Saksalainen poliisiopiskelija kummastutti vappumarsseilla

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 2.5.2014 klo 12:19
Saksalainen poliisiopiskelija kummastutti vappumarsseilla
Saksasta saapunut poliisioppilas ei osallistunut operatiiviseen toimintaa vaan ainoastaan oli mukana tarkkailijana.

Kuva: Antti Pilke / Yle
Poliisin seurassa liikkunut Saksan poliisin univormuun pukeutunut henkilö herätti kysymyksiä Helsingin vappumielenosoituksissa. Poliisi kertoo, että kyseessä oli Saksasta saapunut virkamiesvaihdossa oleva poliisiopiskelija.

Poliisi kertoo, ettei saksalaispoliisi osallistunut operatiiviseen toimintaan, vaan ainoastaan oli mukana tarkkailemassa toimintaa.

Poliisi on saanut kritiikkiään toiminnastaan vappumarssien yhteydessä. Poliisi muun muassa takavarikoi astaloiksi määrittelemiään lippusalkoja, jotka eivät kuitenkaan liittyneet anarkistien mielenosoitukseen.
 
Ihme älämölö tuostakin on tehty. Joku on sanonut radiossa, että on takavarikoitu astaloita jotka on naamioitu lipuiksi, niin tottakai poliisit alkavat kiinnittää huomiota kaikkiin lippukeppeihin. Ja kun ihan hyvin tiedetään, että anarkistin ja vasemmistolaisen ero on lähinnä humallustilan tasosta riippuva, niin mitäpä tuosta meteliä pitämään.

Toisaalta kyllähän lehdistön poliittinen suuntautuminen tunnetaan.
 
En pidä anarkomarkoista enkä vasemmistolaisista, mutta mielenosoittaminen kuuluu oikeuksiimme. Miksi poliisi ei sitten samalla takavarikoinut myös muiden banderollipidikkeitä (kok, sdp, ps) ?

Mitä erityisopiskeltavaa suomalainen vappuörvellys voi tarjota saksalaispoliisille? Eikö Saksassa olekaan mellakoita? Miksi ko. poliisi ei esiintynyt siviileissä?
 
En nyt oikein ymmärrä mikä tässä on se juttu?? Onhan täällä vähän väliä eri maiden sotilaitakin koulutuksessa ja välillä ihan omissa varusteissaan - mikä tuossa nyt muka niin ihmeellistä on jos täällä on Saksalainen poliisi koulutusvaihdossa??

Mitä sitten tulee siihen, että joiltakin vietiin lipputankoja jne ja joiltain toisilta ei, niin on aika luonnollista että Poliisi on tehnyt riskienarviontia ja päätöksiä sen mukaan. On kuitenkin "vähän" eri asia kantaako lippua 53 vuotias rouva tai herra SAK:n lippulinnassa vai kantaako sitä naamioitunut anarkisti..
 
En pidä anarkomarkoista enkä vasemmistolaisista, mutta mielenosoittaminen kuuluu oikeuksiimme. Miksi poliisi ei sitten samalla takavarikoinut myös muiden banderollipidikkeitä (kok, sdp, ps) ?

Mitä erityisopiskeltavaa suomalainen vappuörvellys voi tarjota saksalaispoliisille? Eikö Saksassa olekaan mellakoita? Miksi ko. poliisi ei esiintynyt siviileissä?


Olisiko kyseiset vasemmistolaiset käyttäytyneet tavalla joka antoi poliisille syytä epäillä? Ainakin yhdessä kiinniottovideossa, jossa jotakin mustapaitaa raahataan poliisiautoon, niin märinän määrästä päätellen asennetta voisi säätää nokialaisella nuoriso-ohjaajalla, vaikka akuuttia tarvetta pampun käytölle ei olekaan.

Mitä taas tulee tuohon poliisi oppilaaseen, niin virkapuku oli hyvä idea, niin ei tarvitse koko aikaa kysellä millä asioilla se liikkuu ja samalla mikään anarkomarko ei rupea haastamaan riitaa ihan sattumalta. Ja vaikka tuo nyt ei tarjoaisikaan mitään erityistä opiskelijalle, niin vappu nyt vain sattuu olemaan milloin on, joten tutustutaan vapunajan toimintoihin, kun on vappu. Oletan ainakin, että kyseessä oleva opiskelija on täällä pitempään, eikä tullut nimenomaan vappumarssien takia.
 
no katsotaanpas mitä uutiset asiasta sanovat (tänään):

yle 2.5.2014 klo 13:37
Poliisi julkaisi kuvat takavarikoiduista "astaloista" ja pahoittelee toimintaansa
Helsingin poliisi kertoo, etteivät haltuun otetut lippusalot liittyneet anarkistien mielenosoitukseen.

Poliisi julkaisi perjantaina kuvia astaloiksi nimittämistään lippukepeistä. Kuva: Poliisi
Astalo on mikä tahansa esine, jota ei ole valmistettu aseeksi, mutta jota voi käytetään lyömäaseena.

Rikoslakiin vuonna 1889 ilmestynyt termi on jo poistettu voimassa olevasta lakitekstistä, mutta se esiintyy vielä toisinaan oikeuden tai poliisin toimia koskevissa kommenteissa.

Helsingin poliisi pahoittelee toimintaansa vappumarssien yhteydessä. Poliisi puuttui anarkistien mielenosoitukseen eilen Helsingissä muun muassa ottamalla kymmenen henkilöä kiinni ja takavarikoimalla muutamia lippusalkoja, joita se piti naamioituina astaloina.

Nyt poliisi kertoo, etteivät haltuun otetut lippusalot liittyneet mielenosoitukseen.

– Asian tarkemmassa selvittelyssä on ilmennyt, että autosta haltuun otetut lippusalot eivät liittyneet anarkistien mielenosoitukseen, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Poliisi palauttaa haltuun ottamansa lipputangot. Poliisi katkoi osan lippusaloista saadakseen ne partioautoon. Katkaistut kepit korvataan.

Poliisin toiminta on herättänyt kritiikkiä. Muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on vaatinut asiasta julkista selvitystä.
 
Jaa-a...ettei vain olisi vähän samaa viisastelua ilmassa kun on silloinkin kun kritisoidaan täällä syvällä Euroopassa omien sotilaiden tekosia Afganistanissa - unohdetaan autuaasti että tilanne on hieman toinen siellä ja erityisesti silloin kun tilanne on niinsanotusti päällä.. On helppo kirjoituspöydän takana läppärin ääressä arvioida tilannetta jälkeenpäin ja viisaasti sanoa mitä olisi pitänyt tehdä - on "vähän" toista tehdä niitä ratkaisuja kun on keskellä tilannetta...

Jälkiviisastelu on aina mukavaa ja helppoa..
 
toisinsanoen poliisi (kirjoitetaan muuten pienellä, samoin kuin kansallisuus) toimi mielivaltaisesti kun se takavarikoi lippuja autosta.

Onhan täällä kaiken maailman spedejä ja kekkeruuseja sekä oikeita erikoisjoukkojen sotilaitakin (ulkomaisia) mutta noin yleensäottaen he esiintyvät kenttävarustuksessaan pv:n alueilla. Mistä lähtien ulkomaalaiset poliisit ovat täällä olleet osa järjestystä ylläpitävää virkavaltaa? Niin no joo, tsaarin santarmit ja kasakat taitavat olla se viimeisin poppoo historiamme aikana. En näe mitään tarvetta sille, että ko. saksalaispoliisi esiintyi Suomessa kenttäpuvussaan ja osana suomalaispoliisien osastoa. Toisaalta näinhän se kansa pikkuhiljalleen toteutetaan tulevaan järjestykseen kun poliisi on poliisi riippumatta kotimaastaan.

Jälkiviisastelusta; sitähän on toisinsanoen kaikki "jälkibriefingit". Piruako moisia tekemään kun ei niillä voida vaikuttaa tapahtuneeseen? Vai häh?
 
Minä en osaa sanoa tästä nimenomaisesta casesta mitään. Varmasti on paikallaan poliisin olla hereillä, ei siinä mitään. Mutta eräs asia minua hieman askarruttaa:

onko vallanpitäjän tavoitteena kompromettoida koko mielenosoitus-käsite käyttämällä jatkuvasti tiettynä esimerkkinä anarkistien mielenosoituksia? Ymmärtääkseni kaikki muut miekkarit sujuvat hyvässä järjestyksessä, mutta anarkistimiekkarit aiheuttavat toimintaa.

Vai puolustaako nimenomaan tiukka tarttuminen epäilyttävään toimintaan myös sitä hyväksyttävää miekkarityyliä? Onko anarkistien miekkaritoiminnan valvonta itseasiassa "demokratian puolustusta"?

Empä osaa sanoa ja siksi seuraan, mitä näissä aina tapahtuu.
 
Niin, kyllä itselläkin tuli mieleen, että ensisijaisesti työturvallisuuden takia olisi polizei-haalarit päällä. Kun tilanne on päällä, niin ei tule sitten pippurikaasut silmille ja raahatuksi vahingosssa maijaan, jos siviilit päällä hengailee poliisien joukossa.

Saa olla mielestäni aika syvällä foliohattu päässä, jos tälle hakee jotakin suurempaa merkitystä.

Mitä keppien takavarikointiin tulee, niin vastahan samanlaisia käytettiin hakkaamistarkoituksessa viikko sitten eduskuntatalon portailla, lieneekö ollut vielä samaa porukkaa..
 
Jos nyt joku on saanut vaikutelmia.

Virkapuku
Poliisimiehen sekä ylivartijan ja vartijan on käytettävä virkatehtävissään virkapukua, jollei virkatehtävän laatu tai luonne muuta edellytä. (15.2.2002/106)

Virkapukua voidaan käyttää virkatehtävän ohella virkatehtävään liittyvän matkan aikana ja edustettaessa poliisia. Virkapuvun käytöstä muissa yhteyksissä päättää asianomaisen yksikön päällikkö.

Muu kuin poliisimies ei saa käyttää poliisin virkapukua tai virka-asustetta. Kukaan ei myöskään saa käyttää tällaista pukua tai asustetta erehdyttävästi muistuttavaa asua tai pukinetta sillä tavoin, että se voi saada aikaan vaikutelman käyttäjän asemasta poliisimiehenä. Mitä edellä tässä momentissa säädetään, ei kuitenkaan koske 1 momentissa tarkoitetun ylivartijan tai vartijan taikka täydennyspoliisin oikeutta käyttää säädettyä virkapukua tai virka-asustetta. (15.2.2002/106)

Sen estämättä, mitä 3 momentissa on säädetty, asianomaisen kihlakunnan poliisilaitoksen päällikkö voi antaa luvan poliisin virkapuvun käyttöön teatteriesityksissä tai muissa vastaavissa tilaisuuksissa. (15.2.2002/106)
 
onko vallanpitäjän tavoitteena kompromettoida koko mielenosoitus-käsite käyttämällä jatkuvasti tiettynä esimerkkinä anarkistien mielenosoituksia? Ymmärtääkseni kaikki muut miekkarit sujuvat hyvässä järjestyksessä, mutta anarkistimiekkarit aiheuttavat toimintaa.

Vai puolustaako nimenomaan tiukka tarttuminen epäilyttävään toimintaan myös sitä hyväksyttävää miekkarityyliä? Onko anarkistien miekkaritoiminnan valvonta itseasiassa "demokratian puolustusta"?

Se, että joihinkin puututaan siten kuin puututaan perustuu tiedonhankintaan/tiedusteluun (kuten kai Poliisikin asiaa kutsuu) - ei se ole sattumanvaraista, että johonkin mielenosoitukseen puututaan siten kuin puututaan ja johonkin ei..
Poliisi on terävöittänyt otettaan tiedonhankinnassa - tosin olivat kyllä jo kiakkovieras-asiassa hyvin kärryillä - ja hyvin todennäköisesti olivat jälleen..ja toiminta sen mukaista = tällä kertaa pahemmat riehumiset estettiin.
 
Niin, kyllä itselläkin tuli mieleen, että ensisijaisesti työturvallisuuden takia olisi polizei-haalarit päällä

Aivan selvästi näin.
Ja itse spekuloisin vielä lisää näin: luultavasti kyseiselle vaihto-oppilaalle ei ole luvallista käyttää suomalaista poliisiunivormua tai tunnusta niin loogista on että käyttää omaa jotta eroittuisi siviiliväestä.
 
Nuo teroitetut nuijat otettiin perustellusta syystä. Anarkistit eivät suostuneet SAK:n määrittelemään paikkaan muodossa, jolloin tuli tukipyyntö.

Vassareiden lippujen takavarikko lähempänä Hakaniemeä oli huti, ja sitä on pahoiteltu.

Saksalaispimun vaatetukseen en ota kantaa enkö siihen, miltä tuo näyttäisi ilman.
 
toisinsanoen poliisi (kirjoitetaan muuten pienellä, samoin kuin kansallisuus) toimi mielivaltaisesti kun se takavarikoi lippuja autosta.

Onhan täällä kaiken maailman spedejä ja kekkeruuseja sekä oikeita erikoisjoukkojen sotilaitakin (ulkomaisia) mutta noin yleensäottaen he esiintyvät kenttävarustuksessaan pv:n alueilla. Mistä lähtien ulkomaalaiset poliisit ovat täällä olleet osa järjestystä ylläpitävää virkavaltaa? Niin no joo, tsaarin santarmit ja kasakat taitavat olla se viimeisin poppoo historiamme aikana. En näe mitään tarvetta sille, että ko. saksalaispoliisi esiintyi Suomessa kenttäpuvussaan ja osana suomalaispoliisien osastoa. Toisaalta näinhän se kansa pikkuhiljalleen toteutetaan tulevaan järjestykseen kun poliisi on poliisi riippumatta kotimaastaan.

Jälkiviisastelusta; sitähän on toisinsanoen kaikki "jälkibriefingit". Piruako moisia tekemään kun ei niillä voida vaikuttaa tapahtuneeseen? Vai häh?

Tuossahan mainittiin, ettei tämä tuleva saksalaispoliisi ei osallistunut, vaan ainoastaan tarkkaili.
 
Huvittavaa kuitenkin se, että aina se huti saa kaiken palstatilan ja Arhinmäet liikkeelle. Takavuosina Lasipalatsin kulmilla otettiin kiinni parikymmentä väkivaltaista mielenosoittajaa. Maijaan joutui myös sivullinen nuori, joka oli osunut väärään pisteeseen ollessaan tulossa soittotunnilta. Siitä puhuttiin viikko mutta se häirikköjen touhu katosi avaruuteen mediasta.
 
Tuossahan mainittiin, ettei tämä tuleva saksalaispoliisi ei osallistunut, vaan ainoastaan tarkkaili.

Loiko hän mielikuvan tarkkailijasta ollessaan osana suomalaispoliisien muodostelmaa tai työparia? No ei luonut vaan kuten uutisestakin selviää: kummastumista.

Saa olla mielestäni aika syvällä foliohattu päässä, jos tälle hakee jotakin suurempaa merkitystä.

Ei se mitään, helpointahan se on leimata kanssakeskustelija foliohatuksi kun mielipide ei miellytä. Sanonpahan vain, että olenpahan sanonut.
 
Loiko hän mielikuvan tarkkailijasta ollessaan osana suomalaispoliisien muodostelmaa tai työparia? No ei luonut vaan kuten uutisestakin selviää: kummastumista.

Ei se mitään, helpointahan se on leimata kanssakeskustelija foliohatuksi kun mielipide ei miellytä. Sanonpahan vain, että olenpahan sanonut.

Lupasin, etten ota kantaa mutta petän lupaukseni. Ulkona oli aika kalsa, ja näyttää olevan sopiva takki muuten. Itse olisin antanut siviilitakin ja kameran, sanonut että pysy meidän seassa ja ole olevinasi pressiä.
 
Back
Top