Kylteriksi olen liian vanha, mutta pitää paikkansa, että katson tätä asiaa talouden puolelta. Suomi elää ulkomaisen velkarahan turvin - sodan aikana velkarahaa ei saada entiseen malliin, erityisesti ei nykyisellä korkotasolla. Taloudessa tapahtuu väistämättä sodan aikana voimakas kouristus, samantyyppinen kuin Ukrainassa, paitsi että suomalaiset putoavat korkeammalta. Toisin sanoen, sodan aikanakin pihtaillaan rahasta ja silloin vasta pihtaillaankin.
Ei ole mitätön kulu pitää tuhansia miehiä pois siviilihommista, jonkun yksittäisen asejärjestelmän ääressä. Jos pidetään, asejärjestelmän tulisi olla "tuottava". Näin ei ole enään sergein kanssa ja kouluttaisin sotilaat mieluummin jääkäreiksi ja/tai muihin hommiin.
Innoittauduin pohtimaan kysymystä tämän Korsumajurin postauksen myötä, olen näet eri mieltä.
Suomen valtion nettovarallisuus kasvaa hitaankin kasvun aikana jatkuvasti ja Suomi on harvoja nettovarallisia maita. Tässä eräs visuaalinen esitys aiheesta.
http://ketoharju.info/saatavakello/
(Omasta mielestäni tosin velkaantuminen on uhka pitkällä tähtäimellä eikä toki merkityksetön seikka. Samoin eläkkeiden rahoitus - tosin laskelmissa ei usein oteta huomioon eläkkeistä maksettavia veroja tai perintöjen merkitystä)
Mutta eniwei, oletetaan että tilanne on päällä ja rahaa pitäisi käyttää maanpuolustukseen. Oletetaan tarpeeksi jatkosodan malliin 25% bkt:sta, eli 1/4 210mrdE:sta, karkeasti 50mrdE vuodessa. Sivumennen mainittuna summa on karkeasti sama kuin Iso-Britannian, Ranskan tai Intian vuosittaiset puolustusmenot eikä kaukana Venäjän virallisista sotilasmenoista.
Oletetaan konfliktin kestoksi jälkimaininkeineen kaksi vuotta, eikä oteta huomioon jälleenrakennusta jne. Menoiksi tulisi noin 100mrdE.
Otetaan reippasti ulkomaista velkaa koko summan saamiseksi, 100mrdE. Julkisen velan kokonaismäärä vuoden 2015 lopussa oli 133mrdE, joten loppuvelkana konfliktin jälkeen voisi olla vaikkapa karkeasti 250mrdE, eli karkeasti 120% bkt:sta. Hui! Olisimme lähes samassa tilanteessa kuin Etelä-Euroopan maat tällä hetkellä. Toisaalta ison sodan päätteeksi kaikki muutkin olisivat velkaantuneita.
Toinen vaihtoehto: Rahoitetaan eläkevaroilla. Vuoden 2015 lopulla ulkomaille oli eläkevaroja sijoitettu 132 miljardia euroa. Toisin sanoen sosialisoimalla nämä varannot pystyttäisiin käymään jatkosodan tasoista konfliktia 2,5 vuotta. Tämän jälkeen eläkejärjestelmää pitäisi toki pohtia hiukan uudestaan, mutta ehkäpä se olisi pienempi paha kuin eläkerahojen siirtäminen Putinin kassaan.
Kolmas vaihtoehto on verotus ja neljäs kaikkien edellä mainittujen yhdistelmä...
Jatkoa ja vastaväitteitä?