http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016061521726802_ul.shtml
Nasa rakentaa maapallon pelastavaa asteroidintorjuntaa - suomalaisinsinööri mukana
Keskiviikko 15.6.2016 klo 17.30
Nasa laukaisee asteroidin ja sen kuun kohtaavan tuplaluotaimen. Porilaistaustainen Kimmo Nieminen vastaa hankkeen turvallisuusasioista.
Pitkään astronautteja kouluttanut Kimmo Nieminen sai uuden haastavan lisätyön Nasalta. (JOHN PALMÉN)
Hollywood-elokuva Armageddonissa (
1998) ryhmä astronautteja lentää maata uhkaavan asteroidin pinnalle ja yrittää räjäyttää sen poraamalla pommin syvälle murikan pinnan alle. Nyt Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on yhdessä Euroopan avaruusjärjestö Esan kanssa suunnittelemassa asteroidin torjumista ihan oikeassa elämässä, mutta tekniikka on hyvin erilainen kuin
Bruce Willisin tähdittämässä hittielokuvassa.
- Armageddonin kaltaista räjäytysyritystä tuskin koskaan tehtäisiin. Asteroidin torjunta tehdään aina miehittämättömällä lennolla, kuvailee Nasan suomalaisinsinööri
Kimmo Nieminen Iltalehdelle.
Nasan uudessa AIDA-projektissa (Asteroid Impact and Deflection Assesment Mission) selvitetään vaikutusta törmääjällä, joka voisi muuttaa maata uhkaavan asteroidin kurssia.
Toinen asteroidin torjuntapa olisi lennättää avaruusalus pidemmäksi ajaksi asteroidin läheisyyteen vaikuttamaan sen kurssiin painovoimalla. Kolmas tapa olisi asteroidin räjäyttäminen maasta laukaistulla ydinkärjellä.
Nieminen on työskennellyt jo vuosia luottomiehenä Nasalla avaruuskävelyjen suunnittelussa ja astronauttien kouluttajana. Hänellä on sukeltajan tausta, ja avaruuskävelyjä harjoitellaan avaruuden painottomuutta simuloiden veden alla jättimäisessä altaassa, jonne on rakennettu kansainvälisen avaruusaseman kopio.
Uusi tehtävä tulee vanhojen rinnalle. Nieminen vastaa projektin turvallisuusasioista.
- Tehtäväni on analysoida ja tutkia tämän lennon tekniset luotettavuusanalyysit sekä varmistaa laukaisuhetkestä lähtien aina asteroiditörmäykseen asti, että kaikki operatiiviset toimenpiteet suoritetaan Nasan turvallisuusvaatimusten mukaisesti.
Törmäys luotaimella
Hanke koostuu kahdesta laukaisusta asteroidille, jolla on myös kuu. Asteroidiksi on valikoitunut 750-metrinen "65803 Didymos", joka kuuluu maan lähelle tuleviin asteroideihin. Isomman asteroidin kiertolaisen koko on noin 170 metriä. Kyseinen asteroidi ei ole suora uhka maalle, mutta projektin tarkoitus on varautua mahdolliseen tulevaisuuden tositilanteeseen.
Mikäli kaikki menee AIDA-hankkeessa suunnitelmien mukaan, niin vuonna 2022 asteroidille laukaistaan eri laukaisuilla törmääjä ja törmäystä havainnoiva luotain. Törmääjän tarkoituksena on iskeytyä asteroidin kuun pintaan 7 kilometrin sekuntivauhtia.
Luotain tarkkailee törmäystä ja kerää tiedot sen vaikutuksista pikkuplaneettaan, sen kuuhun ja selvittää kappaleiden tarkemmat massat sekä pinnan ja sisustan ominaisuuksia. Samalla selviää, millainen vaikutus törmäyksellä on kuun kiertoaikaan ja -rataan asteroidin ympäri - eli simuloidaan kurssimuutosta.
Maapallon pelastus?
(JOHN PALMÉN)
Nasa ei ole ennen projektia tiedottanut mistään tuoreesta uhkaavasta asteroidihavainnosta.
- En ole tietoinen mistään konkreettisesta havainnosta. Kyseessä on täysin tieteellinen tutkimus. Haluamme nähdä, miten pystymme torjumaan asteroidin, jos sellainen tilanne tulisi. Tässä tutkitaan törmäystä, ja miten asteroidi käyttäytyy sen jälkeen. Tutkitaan, toimiiko tämä metodi, Nieminen kertoo.
Miltä tuntuu olla mukana systeemin rakentamisessa, joka joskus tulevaisuudessa saattaa pelastaa koko maapallon?
- Onhan se mahtavaa, että saa olla mukana tässä tiimissä ja projektissa. Toivottavasti sellaista tilannetta ei kuitenkaan koskaan tule, että näitä metodeja jouduttaisiin käyttämään. Varautua kuitenkin pitää, koska kyseessä on todellinen ja suuri uhka, Nieminen summaa.