krd
Ylipäällikkö
Toimittaja trollien kohteena.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005896293.html?ref=rss
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005896293.html?ref=rss
Ulkomaat | Kolumni
Venäläismedia otti hampaisiinsa muotiohjelmaa kritisoineen suomalaistoimittajan, ja samalla myös suomalaiset naiset saivat osansa: ”Eivät edes seuraa muotia”
Kukaan toinen suomalainen toimittaja ei muistini mukaan ole koskaan kyennyt kiinnittämään itseensä niin laajaa ja kiihkeää mediahuomiota kuin Ylen entinen Moskovan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall, kirjoittaa Jarmo Mäkelä kolumnissaan.
Jarmo Mäkelä
Julkaistu: 12.11. 2:00 , Päivitetty: 12.11. 6:2JOS kiinnostaa, millaisia ilmiöitä ”totuuden jälkeinen aika” yleisesti tuottaa Venäjän mediassa, on tarjolla kaksi erinomaista lähdettä: EU:n pienen East Stratcom Task Forcen viikottain julkaisema Disinformation Review ja Helsingissä toimivan niin sanotun hybridikeskuksen (Hybrid CoE) aika ajoin julkaisemat yhteenvedot.
Ensin mainittu paljastaa valheet sitä mukaan kuin niitä ilmestyy, jälkimmäisissä arvioidaan valheiden taustat ja tavoitteet.
Lokakuun lopulla Disinformation Review julkaisi lyhyen katsauksen siitä, millaisia valheita Venäjän mediassa liitetään lännessä viime aikoina pidettyihin suuriin sotaharjoituksiin. Ne oli rakennettu kolmeen runkoon.
Ensimmäisessä kerrottiin, että Yhdysvaltain todellisena pyrkimyksenä on saada aikaan alueellinen sota Euroopassa. Toisen, Itä-Ukrainan sotaan liittyneen kertomuksen mukaan Ukraina oli lähettänyt Donbassin alueen taisteluihin Naton varustamia puolalaisia palkkasotureita.
Kolmas kertomus liittyi Suomeen. Sen mukaan Suomi osallistuu aktiivisesti Naton eri sotaharjoituksiin, koska maa suunnittelee alueensa laajentamista pohjoisessa Venäjän kustannuksella.
VENÄJÄN VIRALLISET edustajat eivät syyllistä Suomea näin suoraviivaisesti. Mutta tyytymättömyys Suomen – ja Ruotsin – pyrkimyksiin vahvistaa puolustustaan käy hyvin ilmi esimerkiksi ulkoministeriön virallisen edustajan Marija Zaharovan lausunnoista, jotka leviävät laajalle.
Suomesta venäläiseen keskusteluun toi oman pikantin lisänsä vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi, jonka haastattelu ilmestyi Izvestija -portaalissa marraskuun 2. päivä. Naton harjoituksista hän totesi, että ”Suomen mittava osallistuminen niihin saattaa johtaa puolueettomuuden menetykseen ja muodostaa turvallisuusuhan Suomelle”.
Mahdollisiin kataliin aikomuksiin hän vihjaa puhuessaan ensi vuoden alkuun suunnitelluista Bold Quest -harjoituksista. Niissä kun Naton erikoisjoukkoja liikkuu jo aivan Suomen Venäjän vastaisen rajan tuntumassa.
Verkkosivusto Utro.ru veti keskusteluun mukaan myös EU:n sotilastiedustelun suomalaisen päällikön Georgij Alafuzzofin. Sivusto kertoi 31. lokakuuta jutussaan tämän sanoneen, että Venäjä koetaan lännessä uhaksi, koska läntiset turvallisuuselimet eivät osaa erottaa todellista uhkaa tahallisesti julki vuodetuista tiedoista. Hän oli myös varoittanut, että virheelliset tulkinnat osapuolten tarkoitusperistä lisäävät uhkaa laajamittaisen konfliktin syntyyn.
Mikäli väitteet pitävät paikkansa, on todella hieno asia, että Suomella on ollut antaa kansainväliseen käyttöön henkilö, joka muista sotilastiedustelijoista poiketen osaa erottaa todelliset uhat epätodellisista.
KUKAAN TOINEN suomalainen toimittaja ei muistini mukaan ole koskaan kyennyt kiinnittämään itseensä niin laajaa ja kiihkeää mediahuomiota kuin Ylen entinen Moskovan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.
Hän julkaisi 21. lokakuuta Ylen ruotsinkielisessä verkkopalvelussa kirjoituksen, jossa hän arvosteli kärkevästi vuodesta 2007 Venäjän ykköskanavalla pyörinyttää suosittua tv-ohjelmaa nimeltä Modnyi prigovor (Muotituomio). Kronvall väitti ohjelman alentavan naisen arvoa. Venäjän media tarttui kirjoitukseen kuin yhdestä käskystä 28. lokakuuta. Siitä kirjoittivat kaikki, eikä Kronvallille armoa annettu.
Median tulenjohtajana toimi muuntumisohjelman juontaja Aleksandr Vasiljev, joka ensi töikseen, valokuvien perusteella, päätteli ”Kronvallin olevan tyyliltään miesmäinen emansipoitunut intellektuellinainen”, joka ei osaa ottaa huomioon kulttuurieroja, tuskin puhuu venäjää ja on siksi ymmärtänyt ohjelman väärin.
Vasiljev ilmoitti tietävänsä, että suomalaiset naiset eivät seuraa muotia, toisin kuin venäläiset, eikä Suomea muutenkaan voida pitää erityisemmin muodista kiinnostuneena maana. Ei siis ole ihme, Vasiljev jatkoi, että suomalaisnainen ihmettelee, miksi naisen pitäisi meikata, käyttää korkokenkiä, värjätä hiuksiaan tai muokata pukeutumistaan.
Lännessä naiset ovat Vasiljevin mukaan ottaneet miehen roolin ja johtavat yrityksiä ja ovat hallituksissa. Näin ei ole Venäjällä, missä naiset näkevät, että ulkoista olemusta muuttamalla heillä on mahdollisuudet edetä sekä uralla että yksityiselämässä
Suomessa ei siis tarvitse huolehtia meikkauksesta tai hiusten värjäyksestä, Vasiljev tarinoi, silllä kaikki naiset kulkevat siellä kuin tšuhonkat eli naispuoliset tšuhnat.