Creidiki kirjoitti:JOKO kirjoitti:Mielenkiintoinen jossittelun kohde on kesän 1942 hyökkäys. Olisiko Stalin laittanut joukkonsa taisteluun, jos suuntana olisikin ollut Moskova? Ukrainan ja Kaukasuksen operaatio meni saksalaisilta pieleen, kun venäläiset vetäytyivät saksalaisten edestä.
1942 tavoite oli vaihtunut. Edellisenä vuotena saksalaiset olivat yrittäneet tuhota puna-armeijan ja viimeistään Moskovan porteilla kävi ilmeiseksi ettei se onnistunut käytettävissä olevin voimin. Fall Blaun tavoitteena oli vallata Kaukasuksen öljy- ja muut resurssit ja tuhota näin venäläisten kyky jatkaa sotaa.
Kolme suurta hyökkäystä kuvaa aika hyvin voimasuhteiden muutosta
1941 - Barbarossa, saksalaiset hyökkäävät koko rintamalla
1942 - Fall Blau, saksalaiset hyökkäävät etelärintamalla
1943 - Zitadelle, saksalaiset hyökkäävät yhdellä rintamalohkolla
1944 ei juuri enää hyökkäilty
Ostheerin koko ja voima kasvavat tappioista huolimatta koko sodan ajan ja Stalingradissakin saksalaiset aiheuttavat venäläisille vähintään 2:1 tappiot eikä sillä ollut loppupelissä mitään väliä.
Ostheerin voima ja koko kasvoivat, mutta jäivät silti koko ajan vihollisensa kasvusta.
Aihe on kiinnostava, mutta eipä ole paukkuja päästä tämän pidemmälle, siis minulla. Inttäminen inttämisen vuoksi ei ihan niin paljoa kiinnosta.
Kriittiset arviot jäivät esittämättä julkisesti sodan alussa ja siitä on jäänyt kuva, että kukaan ei edes epäillyt, että loimeenhan tässä saattaa tulla..... minkä verran kriittiset arviot sitten kumpusivat siitä, että natsi-Saksa ei ollut todellakaan "mieluinen" liittolainen kaikille, anglo-suuntaus Suomessa oli luja.
Teollisuusasiantuntijoiden esittämät lukemat olivat kuitenkin lahjomattomat. Hassuinta on varmaan se, että saksalaiset kykenivät laskemaan tarkimmin ennakolta mm. Usan teollisen sotapotentiaalin, eli tarkemmin kuin Usassa kyettiin ennustamaan tai ennakoimaan. Ja Suomeen onnistuttiin tietääkseni saamaan tämä ennuste mutkien kautta.
Yksi asia, josta aikanaan topikia väänsin, oli "Saksan tappioiden -41 vaikutus sotavoiman laatuun". Minun käsittääkseni sotavoiman taisteluyksiköt olivat liian kuluneita ja väsyneitä joulukuussa - 41. Huollon puutteet vain pahensivat asiaa, mutta paraskaan huolto ei käsittääkseni olisi kyennyt korvaamaan tuota tilannetta kokonaan.
Eikä varsinkaan sitä, että taisteluosien kaatuneita, haavoittuneita ja sairastuneita upseereja ja aliupseereja ei voitu korvata samanlaisella aineksella kuin tuo aines lähtökohtaisesti oli ollut. Numeerinen paikkaaminen onnistui kohtuullisen hyvin, laatu ei ollut sama. Isostakin armeijasta jos leivotaan 200 tuhatta kokenutta ja opinsaanutta upseeria ja au:ta niin jossain se näkyy varmasti.
Armeijan toimintaa voidaan aina mitata panssarivaunuilla, tykeillä ja ohjustimilla, ilmavoimilla ja numeroilla ylipäätään. Mielestäni edelleen sitä pitäisi kyetä mittaamaan hyvin myös siten, mikä on joukkojen TODELLINEN suorituskyky, mies- ja perskohtaisesti. Ja mitä tuon joukon suorituskyvylle tapahtuu, kun taisteluosiin on tullut viidenneksen leikkaus, joka paikataan einiinmainiolla-hlöstöllä.