Tähän Talvisodan alkuvaiheeseen, kun kyseessä ovat muut kuin Kannaksen alueet. Palaan aiheeseen kyllä. Ja en ole kunnianarvoisa lainkaan.
Talvisodan alkuvaiheessa systeemi osin petti. Syynä oli organisaatioiden kyvyttömyys toimia yhdessä. Sotatoimet olivat sotilaiden vastuulla ja väestönsuojelu siviilien vastuulla. Jälleen kerran muistutan siitä, että Suojärveltä ylöspäin sotatoimet oletettiin käytävän Neuvostoliiton alueella. Sen vuoksi evakuointisuunnitelmia ei Viipurinläänin pohjoispuolella ollut lainkaan (pl. Ilomantsi 1920-luvulla). Kesän ja syksyn aikana 1939 kaikkiin rajapitäjiin laadittiin kattavat evakuointisuunnitelmat.
Käytännön ongelma oli, että evakuoinnit piti aloittaa samanaikaisesti liikekannallepanon kanssa. Kun liikekannallepanoa ei suoritettu (YH ajoi saman asian), jäivät evakuoinnit aloittamatta. Kannaksen rajapitäjät evakuoitiin samoin Suomenlahden saaret ja osin Salmi, mutta Suojärveä ei. Suojärveltä lähti huomattava määrä ihmisiä evakkoon YH:n alussa, mutta heidät palautettiin koteihinsa. Kun sota syttyi, evakuoinneista vastasi Sisäministeriö ja sen alaiset lääninhallitukset ja käytännössä siirrot olisivat olleet nimismiesten tehtävänä, mutta nimismiehet oli jo otettu PV:n organisaatioon, joten heillä oli "hieman" muutakin puuhaa. Käytännössä armeija ryhtyi suorittamaan evakuointeja heti sodan alusta lähtien, koska se oli ainoa, jolla oli tarvittavaa kalustoa ja miehistöä.
Evakuoimatta jäivät (pohjoisesta lukien) Petsamon Kalastajasaarento, Petsamon munkkiluostari (joko vapaaehtoisesti tai jätettynä), Sallasta 1-2 taloa aivan rajanpinnasta, Suomussalmen pohjoisosa (Juntusrannan suunta), Kuhmossa 1-2 taloa, Suojärven koko itäosa, pohjoisessa aina Vegarusta myöten, Salmissa teiden suunnassa itäisimmät kylät, Kannaksella yksittäisiä taloja sekä Terijoella hieman enemmän väestöä ja lisäksi Seiskarissa ja Lavansaarella saarille evakuointitehtäviin määrättyjä. Kaikkiaan reilu 3000 henkeä koko itärajan alueella.
Evakuoinnit olisi tietenkin pitänyt aloittaa aiemmin, mutta kun siihen sodan syttymiseen
ei ihan oikeasti uskottu. Tämän voi ajatella johtuvan joko sinisilmäisyydestä tai typeryydestä, mutta mitään salaliittoa (joskus esitetty teoria pantista suomalaisten rauhantahdosta) tästä ei saa kirveelläkään. Yksinkertaisempi syy on raha, eli väestönsiirrot maksoivat, kun väestö piti elättää. Siksi vapaaehtoisesti sai lähteä, jos pystyi itsensä elättämään, mutta evakuointien laajentamiseen suhtauduttiin koko ajan nihkeästi. Suojärvellekin palasi porukkaa, joka oli lähtenyt vapaaehtoiseen evakkoon ja koulut avattiin sotaa edeltävänä päivänä.
Kun sota sitten syttyi, evakuoinnit hoidettiin kohtuullisen mallikkaasti. Poikkeuksina Suomussalmi, jossa ne olisi voitu suorittaa laajemmin, mutta tod.näk. kaluston puute esti tämän sekä Suojärven Vegarus+muu pohjoisosa, jossa tietysti tiestö oli puutteellinen, eikä sitä kalustoakaan niin valtavasti liene ollut. Lisäksi tuolla alueella ei ollut pahemmin siviilivirkamiehiä, joiden vastuulla se evakuointi tietysti oli.
Joku varmaan tunnistaa nyt nimimerkin, mutta toivoisin, että kunnoitatte ratkaisuani kirjoittaa nimimerkin takaa.