Sotahistoriallinen matkailu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Huhta
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
On tarkoitus käydä lähiaikoina Helsingissä ja tehdä retki Vallisaareen. Onko kellään kokemuksia/vinkkejä kyseisetä paikasta!?
 
Oliko sillä sitten joku rooli raatteentiellä?
Johti sitä 9. armeijakuntaa joka työntyi Suomussalmelle ja Raatteentielle . Toki turvallisesti rajan takaa suunnittelupöydän äärestä. Hänen päätöksiä, strateginen silmä ja voiton uho.
9. armeija oli Mihail Dukhanovin johdossa marraskuusta 22. joulukuuta saakka, sen jälkeen operaatiota johti Vasili Zhukov. Dukhanov ehti juuri käynnistää Suomussalmen hyökkäyksen, mutta sehän meni pieleen ja Zhukov siirrettiin ohjaamoon. Zhukovin taustaa joutuu hakemaan eri lähteistä, mikä johtuu siitä että hänen nimen kirjoitusasusta on erilaisia versioita. Mikä sitten olisi oikein, en osaa sanoa. Mutta google tunnistaa eri tyyleja: Zhukov, Chuikov .... jne..
Niin tai näin, Ratteentien liittäminen Zhukovin CV:hen ei ole ollut suotavaa.
.
 
sen jälkeen operaatiota johti Vasili Zhukov. Dukhanov ehti juuri käynnistää Suomussalmen hyökkäyksen, mutta sehän meni pieleen ja Zhukov siirrettiin ohjaamoon. Zhukovin taustaa joutuu hakemaan eri lähteistä, mikä johtuu siitä että hänen nimen kirjoitusasusta on erilaisia versioita. Mikä sitten olisi oikein, en osaa sanoa. Mutta google tunnistaa eri tyyleja: Zhukov, Chuikov .... jne..
Niin tai näin, Ratteentien liittäminen Zhukovin CV:hen ei ole ollut suotavaa.
.
Toisaalta eipä Neuvostoliiton kansallissankari Zukov itsekään mainitse omaa Raatteentiellä johtamistaan sanallakaan omissa muistelmissaan. Enemmän nauttii Stalingradin voitosta ja matkasta Berliiniin, joista kaikki gloria hänelle.

Fakta kuitenkin oli se, että kansallissankari ja myöhemmin marsalkka otti turpaan Suomessa.
.

Georgi ja Vasili on eri miehiä.


Niin siis tämä oli 9 armeijan komentaja Dukhanovin jälkeen.



https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vasily_Chuikov
 
Joo Vasilia tarkoitankin. Virheeni oli se, että jostain syystä tuli väärä linkki ekaan postaukseen. Noh, jääköön näin onhan se tullut tässäkin korjattua.
Kiitos huomautuksesta.
.
 
Tuo venäläisnimien kirjoitusmuoto on muuttunut viime vuosina horjuvaksi, kun on alettu käyttää perinteisen translitteroinnin, esim. Tšuikov, rinnalla myös angloamerikkalaismuotoa, tässä tapauksessa Chuikov. Kirjoitusmuotojen vaihtelu johtunee englanninkielisten lähteiden käytöstä, joita toimittajatkin kopioivat sellaisenaan viitsimättä tai osaamatta korjata nimistöä suomalaiseen muotoon.
 
Viimeksi muokattu:
Ensi viikko vuosilomaviikko. Isäukon kanssa meinattiin poiketa Haminan seudulla. RUK museo ja Wanha Veteraani kohdelistalla. Mitähän muuta sieltä löytyisi?

Nonnis. Juuri palattu Haminasta. RUK-museo on perinteinen vanhanaikainen sotamuseo. Vitriinit täynnä asepukuja ja aseita. Olisin jäänyt kaipaamaan yksilöiden tarinoita ja kertomuksia, kokemuksia siitä minkälaista sotilaskoulutusta Reserviupseerikoulu antaa. Mitenkä koulutus on vuosien saatossa muuttunut ja kehittynyt.

Wanha Veteraani on myös todella perinteinen näyttely. Vitriineissä hirveät määrät rauhanturvaoperaatioihin liittyvää pikkukilkettä. Inhimillinen osuus jää todella vähiin. Missä ovat rauhanturvaajina palvelleiden miesten ja naisten omakohtaiset tarinat ja kokemukset ?
 
Juu ja Vallisaari tuli nähtyä. Täynnä Venäjän vallan aikuisia linnoitteita ja merkkejä niiden hyötykäytöstä vielä viime aikoina. Uusimpien rt-varustusten lähettymille ei ole rangaistuksen uhalla menemistä. Mm. Aleksanteri-patteri oli näkemisen arvoinen. Kannattaa käydä tutustumassa saareen jo pelkästään sen luonnon vuoksi. (meissä kaikissa asuu pieni gruune)
 
Lohjalla en ole vielä käynnyt, mutta saman henkinen Ase- ja varus museo on Kuhmoisissa, missä olen käynyt.

 
Tuossa kun RUK:n museota jossain määrin moitiskelin niin tässä uunituoreessa PV:n videossa Riku Rantala esittelee reserviupseerikoulutusta. Museovierailullaan kyselee juuri niitä asioita joihin itsekin kiinnitin tuolla huomiota. Tai siihen että näyttelyssä olisi voinut tuoda näitä elementtejä paremmin ja modernimmin esille.

 
Oliko nämä Turun Pansion merimiinat vielä nähtävillä ?

Jos muistan oikein, niin jossain luolassa joka ei ole normaalisti auki. Joskus pidetty yleisökierroksia. En ole itse koskaan käynyt.
Edit: Näköjään siirretty Forssaan ja vuosia sitten.
 
Back
Top