Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Simuna

Viestiketju osiossa 'Menneet sodat ja sotahistoria' , aloittaja Tvälups, 05.12.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  5.12.2013 klo 13:45
  Simo Häyhää uhkailtiin sodan jälkeen - "Hän teki vain mitä hänen käskettiin tehdä"
  Kautta aikojen tehokkain tarkka-ampuja eli hiljaiseloa Ruokolahdella sodan jälkeen. Hänen tekonsa kuitenkin muistettiin sodanjälkeisessä Suomessa ja hän eli paikoin jopa pelossa.
  [​IMG]
  Video
  Rautjärveltä 34-vuotiaana talvisotaan lähtenyt Simo Häyhä tunnetaan sekä meillä että maailmalla. Me kävimme hänen jalanjäljillään Rautjärven Kollaa-museolla.
  Villahansikkaat, kivääri ja ylennys alikersantista vänrikiksi
  Simo Häyhä oli laajalti tunnettu suomalaisten sotilaiden keskuudessa. Hän sai ansioistaan tarkka-ampujana lukuisia palkintoja. Hänelle myönnettiin mm. kello, sekä villaiset hansikkaat. Ruotsista hänelle lahjoitettiin tarkkuuskivääri, jolla Häyhä tosin ei ampunut rintamalla laukaustakaan. Hän suosi avotähtäimellä varustettua M/28-kivääriä, eli kansankielellä "pystykorvaksi" kutsutta asetta.

  Häyhälle myönnettiin 1. ja 2. luokan vapaudenmitalit. Hän sai myös yleensä vain upseereille myönnettävät 3. ja 4. luokan vapaudenristit. Talvisodan jälkeen marsalkka Mannerheim ylensi Häyhän poikkeuksellisesti suoraan alikersantista vänrikiksi.

  Sen sijaan Mannerheim-ristin ritariksi Häyhää ei ikinä nimitetty esityksestä huolimatta.

  Lähde: Kollaa-museo, Rautjärvi

  Simo "Simuna" Häyhä
  • Syntyi 17. joulukuuta 1905 Rautjärvellä
  • Kuoli 1. huhtikuuta 2002 Haminassa
  • Kävi Rautjärvellä Miettilan koulua
  • Liittyi Rautjärven suojeluskuntaan 17-vuotiaana
  • Suoritti varusmiespalveluksensa 1925 Raivolassa Polkupyöräpataljoona 2:ssa.
  • Kouluttautui tarkka-ampujaksi vasta 1930-luvulla Utissa.
  Ruokolahtelainen Harri Tonder tutustui Simo Häyhään Ruokolahdella 1960-luvulla. Tonderille tuli tutuksi hiljainen ja vetäytyvä mies, joka viljeli maapalaansa Ruokolahden perukoilla.

  - Simo oli erittäin vaatimaton mies, joka ei halunnut tehdä numeroa itsestään tai tekemisistään, Tonder muistelee.  [​IMG]
  Täst mie niit kyttäilin ussein, ja monnii vanjoi kaadoin", Simo Häyhä selitti omaa sektoriaan SA-kuvaajalle. Kuva: SA-kuva
  Vaatimattomuudestaan huolimatta Häyhä kunnostaui rintamalla poikkeuksellisesti. Palvellessaan Kollaan rintamalla Häyhä menestyi tarkka-ampujana. Hän ehti ennen loukkaantumista palvella ainoastaan kolme kuukautta.
  Esimerkiksi kalareissulla hänet Häyhä tunnistettiin useita kertoja ja se sai hänet erittäin levottomaksi.

  - Harri Tonder

  Silti kansainvälistenkin arvioiden mukaan hän on kautta aikojen tarkin tarkka-ampuja. Hänen lasketaan ampuneen jopa yli 500 venäläistä sotilasta. Häyhä itse ei asiasta ottannut kunniaa.

  - Hän itse sanoi aina, että hän teki rintamalla vain sen mitä häneltä pyydettiin. Sotaa hän ei millään tavalla ihannoinut, Harri Tonder muistelee.

  Aivan talvisodan loppuvaiheessa Häyhä haavoittui vakavasti saatuaan osuman kasvoihinsa venäläisten ampumasta räjähtävästä luodista. Tovin verran Häyhän luultiin jopa kuolleen.

  Pelkoa ja uhkauksia
  Sodan jälkeen Häyhä vetäytyi Ruokolahdelle viljelemään hänelle annettua maatilaa. Julkisuutta hän karttoi.

  - Simo vetäytyi omiin oloihinsa. Hän torjui hyvin usein hänelle esitetyt kutsut osallistua esimerkiksi erilaisiin tapahtumiin, Harri Tonder kuvailee.

  Syynä saattaa olla myös se, että kaikki eivät sodasta toipuvassa Suomessa muistelleet Häyhän sotavuosia lämmöllä.

  - Häntä uhkailtiin sodan jälkeen ja hän koki myös pelkoa, muistelee Simo Häyhän siskon poika Veikko Vento. Myös Harri Tonder muistelee Häyhän olleen alati varuillaan.

  - Kyllä hän jonkinlaista epävarmuutta selvästi sodan jälkeen koki. Esimerkiksi ollessaan Lapissa kalareissulla hänet oli tunnistettu useita kertoja ja se sai hänet erittäin levottomaksi, Tonder kertaa.

  Kiltti ja huomaavainen luonne
  Elämänsä viimeiset vuodet Simo Häyhä asui Haminassa sotaveteraanien kuntoutuskodissa. Harri Tonder muistelee edesmennyttä Häyhää lämmöllä.

  - Hän oli aina erittäin huomaavainen ja kiltti ihminen ja otti aina huomioon toiset, Tonder sanoo.

  Simo Häyhä on haudattu Ruokolahden hautausmaalle.


  5.12.2013 klo 13:46
  "Valkoinen kuolema" osuu myös verkossa - legendaarinen talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhä on maailmanlaajuinen kulttihahmo
  Kollaan rintamalla palvelleen Häyhän kunniaksi tehdään jatkuvasti uusia YouTube-tribuuttivideoita. Häyhästä dokumenttia mukana tekemässä ollut toimittaja ei ilmiötä ihmettele. Myös Häyhän haudalle vaelletaan eri puolilta maailmaa.
  [​IMG]
  Kuva: Yle Etelä-Karjala / YouTube
  Simo "Simuna" Häyhä
  • Syntyi 17. joulukuuta 1905 Rautjärvellä
  • Kuoli 1. huhtikuuta 2002 Haminassa
  • Kävi Rautjärvellä Miettilan koulua
  • Liittyi Rautjärven suojeluskuntaan 17-vuotiaana
  • Suoritti varusmiespalveluksensa 1925 Raivolassa Polkupyöräpataljoona 2:ssa.
  • Kouluttautui tarkka-ampujaksi vasta 1930-luvulla Utissa.
  "Simo Häyhä y la guerra Ruso-Finesa" - Simo Häyhä Suomen ja Venäjän välisessä sodassa.

  "Top 20 world war II snipers" - Toisen maailman sodan 20 tarkinta tarkka-ampujaa.

  "Word War Heroes - Simo Häyhä" - Toisen maailmansodan sankarit - Simo Häyhä.

  Ohessa joitain poimintoja Rautjärven Kiiskisen kylältä talvisotaan 34-vuotiaan Simo Häyhän kunniaksi tehdyistä videoista ja sivustoista verkossa. Kaikkien aikojen tehokkaimmaksi tarkka-ampujaksi eri lähteiden tilastoima Simo Häyhä on noussut kansainvälisesti kulttihahmoksi alan harrastajien keskuudessa verkossa.

  Toimittaja Mikko Maukonen oli mukana tekemässä Simo Häyhästä dokumenttia pari vuotta sitten. Hän ei ilmiötä ihmettele.

  - Pohja tälle luotiin varmasti jo sota-aikana. Yhdysvalloissa oli jo tuolloin suurta mielenkiintoa Suomen pärjäämistä kohtaan. Kun Suomi sitten vielä kaikkien yllätykseksi myös pärjäsi puna-armeijaa vastaan siitä tuli amerikkalaisten suuresti rakastama sankaritarina. Samalla myös Simo Häyhästä tuli myös yksi talvisodan hengen ilmentymä, Mikko Maukonen pohtii.

  Lunta suuhun ja avotähtäin silmälle
  Simo Häyhä oli poikkeuksellisen tehokas tarkka-ampuja. Hänet tunnettiin miehenä, joka aamuhämärissä lähti teilleen ja tuli illlalla takaisin. Myös näissä tarinoissa on Maukosen mukaan yksi syy Häyhän tunnettavuuteen.

  - Kun Simo touhusi siellä rintamalla vielä avotähtäimellään varustetulla kiväärillään oli hän myös tarkka-ampujana erittäin poikkeuksellinen, Maukonen kertoo Häyhästä, jolla oli mm. tapana laittaa lunta suuhunsa, jotta höyryävä hengitys ei olisi häntä paljastanut. Tämän vuoksi puna-armeijan sotilaat nimesivätkin hänet "valkoiseksi kuolemaksi".

  Maukosen mukaan Simo Häyhä on erittäin tunnettu myös suomalaisten keskuudessa edelleen.

  - Kyllä meilläkin nuoret miehet varsinkin aika hyvin edelleen tietävät kuka Simo Häyhä oli, Mikko Maukonen Laajakulma Oy:sta pohtii.


  [​IMG]
  Kuva: SA-kuva

  Yllätysvierailu Unkarista

  Ruokolahtelainen Harri Tonder tutustui Simo Häyhään 1960-luvulla. Tonderin mukaan Häyhä ei itse missään vaiheessa teoillaan rehennellyt, vaan korosti tehneensä "mitä häneltä pyydettiinkin". Sen sijaan kansainvälisesti Häyhästä on tullut jopa keräilijöidenkin harrastama kohde.

  - Saimme lahjoituksena amerikkalaista harrastajilta yhden Simo Häyhän hylsyn. Se oli laitettu kunniatauluun. Mielenkiintoista on se, että tuo kyseinen hylsy oli Kollaan maastoista kerätty sodan jälkeen ruokolahtelaisten harrastajien toimesta, Harri Tonder kertoo.

  Simo Häyhä on haudattu Ruokolahden hautausmaalle. Haudalla vierailee säännöllisesti vieraita ympäri Suomen ja jopa ympäri maailmaa. Joitain vuosia sitten Häyhän haudalle oli jätetty komea seppele. Tutkimisen jälkeen selvisi, että haudalla oli käynyt vieraita Unkarista.

  - Seppeleessä oli teksti, että "Simo Häyhän muistoa kunnioittaen, unkarilaiset sotaveteraanit", Harri Tonder kertoo.
   
  Leaderdog ja Fremen tykkäsivät tästä.
 2. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,068
  Pisteet:
  1,286
  Eikö Häyhä ampunut M/28-30 kiväärillä?
   
  Leaderdog tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä.
   
  Leaderdog tykkäsi tästä.
 5. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,068
  Pisteet:
  1,286
  Eli lehdessä on virhe. Ilmeisesti toimittaja ei tiedä em. asemallin eroja ja kaikki jyvänsuojuksilla olevat suomalaiset sotilaskiväärit ovat vain ”pystykorvia”, vaikka todellisuussa pystykorvia oli vain 4 mallia (M/27, M/27rv, M/28, M/28-30) ja se viimeinen oli lempinimeltään Ukko-Pekka (M39).

  Mielestän toimittajan tulisi perehtyä esimerkiksi ampumaradalla suomalaisiin sotilaskivääreihin, jotta vastaavaa virhettä ei tapahtuisi jatkossa. M/28 ja M/28-30 ovat käyttäjän näkökulmasta hyvinkin paljon erilaisia.
   
  Leaderdog tykkäsi tästä.
 6. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  5.12.2013 klo 15:42
  Ei ne osumat, vaan se asenne
  Talvisodan legendaarinen "valkoinen kuolema" muistetaan ampumistaan puna-armeijan sotilaista. Paremmin Simo Häyhä muistetaan kuitenkin Ruokolahdella sodan jälkeen asuneena hiljaisena miehenä, jolla oli paljon sydämellään.
  [​IMG]
  Kuva: SA-kuva
  Kun lähdin selvittämään Simo Häyhän tarinaa en arvannut millaiseen mieheen olisin perehtymässä.

  Olen harrastanut sotiemme historiaa lapsesta saakka ja myös poikkeuksellisen tarkka-ampujan tarina oli minulle tullut tutuksi.

  Asialleen omistautunut pienikokoinen tarkkasilmä, joka laittoi lunta suuhun, tasasi lumisen etupellon ja pudotteli pahaa-aavistamattomia puna-armeijan sotilaita kuin kärpäsiä. Näinhän sotiemme saaga kertoo Häyhästä ja me Korkeajännitys-sukupolven edustajat olemme kuunneelleet tarkasti.

  Kun ensimmäisen kerran radiolähetyksessä pyysin paikallisilta ihmisiltä apua alkoivat puhelimet soida välittömästi. Yksikään soittajista ei kuitenkaan ottanut puheeksi hänen suorituksiaan tarkka-ampujana, vaan kaikki tarinat kertoivat miehestä itsestään. Ja näiden tarinoiden lähteelle oli pakko kulkea.

  Sodan aikaisia tekoja enemmän eteläkarjalaisia kosketti hiljaisen miehen elo Ruokolahdella sotien jälkeen. Elo ja olemus.

  Kuten esimerkiksi se, että Häyhän keltainen kuplavolkkari oli Ruokolahden ensimmäinen värikäs auto sodan jälkeen. Tai se, että Häyhä ei pikkupojille suostunut opettamaan miten ammutaan. Ei edes leikkipyssyllä. Tai tarina siitä miten Häyhä oli talkoissa aina paikalla ja säntillisesti. Jos miehen omiin talkoisiin meni minuutinkin myöhässä ei ovi enää avautunut.

  Eräs muisteli Häyhän olleen pienestä koostaan huolimatta kunnioittamusta herättävä hahmo. "Häyhässä oli jotain sellaista, että me pikkupojat koimme vahvasti niin, että tälle miehelle on sanottava kauniisti päivää", Häyhää muisteltiin.

  Häyhässä oli jotain sellaista, että me pikkupojat koimme vahvasti niin, että tälle miehelle on sanottava kauniisti päivää.

  Toinen puolestaan aisti jo pienenä poikana Häyhän nauttineen ympäristönsä arvostusta. "Häyhällä oli kylien miesten keskuudessa oma erikoinen asema, jota me pikkupojat emme oikein ymmärtäneet. Ruhjotuista kasvoistaan huolimatta Simo Häyhä jaksoi olla ystävällinen ja kohtelias", tämä kirjoittaja muisteli.

  Äkkiä minusta tuntui, että hyvin monella oli kerrottavaa Simo Häyhästä.

  Simo Häyhä kuoli sotaveteraanien hoitokodissa Haminassa vuonna 2002, enkä ehtinyt hänen kanssa koskaan puhumaan.

  Ruokolahden ja Rautjärven maaperässä edelleen elävien tarinoiden kautta minusta kuitenkin tuntui, että olen häneen pieneltä osalta tutustunut.

  Ja tätä tarinaa tullaan kertomaan pitkään.
   
  Leaderdog tykkäsi tästä.
 7. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,262
  Tykkäykset:
  32,448
  Pisteet:
  1,286
  Joko laitoit sähköpostia :)
   
 8. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,068
  Pisteet:
  1,286
  En, enkä laita. Toimittajalla on edelleen iltapäivälehtien asevastaisesta propagandasta huolimatta mahdollisuus hankkia itselleen sotilaskivääreitä, joihin voi rauhassa tutustua.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 9. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,145
  Tykkäykset:
  8,015
  Pisteet:
  1,286
  Simo mainittu.

   
  Fremen ja OldSkool tykkäsivät tästä.
 10. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,068
  Pisteet:
  1,286

  Kuvan kivääri ei ole M/-28-30...

  Tässä on M/28-30:
  [​IMG]


  On se saatanaa, että "pystykorvat" ovat vain "pystykorvia" ilman, että tyyppitunnistusta pystytään tekemään. Loppukäyttäjälle on ollut merkitystä sillä, onko kädessä ollut M/28 vaiko M/28-30.
   
 11. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,145
  Tykkäykset:
  8,015
  Pisteet:
  1,286

  • http://yle.fi/uutiset/der_spiegel_kiinnostui_simo_hayhasta__ase_tappaa_pelko_halvaannuttaa/7661178
   
 12. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,068
  Pisteet:
  1,286
  [​IMG]

  Throwback Thursday

  Simo "The White Death" Hayha was a chill ass dude in peace time. He did his mandatory military year in the 1930s and then he turned to farming. But when the Soviet Union invaded Finland, he decided to take a fade with the red army and become a one man skull fucking task force. #TFSimo #ZeroTo100SimoRealQuick #BopBopBopWatchinCommiesDrop

  Hayha figured he could best help out by …grabbing his rifle, some canned food and hide out in the forest dropping Russians all day. He did this in 5-6 feet of snow in the forest in temperatures as low as -40 degrees F. Homie used to put snow in his fucking mouth so his exhaled breaths were not visible in the subzero temperatures. #ColdBlooded #GangsterAsFuck

  When the Russians found out they were getting that long range dick from one farmer with a rifle they started to send out teams to track and kill Simo. #CominForThatAssSimo

  The first team the Russians sent out, Hayha smokechecked. The second team, a group of counter snipers, Hayha killed them as well. Over 100 days, this hard dick Finnish motherfucker killed 542 men with a fucking farmer’s rifle.....then he bodied another 150 dudes with his submachine gun. #GottaBeTheShoes

  Sick of getting their asses handed to them, the Russians started to carpet bomb everywhere they thought he could be. He caught some shrapnel but it didn't do shit and he laughed it off then went and got his dick sucked by some bangin ass Finnish bitches later that night. #BlowJobsCureAll

  He finally did take one to the dome piece on March 6, 1940, and half his head was gone. But that shit still didn't phase him. He regained consciousness on the day the war with the Soviets ended.
  #YouHitLikeABitchIvan

  #OAF #ThrowbackThursday #OAFNation #SimoHaya #FinnishAsFuck #Kopfjager #DroppinBodies #WhiteDeath #TBT

  www.oafnation.com

  :D
   
 13. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,145
  Tykkäykset:
  8,015
  Pisteet:
  1,286
 14. Mainos 15. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,192
  Tykkäykset:
  4,515
  Pisteet:
  1,286
  Mitkä oli perustelut että simunalle ei annettu marskin ristiä?
   
 16. Erkki

  Erkki Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.02.2014
  Viestejä:
  1,491
  Tykkäykset:
  2,472
  Pisteet:
  156
  Ristejä taidettiin jakaa vasta Jatkosodan ansioista.
   
  Leaderdog tykkäsi tästä.
 17. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,192
  Tykkäykset:
  4,515
  Pisteet:
  1,286
  Aivan, niinhän se taisi olla. :solthum:
  Toisaalta olisi sen voinnut antaa jälkikäteen.

  Nytkun muistelin niin yksi peruste taisi olla että katsottiin riittäväksi että simuna sai korkean ylennyksen niin ei tarvi marskin ristiä jälkikäteen.
  Harmaa ja hämärä muistikuva
   
 18. EK

  EK Eversti

  Liittynyt:
  10.10.2010
  Viestejä:
  1,624
  Tykkäykset:
  2,008
  Pisteet:
  316
  Kenellekään ei annettu ristiä pelkistä talvisodan ansioista.

  Tuo korkea ylennys on osoitus Mannerheimin venäläisestä sotilaskoulutuksesta. Venäjällä oli "normaalia" hypätä yli useampiakin pykäliä joidenkin erikoistapausten kohdalla. Toinen esimerkki on Antti Pennanen, joka olisi saanut talvisodan ansioista Petsamon suunnan komentamisesta ylennyksen kapteenista vähintään everstiluutnantiksi (en muista olisiko peräti everstiksi), mutta kieltäytyi ja tyytyi majurin nappiin. Tosin seuraava ylennys tuli jo -41. Myöhempi Rajavartioston päällikkö.
   
 19. EK

  EK Eversti

  Liittynyt:
  10.10.2010
  Viestejä:
  1,624
  Tykkäykset:
  2,008
  Pisteet:
  316
  Suurin kysymys mielestäni tosin on se Häyhän kaatojen todellinen määrä.

  Olen valmis nippa-nappa uskomaan ne 219 "sniputettua" 17.2.1940 mennessä, koska ainakin Palolammen mukaan Häyhä ilmoitti illalla Juutilaiselle "saaliinsa". Tällöin kirjanpito olisi ollut jokseenkin kuosissa ainakin Kollaan-linjalla taisteluiden aikaan. Mutta miten sitten jatko? Ulismaisten korvessa liikkuvat taistelut olivat aika hektisiä, eikä kirjanpitoa pidetty ehkä samalla tavalla. Silti tinkisin mieluiten arvoista kp:lla ammuttujen määrästä ja vielä mieluummin jättäisin sen kokonaan pois laskuista.
   
 20. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,192
  Tykkäykset:
  4,515
  Pisteet:
  1,286
  Vaikea kyllä sanoa. Voi olla extraa

  Ajat oli kuitenkin hyvin erinlaiset, moni vanaja ei osannut edes hiihtää puhumattakaan sotia.
  Häyhä tunsi maaston hyvin ja oli hyvä naamioitumaan.
  Alue oli hyvin kohde rikas sekä niissä aalloissa missä venäläiset yrittivät hyökätä oli hyvinkin helppo napsia väkeä pois. Näitä valtausyrityksiä oli kuitenkin aika paljon ja aina tuli paljon miehiä avoimella alueella yhdessä rintamassa.
  Päivän aikana saattoi olla useampi yritys.
  Häyhä käsittääkseni hiihteli paljon sinne takalinjoille myös, että ei jäännyt tarkka-ampujaksi linjalle kun oli rauhallisempaa.
  Siinä voi olla huonosti koulutettu mies joukko pulassa jos kävelevät tietäpitkin ja mollemmin puolin lunta paljon sekä metsä pelottaa. Mitä itse olen huomannut niin monet ukrainalaiset sekä venäläiset ketkä tulevat tuolta arojen suunnasta pelkäävät hiukan metsiä, sinne ei mennä. Nykypäivänäkin. Sitten viellä tarinat valkoisesta kuolemasta ym käistä.

  Nykypäivänä tuskin onnistuisi, ainut varmuudella tietäväkin on jo kuollut.

   
  MeriTJ, Leaderdog ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 21. RKSTAK

  RKSTAK Kapteeni

  Liittynyt:
  22.08.2014
  Viestejä:
  926
  Tykkäykset:
  1,356
  Pisteet:
  76
  :salut:


  http://yle.fi/uutiset/valkoisen_kuo...edelleen_maailman_paras_tarkka-ampuja/8535287
   
  Tetra, Bushmaster, Sarek1 ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 22. Leaderdog

  Leaderdog Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.01.2016
  Viestejä:
  2,009
  Tykkäykset:
  4,298
  Pisteet:
  636
  Kollaa museo on vaatimaton, mutta mielenkiintoinen ja siaitsee Rautjärven Miettilässä , mistä Simo Häyhä on kotoisin => Pien-miettiläntie 611,56710 Miettilä.
  Kannattaa poiketa.
   

Jaa tämä sivu