Simuna

Leaderdog

Kenraali
Lahjoittaja
#22
SimoHayha_ColonelSvensson_Kollaa_Feb17_1940.jpg
Description
Simo Häyhä receiving the honorary rifle from division commander. February 17, 1940.

After this he went to short home leave.

Simo Hayha receives honorary rifle.jpg


Description
Sniper Simo Häyhä photographed with his division commander after receiving honorary rifle. Kollaa, Ladoga Karelia, February 17, 1940.


WW2color
 
Viimeksi muokattu:

Leaderdog

Kenraali
Lahjoittaja
#23
S.Häyhä group.jpg

Description
Simo Häyhä group photo during his conscription service before Winter war.

WW2color
 
#30
Olisihan se tietty hienoa nähdä joskus elokuva Häyhästä, mutta en kyllä haluaisi välttämättä, että se tehdään Hollywoodissa pepsodent hymy hauis/kumitissi näyttelijöiden tähdittämänä. Muutenkin näiden tekijöiden tietämys ja ymmärrys pohjamateriaalista voi olla vähän mitä on. Suhtaudun muutenkin hyvin skeptisesti tällaiseen hankkeeseen, jossa takana on ohjaaja joka ei ole vielä koskaan tehnyt yhtään täyspitkää elokuvaa ja tuottajana lähes 90-vuotias vanhus, jonka viimeinen tuotanto on vuodelta 2003. Vaikka olisihan se tietysti mukava yllättyä positiivisesti...
 
#31
Väritetty vanha valokuva Simunasta.

 
#32
Tehdäänkö legendaarisesta tarkka-ampujasta Simo Häyhästä Hollywood-elokuva? ”Kyllä, minä ohjaan”
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005128524.html
Talvisodan legendaarisesta suomalaisesta tarkka-ampujasta puuhataan mahdollisesti Hollywood-elokuvaa. IS tavoitti projektin ohjaajan, joka kuitenkin vaikenee yksityiskohdista.

Simo Häyhä on ehkä maineikkain rivimies, joka on taistellut viime sodissa Suomen armeijassa.

Häyhä toimi tarkka-ampujana Kollaanjoella Laatokan pohjoispuolella talvisodan aikana. Hän haavoittui sodan lopussa, eikä osallistunut enää jatkosotaan. Eri lähteiden mukaan Häyhän väitetään ampuneen jopa 700 vihollissotilasta. Häyhä menehtyi 96-vuotiaana vuonna 2002.

Nyt Häyhästä puuhataan mahdollisesti Hollywood-elokuvaa.

Häyhästä kertova The White Death -niminen elokuvahanke on merkitty IMDb-elokuvakantaan, ja ohjaajaksi on merkitty suurelle yleisölle tuntematon David McElroy. IMDb:n mukaan hän on ohjannut yhden kokopitkän kauhuelokuvan, mutta juuri muuten hänestä ei ole kuultu.

Elokuvan käsikirjoittajaksi on merkitty James Poirier, joka ei ole aiemmin kirjoittanut yhtäkään tuotantoon mennyttä kokopitkää elokuvaa. Hän on ollut käsikirjoittajana ainoastaan muutamissa lyhytelokuvissa.

Elokuvan tuottajaksi on merkitty puolestaan suurellekin yleisölle tutuksi tullut 86-vuotias Robert Evans, joka muistetaan esimerkiksi Kummisetä- ja Chinatown-elokuvista.

Muuta tästä hankkeesta ei juuri sitten tiedetäkään.


Simo Häyhä. (KUVA: T. Patoharju / SA-kuva)

IS tavoitti elokuvan ohjaajaksi nimetyn McElroyn.

Hän vahvistaa Ilta-Sanomille sähköpostitse, että hanke on tosiaan vireillä. Se ei ole kuitenkaan tae siitä, että elokuva päätyisi lopulta valkokankaalle. McElroy antaa siis ymmärtää, että monista asioista on vielä käytävä neuvotteluja.

– Kyllä, minä ohjaan elokuvan, jonka James Poirier on käsikirjoittanut. Ja kyllä, legendaarinen tuottaja Robert Evans on tuottajana tässä elokuvassa.

– Jos minulla on tietoa annettavana, lupaan sitä antaa.

– Mikään Hollywoodissa ei etene niin nopeasti kuin te haluaisitte. Otan yhteyttä niin nopeasti kuin voin, lupaan sen, McElroy kirjoittaa.

Myös suomalaisella elokuvaohjaajalla Olli Saarelalla on ollut samanniminen Häyhästä kertova The White Death -elokuvahanke. Näin hän kommentoi hanketta Ilta-Sanomille vuoden 2015 huhtikuussa.

– Tämä on saanut aikamoisen myrskyn aikaiseksi sosiaalisessa mediassa. Se kertoo siitä, että tässä on kyse jonkinlaisesta kansanliikkeestä, Saarela kertoi.

Elokuvan oli määrä saada ensi-iltansa tänä vuonna. Projektista ei ole sittemmin kuulunut mitään, eikä projektille löydy esimerkiksi kotisivuja. IS ei tavoittanut Saarelaa kommentoimaan hanketta keskiviikkona.

Simo Häyhää koskevasta Hollywood-hankkeesta on aiemmin uutisoinut ainakin paivanlehti.fi -verkkosivusto.
 

Leaderdog

Kenraali
Lahjoittaja
#33
Talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhä saa oman museon – toivoi Venäjän palauttavan kotitilan
UUTISET 2.4.2017 10:00Kari Kallonen
93


Eversti Antero Svensson luovuttaa 17.2.1940 Simo Häyhälle tarkkuuskiväärin, jonka on lahjoittanut ruotsalainen liikemies Eugen Johansson. (Kuva SA-kuva)

Viisitoista vuotta sitten kuolleen sotasankarin testamentissa oli erikoinen lisäys.

SUOMI 100 Talvisodan yksi kuuluisimmista taistelupaikoista oli Kollaa. Taistelut Kollaanjoella jouluna 1939 ja vuoden 1940 ensimmäisinä kuukausina ikuistivat monta legendaarista hahmoa sotahistoriaan.

Eräs kuuluisimmista Kollaan taistelijoista oli komppanianpäällikkö Aarne Juutilainen. Juutilainen oli entinen legioonalainen, jonka johdosta hän oli saanut lempinimekseen Marokon Kauhu. Yksi tehtävänsä tinkimättömästi suorittaneista Juutilaisen miehistä oli puolestaan talvisodan kuuluisin tarkka-ampuja Simo Häyhä.

Häyhän tilille lasketaan yli 500 kaatunutta vihollissotilasta, kunnes räjähtävä luoti kasvoihin päätti hänen oman sotansa vain viikkoa ennen rauhaa. Päivän Lehti on kirjoittanut Kollaan sankareista aikaisemmin artikkelissa Kollaa kestää – tiedätkö tarinan tutun sanonnan takana.

Simo Häyhän synnyinkunnassa Rautjärvellä sijaitsee jo Kollaa-museo, jonka perustivat aikoinaan Juutilaisen komppaniassa palvelleet miehet. Nyt sen yhteyteen perustetaan myös Simo Häyhä -museo.

Sukulaiset avaavat museon

Museot sijaitsevat Miettilän historiallisella reservikasarmialueella. Reserviläisen mukaan museoon tulee runsaasti esineistöä Häyhän elämän varrelta, hänen käyttämiään metsästysaseita, sotilaspassi, Sotamuseostanäytteille saatava Häyhän asepuku vänrikin arvomerkein sekä yli 100 henkilökohtaista valokuvaa.

– Simo on syntynyt tästä museolta noin puolentoista kilometrin päässä, käynyt koulua puolen kilometrin päässä ja saanut suojeluskuntakoulutuksensa tismalleen samalla kentällä, jossa museo sijaitsee, museota hoitavan Kollaa-toimikunnan puheenjohtaja Reijo Sinkkonen kertoo Reserviläiselle.

Simo Häyhä -museon avajaiset on määrä pitää heinäkuun 17. päivä ja sen avaavat hänen lähisukulaisensa. Vuonna 2002 kuolleella Häyhällä ei ollut omia lapsia.

Kotitila jäi rajan taakse

Suomen saamissa kovissa rauhanehdoissa pääosa Rautjärven alueesta pysyi Suomessa, mutta lähes 200 neliökilometriä kuului Neuvostoliitolle luovutettuihin alueisiin. Rajan taakse jäi myös Häyhän sukutila, Rautjärven rajakunnan naapuri idässä onkin nykyinen Venäjä.

Häyhä toivoi elämänsä loppuun asti, että luovutettu Karjala saataisiin vielä takaisin. Hän oli saanut sodan jälkeen viljeltäväkseen pienen Kummunlahdentilan Ruokolahdelta. Omaisuutensa Häyhä testamenttasi veljensä tyttärille erityisellä maininnalla:

”Tila tulee hoitaa yhteismetsätilana. Tämä sen takia, että jos joskus suuri naapuri antaisi luovutetun alueen takaisin Suomelle ja entisille omistajille. Silloin tuon nykyisin omistuksessani olevan Kummunlahti tilan N.o 3 saisi antaa takaisin valtiolle ja ottaa entisen sukutilan oman sukuni hallintaan, käyttöön ja omistukseen.”

Simo Häyhän vaiheet kiinnostavat myös kansainvälisesti. Päivän Lehti uutisoi muutama viikko sitten kansainvälisistä kuvaussuunnitelmista artikkelissa

http://www.paivanlehti.fi/talvisoda...-museon-toivoi-venajan-palauttavan-kotitilan/
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
#39
Lisään Simo Häyhän listaan ihmisistä, jotka olen tavannut :)