Laamanator
Eversti
Nyt ei kyllä noi @Laamanator jutut oikein putoa... Kävin kattomassa parissa muussakin ketjussa ja samaa ihmejuttua riittää. Onkos tullut pössyteltyä näin perjantai-iltana vai mikä on...Jos ei, niin kannattais varmaan kirjoittaa silleen, että siitä sais jotain tolkkua...OK, lopussa on sitten se asia, mutta mitä vitun virkaa noilla ihme jaaritteluilla on...? Sorry, oli vaan pakko kuittaa...
Otin kantaa tähän iänikuiseen ja usein toistuvaan käsitykseen siitä, että kriisin kohdatessa Suomen länsiraja suljettaisiin tavoitteena estää pakolaisia poistumasta maasta samalla kun rankkuri jahtaisi aggressiivisesti haavin kanssa "sotilaskarkureita" jonkun kansallisen lakipykälän nojalla.
Jos lähtökohdaksi otetaan valtion henkilöstömäärä vuonna 2015 (73 676) ja henkilöstökulut (4,4mrdE) voitaneen karkeasti laskea että henkilöstökuluihin menisi 230 000 vahvuudella tuosta 50mrdE:stä noin 13,2 mrdE. Tuosta 13,2mrdE:stä palautuu tämän hetkisten tulo- ja kulutusveroasteiden nojalla suoraan julkisen sektorin kassaan n. 44% eli 5,8mrdE, joten nettohenkilöstömenot ovat noin 7,4mrdE. Lopuista n. 40mrdE:stä ehkä puolet toimintamenoihin, puolet kalustohankintoihin. 20mrdE:llä jotain pientä voisi saada.
Se on kuitenkin tältä osalta irrelevantti kysymys. LKP voi olla täysimääräinen, vaikka Suomi ei olisi sodassa mutta vaikkapa Baltiassa sodittaisiin. Suomi ja Venäjä voisivat myös olla Ukrainan tai Jatkosodan asemasotavaiheen tapaisessa konfliktissa jossa olisi rajattuja sotatoimia. Tai sitten intensiivisessä konfliktissa. Joka tapauksessa rahaa tarvittaisiin jo ennen konfliktia ja konfliktin jälkeen.
Teknisten asejärjestelmien koulutus kestää juuri niin kauan kuin halutaan. Jos koulutetaan vähemmän aikaa, saadaan huonompia käyttäjiä, jos pidemmän aikaa, parempia käyttäjiä. Tuosta syystä en pidä esimerkiksi lentäjäpulaa relevanttina. Nykyaikaiset asejärjestelmät ovat helppoja käyttää ja vaikkapa Hornet on paljon helpompi lentää kuin Mersu tai Mig aikoinaan. Taktisen osaamisen kehittäminen ja kaikki muu on se juttu. Lentäjäreserviä löytyy, kuten on jo kirjoitettu, niin liikennelentäjistä, esikuntapiloteista, kadettikursseista ym.
Jos Suomi on osa EU:ta ja vieläpä euroa näkisin ettei lainarahoitus olisi minkäänlainen ongelma - rahaa tulisi lähes rajattomasti ihan kuten Kreikalle. Jos EU on hajonnut, lainoja tulisi silti hyvin koska lainaaminen on edullisempaa kuin sotiminen. Varsinkin kun Suomella on erinomaiset vakuudet ulkomaille sijoitettujen eläkerahastojen ja muiden ulkomaisten omistusten vuoksi.
Yksityishenkilöt eivät siirry verotuksen perässä oikein rauhan aikanakaan, esimerkkinä kuntaveroaste eri puolilla maata, sota-aikana vielä vähemmän. Vai mistä keskivertokansalainen saisi yhtäkkiä sellaisen rahamäärän, jolla voisi siirtyä vaikkapa Uuteen-Seelantiin tms. konfliktin ulkopuoliseen maahan ilman että joutuu fattan luukulle perillä? Aivan. Toinen asia puolestaan on, kuka ottaisi ison määrän pakolaisia vastaan? Unelma loppui Euroopassa 2015 1,3 miljoonaan turvapaikanhakijaan. Kuinka monen pakolaisen jälkeen Ruotsissa valitetaan partalapsista? Aivan. Muutto Kööpenhaminaan Ruotsin kansalaisuuden perässä olisi konfliktitilanteessa fantasiaa. Varsinkin kun Norwegianin ja Silja Linen yhteydet naapurimaihin saattaisivat olla hiukan heikot. Puhumattakan siitä, että isommassa konfliktissa Euroopassa olisi jo valmiiksi liikkeellä miljoonia tai kymmeniä miljoonia pakolaisia.
Mitä kautta sitten Suomesta pääsee ulkomaille, paitsi Venäjälle? Isossa osassa kylmän sodan suunnitelmissa valtaosaa Lapista ei ollut tarkoitus puolustaa paikkaan sidotusti, on kyseenalaista olisiko maayhteyttä Ruotsiin edes olemassa tai olisiko se joka tapauksessa tärkeytensä vuoksi konfliktialuetta. Toinen kysymys on, kuinka moni lähtisi vaikkapa Etelä-Suomesta ilman polttoainehuollon toimivuutta henkilöautolla kohti pohjoista maarajaa epävarman vastaanoton perässä. En usko että maasta karkaaminen on kovin suuri riski - tai mahdollisuus - ellei sotaa ole hävitty.
Keskivertokansalaisen ostovoima on melkein missä tahansa ulkomailla huomattavasti parempi kuin Suomessa. Monessa maassa jopa suomalaista työttömyyskorvausta nauttiva on paikallisten näkökulmasta rahamies, vaikka Suomessa toki vähäosainen köyhä. Nykyaikana suomalaisten pakolaisen taloudellinen tilanne olisi jokseenkin merkittävästi erilainen kuin esimerkiksi Karjalan evakoilla oli heti sodan jälkeen.