Bwana
Kenraali
Miten @Bwana luonnehtisit mm. Eritrean sisäistä voimaa, jos niin voi sanoa, tarkoitan, onko siellä minkäänlaista ns. kolmatta sektoria, järjestötoimintaa, kansalaisjärjestöjä jne. vai vuotaako yhteiskunta jo tavoilla, että -kaikki poistuu-? Eli kumpuaako sisältä päin enää mitään vai onko kaikki järjestö ym. muut asiat jo ulkotuontia? Ymmärrät varmasti mitä tarkoitan.
Meinaan vaan sitä, että on kolonisoijan etu se, kun valtio on suht vapaa kiusallisista kansalaisjärjestöistä, jotta se kolonisoija voi suht vapaasti asettaa pelimerkit kohdalleen. Myös riippuvuustekijä voidaan silloin maksimoida.
Sitä en ihmettele, että sikäläiset antavat Merkelille rukkaset. Afrikkalaisten kokemukset kv-yhteistyöstä eivät suinkaan ole aina positiivisia. Toisaalta niin voidaan sanoa toisinpäinkin surutta. Kehitysyhteistyön tulokulmaa olisi pitänyt sorvata aikoja sitten uusiksi, mutta YKn puitteissa se näyttää olevan kyinen kaski kynnettäväksi.
Kuvaavin esimerkki sisäisestä voimasta on puolueen nuorisojärjestö, joka on pyydellyt apua ulkopuolisilta toimijoilta saadakseen yhteyden puolueen johtoon...
Järjestötoimintaa on kyllä, täällä ovat mm.
Nuorisolle ei ole juuri ammattikoulutusta ja olemassa oleva korkeakoulutus on koko ei-relevanttia ja "aatteen" läpikyllästämää. Ns. "hyvät" duunit (joita on toosi vähän) menevät kuitenkin politrukkien suhteita omaaville. Näillä ei siis ole oikein minkäänlaista tulevaisuuden visiotakaan, muuta kuin "ulos!" Kyllä voi sanoa että koko yhteiskunnan vuodosta on kyse, ollut jo pitkään, kun ministereiden mukulat sanovat "adieu".... Sitten täytyy taas osaltaan muistaa, että Eritrean diaspora on kauttaaltaan hallinnon myyrillä kyllästetty ja 2% vero ulkomailla on parempi maksaa ettei kotoväki joudu Eritreassa aavikolle.
Tämä heikko kansalaisyhteiskunta on toki kolonisoijankin etu mutta suurin hyöty siitä tulee näille feodaaliruhtinaille. En sitten tosin ole aivan varma että ymmärtävätkö nämä (kuten monet muutakaan afrikkalaiset hallinnot) minkälaista herraa itselleen manaavat näillä toimillaan? Länsimaisesta näkökulmasta on toisaalta vaikea käsittää kuinka vähän keskimääräinen afrikkalainen hallinto välittää kansalaisistaan (Eritreahan on tällä saralla sitten vielä erikoisen räikeä esimerkki). Kun eiväthän afrikkalaiset "valtiolliset entiteetit" useinkaan ole mitään muuta kuin aseellisia, univormuihin pukeutuneita rosvojoukkoja. Eritreassakin kaikki salakuljetus/"ulkomaankauppa" on armeijan (eli everstistä ylöspäin) hallussa.
YK ja kehitysapu... Huonompaan suuntaahan tuo on mennyt. Siinä kun on se myös, että avustettavat menevät vuolaana kymenä välittömästi Kiinan sun muiden reilukerhojen pakeille jos heitä "kiusataan" ihmisoikeuskysymyksillä jne. Kiinaa esim ei kiinnosta ttuakaan joku rights based-lähestyminen, he lainaavat massia vaikka mihin ja tuovat sitten itse työntekijät rahoittamilleen projekteille. Näin rahat eivät koskaan edes käy Afrikassa. Takuina lainoille on usein maata/satamaoikeuksia jne. Sitten kun afrikkalainen ei osaa laskea/liki kasikymppistä valtionpäätä ei kiinnosta mitä jälkeen jää, on Afrikka hups keikkaa taas kolonisoitu... Eli tuo "vapaa kauppa" ei sekään toimi. Sillä on lisäksi vähän taipumuksena lopettaa sitä vähäistäkin afrikkalaista säätykiertoa. Lisäksi avunhan on todettu jossain määrin jopa lisäävän muuttovirtaa (kai se nyt lisää kun missään eivät rajat pidä) niin onhan siinä aika suo poljettavaksi.
Viimeksi muokattu: