Sotapelejä minä suositellen Strategy

First Strike '62 näyttää tosi siistiltä. Koita pitää Suomi ydinvapaana vyöhykkeenä Kekkoslovakian henkeen :p

Tietääkseni sama pelifirma on myös julkaissut samalla pelimekaniikalla toimivan jatko-osan First Strike 83. Kuvaa sitä mitenkä vainoharhoissaan neukut luulevat NATO:n Able Archer -sotaharjoitusta aidoksi hyökkäykseksi.

VASSAL vai Dawn's Early Light? :uzi:

Tuo Corps Command: Dawn's Early Light löytyy lautapeliversiona.
 
Tuo muutama sivu sitten mainittu WinSPWW2 hakkaa SPWAWin kaikkissa muissa suhteissa mutta online-peliä siitä ei löydy.
Tuo "muutama sivu sitten mainittu" on totta, mutta valitettavasti kaikki muu viestissä on väärin. :p

SPWAW on se, mitä Jumala tavoitteli luodessaan Maailman, mutta valitettavasi Perkeleen sumutus (=Windowsin päivitykset ja ytimien määrän lisääntyminen) käänsivät Homman laskuun. Noin 666 asteella.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo "muutama sivu sitten mainittu" on totta, mutta valitettavasti kaikki muu viestissä on väärin. :p
Juu ei kai sitä kukaan kiellä pelaamasta Super VGA -resoluutiolla ja muilla viimeisimmillä kilkkeillä. Meille vähemmän masokistisille suosittelen kuitenkin tuota edelleen päivittyvää versiota. :cool:
 
Perskules, siellä on myös Airborne ranger, joka oli ehkä kuusnelosen paras peli.
Juu ja elämäni ensimmäinen ostamani tietokonepeli :eek:
 
Kuusnepassa oli ihan huiketa sotapelejä, tulee mieleen samantien ainakin Silent Service sukellusvenepeli, Gunship AH-64 peli, ja sitten toki tämä Airborne Ranger. :solthum:

Unettomia öitä viettänyt joskus noiden kaikkien kanssa. Lisätään listaan Power at Sea :)
 
Juu ei kai sitä kukaan kiellä pelaamasta Super VGA -resoluutiolla ja muilla viimeisimmillä kilkkeillä. Meille vähemmän masokistisille suosittelen kuitenkin tuota edelleen päivittyvää versiota. :cool:
Varmasti Helwetin totta, että taktiikka/strategiapelissä ulkonäkö on "se juttu"...

SPWAW meni valitettavasti rikki, eikä Matrix jaksanut sitä korjata, mutta se ei poista sitä faktaa, että se oli parempi ja toimivampi kuin SPCamon (sinänsä ihan jees) versiot. Jospa se Steel Tigers sieltä Slitherineltä joskus...
 
Tulipa ladattua tuo SPWW2 ja kieltämättä hyvä suositus kun moinen oli jäänyt huomioimatta. Jatkan kuitenkin myös SPWAW:n pelaamista.

Tuohon grafiikka-asiaan haluaisin kommentoida sen verran että kovana teräspantterien fanina en ole kyllä koskaan erityisemmin halunnut edes ajatella ko. pelejä minään visuaalisuuden riemuvoittoina. Oikeastaan niiden nykymittapuulla primitiiviset grafiikat enemmänkin vetoavat pikkuisilla sotaukkeleilla ja panssariajoneuvoilla siihen ikuiseen pikkupoikaan joka toteutti samanmoisia leikkejä lapsuuden hiekkalaatikoilla. Toki nykypäivänä pikku-ukkojen sodista ruudulla ymmärtää enemmän lähihistoriaa luettuaan, mutta grafiikka ei sinällään peliä haittaa jos se on muuten yksityiskohdiltaan ja toteutukseltaan mielenkiintoinen kuten m. sarjan pelit.

Toisaalta sitten taas sellaiset muinaiset strategiapelit kuten operational art of warit eivät ole koskaan oikeastaan kiinnostaneet. Se taktisten merkkien kanssa puljaaminen ei ole oikein minun juttuni vaikka äärimmäisen suosittuja nekin toki ovat harrastajiensa keskuudessa.

Muutenkin olen tainnut jämähtää vanhempien pelien maailmaan näissäkin asioissa mitä nyt kiireiltäni ehdin pelailla. Ostin jokin aika sitten sen Wargame-pelisarjan Red Dragon-osan ja kauhukseni huomasin että sen verran aikaa vie oppia koko homma etten kyllä taida jaksella ihan heti syventyäkään siihen vaikka mielenkiintoinen sekin on yksityiskohtaisuudessaan.
 
Varmasti Helwetin totta, että taktiikka/strategiapelissä ulkonäkö on "se juttu"...
Kyse ei sinänsä ole ulkonäöstä (samat bittikarttakuvat siellä on taustalla edelleen) vaan käytettävyydestä. Näyttöni on 3440x1440 joten on melko pers...ikävää, käytännössä mahdotonta, pelata peliä, josta irtoaa parhaimmillaan 800x600 -resoluution kuvaa. Bonuksena näen valtavasti suuremman osan kartasta kerralla.

Puhumattakaan siitä, että pelin .exe:n voi vaan napsauttaa käyntiin ja homma toimii ilman mitään säätöjä.
 
SPWaW toimii winen avulla täydellisesti ja SVGA-resoluutio on enemmän kuin riittävästi. Lopettakaa se nestekidenäytöillä leikkiminen ja käyttäkää kuvaputkimonitoria.
 
Muistatteko legendaariset Nnirvi vs. Jukka Laaksonen SP-taistelut Pelit-lehdessä?
Joo. Metsästin ne divareista muutama vuosi sitten ja sitten erään perhepoliittisen insidentin jälkeen kannoin (monen muun objektin ohessa) takapihalle, valelin polttoöljyllä ja sytytin palamaan. Vähän tämmöinen "Kostoksi paskansin housuuni" -tyyppinen ratkaisu.
 
Mitä viddua miehet, nnirviä ei mainita... Ei sen Deus ex -arvostelun jälkeen.
 

Lue ja Pelaa (tm) - Steel Panthers II: Uusintaottelu​

Julkaistu21.3.2006 Kirjoittajannirvi
Pelit-lehden patentoitu, lähes virtuaalinen Lue ja Pelaa -seikkailu jatkuu. LUE ensin hiuksianostattavan dramaattinen taistelukertomus, PELAA sitten läpi sen ratkaisuhetket haettuasi HUIPPUJÄNNITTÄVÄT vuorotiedostot Pelit-BBS:stä.
Vuonna -45 Saksan romahtaessa Hauptman von Nirvi tankkeineen seisoi muurina toveri Kaizunovskin punaista aaltoa vastassa. Hetken loiskaus ja Puna-armeija jatkoi kohti Berliiniä.
Mutta neiti Kohtalon tiet ovat kiemuraiset. Kun Venäjän ja Saksan rajakiistat laajenivat aseelliseksi konfliktiksi vuonna 1995, sai Venäjän armeijan majuri Kaizunovski, Suuren Sodan sotasankarin pojanpoika, tehtäväkseen varmistaa Mittelburgin pienen kylän. Äärimmäisen yllättävästi von Nirvin pojanpoika Bundeswehristä sai jokseenkin saman tehtävän.
Viisikymmentä vuotta isoisiensä jälkeen on pojanpoikien vuoro ottaa yhteen taistelussa, jonka näyttämö on jo tuttu. Kumpi nousee menneen konfliktin uusinnasta voittajana, vai nouseeko laisinkaan?
Vuorokohtaiset kommentit on kirjoitettu pelin aikana siirron jälkeen. Kirosanat ja kirjoitusvirheet on siivottu sekä tapahtumia vähän selvennetty ja selitetty.
Hyvät lukijat, tämä tarina on tosi.
Suuri kilpa-ajo
1. SAKSA

Kilpa-ajon lähtölaukaus on Venäjän 122 mm tykistökeskitys, ja ralli alkaa! Luchsit ajavat talla pohjassa kohti Mittelburgia, kun etu-Luchsia kohti tulee T-90:n heittolaukaus. Niinpä kolme Leopard 2:sta ohi ajaessaan heittää pari tervehdystä sen suuntaan, mutta surkeat pari osumaa vain kimpoavat neukkutankista. Olen ykköskukkulan juurella.
SELITTÄÄ:
Strategiani oli selvä: kahta tankkia lukuunottamatta kaikki joukot kylään, ja ohi ei mene kukaan. Etelän kaksi Leo1:stä ovat BMP:ien varalta. Tein sen virheen, että luulin, ettei Venäjä saa ostaa koptereita kun en minäkään, enkä ostanut Stinger-ryhmiä.
1.VENÄJÄ
Kukkulan laelle sijoittamani T-90 saa yhteensä yhdeksän tulitervehdystä. Pari kutia osuu, mutta kimpoaa harmittomasti panssarista, eikä miehistökään ole moksiskaan. Uskomatonta! Lupaa hyvää jatkoa ajatellen, muttei silti pidä sortua kukkoilemaan.
Ajan täynnä olevat BMP:t kakkoskukkulan juurelle pusikoihin, saksalainen on näköjään jo ehtinyt voittoheksoihin. Hokumini havaitsevat useita Leopardeja sekä yhden Gepard IT-vaunun. T-90 saa yhden Leopardin tähtäimeen ja kuin onnen kaupalla tuhoaa sen. Kämmäilen kuljetuskopterin kanssa, enkä saa lastattua jalkaväkeä sen kyytiin. Tykistö moukaroi kaikilla putkillaan saksalaisten valtaamaa kylää.
SELITTÄÄ:
Kopterit ovat harvinaista herkkua, joten alusta pitäen strategiani perustui niiden hyödyntämiseen. Pitäisin tankkien tukeman pääjoukon puolustamassa omia heksojani ja auttamassa kylän valtauksessa. Samalla kuitenkin kuljettaisin kopterilla ainakin kahdessa erässä miehiä vihollisen selustaan. Toki yritin myös päästä heti ekalla vuorolla keskellä olevaan kylään.
2. SAKSA
Tykistötuli ei huoleta, mutta Ka-50 Hokumit kyllä. Tykit paukkuvat ja raketit lentävät, mutta saavat aikaiseksi vain pintalommoja: Leopard 2A4 on laatutyötä. Mutta T-90 saa saaliikseen muista jälkeen jääneen Leo2:n, onko seuraavaksi vuorossa sen liian eteen kukkulan laelle kiirehtinyt toveri? Poksautan varoiksi savun.
Ensimmäinen veri on vuotanut, ja se on saksalaista. Tunnen DejaVun siipien kosketuksen...
Joka tapauksessa etujoukkoni ovat päässeet Mittelburgiin, ja olen kyttäysasemissa kakkoskukkulan takana. Ammun muutaman laukauksen kohti näkyvissä olevaa T-80:aa, turhaan.
2. VENÄJÄ
Leopardit jatkavat epätoivoisesti kukkulan laella avoimesti poseeraavan T-80:n turhaa moukaroimista. Mittelburgissa luhistuu rakennus, ilmeisesti saksalainen jyräsi tankilla läpi. Toivottavasti rikkoi edes telaketjunsa. Hoh! Yksinäinen Leopard pöllähtää kukkula kakkosen laelle. Leopardin komentajakin tajusi mokanneensa, sillä tankista tupsahtaa kolme savukranaattia. T-80 jakaa kyseistä Leopardia kohti kolme laukausta, kaikki ohi. T-90 tilalle ja ensimmäinen laukaus on täysosuma.
BMP teurastaa vihollisen jalkaväkeä kasapäin. Kaikki kolme BMP:tä ajavat läheisten rakennusten sivustoille, ampuvat savukranaatit suojaksi, ja matkustajat ulostautuvat.
Onnetonta on sakemannin ilmatorjunta: toinen Hokumini tuhoaa Gepardin. Lastaan jalkaväen viimein etelässä odottavaan kuljetuskopteriin ja valmistaudun itsemurhalentoon.
Tykistöni moukaroi voittoheksoja, ja jytinän seasta kuuluu mukava kolaus. Ilmeisesti saksalaisesta vaunusta hajosi telaketjut.
Menestys tässä vaiheessa on jopa liian lupaavaa. Saksalaisten tappiot ovat jo kaksi Leopardia, yksi Gepard ja yksi kk-ryhmä. Itse en ole menettänyt ensimmäistäkään miestä tai ajoneuvoa!
3. SAKSA
Kiire tappaa, totesi jo toisen tuhoutuneen Leopard 2:n miehistö. Niin myös helikopterit, kuittasi kuollut Gepard. Ja toinen Luchs immobilisoitui keskelle kylää. Angst on melkoinen, nyt saa ottaa Bundeswehr varovaisen linjan. Leopardit ja Luchs sentään saivat saalikseen jalkaväkeä, yhden Spigot-ryhmän sekä T-80:n, mutta ei tilanteessa mitään hurraamista ole.
3. VENÄJÄ:
Sen siitä saa kun äityy ylimieliseksi. Rohkeasti saksalaisten nenän eteen tunkenut jalkaväkeni antautuu Luchsin tulituksessa ja taaemman kukkulan laelle vahtiin jäänyt T-80 kosahtaa suorasta osumasta. Jo aiemmin kartan ylälaitaan parempiin ampuma-asemiin siirtynyt Hokum kostaa ampumalla Luchsin renkaat, ja rohkea BMP ajaa eteenpäin kylväen luoteja suojattoman jalkaväen sekaan.
Etelässä HIP on lastannut sotilaat, joten lähetän sen kohti vihollisen selustaa. Katveessa pysymisestä huolimatta Gepardit pääsevät ampumaan pariin otteeseen. Eivät osu, laskeudun aivan saksalaisen selustaan ja komennan miehet ulos kopterista. Saa nähdä miten saksalainen vastaa tähän vetoon.
SELITE:
Tässä vaiheessa olisi pitänyt irrottaa ainakin yksi T-80 kiertämään etelästä kaukopartion tueksi. Pelkkä jalkaväki ei pystynyt taistelemaan vihollisen selustassa.
4. SAKSA
Hokumin pirut taas kimpussa, saalis viimeinen Luchs. Olisi pitänyt ottaa Stingereitä mukaan. Pidän kaksi viimeistä Leo2:ni visusti piilossa: venäläiset ovat varmaan kukkulan toisella puolella. Leo1:t aloittavat matkan kohti etulinjaa, kukkula ykkösen juurelle.
Veli Venäläinen yritti heivata pari ryhmää jalkaväkeä Mittelburgiin. Jalkaväen avustamana Marderit putsasivat sekä ne että niitä kuljettaneen BMP:n.
Jos venäläisillä oli alunperin 8-10 T-90:ää ja T-80:aa, tilanne on nyt neljä Leopardia vastaan yhdeksän neukkutankkia, plus kaksi kopteria. Pahus.
4. VENÄJÄ
Helvetin teutoni on tappanut kaikki rakennuksiin hiipineet mieheni sekä BMP:n! HIP purkaa kaukopartion, joka varovasti etenee kohti saksalaisen selustaa. Palatessaan kotia kohti HIP kätevästi näkee useamman Leopardin sekä jalkaväen sijainnit. Keskellä oleva kylästä ei ole tykistökeskitysteni ansiosta jäljellä kuin savuavat rauniot.
Toinen Hokum niittaa liikkumattoman Luchsin ja pysyy pohjoisessa, toisen käsken omien linjojen kautta etelässä lymyilevien Leopardien taakse. Hokum onnistuu siirtymään piilossa. Haluaisinpa nähdä sakukomentajan p
ärstän kun Leopardien perskarvat kärähtävät...
SELITE:
Kopterit onnistuivat tuhoamaan yllättävän paljon, mutta eniten niistä oli hyötyä tiedustelijoina. En aivan pystynyt hyödyntämään "silmää taivaalla".
5. SAKSA
Kirotut kavalat kirgiisit! Yrittävät tulla kahdella T-80:lla, toinen jo melkein kakkoskukkulalla, toinen vähän kauempana. Liki olevaan ei edes osu, mutta kauimmainen jysähtää. Prosit! Yritän varovaisesti tiedustella Marderilla, ja se tuhotaan kukkulan päälle.
Ja veli V. yrittää kiertää myös kopterilla etelästä. Gepardin miehistö onnistuu kerrankin ja pujottaa pupun Hokumin housuihin, joka minimaalisella tuurilla häviää ikuisiksi ajoiksi. Sitten se kirottu ajatus pläjähtää mieleeni: kierona tyyppinä Kaizunovksin arosiat ovat varmaan matkalla kohti selustaani. Vaan mistäpä joukot sen estämiseen?
SELITTÄÄ:
Perusvirheeni oli tapattaa miehiä turhaan: sitä kun ei usko, että paikallaan ollut T-90 osuu aina.
5. VENÄJÄ
Tästähän tulee tappelu. Marder työnsi nokkansa liian pitkälle ja hajosi T-90:n ampumaan täysosumaan. Vastaukseksi loput saksalaiset tuhosivat etujoukkojen tukena olevan T-80:n ja miehistöä lastaamassa olevan BMP:n. Kukkulalla häiriköinyt T-80 sai lähietäisyydeltä monta osumaa, mutta kesti. Miehistö oli kuitenkin niin sekaisin, että päätin vetää tankin turvaan. Etelässä selustaan pyrkinyt Hokum ottaa siipeensä ja lähtee kotiin. HIP kuljettaa saksalaisten selustaan toisen lastin jalkaväkeä. Saan hyvitystä tappioille kun T-90 tuhoaa Leopard 1:n.
6. SAKSA
Hmmm. Leopard 1 kosahtaa metsän reunasta ja Hokum kiusaa pohjoisessa Leo2:sta. Onnistun sentään poistamaan T-90:n, eli minulla on kolme tankkia venäläisten ehkä seitsemää vastaan.
Siirrän jalkaväkeä etulinjaan ja laukauksia vaihdetaan, minimaalisin tappioin. Päätän uhrata tulenohjausvaununi saadakseni selville, missä tankit luuravat. Uhraus toki onnistuu, muttei hyödytä mitään.
6. VENÄJÄ
Saakelin krautti kosautti T-90:n. Vastaukseksi Hokum tuhoaa tulenjohtovaunun. Olen menettänyt puolet tankeistani, tosin lohdutuksena saksalaisen tappiot ovat vähintään yhtä suuret. Kaukopartioni eivät ole vieläkään kohdanneet vastarintaa. Saa nähdä kuinka lähelle pääsevät huomaamatta.
7. SAKSA
T-90 on aika hirviö: pellit kolisevat kun 120-millinen kanuuna kolkuttaa, mutteivät avaudu. Onneksi BMP on sentään heikompaa tekoa. Kurja venäläinen nitistää etulinjaan heitetyt mieheni.
7. VENÄJÄ
T-90 ottaa useita osumia, muttei ole moksiskaan. Pohjoisessa oleva BMP sen sijaan kosahtaa ja kyydissä ollut kk-ryhmä kuolee. Vien Hokumin kauas länteen saksalaisen selustaan, ja se havaitseekin vihollisen komentajan. HIP kuskaa Spigot-ryhmän etelästä, tarkoituksena saada se livahtamaan Gepardin ja Leopard 1:n taakse. Kaukopartioni etenevät edelleen vihollisen selustassa ilman vastarintaa. Etenen ainoalla T-80:lla vihollisen hallitseman kukkulan pohjoispuolelle ja käsken toisen T-90:n etenemään lähemmäs. Koko itäinen rintama siirtyy eteenpäin. Tulitukseni tappaa kaksi vihollisen AT-ryhmää ja haavoittaa kahta jalkaväkiryhmää.
8. SAKSA
On se merkillistä, kun kolme huipputankkia ampuu samaa T-90:stä, eikä yksikään osu. Tai kaksi Marderiä tykittää venäläisiä, eikä kumpikaan osu mihinkään, mitä nyt kokonainen venäläinen sala-ampuja siirtyi taivaalliseen Rodinaan. Onneksi venäläisten ampuminen meni suohon kanssa.
8. VENÄJÄ
Ammustilanne huolestuttaa: tankeillani ei ole enää kuin muutama PST-ammus, ja tykistöllä ei ole muuta kuin savua. Kaukopartio etenee, kuten myös yksinäinen Spigot-ryhmä etelässä kohti isoa kissaa. Hokumini tuhoaa onnekkaasti vihollisen ainoan Gepardin ja säikyttelee heidän komentoryhmäänsä. Köysi saksalaisen kaulan ympärillä kiristyy. Hetki vielä ja vedän pallin alta.
SELITE:
Hassasin tykistön ammukset aivan liian aikaisin. Myöhemmin niille olisi ollut enemmän tarvetta.
9. SAKSA
Hokumit poistavat viimeisen Gepardini. Se ilmatorjunnasta. Sekalainen räiskintä ei tuota muuten vahinkoja, mutta yksi Hokum tunkeutuu syvälle selustaani ja röpöttää itse minua, majuri Nirviä! Heitämme poikain kanssa pari savukranaattia, ehkä siitä tulee jopa vuoro lisää elinaikaa.
Normaalilla tehottomalla räiskinnällä Leopard 2:t ja Marderit saavat yhden pohjoisesta yrittävän T-80:n hengiltä. Eli laskujeni mukaan minulla on nyt kolme tankkia Kaizunovskin kuutta vastaan.
9. VENÄJÄ
Rivit harvenevat. Voittoheksoissa piilottelevat Leopardit ja Marder tuhoavat pohjoisessa viilettävän T-80:n. Se siitä yrityksestä. Onneksi se ei ollut ainoa temppu. Nyt on aika ottaa riskejä: vien Hokumin aivan voittoheksojen taakse notkoon. Jos hyvin käy, napsautan pian toisen Leopard 2:n. Kuljetan HIP:llä viimeisen jalkaväkiryhmän vihollisen päämajan pohjoistuntumaan. Parin vuoron päästä kaukopartionikin ehtii paikalle. Tankkini jäävät odottamaan sitä hetkeä, koska saksalaisen on pakko reagoida siihen, että yhtäkkiä kaksi kolmannesta voittoheksoista on minun hallussa.
10. SAKSA
Mikä luulee olevansa hyvässä piilossa, muttei olekaan? Venäläinen Hokum!
Pakeneva miehistö kertoi kopterin sijainnin, ja kukkulan kupeessa lusmuilevan helikopterin miehistö tiputti mahorkat, kun pusikko rytisi ja viereen ajoi Leopard 2 it-kk laulaen. Vaurioitunutta kopteria tuskin enää nähdään. Jäljellä ainakin yksi HIP (joka tappoi kivääriryhmän) ja todennäköisesti kuitenkin vähemmän kuin kuusi tankkia.
Ryhmitän kaksi Marderiani ja toisen Leopardin kyttäämään mahdollista rynnäkköä kukkulan yli. Leopard 1 pistää nokkaa esiin muttei näe muuta kuin kk-ryhmän, jota luikauttaa.
10 VENÄJÄ
Mayday mayday! Riski kostautui, kun Leopard 2 jyrää aivan notkossa odottavan Hokumin nenän eteen ja kosauttaa tämän päreiksi. Pilotti parkuu rodinaa ja kääntää vatkaimensa kohti kotia. Ei voi mitään. Hokumin menetys pitäisi kostaa, mutta millä joukoilla? Taistelukunnossa on enää kaksi T-90:stä, yksi HIP-kuljetuskopteri ja kaukopartioni, vihollisella on edelleen vähintään kaksi Leopardia ja kaksi Marderia. Mutta ei saa vaipua epätoivoon, vaikka pahalta näyttääkin.
SELITE:
Yritin turhaan käyttää koptereita hyökkäysaseena, tai sitten kävi vain harvinaisen huono tuuri. Hokum ei nimittäin pysty liikkumaan paljoakaan ja ampumaan ohjuksiaan samalla vuorolla, joten ensin oli pakko viedä kopteri lähelle, jotta seuraavalla vuorolla pääsisi ampumaan.
Kaukopartio koukkaa selustaan
11. SAKSA
"Äl' onnetarta kiusaa", sanoo Bundeswehr ja pitää siilipuolustusasemansa kylässä. Kk:t niittaavat venäläisen tiedustelijan, HIP tappaa takalinjoihin paenneen miehistönjäänteen. Leopard 1 kosauttaa sala-ampujaa, ohi.
Olo on jo paljon kevyempi. Kuljetus-HIP:ä lukuunottamatta Venäjän kiusalliset kopterit ovat historiaa, ja loput T-tankit istunevat Venäjän voittoheksoilla vartiossa.
11. VENÄJÄ
Tiivistän rivejäni Mittelburgin länsipuolella siirtämällä miehiäni ja tankkejani eteenpäin. Kaukopartioni saavat
lisää vauhtia kun käsken HIP:n kuskaamaan ne aivan selustan voittoheksojen tuntumaan. Kriittinen hetki, sillä partioni ovat nyt haavoittuvimmillaan ollessaan täysin avomaastossa ilman mahdollisuutta puolustautua.
12. SAKSA
Nein! Hindin piru on tiputtanut joukkoja lähelle selustaani! Onneksi Kaizu luuli että jopa vartioin selustaani, eikä tiputtanut niitä suoraan voittoheksoihin. Marder poimii kk-joukkueen mukaan ja lähtee turvaamaan selustaa.
Jalkaväen niitattua jälleen yhden neukkutiedustelijan, Leopard 2 työntyy kukkulan laelle. T-90! Feuer! Ohi! Mutta niin missaa T-90:kin, ja voi iloa! Seuraava Leopardin karjaisu tuhoaa T-90:n (mikä edestäpäin on helvetin vaikeaa).
Onni jatkuu: etelään seikkailemaan lähtenyt Leopard 1 saa tulisen tervehdyksen toisesta liikkeelle lähteneestä T-90:stä. Mutta ohi menee, ja Leo1 vetäytyy metsään takaisin. Hengissä.
SELITTÄÄ:
Kyllähän minä arvasin että se sika koukkaa. Pelkäsin vain tankkeja enemmän enkä uskaltanut irrottaa edes Mardereita. Itse asiassa takaheksan puolustus oli suunniteltu Gepardien hommaksi, mutta kun kävi miten kävi.
12. VENÄJÄ
Saamarin Leopardit tekevät selvää jälkeä toisesta T-90:stä, kostoksi viimeinen T-90 tuhoaa etelässä olleen Leopard 1:n. Mahdollisuuteni vallata keskiheksat pienenivät rajusti. Kaukopartioni etenee vihulaisen päämajan läheisyydessä oleviin pusikoihin. Lähellä on ainoastaan rippeet vihollisen komentoryhmästä, jotka teurastan viimeiseen mieheen. Niiden lisäksi ympäristössä vilistää vain rohkeutensa menettäneitä tankkimiehistöjä.
13. SAKSA
Väliaikaista kaikki on vain: viimeinen Leopard 1 puree nurmea T-90:n uhrina. Majuri Nirvi, päämajan viimeinen eloonjäänyt, kuolee kirgiisien luoteihin.
Marderit niittaavat venäläisiä kahdella rintamalla, ja toinen tiputtaa kk-ryhmän takahekosille. Toivottavasti typerä kukkulan takana kyyläävä HIP pysyy loitolla.
13. VENÄJÄ
Marderit riehuvat. Saksalainen huomaa vihdoin aivan voittoheksojen tuntumaan edenneen kaukopartioni ja ajaa paikalle Marderin sekä yhden kk-ryhmän. Mieheni saavat kyytiä, mutta pitävät asemansa. HIP tappaa kk-ryhmän, muttei saa ajettua Marderia pakosalle. Viimeinen T-90 saa useamman osuman itseensä, mutta kantti pitää. Siirrän sen varmuuden vuoksi vähän taaemmas keräämään itsetuntoa.
SELITE:
Olisi pitänyt tajuta jakaa kaukopartio kahteen ryhmään. Ensimmäinen olisi mukamas hyökännyt ja kuollut, jolloin saksalainen olisi luultavasti palannut takaisin itärintamalle. Siinä vaiheessa olisi tietysti jälkimmäinen "oikea" valtausryhmä käynyt toimeen. Homma olisi ollut periaatteessa helppoa, koska HIP pystyi jatkuvasti tarkkailemaan vihollisen liikkumista.
14. SAKSA
Kirottu HIP kiusaa Marderiani ja tuhoaa kk-ryhmän. Päätän lähettää yhden Leo 2:n it-konekivääreineen antamaan kurinpalautusta, seuraksi pistän toisen Marderin. Lännen Leo 2:lla siirtää kk-ryhmän kukkulan päälle asemiin, turautan venäläisten esikuntaa kk:lla (1 kuolee) ja vetäydyn strategisesti. Jos Kaizunovskin tankit tulevat nyt, Mittelburgin ainoa puolustaja ei voi ampua takaisin.
14. VENÄJÄ
Selustaa puolustava Marder yrittää turhaan ampua AT-ohjuksella HIP:tä, ja muilla rintamilla saksalainen roiskii ympäriinsä. Kaukopartion tiedustelijat ottavat vähän kipeää, mutta muu porukka säilyy vammoitta. HIP-kuskit panevat parastaan ja tuhoavat selustassa olevan Marderin raketeillaan. Mahtaa saksalainen kiroilla. Pidän ainoan T-90:n edelleen kauempana suojaamassa itärintamaa ja etenen jalkaväellä varovasti sekä edestä että takaa.
15. SAKSA
Kovaa peliä. HIP niittaa Marderin, onneksi edesmenneen Leopardin miehistön viimeinen jäsen ajaa ryhmän venäläisiä pakoon pelkällä pistoolilla. Musikat! Leopard 2 pääsee ampumaetäisyydelle, ja takaheksojen luona kuolee Spigot-ryhmä. Yksi heksanvaltaaja vähemmän.
15. VENÄJÄ
Lieneekö saksalainen paniikissa selustahyökkäyksestä, hän kun ei voi tietää, paljonko puskoissa väijyy vanjoja? Vain yksi Marder tyytyy kyykyttämään kaukopartiotani. Eiköhän tuo tule vielä lähemmäksi, kun ei noin kaukaa tunnu osuvan. HIP seuraa silmä kovana Saksan liikkeitä. Siirrän T-90:n lähemmäksi saksalaista, sillä lähempää on kuitenkin parempi mahdollisuus pamauttaa täysosuma, jos Leopard innostuu työntämään kuononsa kukkulan harjan yli.
16. SAKSA
Tappokoneet paikallaan, seuraa konetuliaseilla roiskimista. Juoskaa votjakit, nämä heksat ovat minun!
16. VENÄJÄ
Peräheksoissa Marderin lisäksi yksi Leopard yhtyy miesteni teurastukseen. Pahalta näyttää kun ei ole mitään millä vastata tuleen. Mieheni roiskivat kranaateilla ja kivääritulella takaisin, mutta ei niillä leluilla tankkeja pysäytetä. Leopardin miehistö ehkä vähän hätkähti, mutta tuskin niin paljon että lähtisi pakosalle.
17. SAKSA
Siperian sissit pommittavat Leo2:ta kävyilläkin, eikä ihan turhaan: panzer-miehille menee melkein pupu pöksyyn, mutta taitava komentaja puhuu pojat ruotuun, ja venäläistä kauraa niitetään taas.
Kestopelästynyttä kk-ryhmää kukkulan laelle tuliasemiin siirtävä Leo2 äkkää T-90:n. Kiivaan laukaustenvaihdon jälkeen T-90:ltä menee ketju, ja tyytyväinen kissaeläin vetäytyy kyttäysasemiinsa. Panzerfaust-ryhmä vielä demoralisoi rynnäkköä yrittävää kivääriryhmää.
17. VENÄJÄ
Hemmetin teutonit reuhaavat tankeillaan. Viimeinen T-90 vastasi kiitettävästi tuleen, mutta lopulta Leopardi tuikkasi telaketjut soosiksi. Se siitä hyökkäyksestä. Muutama häntä koipien välissä luikkiva iivana ei jalkaisin valtaa mitään, kun vastassa on tulta ja terästä. Lännessä Leopard ja Marder kuppaavat heksojen päällä ja roiskivat ympäröiviä jalkamiehiäni. Ukot ampuvat hyödyttömästi takaisin. Yksi urhoollinen ja onnekas kk-ryhmä jollain ihmeen tempulla onnistuu rikkomaan Marderin telaketjut. Ei auta, kun höskä istuu suoraan keskellä sitä paikkaa mistä se pitäisi ajaa pois. En helvetti anna periksi vaan taistelu jatkuu viimeiseen vanjaan.
SELITE:
Tämän jälkeen touhu meni epätoivoiseksi räpeltämiseksi. Olisi pitänyt heti alussa vaan rohkeammin rynniä tankeilla ja jalkaväellä yhtäaikaa. Nikon varovaisuuden tietäen olisin saattanut onnistua säikyttelemään hänet pois keskellä olevista heksoista, varsinkin, jos selustassa kaukopartio olisi ajoittanut hyökkäyksensä samaan aikaan. Olin vähän liian varovainen.
18. SAKSA
Meno senkun kovenee. Idässä kivääriryhmä jää Leopardin hampaisiin. Lännessä HIP- ja kk-ryhmät masentavat Leopardia, joka kylvää vähän takaisin. Marder saa ketjuunsa ja miehistön pelkurit hyppäävät ulos. Varmaan kuolevat ensi kierroksella. Yhden voittoheksan vallannut venakkoryhmä ei Leopardin tulituksesta värähdäkään, mutta edesmenneen tankin viimeinen mies ampuu pikku pistoolillaan ja kirgiisit lähtevät. Mieshän on sankari!
18. VENÄJÄ
Länsirintamalla ei mitään uutta. Leopardit maleksivat voittoheksoilla ja roiskivat ympäristöön. Molemmissa paikoissa vähäiset mieheni ovat helvetin masentuneita. Vien HIP:llä vielä yhden Spigot-ryhmän keskeisten heksojen viereisiin raunioihin: voitonva
rma saksalainen ei välttämättä ole suojannut Leopardin selustaa. Vedän läntisiä heksoja piirittävät kk-ryhmäni vähän kauemmas, jos saksalainen vaikka luulisi miesten kuolleen. Tavalliset jalkaväkiryhmäni ovat shokissa, eivätkä liiku niiltä sijoiltaan. Kuolkoon, pelkurit.
19. SAKSA
Hip yrittää silittää kissaa, mutta tämä ei masennu. Leopardit kylvävät edelleen kuolemaa: toinen ruputtaa takalinjan soluttautujia, toinen niittaa Spigot-ryhmän. Yli-innokas Panzerfaust-ryhmä tosin kaatuu idän luoteihin. Venäläiset ja saksalaiset hajanaiset miesryhmät vaihtavat tulta, ja tappioita tulee puolin toisin.
Olo on paljon valoisampi: kaksi tankkia on vielä operatiivisessa kunnossa, ja voittoheksoista hallussa 2/3. Venäjän pitäisi alkaa olla piipussa: sillä tuskin on yhtä tankkia kummempaa iskuryhmää, tai niitä olisi jo näkynyt.
19. VENÄJÄ
Ei ole onnea aron pojilla. Totta kai kyläpahasta puolustanut Leopard huomasi HIP:n tuoman Spigot-teamin ja kävi tylysti teurastamassa nämä. Muutenkin lyijyä tuli tällä vuorolla enemmän kuin lääkäri määräsi. Jäljellä olevat miehet ovat niin demoralisoituneita, ettei heistä ole enää edes viimeiseen rynnäkköön. Aikaisemmin telaketjunsa menettäneen T-90:n miehistö kipittää kohti rodinaa. Viimeiset rupusakit koittavat kiertää jäljellä olevat kaksi Leopardia, jos vaikka edes kerran pääsisi koskettamaan voittoheksoja.
Kissanhäntä jalkojen välissä
20. SAKSA
Ja taas puskista ryntää venäläisiä takaheksojen kimppuun. Luotien kimpoillessa maailman parhaisiin kuuluvan panssarin Leopard 2:n miehistön moraali luhistuu, ja se säntää karkuun niin että ketjut savuavat.
Taistelu on luhistunut oikeaksi jäännösten sodaksi, jossa tuhoutuneiden tankkien miehistöt ja kivääriryhmien jäännökset kamppailevat muita samanlaisia vastaan.
20. VENÄJÄ
Uskomatonta! Juuri kun olin jo varautumassa pitkään lomaan Siperiassa, yllättävät sankarilliset mieheni ajamalla läntisiä heksoja puolustaneen Leopardin pakosalle. Se on miehistä eikä koneista kiinni, sano. Nahkurin orsilla tavataan, riistokapitalistit. Jopa keskiheksoja puolustaneet joukot kunnostautuvat tappamalla raunioissa lymyilleen saksalaisten jalkaväkijoukon.
SELITE:
Luulin jo hävinneeni, joten pienten onnenkantamoisten aiheuttama euforia oli vähintäänkin ymmärrettävää. Olisihan se pitänyt tajuta, etten silti voi millään pelkällä jalkaväellä puolustaa mitään. Häikäilemättömämpi vastustaja olisi luultavasti tässä vaiheessa paahtanut suoraan läpi itäisten linjojen ja vallannut kaikki heksat.
21. SAKSA
Scheisse, Leo2 jatkaa pakoaan. Irto-venäläisiä ilmestyy Mittelburgin voittoheksoille ja niittaa kivääriryhmän jäännökset. Luchsin miehistön vastahyökkäys epäonnistuu surkeasti. Mutta pakko minun on irrottaa viimeinen Leopardini putsaamaan takaheksoja, ei ole ketään muitakaan. Paitsi yksi tankinkomentaja pistooleineen.
21. VENÄJÄ
Uraaaaaaaa! Työn sankarit ja rodinan pelastajat nakkelevat kivillä suuria ja pelottavia Leopardeja, jotka kipittävät karkuun onnettomia nostomiehiä. Toinen Leopard painaa peräsuoli pitkänä kohti Berliiniä, jolloin toiselle tulee hirveä kiire päästä hätiin. Mieheni rynnivät voittoheksoihin sekä lännessä että keskellä. Keskimmäisiä heksoja puolustanut Leopard lähtee takaisin länteen, jolloin miehilläni on vapaa pääsy keskimmäisiin heksoihin. Tiellä on muutamia hajanaisia saksalaisten rippeitä, jotka kuolevat armottoman tuleni alla. Nyt on pienestä kiinni. Jos karkuun kipittävä Leopard kääntyy takaisin, jää sankarillinen rynnäkköni lyhytikäiseksi.
22. SAKSA
Leo2 valtaa takaheksat takaisin ja kirgiisien kuolinhuudot raikuvat. Mutta kavalat venäläiset ovat jo keskiheksojen kimpussa, eikä pelkuri-Leo2 suostu palaamaan ruotuun. Seuraavaksi se ajaa jo lopullisesti pakoon. Saksan kunnia on nyt käytännössä yhden tankin varassa. Tunnen kuinka mahdollinen voitto alkaa lipsua kaukaisuuteen.
22. VENÄJÄ
Aijaijai, viimeinen taistelukuntoinen Leopard rynnii länsiheksoihin niitaten miehiäni kuin kauraa. Toinen Leopard luikkii edelleen karkuun ja on kohta ulkona taistelusta. HIP seuraa vierestä silmä kovana, muttei ilman ammuksia pysty roiskimaan lisää vauhtia. Vyörytän keskiheksojen ympärille kaikki jäljellä olevat mieheni lähitienoolta. Läntiset heksat on menetetty, sillä jäljellä on pari masentunutta ukkoa, jotka eivät rynni enää mihinkään. Mutta kaksi kolmasosaa voittoheksoista on ylväästi punatähtien peitossa!
23. SAKSA
Kersantti Steiger saa miehistönsä kuriin, ja karkukissa palaa ruotuun. Töräytettyään ensin HIPin pakosalle Leo ajaa vielä kahden näkymättömän talon päältäkin huvikseen. Niinpä toinen Leo tuhoaa kk-ryhmän ja aloittaa paluumatkan omalle kustannuspaikalleen.
SELITTÄÄ:
Kyllä kiroilinkin. Jos Leopard olisi ajanut reunan yli, häviöni olisi ollut jokseenkin varma. Päämajan tuho aiheutti automaattista moraalihäviötä ympäri rintamaa.
23. VENÄJÄ
Taisi olla liian aikaista tuulettaa. Lähes kartalta poistuneen Leopardin miehistö kerää rohkeutensa, kääntää tankkinsa 180 astetta ja rynnii takaisin ampuen mennessään HIP:n siihen kuntoon, että sen on pakko luikkia karkuun. Keskiheksoista jo kerran poistunut toinen Leopard tajuaa tilanteen ja lähtee takaisin kylän raunioissa piileksiviä miehiäni. Määrään miehet asemiin lähimpiin rakennuksiin ja odotan pahinta. Saksalaisella on kaksi tankkia, minulla epämääräinen joukko nostoväkeä. Loppusota on kirjaimellisesti mies vastaan kone!
Götterdämnerung
24. SAKSA
Toinen Leo jää takaheksojen vartijaksi, toinen aloittaa operaation "Kylä takaisin". Keskiheksat ovat piukassa venäläisiä, mutta eiköhän siihenkin saada muutos.
24. VENÄJÄ
Nyt menee täysin sissitoiminnaksi. Tankit roiskii, miehet luikkivat parempiin suojiin, mutteivat kuole. Ainakaan kaikki, koska taas pari entistä tankkimiehistöä sai tuta kylmää terästä. Aikaa ei ole paljon ja kömpelöiden tankkien on vaikea selviytyä tällaisessa piiloleikissä. Mieheni juoksevat keskiheksojen päällä makaavan Leopardin ympärillä ja ohimennessään muistuttavat miehistöä olemassaolostaan kilistelemällä panssaria.
SELITE:
Kohtalaisen uskomatonta, että pystyin edes tällaiseen menestykseen. Kaiken järjen mukaan miesteni olisi pitänyt olla jo juoksemassa kilpaa kohti Siperiaa.
25. SAKSA
No jo on! Vähän kivääritulta, ja Leopard singahtaa käpälämäkeen niin että talot sortuvat! Bundeswehrin moraali on niin liki nollaa ettei mitään, eikä parane itse Kaizunovskin nitistäessä viimeisen Panzerfaust-ryhmäni. Taistelu jatkuu. Takaheksat onneksi on jo melkein siivottu, yksi kivääriryhmä pistää vielä hanttiin.
25. VENÄJÄ
Vanjat heittävät ripaskaksi ison kissan ympärillä, joka toikkaroi paniikissa ympäri raunioita. Ihmeellisiä velliperseitä, kun yhdestä tark'ampujan osumasta noin hermostuivat. Länsiheksoista ei kannata enää unelmoida, mutta keskimmäisistä taistellaan loppuun asti.
26. SAKSA
Ja niin on takakenttä siivottu. Leopardi lähtee auttam
aan veljeään, joka sekin vähän tokenee ja ottaa muutaman voittoheksan takaisinkin. Syytäkin, koska tämä taistelu ei ole vielä likikään ratkennut, ja jokainen pisteen puolikaskin voi olla kullan arvoinen.
26. VENÄJÄ
Hui hirviä, sakemanni tuo toisen rumiluksensa keskelle raunioita ja taas alkaa hillitön teurastus. Onneksi Siperian poikia riittää tuleen heitettäväksi. Antaa äijän roiskia, ei se silti ehdi joka paikkaan.
27. SAKSA
Heksoja takaisin kuitatessaan onnistuu Leo katkaisemaan tassunsa, tietysti keskelle tulipaloa. Taitaa miehistö ottaa pitkät. Kakkos-Leo on onneksi lähellä ja putsaa talossa piileksivän kivääriryhmän. Varaudun henkisesti siihen, että Venäjä yrittää vallata voittoheksat viimeisellä vuorolla joillain sala-ampujilla ja Spigot-ryhmillä.
27. VENÄJÄ
Mouho teutoni teloi toisen tankkinsa raunioihin, mutta samalla roiski parhaan jalkaväkeni sairaalakuntoon. Pistän kaikki ukot heksojen ympärille vihoviimeistä voitelua varten.
28. SAKSA
Viimeinen vuoro. Ainoa taistelukuntoinen yksikkö (yhtä takaheksoilla pistooleineen kekkaloivaa miestä lukuunottamatta) Leopard 2 vartioi keskiheksoja. Voitto voi vieläkin mennä kumpaan tahansa suuntaan.
28. VENÄJÄ
Tästä eteenpäin kaikki on hämärää sekasortoa. Keskellä olevien savuavien raunioiden keskellä hortoilee kalpeita ja demoralisoituneita sotilaita, jotka voivat yhtä hyvin ampua omia ja vieraita. Viimein ammukset loppuvat, eikä sotiminen enää onnistu.
29. SAKSA
Ja lisävuorokin loppuu. Leopard töräyttää kauniiksi lopuksi Venäjän komentoryhmän. Sinne meni Kaizunovski! Silmä silmästä! Majuri Nirvi voi levätä rauhassa.
Savun hälvettyä tutkimme vauriot. Jäljellä on yksi Leopard, pari miestä ja kourallinen venäläisiä resupekkoja. Rauha. Ja tasapeli, jossa Saksa kuittaa pistevoiton 492-485. Se oli pienestä kiinni.
 

Lue ja pelaa (tm): Steel Panthers - Pikselit sotivat, miehet kertovat​

Julkaistu21.3.2006 Kirjoittajannirvi
Kauniina kesäpäivänä vuonna -44 sirkat sirittävät ja leivoset laulelevat, mutta maaseudun rauha katkeaa telaketjujen kirskuntaan ja siivottomia lauluja lauleskeleviin sotilaisiin. Wehrmacht on Hauptman Nirvin johdolla matkalla miehittämään kolmea jonninjoutavaa kukkulaa. Mutta vähänpä he tietävät, että punikkikapteeni Kaizunovskin musikkaryhmä tukijoukkoineen on saanut saman käskyn...
Tiedustelijat palaavat, ja leppeä kesäretki muuttuu veriseksi taisteluksi typeristä pikku kukkuloista. Ja nyt myös sinä voit osallistua taisteluun: nouda Pelit-BBS:stä SP-SOTA.ZIP, joka sisältää sodan jokaisen vuoron kummankin komentajan näkökulmasta. Pelasta Niko pinteestä! Korjaa Kaizun karkeat taktiset virheet! Pura haluamasi vuoro EMAIL-hakemistoon, muuta vastapuoli tietokoneeksi ja kokeile, miten käy! ADOLF on Saksa, RUSSKI on Neuvostoliitto.
Saksan joukot koostuivat alun perin viidestä Pantherista, neljästä Tigeristä, kahdesta Brumbärista, parista 88 mm IT-tykistä ja neljästä flak-panzerista (kapteeni Kaizunovskin rakkauden ilmavoimiin tietävät saksalaisetkin). Neuvostojoukoilla taas oli yhdeksän T-34/85:sta, kolme KV-1c:tä, yksi KV-85, neljä Stormovik-rynnäkkökonetta ja vielä kaksi Iljushin-pommikonetta varmuuden vuoksi plus kenttä- ja PST-tykistöä, pari IT-tykkiä ja kranaatinheittimiä. Ja lisäksi kummallakin oli jalkaväkeä.
Seuraava kertomus perustuu komentajien sotapäiväkirjoihin, joskin niistä on sensuroitu sotureiden suoraviivaisen karkea tapa kommentoida tapahtumia ja useampikin värikäs ilmaisu.
Steel Pantherin moninpeluu käytiin tallennustiedostoja kierrättämällä, ja pelin suurin heikkous on se, ettei edellisen kierroksen tapahtumista saa mitään tietoa, voi vain arvailla. Tulevat päivitykset toivottavasti lisäävät joko nauhurin tai modeemipelin.
Paikoillenne, valmiina...
0. S:pantterit ja puolet jalkaväestä asettuvat valmiiksi ottamaan haltuun kukkulan päällä olevan kylän. Tiikerit, loppu jalkaväki ja IT-kalusto jäävät suojaamaan selustaa ja muodostavat puolustusrenkaan koukkaamista mahdollisesti ajattelevaa iivanaa vastaan.
SELITYS: Puolustusrenkaasta tuli liian laaja, ja Saksa hajasijoitti liikaa joukkojaan.
0. R: T-34:t kuljettavat pioneerikomppanian kukkulan kupeeseen, jonka takana tiedustelun mukaan pitäisi väijyä vihollisen etujoukot. Toivottavasti vihollisen järkyttävän tarkat 88-milliset PST-tykit eivät havaitse tankkejamme aivan heti. Hitaat ja raskaat KV-1c:t saavat koukata kukkulan eteläpuolelta.
Tankeilla on pieni mahdollisuus ylittää avomaasto ehjinä ja ne voivat tarvittaessa antaa sivustatukea. Saksalaisten tankit ovat tappavia suoraan kohdattuina, mutta luotamme ylivoimaiseen määrään ja kohtaamme saksalaiset kukkulan takana leveänä tankkien rintamana.
Rintaman aivan eteläisestä päästä komppania jalkaväkeä suojanaan yksi KV-85-tankki ja pari suorasuuntaustykkiä yrittää koukata viholliseen pehmeään selustaan.
SELITYS: Tykit olivat aivan väärässä paikassa. Ne eivät päässeet ampumaan vihollista kuin pari kertaa kaukaa, eivätkä kuorma-autot päässeet hakemaan niitä jokien välistä lähemmäksi etenevää rintamalinjaa. -kl
Hep!
1. S:Jalkaväki ja Pantterit siirtyvät kylään. Kaukaisuudessa siintää kaksi jumalattomien kommunistien raskasta KV-1c-tankkia. Yksi Panther ja 88 mm IT-tykki avaavat tulen. Klang! Panssari kolisee muttei murru.
SELITYS: Tässä tein suuren virheen. Nopeilla Panttereilla olisi pitänyt porhaltaa jalkaväkeä lastina kakkoskukkulalle estämään venäläisten rynnäkköä, eikä jäädä nynnimään. -nn
R: Vihollinen havaitsi raskaat KV-1c:t. Yksi sai osuman, joka kuitenkin kimposi harmittomasti. T-34:t etenevät kukkulan harjalle, josta toivottavasti löytyy hyvät asemat yllättää vihollisen tankit.
Siellä näkyy! Rakennusten vieressä on vihollisen puolitelavaunu, Panther sekä ryhmä pioneereja. Oletettavasti rakennuksissa on konekiväärejä asemissa ja lähimetsikkö kätkee lisää tankkeja. T-34:t hätistelevät vihollista muutamalla laukauksella, jotka kuitenkin kimpoilevat.
Eteläinen rintama valmistautuu joen ylitykseen. Tykistön ja heittimien ensimmäinen tulikohde on vihollisen hallussa olevat rakennukset, ja Stormovikeille annetaan käsky putsata rakennusten ympäristö tankeista.
2. S: Kukkulan yli tulevat punikkilaumat niittivät kolmanneksen pioneeriryhmästä ja parista Pantterista karisi maalia, mutta muuten Wehrmacht ei horju!
Takaisinmaksun aika. Viisi Pantteria tulittaa T-34-laumoja. Osumatta yhteenkään! "Nopeita kuin vinttikoirat, sitkeitä kuin Kruppin teräs ja sokeita kuin Ellun kanat." Todennäköisen Stormovik-iskun edestä Panttereista kolme singahtaa väijymään läheisen kukkulan taakse, ja kaksi häviää takamaastoon. 88 siirtyy tuliasemiin ja yrittää osua KV-1:een, tietysti tuloksetta. T-34:n heittolaukaus surmaa yhden tykkimiehen.
SELITYS: Ja taas tyhmä minä jaoin joukkojaan. Panttereiden hajottaminen oli virhe. -nn
R: Kosketus! T-34:t ryhmittyvät kukkulan harjalle ja ampuvat. Spw-250 kylän vieressä räjähtää 85 mm kranaatista, ja talojen eteen ryhmittynyt pioneeriryhmä menettää miehiä kovassa tulituksessa. Panthereita löytyy neljä: yksi sai osumia ja toisen tuhosi eteläkoukkausta turvaava KV-85, urheat PST-tykkimme tappoivat tankkien tukena olleen PST-ryhmän. Vihollista on ravisteltu, joten KV-1c:t etenevät urku auki taistelukentän keskustaa, muiden tankkien antaessa tulitukea kukkulalta. Eteläinen rintama etenee kohti jokea. Ensimmäinen tykistökeskitys tippuu karkeasti kylän ympärille ja tuhoaa kuitenkin yhden rakennuksen.
SELITYS: Tykistölle olisi voinut antaa ensimmäiset kohteet jo deployment (joukkojen asettelu) -vaiheessa, jolloin eka isku olisi tippunut jo ensimmäisellä vuorolla. Nyt kuppasin turhaan. -kl
Leirielämää laakson vierellä
3. S:Itku! Pantteri 3 palaa, samoin yksi Spw-250/10, ja PST-ryhmä on nähtävästi kuollut. Punapojat ovat leiriytyneet tiukasti kukkulansa päälle, ja ilman Luftwaffea tai tykistöä varmaan pysyvätkin siellä.
Jäljelle jääneet Pantterit, yksi Tiikeri ja kasikasi tulittavat. Tulos: yksi kuollut neukkujen tykkimies, pari kimmoketta panssareihin, mutta oma Pantteri menettää ketjunsa ja jää punikkilauman harjoitusmaaliksi. Jalkaväki nakkelee savukranaatteja suojaksi, mutta tuskin siitä on apua.
Kartan keskellä näkyy kolme KV-1:stä, joita vastaan täytyy siirtää pari pioneerijoukkuetta. Miesparat.
R: Lisää Panttereita! Kukkulanharjalla sinnittelee yksinäinen Panther, joka saa useita osumia, muttei kuole. Kylän takana, tien varressa lymyilee lisää tankkeja, osa on Tiikereitä. Jätän T-34:t ampuma-asemiin kukkulalle ja valmistaudun pioneerikomppanian massiiviseen rynnäkköön laakson yli kylään.
Yksi kolmesta KV-1c:stä on saanut osumia ja miehistö on paniikissa, muut etenevät ja tuhoavat metsän laidasta vihollispioneerit. Eteläinen tankilla vahvistettu jalkaväkikomppania etenee joen yli kohtaamatta vastarintaa. Toinen PST-tykkini on saanut osuman ja miehistö juoksee pakosalle.
Stormovikien ensimmäinen isku ei ole menestys. Yksi kone saa siipeensä, ja vaikka osuukin Pantteriin sillä ei ole vaikutusta. Toinen Stormovik ampuu väärään kohteeseen, mutta sytyttää edes metsäpalon ja tappaa muutaman sotilaan. Tykistökeskitys tuhoaa jälleen yhden rakennuksen täynnä sak
salaisia.
SELITYS: Moka! Aavistin saksalaisilla olevan roimasti ilmatorjuntaa. Olisi pitänyt ensin paikallistaa flakpanzerit ja antaa ne Stormovikien ensimmäiseksi kohteeksi. Sen jälkeen kaikki neljä Stormovikiani olisivat saaneet jyllätä rauhassa. Lentokoneet ovat mahtavia tiedustelijoita, joiden ansiosta useampikin natsien väijytys paljastui. -kl
4. S: Stormovikit ovat nähtävästi vierailleet, onneksi tulokset ovat laihanpuoleisia. Muuta kehumista ei olekaan. Punakone etenee vääjäämättömästi, ja etelän tankit alkavat tosissaan huolestuttaa. Niitä pysäyttämään määrätty pioneeriryhmäkin pakenee pää kolmantena jalkana. Panzerfausteilla varustettu kk-ryhmä siirtyy vähän ja periaatteessa on hyvissä asemissa pikku kylkilaukaukseen.
T-34-rykelmä pitää edelleen leiriä kukkulan laella. Ketjunsa katkaissut Pantteri on jo hylätty, ja minua alkaa tankkien menetys pänniä. Pohjoisen pikkukukkulan suojissa lymyilevät kaksi kissapetoa kääntävät nokkansa kohti vähän matkan päässä kiitävää T-34:sta. Normaalin tehottoman kaukolaukauskokeilun jälkeen yksiköt siirtyilevät uusiin paikkoihin, koska lentokoneiden ansiosta niiden sijainti tuskin enää on salaisuus.
R: Tunnustelua ja tarkkailua. Vallattavan alueen pohjoispuolella pienen kukkulan takana väijyy kaksi Pantheria. Koitan kepillä jäätä ja rynnäköin T-34:lla, mutta se kosahtaa kerralla. Rintaman keskellä etenevät KV:t kohtaavat vihollisen jalkaväkeä ja PST-ryhmän: kummatkin tapetaan viimeiseen mieheen.
Kranaatinheittimet siirtyvät edelleen lähemmäs rintamaa, jotta voin tarvittaessa verhota tulevan rynnäkköni savulla. Missähän viipyvät saksalaisten 88-milliset tykit? Ei sillä ettäkö kaipaisin...
5. S: Zum Teufel! Tiger, Tiger, burning brightly! Siperian musikoiden äärettömän onnekas heittolaukaus on kellistänyt teräshirviön! Jälleen. Kaksi Pantteria ja Tiikeri mennyt ja aivan liian halvalla.
Vuoroin vieraissa: Kukkulan yli rynnivä T-34 hajosi, ja KV-1-trioa väistävä Spw-250/10:n heittolaukaus 37 mm tykillä katkoo ketjut kaukana etelässä myllertävästä KV-85:sta, ja muutama Tiikerin karjaisu auttanee tankin miehistöä juoksemaan lujempaa. Metsän reunassa oleva Brumbär pistää kolme 150 mm ammusta KV-1-trion kärkivaunuun, joka ei vahingoitu, mutta ehkä sentään masentuu. Mikäli ei, niin parikin PST-ryhmää on asemissa niitä odottamassa.
Ihailen Kukkula 2:n siistiä neukkutankkiriviä, ja annan 120 mm heittimilleni käskyn pommittaa kukkulaa. Ei sitä koskaan tiedä, voi käydä tuuri.
R: Osa T-34:sista etenee kukkulan toiselle laidalle, ja ampuu pari häirintälaukausta. Eteläjoukon suojana ollut KV-85 on saanut osuman ja miehistö pakenee hätäpäissään. Takaisin tankkiin musikat tai Siperia opettaa! Rintaman keskellä KV-1c:t jatkavat etenemistä, teloen yhtä pioneerijoukkoa ja Brumbäria. 76 millin tykkini ampuvat metsän tuleen tankkien edestä.
Neuvostoliitto liikekannalla
6. S: Toinen pikkukukkula-Panttereista työntää varovasti tykin nokkaa esiin ja laukaisee: T-34 jysähtää, ja Wehrmachtin arpiset soturit itkevät avoimesti ilosta. Eipä neukkutölkkejä varmaan enää olekaan kuin 20 jäljellä. Lisäbonuksena etelää puolustava Brumbär vielä kolhii Kv-1:stä 150 mm haupitsillaan. Teräs kolisee sen verran monta kertaa, että luulisi musikoiden lähtevän mamuskaa katsomaan.
Muu satunnainen ammuskelu ei juuri tulosta tuota, vaan eipä tule tappioitakaan. Toivottavasti ryssänpiru ei vain lähde rynnäköimään: siitä on ikäviä kokemuksia. Missäs muuten ilmojen kasakat viipyvät? Pelkääkö kapteeni Kaizunovski neljää 20 millin IT-vaunuani?
SELITYS: Tässä vaiheessa tein pelin pahimman virheen: erehdyin kertomaan vastapuolelle siitä, että tietokoneen rynnäköt yleensä onnistuivat... Varomaton puhe maksaa ihmishenkiä. -nn
R: Etelän KV-85:n miehistö palaa pistimenjäljet selässä tankilleen ja jatkaa masentuneena taistelua. Tosin telaketjut ovat poikki, mutta tulitukea voi kyllä antaa.
SELITYS: Onni onnettomuudessa. Haavoittunut KV-85 jäi täydelliseen paikkaan, jossa oli rinne suojana saksalaisten suuntaan, mutta josta näki yli koko rintamalinjan ja pystyi antamaan poikkeuksellisen tarkalla tykillään tulitukea. -kl
Uraaaa! Onnistun rynnäköimään T-34-komppanian suojaamana vallattavan laakson yli niin, että vain hieman pohjoisessa kukkulan takana väijyneet Pantherit ampuvat muutaman laukauksen. Ja sitten ajan T-34:lla viereen ja tuhoan molemmat.
7. S: Jaha. Mongolilauma sai päähänsä lähteä rynnäköimään. Tulos: kaksi Pantteria liekeissä, epälukuinen määrä miestappioita ja etulinja, mukaan luettuna pikku väijyryhmäni, pakenee kauhuissaan. Venäläistappiot nähtävästi mitättömät. Donnerwetter.
Vastatulitukseni niittää vähän jalkaväkeä, ja mahdollisesti muutama ensimmäinen tankki saa päähänsä lähteä takaisin. Olisi vain ollut kiva nähdä mitä helvettiä tapahtui.
SELITYS: Lopun alkua. Jälkikäteen ajateltuna sijoitin liikaa joukkoja takalinjaa puolustamaan, kun taistelu kuitenkin käytännössä oli siitä, kuka omistaa kukkulat ja laakson voittoheksat. -nn
R: Vastakkaisen kukkulan valtaus onnistuu yllättävän helposti, kun Wehrmacht juoksee paniikissa tankkieni edessä. Keskellä KV-ryhmän eteneminen pysähtyy, kun keulatankkiin jysähtää Tiikerinlaukaus. Viirukissoja on kauempana enemmänkin, joten parempi ryhmittyä juuri vallatun kukkulan laelle ja antaa sieltä tulitukea. Metri metriltä tästä eteenpäin.
Taas seisotaan
8. S: Ruskea aalto on pysähtynyt kukkulalle. Osa venäläistä jalkaväkeä ei ehdi väistää sen enempää luoteja kuin Brumbärin 150 millin ammuksia, ja pari T-34:sta saa lommoja peltiin. Yksi kappale T-34:sta on selvästi yrittänyt liikaa ja Spw-250/10 saa tankista ketjut poikki, tankkimiehistön pitämään päänsä sisällä ja venäläisen pioneeriryhmän menettämään aika monta jäsentä. Vaikka omien pioneerieni vastahyökkäys ei onnistukaan, liekinheitin sytyttää maaston tuleen. Voidaan olettaa, että tämä tankki tyhjenee pian. Hoch hoo, niin kuin meillä Wehrmachtissa sanotaan.
Muuten vastatulitukseni ei saa mitään mainittavaa aikaiseksi, korkeintaan muutamalle kirgiisille menee pupu pöksyyn. Vedän vielä tankit suojiin ja veli venäläinen saa tulla. Itse asiassa innostuin präiskimään liikaa: jos Kaizunovski on nyt tullakseen, olen vähän pulassa.
R: Tärkeä keskimmäinen laakso on vallattu ja vastakkainen kukkula varmistettu. Rinnettä pitkin vipeltää saksalaisia karkuun, joten minähän annan lisää vauhtia. Yhtään saksalaista tankkia ei tuhoutunut tänään, mutta sain omat joukkoni hyviin asemiin ja etenemäänkin hieman. Etelässä jalkaväki etenee hitaasti mutta varmasti, ja vähitellen tuon suorasuuntaustykkini tukemaan hyökkäystä. Jo kolmas Stormovikini ottaa siipeensä, saamatta muuta aikaiseksi kuin harmittoman osuman yhteen Tiikeriin.
SELITYS: Tässä vaiheessa olisi pitänyt hillitä tankkien räiskintää. Vähän huonommalla tuurilla myöhemmin olisivat tankkini olleet täysin hampaattomia. -kl
9. S: Vaan eipä neukku tullut. Sika teki selvää jälkeä yhdestä IT-vaunustani, joten Tiikeri söi T-34:n, ja urhea Brumbär kolautti etelässä Kv-1:stä 150 mm haupitsilla. Taitaa ukkoloihe korvat soida. Palava T-34 tyhjeni, kuten arvata saattaa. Raakaryssä teurasti miehiä oikein Porvoon mitalla: sen siitä saa kun juoksee karkuun.
Muuten valkyyrioiden jä
lkeläiset lähinnä haaskasivat ammuksia, ja tankkitili on edelleen tappion puolella. Etelän KV-1:t ajavat pian kraanatinheittimieni päältä, jollei niistä lähde henki ja kunto. Liian myöhään päätän siirtää kaksi joukkuetta pioneereja väijyksiin.
R: Saksalaiset ovat paniikissa ja tuskin järjestäytyneet jouduttuaan pakenemaan kukkulalta. Pistän T-34:t heti perään jyräämään pohjoisesta kohti viimeistä pesäkettä. Keskellä raskaiden KV-1-tankkieni operaatio on tyrehtymässä miehistön pelkuruuteen. Iljushin-pommikoneeni tiputtavat lastinsa aivan etelässä, tulos yksi flakpanzer ja yksi kranaatinheitin. Ei aivan se saalis jota olisin toivonut.
10. S: Neukku on nähtävästi säästellyt pommittajiaan, jotka saavat saaliiksi yhden kranaatinheittimen ja yhden IT-vaunun. Huonomminkin olisi voinut käydä.
Pahempi ongelma onkin se, että Venäjä liikkuu. Pioneeriryhmä yrittää liekittää yhden pohjoisen kolmesta T-34:sta, turhaan, ja se melkein tuhotaan. Tiikerit eivät voi ampua: pirun tölkit ovat katveessa. Etelän kahdesta KV-1:sta toinen peräytyy, mutta toinen tulee ja lujaa. Keskustan kahdesta T-34:sta sentään toinen kosahtaa ja toinen saa runsaasti kimmokeosumia. Da Zvidanie!
R: Harashoo alku kun onnenkantamoinen tuhoaa etelässä piilossa olleen Pantterin. Keskellä olevat KV:t palaavat ruotuun ja ovat pian taas taisteluhaluisia. Vähitellen saan kuljetettua IT- ja PST-tykkini lähemmäksi rintamalinjaa, missä niistä on ehkä jotain hyötyäkin. Kukkulanedusta-aukion toisella puolella metsän reuna on mustanaan saksalaisia, joita on kiva käyttää harjoitusmaaleina.
11. S: Sturm und Blitz! Venäläiset ovat niitanneet taas yhden Pantterini, ja operatiivinen tankistoni koostuu kolmesta Tiikeristä ja kahdesta Brumbäristä, arviolta 10+ Sotkaa vastaan. No, kumpikin 88 on vielä kunnossa, lähinnä siksi, että ampumisen jälkeen ne on hinattu taas pois näkyvistä turvaan.
Neukut etenevät ja saavat kylkiinsä kimmokkeita. Silti, nopeaa T-34:stä ei kannata aliarvioida, joten vedän Tiikerit taaksepäin. Hyvällä tuurilla veli V. tulee perässä, ja ehkäpä pioneerit saavat ne väijytettyä.
R: Hyökkäyksen toinen vaihe kohti saksalaisten päämajaa tyrehtyy, kun miesten taistelutahto rapistuu: muutama paha osuma ja edessä häämöttävät Tiikerit ovat tiristäneet miehiltä vellit pöksyihin. Kokoan murenevat hyökkäyslinjani takaisin aikaisemmin vallatulle kukkulalle puolustusasemiin. Taistelu on voitettu, jos pystyn pitämään nykyiset asemani, sillä saksalaisten on pakko hyökätä, ja pian.
SELITYS: Tulkitsin taistelukenttää kerrankin oikein. Tässä vaiheessa sokea rynnäkkö olisi tuhonnut pääosan joukoistani. Miksi yrittää mahdottomia, koska saksalaisten olisi pakko tulla ulos koloistaan jos aikoisivat voittaa taistelun. Kaikkien sotilasoppien mukaan hyökkäys kannattaa vain määrällisellä ylivoimalla. Saksalaisilla ei sitä ollut ja vastahyökkäys kulutti heidän joukkoaan entisestään, jonka jälkeen lopullinen rynnäkkö oli paljon helpompi. -kl
Stop tykkänään!
12. S: Pupu pujahti aron poikien pöksyihin ja vauhdituslaukaukset eivät saa mitään aikaiseksi. Helvetin roisto aikoo istua voittoheksoissa ja odottaa minun hyökkäystäni. Täytyypä sanoa, ettei tulevaisuus tunnu ruusuiselta: hyökkääjä tarvitsisi vähän enemmän rautaa. No, pian ei ole valinnan varaa.
SELITYS: Olisin tarvinnut tykistöä tai ilmavoimia pelottelemaan kukkulalle pureutunutta venäläistä, mutta sellaiset olivat ylellisyyttä Saksalle sodan tässä vaiheessa. -nn
R: Ryhmitän T-34:t takaisin puolustamaan kukkulaa. Miesten moraalia ei voi kehua, kun yksikin tankki ajaa käskyistä välittämättä suoraan kohti kotia. Nyt kun saisi muut tankit takaisin taistelukuntoon. Keskellä olevat KV:t väijyvät metsän reunassa: jos saksalainen tuo isot kissansa kukkulan yli, niin pääsen kosauttamaan niitä suoraan sivulta.
Saksalaisten odotettu vastaisku ei nähtävästi vieläkään alkanut.
13. S: Hmmm. Minun pitäisi kyllä hyökätä, vaikkei ajatus oikein viehätäkään. Nynnitään nyt vielä hetki ja katsellaan josko Veli venäläinen tulee sittenkin.
R: Taistelukenttä alkaa olla niin savun ja tulen peitossa, että vihollisten havaitseminen on vaikeata. Aion nyt puolustaa vallattua kukkulaa viimeisillä tankeillani, kunhan miehet vaan eivät jatkuvasti pyrkisi karkuun. Tämä päivä sujui parempien puolustusasemien hakemisessa sekä tykistön kuskaamisessa lähemmäksi rintamaa. Tuon myös päämajani lähemmäs miehiä. Ehkä se osaltaan parantaa moraalia.
Kolmannen valtakunnan vastaisku
14. S: Enää ei auta itku ja odottelu, vaan nyt mennään! Toinen haaraa rynnii pohjoisesta, toinen kiertää etelästä läpi niiden kahden KV-1:n. Lähes jokainen liikuntakykyinen etenee varovaisesti ja ampuu, ja yksi KV-1 menettää ketjunsa. Hurraa!
R: Hemmetin natsit pääsivät onnekkaasti posauttamaan kaukolaukauksella toisen raskaan KV-1c-tankkini. Nyt eteläisen jalkaväen suojana on enää yksi tankki ja vastassa seuraavan kukkulan takana ainakin yksi Tiikeri. Etelässä yksi Tiikeri ja Brumbär etenevät vauhdilla, ja jälkimmäisen 150 mm haupitsi on myrkkyä jalkaväelle. Ovatkohan nuo havainneet lähellä olevan raskaan jalkaväen osastoni, jolla on käsky avata tuli vasta vierestä?
15. S: Hyökkäys etenee, tavallaan. Kantomatkan päässä olevia kasakoita kurmotetaan ilman sen näkyvämpiä tuloksia.
R: No niin, saksalaiset aloittivat viimeinkin ainakin hyökkäykseltä näyttävän etenemisen. Etelässä tapahtuu: viimeinen KV-1c-tankkini on saanut osumia, ja miehistö on paniikissa. Suoraan edessä on tulossa yksi Tiikeri ja yksi Brumbär. Käsken jalkaväkeni väijymään ja ampumaan niitä vasta aivan vierestä. Yksi ryhmä räiskii kivääreillä siinä toivossa, että edessä olevien tankkien miehistöt vetäisivät luukut kiinni ja hidastaisivat etenemistään. Kukkulalla olevat T-34:t onnistuvatkin osumaan Tiikerin telaketjuihin, joten ainakin pahin kärki siitä hyökkäyksestä tylsyy. Viimeinen Stormovik-rynnäkkökoneeni tuhoaa jälleen vihollisen Flakpanzerin.
Jumalten hämärä
16. S: Jalkaväki on riehunut. Etelässä Tiikerin miehistö on hylännyt vaununsa, ja joka puun takana näyttää pilkottavan piippalakki. Brumbärillä on luukut kiinni, mutta sen kk ruiskii kuolemaa. Liian nopeasti eteen viety 88 jää tuleen makaamaan.
SELITYS: Jalkaväkeni heikko moraali oli ongelma, enkä saanut suojattua tankkejani, jalkaväki kun yleensä oli karkumatkalla. -nn
Pohjoisessa Flakpanzer on taas päreinä, ja kolme joukkuetta miehiä karkujalassa. Kostona Brumbärin 150 mm haupitsi lanaa koko joukkueellisen pioneereja ja kk valaa Herran pelkoa toiseen joukkueeseen.
Hyökkäys on käytännössä hyytynyt, mutta Wehrmacht aikoo kuolla saappaat jalassa.
R: Uskomatonta, millaisia toheloita pelätyt saksalaiset ovat! Telaketjuvaurioisen Tiikerin miehistö otti odotetusti hatkat, mutta aivan perässä tulee suoraan kohti raskaita tankkejani yksinäinen puolitelavaunu. Ammun kohti ja lastina ollut 88-millinen maastoutuu telavaunun viereen! Pelätty täsmäase kuolee helposti lähietäisyydeltä tankkieni tulituksessa. Mitähän seuraavaksi? Siilipuolustuksessa olevan kukkulani pohjoispuolta lipuu ilmeisen yksinäinen Tiikeri, jota en aio kohdata suoraan, vaan jätän tankkini ja juuri saapuneet 76-millin PST-tykit sellaisiin asemiin, joista on hyvä yllättää iso kissa. Huomasin juuri että kaikkien tankkieni PST-tuliann
okset ovat huolestuttavan vähissä. Pitkän kantaman laukauksia ei enää kannata edes harkita vaan on parempi säästää kuteja ja ampua vasta aivan läheltä. Jos koskaan.
17. S: Pohjoisen rynnäköivä jalkaväki rynnäköikin nyt kohti käpälämäkeä. Tukena ollut Brumbär kostaa etenemällä uhkarohkeasti ja rusikoi venäläisiä pioneereja niin että soi.
R: Ilmeisesti sortaja yrittää etelässä tosissaan viimeistä läpimurtoa. Etenevien joukkojen takana kukkulan päällä näkyy pahaenteinen 88-millisen siluetti, joka saa kuitenkin maistaa viimeisen täysin kunnossa olevan KV-1c:n tykkiä. 88-millinen räjähtää kappaleiksi, mutta samalla läheisen metsikön reunalla jyrähtää iso kissa ja tuhoaa yhdellä laukauksella KV-1c:n. Nyt jalkaväkeni etelässä on täysin vailla panssarisuojaa. Vastassa on ainakin yksi Brumbär, joka halutessaan tekee nopeasti selvää jälkeä suojattomista jalkamiehistä. Käsken miehet syvemmälle metsään ja maastoutumaan. Samaan aikaan tilanne pohjoisessa on rauhallisempi. Ehkei natseilla ole voimia muuhun kuin tähän viimeiseen koukkaukseen etelästä?
SELITYS: Saksalaisten läpimurto etelässä oli pienestä kiinni. Jos ne olisivat aloittaneet hieman aikaisemmin ja paremmin järjestäytyneinä, ne olisivat voineet kiertää puolustamani kukkulan taakse. Mukana oli annos tuuriakin, sillä kaiken järjen mukaan jalkaväkeni olisi pitänyt olla pelkkää tykinruokaa. -kl
18. S: Sen siitä saa, kun mäkeen menee: uhkarohkea Brumbär palaa ja pohjoisen lommotettu pakenee häntä ketjujen välissä. Suurin osa henkiin jääneestä jalkaväestä pakenee lujaa. Verdamte T-34!
Ei ole enää Saksan pojista hyökkääjiksi: vain yksi Tiikeri ja Brumbär etelässä ovat operatiivisia, koko pohjoinen iskuryhmä on kaputt. Etelässä kyllä niitetään venäläistä jalkaväkiheinää.
R: Ammustilanne huolestuttaa. Jos saksalaisilla on yhtään toimintakykyistä tankkia tulossa, minun tankkini paljastuvat hampaattomiksi huijareiksi. Onneksi saksalaisella ei tunnu olevan voimia enää minkäänasteiseen hyökkäykseen, mutta toisaalta metsä lopullisen kohteen ympärillä varmasti kuhisee jalkaväkeä tappavine Panzerfausteineen. Etelässä jalkaväkeni on yksin ainakin yhtä Tiikeriä vastaan, joten siltä suunnalta tuskin kannattaa enää muuta odottaa kuin kuolinhuutoja. Olen käskenyt viimeisen Stormovikini pohjoisessa lymyävän Tiikerin kimppuun, mutta vedän käskyn takaisin viime hetkellä: omat tankit ovat niin lähellä, että pilotti saattaa tehdä kohtalokkaan virheen maalin valinnassa.
19. S: Viimeinen KV-1 tuhoutuu viimeinkin, ja etelän surkea iskujoukon puolikas etenee. Pohjoisessa rynnivän viiden T-34-lauman ja viimeisten voittoheksojen välissä ei ole kuin pari joukkuetta pioneerejä ja yksi raskas kk-ryhmä. Eteenpäin mennään, mutta testamentteja kirjoitellaan.
R: Pohjoisessa oleva Tiikeri ei enää vastaa tuleen kun vien T-34:n aivan viereen, ja niin läheltä Tiikeri tuhoutuu kertalaukauksella. Jatkan etenemistä kohteeseen välittömästi: eiköhän mennä tuo viimeinen etappi niin että heilahtaa. Neljän T-34:n hyökkäys on varmasti liikaa heikoille saksalaisille, ja kun en käytä tietä, välttänen pusikoissa väijyvät sakupioneerit. Etelässä jalkaväki saa lisää tappioita, mutta ainakin he näkevät jos saksalainen yrittää jotain siltä suunnalla. Matka on pitkä ja läheisellä kukkulalla lymyää viimeinen raskas tankkini kuin tilattuna.
20. S: Wehrmacht on hajallaan kuin kanatarha kevätmyrskyssä. Etelän pusikoista tuskin jalkaväki loppuu, ja Tiikeri on turhan kuolevainen. Mutta vaihtoehtoja ei ole, joten eteenpäin veikkoset!
R: Pohjoisessa neljä T-34:sta etenee viimeisen aukion yli kuin paraatissa. Tuskinpa mikään voi enää estää rodinan lopullista ja täydellistä voittoa. Varmuuden vuoksi jätän tukikohdan kukkulalle ja ympärille PST-tykkejä ja jo pidempään kukkulalla majailleet kranaatinheittimet, siltä varalta jos Fritzillä olisi sittenkin yllätys takataskussa. Tuskinpa kuitenkaan, koska näkisin kyllä jos olisivat vaarallisen lähellä. Etelässä urheasti sinnitellyt jalkaväkeni iskee nöyryyttävästi etenevää Tiikeriä takaapäin. Miehet rynnistävät pusikosta ja viskaavat miinan Tiikerin telaketjujen alle. Iso kissa säpsähtää kun telaketjut napsahtavat poikki. Eiköhän silläkin rintamalla rakentuneen natsihyökkäyksen selkäranka katkennut tähän.
21. S: Se siitä sitten. Metsien venäläiset kilauttavat Tiikerin ketjut, ja Brumbärkin pyyhältää karkuun. Siirrän paikalle pari SMG-ryhmää, ja musikoita kuolee kourallinen. Etelän nyrkki on silti historiaa.
Pohjoisessa viimeiset taistelukykyiset joukot makaavat metsässä, valmiina vastaanottamaan neljän T-34:n rynnistyksen.
R: Adolfin poikien päivät ovat luetut. Viimeiset neljä T-34-tankkiani pääsivät aivan vihollisen tukikohdan pohjoispuolelle, eikä vastusta näy. Ainoa tietä pitkin kulkenut T-34 törmäsi saksalaisten komentojoukkueeseen, joka tapettiin välittömästi. Muut T-34:t kiersivät tien pohjoispuolelta avomaastossa puskissa väijyviä Panzerfausteja varoen. Kukkulaa puolustava pioneerijoukkuekin lähtee, kun metsä heidän ympärillään syttyy tuleen.
Etelässä saksalainen yrittää rynnätä kaikella liikkuvalla. Tyydyn pitämään jalkaväkeni piilossa ja vain hieman roiskimaan vihollisen suuntaan. Eivät tule kuitenkaan pääsemään edessä olevaa kukkulaa pidemmälle, koska sen takana on väijyssä telaketjuvaurioinen KV-85. Viimeinen Stormovikini tekee hyödyttömän syöksyn ja saa epäonnisesti siipeensä konekiväärin sarjan.
22. S: Komentoyksikkö meni, ja taistelukykyiset yksiköt voi laskea yhden käden sormilla. It's game over, maaan!
R: Enää on jäljellä siivous ja tankkien siirtäminen saksalaisten tukikohtana pitämälle kukkulalla ja taistelu on voitettu. Neljä T-34:sta nousee täysin autiolle kukkulan laelle ja ryhmittyy puolustusrinkiin. Se on ohi: Venäjä voitti.
German 188 Soviet 1387
 
Back
Top