En tiedä onko tämä oikea viestiketju viestilleni, mutta parempaakaan en löytänyt. Tässä kun puhutaan (ainakin enimmäkseen..) rahasta ja taloudesta.
Eli kysymykseni kuuluu mikä rooli eurolla on EU:n turvallisuuspolitiikassa? Vai onko sillä roolia? Miten yhteinen valuutta vaikuttaa asioihin kriisitilanteessa, sodassa?
Muistelin, ja netistä asiasta sain varmistusta, että Suomen liittymistä EU:hun ja myös myöhemmin EMU:un eli euroon perusteltiin ulko- ja turvallisuuspoliittisin syin.
Seppo Tiihosen mukaan:
http://vm.fi/documents/10623/110696...109a5-b2ea-4348-85a0-c51a979d158f?version=1.0
”Hallitus viittasi talous- ja rahaliittoon yleisellä tasolla myös maaliskuussa 1997 eduskunnalle annetussa selonteossa Euroopan turvallisuuskehitys ja Suomen puolustus17.3.1997 Selonteossa todettiin, että Suomen turvallisuuspolitiikan perustekijöinä ovat sotilaallinen liittoutumattomuus, itsenäinen puolustus ja Euroopan unionin jäsenyys.
Taloudellinen ja poliittinen yhdentyminen sitoo jäsenvaltiot keskinäiseen yhteistyöhön, riippuvuuteen ja yhteisvastuuseen.
Selonteossa hallitus ilmoitti, että EU-jäsenyyteen ei sisälly sotilaallisia turvallisuustakuita, mutta siihen kuuluu yhteisvastuuseen perustuva suoja. ”Talous- ja rahaliitto syventää EU:n integraatiota ja vahvistaa yhteisvastuuseen perustuvaa turvallisuutta. ... Toimintakykyinen unioni vastaa Suomen turvallisuusetuja.” Hallitus perusteli tässä Suomen EMU-jäsenyyttä poliittisista lähtökohdista käsin. Se ei arvioinut EMU:n ja sen instituutioita pelkästään taloudelliselta kannalta.” s.39-40
Mitä tarkemmin ottaen tarkoitettiin tällä ”yhteisvastuullisuuteen perustuvalla suojalla”? Tiihonen:
”Poliittisten näkökohtien lisäksi monet muut ministerit toivat esille heti Suomen Ey-jäsenyysvalmistelujen alussa Suomen EU-jäsenyyden ja euroalueeseen osallistumisen turvallisuuspoliittista merkitystä. Myös suuri valiokunta puolusti tätä näkökantaa todeten, että ”
tällainen epäsuora turvallisuuspoliittinen vaikutus voitaisiin perustella lähinnä sillä, että kuulumisella EU:n ytimeen olisi itsessään psykologisesti ja poliittisesti Suomen turvallisuutta lisäävä vaikutus. Muissa unionin jäsenvaltioissa talous- ja rahaliittoa ei kuitenkaan tarkastella turvallisuuteen vaikuttavana kysymyksenä.”
Vielä vuonna 1998, jolloin lopulliset päätökset Suomen euroalueeseen liittymisestä oli tehtävä, pääministeri Lipponen muistutti uudestaan turvallisuuspoliittisista argumenteista seuraavasti: ”
Toisen maailmansodan päätyttyä Suomi oli yksin suhteissaan Neuvostoliiton kanssa. Vaikka länsivallat tukivat Suomen itsenäisyyttä poliittisesti ja taloudellisesti, ne eivät olleet valmiita ottamaan mitään riskejä Suomen puolustamiseksi. ... Meillä on nyt yhdessä muiden unionin jäsenmaiden kanssa mahdollisuus vaikuttaa sekä omiin että koko Euroopan asioihin. Olemme mukana tekemässä yhteistä eurooppalaista politiikkaa, emme ainoastaan sopeutumassa toisten tekemiin päätöksiin. Unionin jäsenenä me ajamme tehokkaimmin omia kansallisia etujamme, emme päätä seinään hakkaamalla emmekä mallioppilaana, vaan yhteistyössä kaikkien jäsenmaiden kanssa.” ... Euroopan unionin tiivistyminen sekä talous- ja rahaliiton EMU:n viimeisen vaiheen käynnistyminen tuo juuri oikeaan aikaan Eurooppaan vakautta ... Integraatiotaan tiivistävä unioni vahvistaa poliittista rooliaan. Unionin yhteisiin pelisääntöihin perustuva rauhan ja hyvinvoinnin rakenne on uuden Euroopan ydin”. ... EU:n poliittinen, kauppapoliittinen ja EMU:n myötä taloudellinen painoarvo kasvaa, mikä edellyttää suuremman vastuun ottamista yleismaailmallisten ongelmien, myös turvallisuusongelmien, ratkaisusta.” s.46-47
Onko yhteinen valuutta siis vain epäsuorasti euroalueen turvallisuutta lisäävä tekijä? Tekijä, joka psykologisesti ja poliittisesti lisää yhteisvastuuta ja siten kunkin maan turvallisuutta? Lipponen vihjasi, että EU:n ja EMU:n myötä länsivallat olisivat valmiimpia ottamaan riskejä Suomen puolustamiseksi toisin kuin toisen maailmansodan jälkeen. Onko näin?
Itse pähkäilisin, että varmasti jonkinlainen turvallisuutta lisäävä vaikutus yhteisvaluutalla on. Tuo psykologia lienee selvä, mitä enemmän yhteistä eri mailta löytyy, niin sitä pienempi kynnys on ajaa yhteisiä etuja ja myös tarvittaessa puolustaa toista. Myös mahdollinen hyökkääjä tietää tämän ja sen kynnys hyökkäykseen kasvaa. Me-henki kasvaa. Tämä ei liene ihan vähäpätöinen asia, demokratioissa kun paljon merkitsee yleinen mielipide.
Mutta aiheuttaako euro mitään sitovaa tai vahvempaa syytä yhteiseen puolustukseen tositilanteessa? Tai päin vastoin, onko yhteisvaluutalla mahdollisesti negatiivisia vaikutuksia esim. Suomelle kriisitilanteessa?
Risto Murto pohti
https://www.verkkouutiset.fi/keskuspankki-on-myos-sotakassa-euromailla-vahva-riippuvuus-toisistaan-45105/ Verkkouutisissa asiaa. Sotaan joutuva maa tarvitsee paljon rahaa sotimiseen ja myöhemmin jälleenrakennukseen. Yleensä tuo raha hankitaan maan keskuspankista ja nyt siis esim. Suomen tapauksessa EKP:sta. Vai onko EKP tälläiseen valmis? Entä muut euromaat? Onko muiden pakko myöntyä sotatilassa olevan maan rahoitukseen vai voiko kriisimaan potkia pois eurosta?
Millaisia vaikutuksia välittyy toisiin euromaihin? Varmaankin mitä enemmän rahaa menee sotimiseen, niin euron arvo heikkenee. Vai heikkeneekö se jo heti konfliktin alettua kun epävarmuus tulevasta iskee markkinoille?
Onko vaikutukset niin vahvoja, että ne edesauttavat tai jopa pakottavat muut euromaat tekemään asialle jotain? Työntäisikö nämä vaikutukset muita maita rientämään sotamaan avuksi vai päin vastoin?
Netistä en löytänyt (ainakaan vielä) asiaan sen kummempaa selvyyttä. Löytyisikö täältä painavia mielipiteitä ja näkemyksiä?