baikal kirjoitti:Museo kirjoitti:Kapiainen kirjoitti:Onko siis ihme, että OKW laski Neuvostoliiton kaatuvan nopeasti?!
Ja toisaalta..kumpi oikeastaan on suurempi virhe? Se, että OKW ei pystynyt ennakoimaan sodan venymistä yli talven..VAI se, että Stalin ja Puna-armeija ei pystynyt ennakoimaan Saksan hyökkäystä? Tietoahan heillä asiasta oli yllin ja kyllin...kuten nykyään tiedämme.
Niin joskus hommat vain menee päin persettä kelvollisesta suunnittelusta huolimatta. Vaikka nyt ei satu tämä itärintama kiinnostamaan niin hirveästi, niin kyllä olen aina itse pitänyt jämähtämistä mutaan Moskovan porteilla 1941 sellaisena hetkenä jollain mopo lähti natsi-Saksan sodanjohdon käsistä. Ammattimiehet kai puhuisivat jonkin sortin bifurkaatiopisteestä. Mitään aloitteellista strategista johtamistahan homma ei tämän jälkeen ollut vaan lähinnä reagointia vihollisten toimiin.
Koulussahan kai opetetaan että natsi-Saksa hävisi sodan lähtemällä Kaukasukselle tai viimeistään Stalingradissa. Jostain syystä natsi-Saksan johto kuitenkin heitti rukkaset tiskiin jo silloin kun Moskova jäi valtaamatta eikä natsi-Saksa enää missään välissä pyrkinyt saavuttamaan sellaista sotilaallista tilannetta, joka olisi pakottanut vastustajat rauhaan. Aatu ryhtyi vetämään enemmän kamaa ja muutenkin homma tuntui olevan tämän jälkeen entistä holtittomampaa. Liekö kyse siitä että kansallissosialistien haaveet ratkaista ongelmat sodan avulla kaatuivat lopullisesti talvella 1941-1942?
Sen sijaan Stalin nollasi emämunauksensa parin viikon ryyppyputkella, pystyi uudistumaan ja voitti sodan. Nämä on joskus näemmä aika pienestä kiinni. Vai mitä sanovat aiheeseen enemmän perehtyneet?
Stalinia en vielä osaa nostattaa jykevien sotapäälliköiden sarjaan. Stalin sitä ja tätä ja tuota. Tosiasia on, että Stalinilla oli onnekseen jäänyt tapattamatta liuta "onnekkaita" ison mitan sotapäälliköitä, joista jo jotkut olivat saaneet maistaa ulkoilmatoimintaa gulagissakin. Kyyninen, älykäs, vehkeilevä ja äärimmäisen julma hallitsija, joka ansaitsisi erään Iivana-tsaarin lisänimen omakseen.
Minua kuvottaa Puna-armeijan johdon omaksuma piittaamattomuus omien musikoidensa hengestä ja terveydestä...mitään tolkkua siinä ei ollut. Suurta Isänmaallista sotaa käytiin pitkälle epäpätevän johdon toilailusta kärsivien neuvostokansalaisten selkänahan avulla. Tottakai tappioista iso osa selittyy sillä, että NL soti sakuja vastaan ja siinä tuli tappioita jokaiselle, joka siihen joutui. Mutta iso osa selittyy sillä, että oltiin täysin piittamattomia omista kansalaisistaan. Huh. Koroitappa siinä sitten Isä jykevien sotapäälliköiden sarjaan.....
Siinä olen eri mieltä, että sakut olisivat joutuneet joulukuusta -41 lähtien tilaan, jossa ei enää pärjätty ja oltiin defensiivisia...kyllä sakut säilyttivät operaatiokelpoisuutensa paljon pitemmälle.
Jotkut väittävät, että saksalaisilla ei olisi ollut lainkaan mahdollisuuksia päästä Moskovaan. Paskapuhetta, sanoisin, koska pääsivät kuitenkin noinkin lähelle. Periaatteessa totta, että kaupungin hallussapitäminen olisi ollut vaikeaa, mutta kauanko sitä olisi sotatilassa pitänyt pitää hallussa, jos kaupunki olisi kukistunut?
Suurimmat ongelmat olivat varmaankin se, että sota NL:oa vastaan oli aivan Saksan suorituskyvyn ylärajalla. Jos kaikki olisi mennyt putkeen, sota olisi ollut voitettavissa, mutta nyt homma meni pikkuisen pieleen.
Saksalaiset luovuttivat aloitteen itärintamalla Kurskin jälkeen. Todennäköistä on, että jättämällä Zitadellen väliin, sotaa olisi saatu pitkitettyä. Olisiko Puna-armeija vuotanut verensä kuiviin, on eri asia. Kuitenkin vielä kesällä -42 aloite oli saksalaisilla ja he saivat sen jälleen kevättalvella/keväällä -43.
Ja Aatun kamanvetäminen on lähteistä kiinni. Itseasiassahan hän ei itse "vetänyt kamaa", vaan tohtori Morrell löi piriä suoneen lääkinnällisissä tarkoituksissa.
Stalin taas ei suoraan johtanut sotatoimia. Se oli fiksua sinänsä, kun sotilaalliset taidot tuli todistettua Varsovan edustalla 1920. Sen sijaan johtajat tiesivät (vuoden 1941 jälkeen viimeistään), että epäonnistumisista seurasi ankara rangaistus. NL:n voitto oli pitkälti mahdollinen juuri tappioista piittaamattoman taktiikan ansiosta. USA:n ja NL:n teollinen kapasiteetti yhdistettynä NL:n säälimättömään inhimillisten resurssien haaskaamiseen tuotti voiton. Ei järin taitavaa, mutta toimivaa.