Sotapelejä minä suositellen Strategy


Erittäin lupaavan tuntuinen peli (hankin tämä jo aikaa sitten) mutta jotenkin en ole saanut vielä itseäni sukeltamaan kunnolla sen syvyyksiin. Itse asiassa pääsyyllinen tähän on se, että jostain syystä käyttöliittymä on hankalan tuntuinen. Tosin minun makuni käyttöliittymiin on aika erikoinen, muistan että joskus pidin ensimmäisen System Shockin legendaarisen oudosta näppisjärkästä. Ja taitaa modiyhteisö olla niin aktiivinen että näinköhän sitä saisi kustomoituakin.
 
Täähän näyttää vanhalta kunnon Harpoonilta jota pelasin kauankauan sitten. Onkohan sama yhtiö takana, pitää varmaan ostaa itselle, jos sitä ehtis jossain välissä kokeilla.

Ei taida olla samaa porukkaa tekijöissä, mutta selviä vaikutteita kylläkin. Myös Cold Waters kannattaa tsekata jos nimenomaan sukellusvenetoiminta kiinnostaa, tosin voi olla vähän helpohko kunnon hardcore-sukellusvenemiehille kun meikäläinenkin saa pienellä tuurilla aikamoisen läjän laivaa pohjaan.
 
Ei taida olla samaa porukkaa tekijöissä, mutta selviä vaikutteita kylläkin. Myös Cold Waters kannattaa tsekata jos nimenomaan sukellusvenetoiminta kiinnostaa, tosin voi olla vähän helpohko kunnon hardcore-sukellusvenemiehille kun meikäläinenkin saa pienellä tuurilla aikamoisen läjän laivaa pohjaan.

CMANO:n tekijät ovat entisiä hyvin aktiivisia Harpoonin modaajia ja koko projekti lähti aikoinaan siitä liikkeeelle.
 
Cold Waters alkaa olla uusimman betan myötä varsin kypsä tuotos. Siinä on huomattavasti kehittynyt käyttöliittymä (esim. perus suunnanvaihdot ja syvyyshommat määrätään miehistölle, käsiohjaus edelleen hyödykäs väistöliikkeissä), paljon paremmat miehistöäänet, myös informatiivisemmat kuin aiemmin (alkaa aika lailla kaikesta tärkeästä saada tiedon puhuttuna viestinä), jne. Peliin on myös modattu v. 2004 kampanja Venäjää vastaan, mukana mm. Virginia- ja Seawolf-luokan paatit lännen puolella ja Venäjällä (pelattava puoli myös) Akulat ja vastaavat. Torpedot ovat ilkeän tappavia molemmilla puolilla, tietty lännellä vielä enemmän.

Jos keikkuu aidalla tämän suhteen niin suosittelen poimimaan viimeistään seuraavista aleista. Itse aion pelata kampanjaa taas kun beta kypsyy valmiiksi versioksi.
 
Steel Beastsin modiyhteisö on vähän aneeminen nykyisin, tietysti näin sinivalkoisin silmin vaikuttaa kovasti se että aiheen pioneeri (ei vaan vaunumies) Ilja Varha on kiireinen muilla elämänalueilla. Sisältöä on ei-niin-aktiivipelaajalle kyllä vanhastaan ihan mukavasti, vielä kun ehtisi moninpelailla, se oli oikeasti hyvällä porukalla parempaa kuin huono seksi (luulisin, koska enhän minä ole sellaista koskaan harrastanut) :D

Mutta aina jotain pientä murusta tippuu silti. Nyt on näemmä vihdoin julkaistu 4-version kanssa yhteensopiva T-72:n Suomi-skini. Jotenkin se ei vain tunnu yhtään hyvältä kun tappelee DDR-logoisella vaunulla.
 
Viime kerrasta on siinä määrin aikaa, että ehkäpä jaksatte taas lukea vähän Steel Beasts -taisteluraporttia :D

Tällä kertaa päätin kokeilla jotakin, mikä on Beastin yleiseen asetelmaan (lukumääräisesti vahvempi, mutta kaluston laadun suhteen heikompi vastustaja) verrattuna täysin päinvastaista. Nimittäin ikiaikaisen vainolaisemme Ruotsin Strv-122:t ja CV9040:t hyökkäävät äiti-Suomea vastaan Niinisalossa v. 1997 ja meidän voittamattomien T-72M1:sten, BMP-1:sten ja korrrrrrpisoturien on pysäytettävä tämä svedujen provosoimaton ja vasistinen akressio. This is not a drill! Oh wait...maybe it is :D

Ilja Varha on kynäillyt tähän dedikoituneen skenaarion "Niinisalo - the Underdogs". Alla raporttia, miten meni.

*********************************

Upea suunnitelmani oli pitää linja "Wiesel" viivyttävillä jalkaväkimiehillä sen aikaa, kun T-72:t koukkaavat erittäin laajalla liikkeellä hyökkäävän svedukomppanian selustaan ja napsivat sieltä käsin tankit peräpeilin kautta samalla, kun niiden huomio ja iljettävä, kaikkinäkevä lämpökamerasilmä on keskittynyt urheiden korpisoturien kurmoottamiseen. BMP:t pysyttelevät pöpelikössä valmiina iskemään siinä tilanteessa, jos...kun kaikki Strv-122:t on tuhottu.

120.jpg


Ei siis muuta kuin nakkipipot tiukalle ja nappi lautaan. Huomatkaa hieno uusi skini jonka joku ystävällinen ulkomaanasukki on tehtaillut uuteen 4.0 -versioon soveltuvana.

140.jpg


Jääkärit ajoivat asemiinsa, mutta missä on ruotsalainen? "Bet Kinder, bet, Morgen kommt der Schwed" kuten 30-vuotisen sodan aikana saksalaisäiteet lapsilleen lauloivat.

145.jpg

142.jpg

(muuten...jos jotakuta häiritsevät nämä modernin oloiset rytkyt v. 1997 panssarijääkärien päällä, niin ainakin panssarimiehistölle on saatavilla m/62, m/91 tai m/05...ehkä myös jalkaväelle).
150.jpg

160.jpg


Sitten panssarijoukkojeni oikea siipi sai yhtäkkiä viholliskontaktin! Tarkoitus oli päästä yllättämään ruotsalaiset takaapäin, mutta - kuten niin valitettavan usein rakkauselämässäkin - olin tullut ennenaikaisesti. Panssarini törmäsivät suoraan etenevien Strv-122 ja CV9040 -joukkojen sivustaan. Periaatteessa tämä ei kuulosta huonolta asialta, mutta ei ainakaan minun nakkipipoilutaidoillani pärjää edes näistä asemista kauhean hyvin.

Ensimmäinen osuma saatiin oman AI-miehistön toimesta...mutta vaikutusta vaan ei etusektorista tullut yhtään mitään.
163.jpg


Homma ei toiminut kuitenkaan toisinpäin ihan samalla tavalla. Epistä! Ei mennyt kuin hetki niin useita T-72:sia oli poissa pelistä (oikea "siipi" sisälsi kaikkiaan 7 vaunua sisältäen komppanian johtovaunun - vasemmalla sivustalla eteni kolmen T-72:n joukkue).
165.jpg


Pyrotekniikat ovat paremmat kuin Lordilla euroviisuissa! Ei taida olla kenestäkään miehistön jäsenestä enää eläjäksi.
170.jpg


Ihan joka kimmokkeesta ei sentään noutaja saapunut. Kuten tarkkasilmäiset huomaavat niin tulipatsas on peräisin aiemmin tuhoutuneesta vaunusta.
168.jpg

180.jpg


Hah! Siitäs sait, edes jotain kalavelkoja maksuun.
172.jpg


Strv-122:t olivat tietämättömiä että näitä vaunuja lymyili täällä aika paljon ja jatkoivat sen myötä matkaansa kohti linja "Wieseliä" tyytyväisinä aikaansaamaansa tuhoon.

Perässä seuraavat CV9040:t sen sijaan työnsivät nokkaansa seiskakakkosten pesään. Nyt sentään jotain, mitä vastaan on hieman paremmat mahdollisuudet.
190.jpg


Etusektorista ei sentään konetykillä kovin helposti T-72:n panssaria puhkota.
195.jpg


197.jpg


Burn, baby, burn. Vieressä sen liekkipatsaana palaneen T-72:n irtonainen tykkitorni.
200.jpg


Ja lisää saalista pöytään.
205.jpg


Ensimmäisen kunnon yhteenoton jäljet olivat aika karut. Tuhoutuneina oli VIISI alkuperäisestä seitsemästä oikean siiven T-72:sta (haaleat panssarisymbolit kartassa). Yksi Strv-122 ja viisi tuhottua CV9040:tä oli tietysti jotain mutta ei tästä hyvä maku jäänyt suuhun silti. Strv-122:t olivat nyt periaatteessa lähestyttävissä takasektorista mutta oma psv-määrä oli kutistunut niin pieneksi että mitään musertavaa yllätyshyökkäystä tästä ei kyllä saataisi aikaan. Etenkin kun vihollisen havaitseminen oli hiton vaikeaa edes pienen kasvillisuuskerroksen läpi kun lämpökamerasta ei ollut hajuakaan. Havainnointivälineenä Mk1 Eyeball-järjestelmä, toivottavasti ampujalle ja johtajalle on tarjoiltu pienenä tarpeeksi porkkanaa ja meijerivoita...

210.jpg


220.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Lähetin oikealla sivustalla olevat BMP-1:t (2 kpl, yhden jätin symbolisena eleenä Wieseliä miehittävien jalkaväkimiesten tueksi) tiedustelemaan Strv-122:n tarkempaa sijaintia. Ei mennyt oikein putkeen sekään, en nähnyt MITÄÄN, mutta ilmeisesti ruotsalaisten lämpökamerat kyllä näkivät BMP:t erinomaisen hyvin. Toinen vaunu tuhottiin ja toinen vetäytyi takaisin metsäsaarekkeen taakse savun turvin.

240.jpg


Hyppäsin toisen hengissäselvinneen T-72:n ampujan rooliin ja lähdettiin yhdellä vaunulla sitten etsimään niitä ruotsalaistankkeja. Vihdoinkin löysin mitä halusinkin: Ruotsalaisen psv:n peräpeilin ja tykkitorni suunnattu meikäläisen sijaan Wiesel-linjalle. Vaunu piikille ja TULTA!

250.jpg

253.jpg


Ilo päättyi kuitenkin lyhyeen kun Strv:n joukkuekamu täräytti peräpeilin ahdistelijasta kerralla läpi. Huomatkaa pikanttina yksityiskohtana vaunun persiistä syöksyvä alikali-nuoliammus. Ei liene tässäkään tapauksessa sisätilojen mukavuus huipussaan kuvaushetkellä. Enkä taaskaan edes nähnyt, mistä se ammus tarkalleen ottaen tuli, kun pikku näreet estävät silmämunalla havainnoinnin.

260.jpg


Kaiken kaikkiaan tilanne oli aika persiistä: Valtaosa ruotsalaisista taisteluvaunuista ja eloonjääneet panssarijääkärit lähestyivät Wiesel-linjaa, ja sivusta/selustaiskuihin oli enää komppanian johtovaunu ja vasemmalla sivustalla vielä toistaiseksi täysikuntoinen T-72-joukkue väijyssä. Plus yksi BMP pöpelikössä ja toinen Wieselillä jalkamiesten takana.

Suunnataan nyt katse hetkeksi tämän tehtävän pieneen sankaritarinaan, eli Wiesel-linjaa miehittävien panssarijääkärien edesottamuksiin. Ruotsalaiset olivat jo silmillä ja niiden CV-jääkärit rynnäköivät kohti asemia vahvalla tstpsv-tuella. Mutta meidän poijat antoivat tulta munille, tappioita kärsien mutta vielä enemmän niitä tuottaen.

270.jpg

"Kerrohan - Onko siellä ruotsalaisten taivaassa kuumaa?"
271.jpg

272.jpg

285.jpg


Tilanne oli kuitenkin täysin kriittinen. Myös T-72-komppanian komentovaunu oli tuhottu ruotsalaisten selustassa. Viimeinen oljenkorsi oli vasemman sivustan T-72-joukkue, jolla oli kuitenkin yhä vastassa ehkä ~4-5 enemmän tai vähemmän täysikuntoista sveduvaunua. Ei helppo rasti, vedonlyöntitoimiston kertoimet lupaavat ehkä 5-10% onnistumisen mahdollisuutta.

289.jpg


Mutta Paka-inttianimaation sanoin: Ei muuta kuin kovalla sykkeellä yrittämään. Ja sieltähän se ensimmäinen purkki tuleekin vastaan:
295.jpg


Kipinäroiskeet ovat aina tyydyttävä näky tykin laukaisun jälkeen.
305.jpg

306.jpg


310.jpg


Varmaan ~5 alikalia sisään samalla kun ajelee lähemmäs kohteita. Pari ruotsalaisvaunua pois pelistä. Pahaksi onneksi kuitenkin yksi omista vaunuista oli jo tuhoutunut ja toinen runnottu liikuntakyvyttömäksi. Ja tästä yhdestä vaunusta alkoi alikalit loppua, ja ainakin Beastsissä T-72:n automaattilataajan täyttö on aivan tavattoman hidasta. Siihen ei ollut aikaa, kun ruotsalaisten kaverit jo kaasuttelivat surkeaa joukkoamme kohti.

"Viimenen alikali!"
312.jpg


Sitten kokeilemaan mitä ontelokranaatilla tekee Strv-122:ta vastaan. No ei paljoakaan. Tai kovalla yrittämisellä, ehkä sittenkin edes jotain:
314.jpg


Sitten viimeisellä vaunulla sompaillessa loppuivat myös OKR:t. Ei sitten muuta kuin sirpaleammusta kehiin...siinä vaiheessa alkoi jo tosissaan kylmätä. Kyllähän sillä sentään jotain CV:tä vähän raapii. Antenni poikki ja telat rikki, khihihihii.

316.jpg


Tämän yksinäisen vaunun epätoivoisen ramboilun keskeytti lopulta vääjäämätön alikalipaukku ruotsalaisesta taisteluvaunusta.

320.jpg


Tässä vaiheessa olisi käytännössä ollut antautumisen paikka, mutta kun tämä on vain peli niin pitihän sitä vielä kokeilla rynnäköidä yhdellä BMP-1:llä metsäsaarekkeen takaa ja sillä Wiesel-linjalla olevalla. Ehkäpä BMP:n 73mm matalapainekanuuna vielä häpäisee ruotsalaisten taisteluvaunut siinä missä T-72:n tykit epäonnistuivat :D :D

...joo ei. #Fittan #Suomi80
328.jpg

330.jpg


Ehkäpä nyt voitaisiin suoda viimeisille Wiesel-linjaa puolustaneista korpisotureista antautuminen ruotsalaisille? Kai ne noudattaa Geneven sopimusta?
340.jpg


Lopputuloksesta muutama sana.

Jatkan ensinnäkin tuon saksalaisen lastenlorun loppuosalla:
"Die Schweden sind gekommen,
Haben alles mitgenommen,
Haben’s Fenster eingeschlagen,
Haben’s Blei davon getragen,
Haben Kugeln daraus gegossen
Und die Bauem erschossen."

Sitten todettakoon, että ketuiks meni, vaikka parhaani yritin. Lopputulokseen olisi ehkä vaikuttanut se, jos olisin edennyt oikeassa sivustassa vähän rauhallisemmin ja päässyt tosiaankin yllättämään Ruotsin pojat takasektorilta isolla vaunumäärällä. CV:t saivat ihan pontevasti turpiinsa ja siitä syystä linja oli oman jalkaväen rippeiden hallussa vielä loppumetreilläkin. Mutta oleellista tässä skenaariossa on tuo paljon parempien taisteluvaunujen kanssa rimpuilu. Niiden lämpötähystimien eteen ei yksinkertaisesti ole varaa eksyä hetkeksikään.

Tämä skenaario myös huutaisi Co-op peliä, jo toinen T-72-ihmispilotti johtamassa puolta vaunuista olisi merkittävä apu. Jos joku tätä skenua kokeilee, niin suosittelen parin rohkaisunaukun ottoa. Itsekin kippasin kaksi shottia venäläistä Suvorov-konjakkia ennen yritystäni ;)

Ja vielä ihan loppukaneettina, että on se kyllä hyvä että meillä on nykyisin aika paljon suorituskykyisemmät panssarivoimat. Kyllähän näilläkin vielä jotakin tekisi, ilman muuta, etenkin muuta itäkalustoa vastaan harkiten käytettynä, mutta kyllä modernia vaunua vastaan M1:stä viedään kuin litran mittaa.
 
Viimeksi muokattu:
(En muuten ymmärrä foorumisoftasta mitään, Tomppa tai joku muu näpäyttäköön meitsiä jos nämä tämäntyyppiset taisteluraportit alkavat muistuttaa jonkinlaista palvelunestohyökkäystä tälle foorumille. Pienensin jo jokusen kuvatuksen kun eivät näkyneet muuten)
 
Sain juuri viestin Matrix gamesilta että The Operational Art of War IV on tullut myyntiin


http://www.matrixgames.com/products...ail&utm_term=0_d2dfdfd653-232477abf5-88166029

Tämä menee ehdottomasti ostoon. Kunpa vielä löytyisi aikaa pelata sitä..,

Itselläni on TOAW III jäänyt pelaamatta, mutta tuntuisi kovinkin kiinnostavalta tämä.

Muutama Suomi-skenukin mukana, jatkosodasta sekä 1990. Hauskasti löytyy muuten listan kohdasta MODERN NATO VS. WARSAW PACT :D

http://www.matrixgames.com/amazon/PDF/TOAoW4_scenarios-list_low-res(4).pdf

Edit: Matrixin uudeksi peliksi jopa ihan kohtuuhinnoissa.
 
Viimeksi muokattu:
Cold Watersiin tulee lisää sisältöä, maksutta pelin ostaneille.

Mukaan tulee Seawolf-luokka ja 688i sekä liuta kiinalaisia pinta-aluksia. Sekä viimeksimainittuihin liittyen 1990-luvulle sijoittuva kampanja Kiinanmerelle. Ei paha!
 
Ostin TOAW 4:sen, samalla tuli ostettua halpishintaan paketti nimeltään John Tiller's Campaign Series. Nimi ei sinänsä sanonut itsellenikään mitään, mutta sisältönä strategiapelit East Front, Western Front ja Rising Sun, etenkin East Frontia tuli pelailtua aikoinaan jonkin verran. Sellaista hieman kevyempää mutta silti suhteellisen monipuolista taktiikka/strategiapelaamista, liikuteltavat joukot joukkueen kokoluokkaa eli mittakaava reilusti TOAW-tasoa pienempi.

Nyt joku saa vielä hankkia minulle joululahjaksi viisi tuntia lisää vuorokauteen niin ehtisi pelatakin noita ja muita hyviä juttuja mitä on tarjolla.
 
Ostin TOAW 4:sen, samalla tuli ostettua halpishintaan paketti nimeltään John Tiller's Campaign Series. Nimi ei sinänsä sanonut itsellenikään mitään, mutta sisältönä strategiapelit East Front, Western Front ja Rising Sun, etenkin East Frontia tuli pelailtua aikoinaan jonkin verran. Sellaista hieman kevyempää mutta silti suhteellisen monipuolista taktiikka/strategiapelaamista, liikuteltavat joukot joukkueen kokoluokkaa eli mittakaava reilusti TOAW-tasoa pienempi.

Nyt joku saa vielä hankkia minulle joululahjaksi viisi tuntia lisää vuorokauteen niin ehtisi pelatakin noita ja muita hyviä juttuja mitä on tarjolla.
Kun ehdit, niin kerro kokemuksia TOAW nelosesta. Vaatiiko valtavasti opettelua, toimiiko Suomi-skenaariot jne?
 
Back
Top