Saksalainen poliisiopiskelija kummastutti vappumarsseilla

miheikki

Greatest Leader
Maallikkona arvioiden: todennäköisesti et saa jos se muistuttaa Suomalaisen poliisin asua. Tästä on joskus ollut joku ennakkotapaus missä todettiin, että sininen haalari tietynlaisin heijastimin varustettuna (poliisin haalaria visuaalisesti läheisesti muistuttava) ei ole lain mukaan sallittu. Laissahan kai todetaan jotenkin niin että asu, joka muistuttaa poliisin asua on kielletty.

Jep. Suomipoliisin virkapukua läheisesti muistuttavaan asuun suomessa ei saa lain mukaan pukeutua (finlex linkki aik. postauksessa). Mutta saako pukeutua saksalaisen tai venäläisen poliisin virka-asuun suomessa?
 

Tvälups

Ylipäällikkö
saksalaispoliisista kotimaisen poliisin toimintaan:

yle 2.5.2014 klo 17:50
Tutkija: Poliisin voimannäytöt marssin yhteydessä uhka kansalaisoikeuksien toteutumiselle
Sosiologian tutkijan Eeva Luhtakallion mukaan poliisin voimannäytöt Helsingin vappumarssien yhteydessä ovat riskialtis tapa tuoda esiin mielikuvaa järjestyksestä. Hänen mukaansa julkisessa keskustelussa anarkismi on hyvä vihollinen.
Sosiologian tutkija Eeva Luhtakallio Helsingin yliopistolta pitää huolestuttavana sitä, että poliisiylijohtaja Mikko Paatero on todennut poliisin ennemmin ylivarautuvan mielenosoitustilanteissa.

- Mielenosoittaminen on kuitenkin perustuslaissa turvattu kansalaisoikeus. Jos poliisin ylivarautuminen tarkoittaa, että vapautta kavennetaan heppoisin perustein, se ei ole hyväksi yhteiskunnalle, Luhtakallio sanoo.

Samalla herää hänen mukaansa kysymys, olivatko poliisin toimet Helsingin vappumarssien yhteydessä lainkaan tarpeellisia.

- Oli syy mikä tahansa, ajattelisin, että poliisin voimannäytöt ovat aika riskialtis tapa tuoda esiin mielikuvaa järjestyksestä. Eivät ylimitoitetut voimannäytöt ainakaan turvallisuuden tunnetta lisää. Mellakkapoliisi näyttää pelottavalta ja pelotevaikute vaikuttaa maltillisiin siten, etteivät he ehkä tule paikalle. Ärhäkämmin poliisiin suhtautuvat ryhmät taas uskaltavat tulla paikalle joka tapauksessa, Luhtakallio pohtii.

Luhtakallio ei kuitenkaan usko, että yhden mielenosoituksen tapahtumilla olisi laajempia vaikutuksia.

- Yleisesti kovaotteinen viesti laillisia mielenilmauksia kohtaan ei kyllä hyvää tee yhteiskunnalle. Anarkistiryhmät ovat tietyllä tavalla osa laitavasemmistoa, on loogista, että he marssivat vasemmiston vappumarssilla, hän sanoo.

"Anarkismi on käsitteena hyvä vihollinen"
Anarkismi itsessään on Luhtakallion mukaan kattokäsite, jonka alle voidaan laittaa kaikenlaista. Tietynlainen ideologinen rajoiltaan joustava ydin on sille ominaista ja sen alla voi olla kaikenlaisia ryhmiä, jotka eivät edes ryhminä ole kovin pysyviä.

- Anarkismi on sellainen hyvä vihollinen julkisessa keskustelussa. Heihin voidaan suhtautua vähättelevästi tai rajoittaa ryhmän perusoikeuksia. Anarkismi ei kuitenkaan vielä tee kenenkään mielenosoittamisesta laitonta tai tee kenestäkään rähinöitsijää, Luhtakallio määrittelee.

- Aina kun Suomessa on mielenosoitus, kysytään on mielenosoituskulttuurimme radikalisoitumassa. Omasta mielestäni se on vähän eurooppalaistunut ja mielenosoitukset ovat vauhdikkaampia, mutta hyvin vähän Suomessa edelleenkin esiintyy järjestyshäiriöitä mielenosoituksissa.

Luhtakallion mukaan laajemmin ajateltuna suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon polarisoitumista myös aatteiden tasolla. Oikealla oleva äärimmäinen ajattelu on saanut paljon julkisuutta ja polarisoitumista on nähtävissä tätäkin kautta.
 

Kapiainen

Respected Leader
Jep. Suomipoliisin virkapukua läheisesti muistuttavaan asuun suomessa ei saa lain mukaan pukeutua (finlex linkki aik. postauksessa). Mutta saako pukeutua saksalaisen tai venäläisen poliisin virka-asuun suomessa?

Jos maallikkona vastaan lakia tarkemmin tutkimatta...voi olla että saat, jos asu on esim sellainen Saksalaisen poliisin vihreävoittoinen asu - ellei sitä sitten taas laissa katsota RVL:n virkapukua liiaksi muistuttavaksi..heillä kun on poliisin oikeuksia joissain asioissa.. Kaikki tuo siis pelkkää arvailua :)
 
Todennäköisesti tuossa oli poliisilta provosointiyritys, kun viedään aito natsi anarkistien (lienevät poliittisella kartalla äärivasemmistoa) mielenosoitukseen. Vastavuoroisesti odotan Lippujuhlan paraatissa naapurin OMON-joukkojen toimintanäytöstä, jossa maaliosastona (tietämättään) toimiva maanpuolustusjärjestöjen lippulinna hajotetaan hellurei, hellurei -tyyliin.
 

Kapiainen

Respected Leader
Ihme parkumista nyt tuolta tutkijalta tuossa (Tvälups:n postauksessa)!
Teoriassa - no, se kai sopiikin tutkijalle - hän on varmasti oikeassa, mutta käytännössä mielestäni ei.

Kuten aiemmin sanoin: Se, että Poliisi toimii paikanpäällä mellakkavarustuksessa ei ole sattumanvarainen ratkaisu, joka on tehty tyyliin "hei jätkät laitetaaks mellakkavehkeet päälle.."
Homma perustuu tiedustelutoiminnan tuottamaan tietoon - ja anarkistipiireissä Suomessa on selkeä, nouseva trendi väkivaltaisuuksiin - sen voi halutessaan jokainen todeta seurailemalla hetken vaikka vain heidän netissä olevi, avoimia ja kaikkien luettavissa keskustelupalstoja. Tampereen tapahtumat joulukuussa olivat ensimmäinen konkretisoitunut ärhentely - ja on täysin oikein, että Poliisi pyrkii ehkäisemään ennalta vastaavat mellakoinnit jatkossa.

Jostakin kokoontumis- tai mielipiteenilmaisuvapaudesta on turha olla huolissaan - ei Poliisi puuttunut tuollakaan SAK:n marssiin - koska ei ole mitään syytä - ja tarvittaessahan Poliisi myöskin turvaa mielipiteenilmaukset siten, ettei esim äärioikeistoporukat pääse räyhäämään johonkin vasemman laidan rauhalliseen mielenilmaukseen.

On todella outoa argumentointia nähty taas tänään tästä aiheesta useammassa mediassa - jos käy kuten Tampereella, on itku valmis - ja kun se estetään, itketään siitäkin...

Kannattaa muistaa, että kovin harvalla meistä tai muista jotka medioissa asiaa kommentoivat, on pienintäkään tietoa siitä, millaista tiedustelutietoa Poliisin päätösten takaa löytyy..
 

Tvälups

Ylipäällikkö
Onko tvälläri koskaan tutustunut esim. brittien ja saksalaisten turistipoliisitoimintaan?

Kyllä tämä toiminta on ihan normaalia maailmalla

En koska en harrasta turismia. Vastaavasti olen Suomessa laittanut ojennukseen niin saksalaisia kun brittituristeja. Maassa maan tavalla näetsen.

Kehitys kehittyy, mutta nationalistina minä en hei hurraa! -huudoin vastaanota kaikkea uutuutta. Asia voidaan hoitaa toisinkin ja jopa niin ettei asiasta tarvitse kirjoittaa ensimmäistäkään uutista. Jahka laki muuttuu (ja se muuttuu) niin tulemme näkemään ulkomaalaisia poliiseja kasvavassa määrin. Itse en näe tätä kehitystä hyvänä asiana. Federalistit ovat vastaavasti toista mieltä. Missä se raja kulkee? EU-poliisit lienevät ok ja hyväksyttävissä? Miksei sitten USA tai kiinalaisetkin?
 

RDF

Kapteeni
BAN
Sanotaan että matkailu avartaa ja väittäisin että se pitää paikkaansa.

Futiksen mm-kisat alkavat piakkoin brasiliassa. Jos näitä povauksia on uskominen niin kisojen loppuun mennessä brasilia on jaettu brittien ja saksalaisten kesken. Molemmista maista lähtee yleensä armeijallinen poliiseja turisteja ja huligaaneja holhoamaan.

Itse en näe tarkkoilijoina toimivia kiinaislais/jenkkipoliiseja ongelmana
 

Slammer

Kenraali

Taitolaji

Ylipäällikkö
BAN
On teillä murheet. Suomalaisi sotilaita, poliisieja ja palomiehiä on harjoitellut useissa maissa. Päällänsä joskus kohdemaan vermeet, mutta useimmiten kuitenkin suomalaiset. Ollaan tyytyväisiä, että on vastavuoroisuutta!

Palomies Sami Huovila sai Yhdysvalloissa sankarin kohtelun


Sami Huovila työskenteli kolme kuukautta palomiehenä Floridassa.
9.1.2014 11:01 16Riitta Koivuranta

Helsingin Sanomat

Petteri Kivimäki

Palomies Sami Huovila työskenteli Floridassa vaarallisiin aineisiin erikoistuneella asemalla. Hän sai sieltä muistoksi kypärän, jota aseman palomiehet käyttävät.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
Tykkäsit tai et - olemme samassa Euroopan Unionissa missä Saksakin on. Vapaaehtoisesti siihen liittyneinä..joten ei mitään ongelmaa jos Suomessa koulutuksessa oleva, toisen EU-maan poliisi esiintyy omassa virka-asussaan. :)

Mikä sen asema on? Miksi sitä asemaa on selviteltävä uutisointien ja keskustelupalstojen kautta?
Toistaiseksi lakiimme ei ole kirjoitettu muuta poliisin toimivaltaisuutta kuin mitä PTR:stä sanotaan, jahka se muuttuu on tilanne toinen.

Näemme asian täysin vastakkaisista poteroista. Siksi emme löydä konsensusta tästäkään. We can agree to disagree.
 

JOKO

Ylipäällikkö
BAN
Mites jos OMON kävisi pitämässä pienet yhteisharjoitukset? Aukeaisiko silmät?En oikein jaksa ymmärtää palstalaisten sinisilmäisyyttä. Kyllä kai te olette jollain tavalla tutustuneet mantereemme historiaan? Nyt on meneillään historian järisyttävin tulonsiirto keskiluokalta varakkaille. Eliitti tiedostaa varsin hyvin nyt putsattavana olevan väestön jälkeläisten tulevan nousemaan vastarintaan riistäjiään vastaan. Tähän kansannousujen aaltoon varaudutaan mahdollisimman monella sektorilla. Sotilaskoulutus, aseiden omistaminen, tiedonvälitys, kansallinen yhtenäisyys ja moni muu sektori on toiminnan kohteena. Viimeiset kymmenen vuotta Unionissa asevoimien painopisteenä on ollut mielenosoitusten murskaaminen. Aivan ymmärrettävää, kun katsomme esimerkiksi Neuvostoliiton kuolinkamppailua tai nykyisen Ukrainan tapahtumia. Varusmiehistä koottu armeija ei helpolla listi mielenosoittajia. Siksi kannattaa panostaa palkattuihin nopean toiminnan joukkoihin, joita voi lähettää tarvittaessa valtakunnan laidalta toiselle.

Ja joo. Toki tällä kertaa historiassa voi kaikki olla toisin. Vaan entä jos ei ole? Kirjoitettua historiaa riittää noin 3000 vuotta ja ainakin tällä jaksolla on kuviteltu asioiden olevan toisin. Koskaan ei ole ollut. Ollaanko nyt todellakin historian käännekohdassa, kun valheella ja vääryydellä ajettu EU lupaa kaikkea hyvää? Ehkä ne tällä kertaa pitävät lupaamansa?
 
Top