Sotahistoriallinen matkailu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Huhta
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Museo Militariassa asiaa sadan vuoden takaisesta varusmieskoulutuksesta.

 
Omaha beachilla tarkoitus poiketa muutaman päivän sisään. Muutama vuosi sitten kävin duunireissun yhteydessä off-seasonin aikaan, aika hieno kun ei näkynyt ketään muita ihmisiä. Nyt voi olla eri tilanne. Mutta eipä nuo muunmaalaisten sotakohteet sykähdytä samalla tavalla kuin suomalaisten, kyllästyn nopeasti.
 
Itse tänään "löysin" pari itselle uutta muistomerkkiä Juntusrannasta, jotka on luultavasti joillekkin tuntemattomia, ensimmäinen löytyy n.100M Lehtovaarantieltä vasemmalla (näkyy heikosti tielle ) Vartiopaikalle unohdetun Ristijäveläisen kunniaksi pystytetty graniitti tolppa. Toinen merkattu luonnonkivista koottu, löytyy n 6km päästä oikealla ja se on pystytetty talvisodan 30.11.1939 ensimmäisten laukauksille.

Ps. kukkien kastelu tuli suoritettua molempien kunniaksi Sallasta roudatulla vedella siinä samalla.

Muistomerkki yksi:

 
Viimeksi muokattu:
Netistä löydettyjä kylmän sodan kohteita.

Italian Alpeilla oleva entinen museoitu ilmatorjuntaohjustukikohta oli osa NATO:n integroitua ilmapuolustusta.


Luftwaffen museo Berliinissä esittelee erikoisnäyttelyssään kylmän sodan lentoliikennettä Saksojen välisellä rajalla. Ovat saaneet lainaan Saksan Tekniikan museolta Mathias Rustin koneen, jolla tämä laskeutui Punaiselle torille.

 
Rajamuseon tämän kesän uutuuksia.

RVL:n erikoisjoukkotoiminta alkoi 30 vuotta sitten.

1.jpg

Kosketusnäytöllä sitten aiheesta tarkemmin. Ex-operaattoreiden haastatteluja, videoita harjoituksista ja kovista operaatioista. Osittain sellaista materiaalia mitä Rajavartiolaitoksen ulkopuoliset eivät ole päässeet näkemään aikaisemmin.

2.jpg

Lyhytelokuvat "Lapin keisarista", eversti Oiva Willamosta, sekä Mannerheim-ristin ritari kapteeni Juho Pössistä.

3.jpg

Myös virantoimituksessa surmansa saaneita rajamiehiä tuodaan esiin.

4.jpg
 
Tässä vielä vähän pohdintaa Parolan museosta, jossa viime vuosina on tullut aika tiuhaan käytyä (tänä vuonna kahdesti).

Itse koen että näyttelystä puuttuu ajan henkeä. Tätä voisi lisätä vaikka esittämällä näytöllä / tv:ssä elävää kuvaa panssariaselajin vaiheista ja eri vaunuista. Pikaisella otannalla löytyy esim. nämä. Arsenalen, Ruotsin panssarimuseo on tätä tehokeinoa käyttänyt. Muutenkin sisänäyttelyhalleissa olisi minusta kiva lisä vaikka jonkinlaiset ääni- ja valotehosteet, jolla panssarien voimaa ja tuhovoimaa voisi alleviivata. Lieneekö kustannuskysymys.





Ja ylläolevien lisäksi sitten on vielä PV:n sota-ajan uutiskatsauksia, joissa suomalaisia panssareita esiintyy.

Sitten kävi mielessä, että jo joukostamme poistuneet panssariveteraanit olisi hienoa tuoda esiin. Vaikka Reino Lehväslaihon tarinoiden kautta. YLE:n arkistosta löytyi ainakin vielä joitain vuosia sitten tk-miehen tekemä radiohaastattelu rynnäkkötykkimiehistä (mm. Börje Brotell).


EDIT: tässäpä tämä Sturm-miesten tarina.

 
Viimeksi muokattu:
@SatSotHist on tainnut äskettäin käydä Puolan Panssarimuseolla Poznanissa. Mainostavat nyt Facebookissa, että ovat saaneet Ukrainasta näytille tuhottua venäläistä panssarikalustoa. Ovat siis ajan hermolla.

Viime viikolla piipahdin, eli juuri ennen ryssäkaluston saapumista.

Museota suosittelen lämpimästi. Mielenkiintoinen kokoelma nimenomaan Itäblokin kalustoa. Melkein kuin Neukku-kamaa muttei ihan.

Erikseen kiitos henkilökunnalle. Kielitaidoton opas selitti elekielellä ja yksinkertaisilla fraaseilla 80/90-vaihteen T-72 simulaattorin toteutusta.
 
Back
Top