat ja katsovat leffoja. Sillä aikaa Venäjän tiedustelu keskittyy tarkkailemaan Ruotsin merivoimien toimintaa.

Kun saunakaljat on parin viikon kuluttua juotu ja ruotsalaisalukset palanneet satamiinsa, taistelusukeltajat kuljetetaan takaisin saaristomökille. Yön hiljaisuudessa ryhmä ajaa merelle ja tukialus saapuu nostamaan sen kannelle. Kotimatka hihamerkkien jakotilaisuuteen alkaa.

Kalle Koponen
[email protected]
Toimittaja-Valokuvaaja Koponen teki itsestään hyödyllisen idarin ja levitti juuri sitä näkökulmaa, jota Försvarsmakten halusi ja edelleen haluaa syöttää. Ruotsin puolustusvoimilla on intressi peittää ja hämärtää suuren yleisön keskuudessa kaikki se tieto, jonka ovat onnistuneet saamaan tai hankkimaan. Puolustusvoimien motiivi informaatiosodankäyntiin on pyrkiä salaamaan viholaiselta se, mitä kaikkea Ruotsi on onnistunut saamaan selville tunkeutujista ja näiden motiiveista, varusteista yms.

Eräs sumuttaja oli kommodorikapteeni Karl Andersson, sama heppu joka nousi ensimmäisenä karille ajaneeseen U137:aan ja viikkoa myöhemmin ristikuulusteli päällikön ja poliittisen upseerin. Samainen Andersson kiisti kuolemaansa asti että Ruotsi olisi saanut mitään varmaa tietoa sukellusveneloukkauksista, muuta kuin U137 ja pari anteeksipyyntöä länsisaksalaisilta, jotka olivat "vahingossa" erehtyneet Ruotsin aluevesille. Sukellusventeitä jahtaamassa ollut Andersson varmuudella tiesi enemmän kuin kertoi. Andersson jopa naureskeli telaketjuilla kulkeville sukellusveneille, antaen ymmärtää ettei sellaisia ole olemassa. Silti venäläisestä telekatjuilla kulevasta suklarista oli olemassa valokuvia jo 1970-luvulla ja oli helposti netistä löydettävissä jo Andersonin elinaikana. Syystä tai toisesta Anderson ei halunnut esittää omaa vaihtoehtoista teoriaa Ruotsin aluevesiltä syvällä meren pohjassa kuvatuille teleketjukäyttöisten alusten jäljille. Vierekkäisten teleketjujen jälkiä on kuvattu useammassa paikassa meren pohjassa.

Miksi varmoja havaintoja ei sitten tullut julkisuuteen? Kun kansalainen ilmoitti sukellusvenehavainnosta, jos havainto oli uskottava, puolustusvoimat lähetti pari upseeria kuulustelemaan havainnon tekijän, takavarikoi filmit ja piirustukset havainnoista, jos sellaisia oli, ja määräsi havainnon tekijälle kymmenien vuosien mittaisen vaitiolovelvollisuuden. Viime vuosien aikana sukellusvenehavintoja tehneistä jotkut ovat alkaneet murtaa vaitiolovelvollisuuttaan ja ovat kertoilleet mitä ovat nähneet ja kokeneet. On osoittautunut, että mm pienoissukellusveneistä on saatu jopa tarkkoja valokuvia Ruotsin aluevesillä, jopa satamissa. On paljastunut että Ruotsalaiset ovat seuranneet omalla sukellusveneellään vieraan vallan sukellusveneiden operointia aluevesillään yksittäistapauksessa jopa satojen merimailien matkoja. Seuraamalla Ruotsi on halunnut selvittää missä sukellusveneet liikkuvat Ruotsin aluevesillä ja mitä tekevät.

Toimittaja Koponen käsitteli tarinassaan loukkausten mahdollisia motiiveja ja sulki pois vakoilulaitteiden asentamisen aluevesille, miinojen asettamiset ja koulutusoperaatiot, vaikka näistä kaikista on olemassa näyttöjä. Venäläisiä sotilasräjähteitä on löydetty aluevesiltä, mm Lidingön eteläpuolelta vedestä 40 tiiliskiven kokoista pakettia trotyyliä. Löytö tehtiin jo 1987. Mielekäs kohde on räjähteille on sillat, majakat, miinat ja kaikki sotilaalliset rakennukset ja rakenteet. Venäläisiä vakoilulaitteita on löydetty Ruotsista ja mm vedenalaisia (ääni)suunnistusmajakoita (ljudfyr). Venäläiset ovat kertoneet kuinka ovat käyttäneet Ruotsin aluevesiä harjoitusmaastonaan ja koulutusoperaatioissa. Motiivi alueloukkauksille on ollut tiedustelu, valokuvaaminen ja harjoittelu.

Kesämökistä ja ruotsinlaivasta puhuminen osoittaa Koposen naivin asenteellisuuden ja asiaan perehtymättömyyden.
 

notareal

Eversti
Toki Koposenkin skenaario ihan toimiva, mutta muiden skenaarioiden poissulkeminen ei oikein toimi. Esim. passiiviset vakoilulaitteet voidaan samalla vaivalla toimittaa ja hakea pois, jos toiminta on yhtään pidempijänteistä. "Kurkistus periskoopilla" voisi hyvin triggeröidä mukavaa seurattavaa tällaiselle laitteelle. Räjähteitä voidaan toimittaa muuuhunkin käyttöön kuin odottamaan vuosiksi, sillä tuntuuhan vaikkapa ulkomaalaistaustaisilla rikollisjengeillä olevan niiden osalta hyvä saatavuus; sisäisen konfliktin edistäminen sopisi hyvin Venäläiseen keinopalettiin. Ja erikoisjoukkojen kurssipäättäjäiset Ruotsin saaristossa ihan vain vittuiluna.
 

Passi

Respected Leader
Koko viime jahti oli huuhaata. Koko homman laukaisi signaali ja sitten homma lähti niinsanotusti rasasta. Ainakin medialla ja turpoilla ja muulla analyyshi porukalla. Mielikuvitus tekee joskus ihme asioita.


(Käännetty koneella)

"SvD REVEALS | The "confirmed submarine" from the hunt in the Stockholm archipelago in 2014 was not a submarine - but a sound signal to SMHI's sea buoy in the Baltic Sea. SvD can now reveal that.

In connection with the buoy being salvaged in the middle of the hunt, a coded signal was sent to bring it to the surface. A Swedish submarine in the area mistakenly interpreted the sound as an offending submarine."

https://www.svd.se/bekraftade-ubaten-var-signal-till-smhis-havsboj


Suomeksi.


"Lehti kertoo, että Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitos (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) SMHI oli lähettänyt juuri sukellusvenejahdin aikaan Itämerellä sijaitsevalle poijulle koodatun signaalin jotta se nousisi pintaan. Alueella toiminut ruotsalainen sukellusvene tulkitsi signaalin väärin sukellusveneeksi."


"Ruotsin yleisradioyhtiö eli Sveriges Television SVT puolestaan kertoo, että Ruotsin puolustusvoimille ja hallitukselle oli ilmoitettu virheestä jo toukokuussa 2015"

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006274981.html
 

notareal

Eversti
En muista nyt tapahtunien kulkua niin tarkkaan saati sitten jälkipyykkiä, mutta jo ennen tuota Ruotsin puolustusvoimat oli todennut ettei jahti johtunut venäläisten sanomasta ja tuossa jutussakin todeavat "Olen nähnyt uutiset aiheesta. Ne eivät muuta kantaamme. Pitäydymme aiemmassa kokonaisarviossa, Ruotsin puolustusvoimien lehdistösihteeri Jesper Tengroth kertoo Ilta-Sanomille.".

Toisaalta Ruotsin puolustusvoimilla on vastaava poiju, eli luulisi että näissä samankaltaiset kontrolimenetelmät ja signaalit, eli hieman erikoinen erehtyminen olisi kysessä. Toki kaikkihan on mahdollista ja voihan olla että kyseessä ihan joku toinen poiju ja jutussa väärä kuva.

 

Starpom

Majuri
Toisaalta Ruotsin puolustusvoimilla on vastaava poiju, eli luulisi että näissä samankaltaiset kontrolimenetelmät ja signaalit, eli hieman erikoinen erehtyminen olisi kysessä. Toki kaikkihan on mahdollista ja voihan olla että kyseessä ihan joku toinen poiju ja jutussa väärä kuva.
Ihmeesti FOI on kykenevä löytämään näitä järkeenkäypiä selityksiä muutamia vuosia tai muutaman vuosikymmenen jälkeenpäin. Aikaviive selitysten löytymisessä on hyvin epäilyttävää. Aikaisemmin löytyneitä luonnollisia selityksiä ovat olleet silliparvi ja Amalia-veneen potkurinakseli.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Ihmeesti FOI on kykenevä löytämään näitä järkeenkäypiä selityksiä muutamia vuosia tai muutaman vuosikymmenen jälkeenpäin. Aikaviive selitysten löytymisessä on hyvin epäilyttävää. Aikaisemmin löytyneitä luonnollisia selityksiä ovat olleet silliparvi ja Amalia-veneen potkurinakseli.
Unohdit mateiden polut pohjassa. Ne ovat aiheuttaneet myös jollain ihmeellä
 
Top