1/50
KOTIMAA
17:21
Näin Suomi reagoisi tunkeilevaan sukellusveneeseen
Suomenlahden meripuolustusalueen komentajan Markus Aarnion mukaan Suomen aluevesiä valvotaan ympärivuorokautisesti.
Antti Hämäläinen
Markus Aarnion mukaan ei ole mahdotonta, että sukellusvene pääsisi Suomen aluevesille.
Ruotsalaisasiantuntijoiden mukaan on mahdollista, että suuroperaation Tukholman saaristossa on aiheuttanut
vaurioitunut venäläinen minisukellusvene.
Suomenlahden meripuolustusalueen komentajan
Markus Aarnion mukaan ei ole poissuljettua, että operaation olisi aiheuttanut minisukellusvene. Toistaiseksi tiedolle ei ole kuitenkaan saatu varmistusta.
– Suomen osalta tämä tapaus ei ole aiheuttanut valvonnan tehostamista vaan normaalitoiminnalla mennään edelleen, Aarnio kertoo.
Aarnion mukaan hänen komentajakaudellaan eli neljän vuoden aikana ei Suomen aluevesillä ole tehty varmoja sukellusvenehavaintoja.
– Merialueiden valvonta on lakisääteinen velvoitteemme ja meillä on ympärivuorokautista pintavalvontaa ja vedenalaista valvontaa. Se on kattava järjestelmä ja kyllä merialueemme ovat hyvin valvottuja, Aarnio toteaa.
Mahdotonta ei kuitenkaan ole, että sukellusvene pääsisi tunkeutumaan Suomen aluevesille.
– Toki se on mahdollista, mutta vedenalainen valvonta Suomen aluevesillä on jatkuvaa ja, jos sieltä jotain ääniä kuuluisi, joita ei pinnalla oleva alus voisi lähettää, lähettäisimme heti yksikön tarkistamaan, mistä on kyse.
Kyseenalaistaa
ruotsalaisväitteen
Ruotsin puolustusvoimat on sunnuntaina ollut vaitonainen operaation etenemisestä. Spekulaatiot minisukellusveneestä ja sen tarkoitusperistä ovat kiihtyneet ja esimerkiksi Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan
Tomas Riesin mukaan on mahdollista, että
minisukellusvene olisi esimerkiksi levittänyt saaristoon miinoja tai signaalitiedustelulaitteita.
Aarnion mukaan tämä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä.
– Näin rauhan aikana ihmettelisin kovasti, jos joku lähtisi piilottamaan miinoja. Se kuulostaa aika kaukaiselta ajatukselta.
– Kaikkea voi tehdä, mutta on helpompiakin tapoja (tiedustella) kuin signaalitiedustelulaitteiden asentaminen merenpohjaan.
Riesin mukaan on myös mahdollista, että saaristossa olisi jäljellä jotain, joka olisi laitettu sinne jo kylmän sodan aikana ja se kaipaisi päivitystä.
– Ei ole varmaa tietoa siitä, että Neuvostoliitto olisi asentanut laitteistoa merenpohjaan Ruotsin aluevesillä, Aarnio kertoo.
Ina Kauppinen