Sotien syyt

Hejsan kirjoitti:
larrythorn kirjoitti:
Ei tehdä tästä foorumista chattii
Facebookissa nähdään Lrr Thorn nimellä löytyy ja saa pyytää kaveriksi jos näin haluaapi tervetuloa rinkiin pieneen ;)

Larrythorninen :)

Oletko nähny sen elokuvan The Octagon (Chuck Norris) paljon ninjoita....
ja The way of the dragon (bruce lees paras) se oli se wing tsun kung-fu

Jackie Chan mä luule on se uusi style Jet kunedo kung-fu

Varmaankin, en muista. Toi Norris nyt mikään ihmeempi kyllä noin teknillisesti ollu. Tuskin ninjat hoiti :D
Bruce leet joo kaikki nähty. Haki vähän nopeutta sähkön kautta. Suoraviivainen tekniikka jonka kehitti.
Jackie erittäin lahjakas Leen mantelinperijä, jota pidä kehonhallinnassa huomattavasti parempana, aivan ilmiömäinen.

Mutta mitäs se Hejsan on harrastanut? Jotain ilmiselvästi. Ja lähdetään siitä et sotien syy ei ole puolustautuminen :)
 
Lähdetään siitä että omien viestien lainailu ja tarpeeton tuuban tuottaminen, sekä postauksen kasvatus näillä keinon loppuu tähän viestiin.

-Setämies-
 
Alan Salehzadeh
Syyrian sisällissota: syitä ja taustatekijöitä

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU STRATEGIAN LAITOS
JULKAISUSARJA 4: TYÖPAPEREITA No 46
HELSINKI 2013


Arabikevään levitessä Syyriaan vuonna 2011 ajateltiin, että samoin kuin Tunisiassa ja Egyptissä, valta vaihtuisi Syyriassakin kohtuullisen rauhanomaisella tavalla. Niin ei tapahtunut, koska Syyrian geostrateginen asema ja liittolaisuussuhteet poikkeavat em. maihin verrattuna. Syyria kuuluu Iranin johtamaan shiia-akseliin. Osittain Iranin avulla al-Assad onkin voinut jatkaa yli kaksi vuotta presidenttinä sisällissodasta huolimatta. Nykyistä hallintoa tukevat myös Kiina ja Venäjä, kun taas valtaosa muista ulkovalloista tukee oppositiota.

Syyrian konflikti on moniulotteinen. Esittelen alla neljä erilaista skenaariota, jotka saattavat toteutua lähitulevaisuudessa. Kaikki skenaariot on laadittu sen pohjalta, mikä tilanne oli tutkimusta kirjoittaessani toukokuussa 2013.

A) Libyan skenaario toistuu
Vuonna 2011 länsimaat massiivisilla pommituksillaan kaatoivat Muammar Gaddafin hallituksen ja mahdollistivat Libyan kapinallisten voiton. Nytkin länsimaat saattavat hyökätä, mikäli Syyria käyttää kemiallisia aseita kuten Obamakin totesi. Huhtikuussa 2013 nousi huhuja siitä, että hallituksen joukot olisivat käyttäneet pieniä määriä kemiallisia aseita. Yhdysvaltain puolustusministeri Chuck Hagel on myöntänyt kemiallisten aseiden käytön. Oppositio on vaatinut Yhdysvalloilta lupauksen täyttämistä ja puuttumista sotilaallisesti tilanteeseen, mutta toistaiseksi USA on kieltäytynyt vedoten puutteellisiin tietoihin kemiallisten aseiden mahdollisesta käytöstä. Tällä hetkellä hyökkäystä estää myös se, että Kiina, Venäjä ja Iran tukevat al-Assadia. Jos länsi toistaa Syyriassa Libyan skenaarion puuttumalla konfliktiin aseellisesti, se saattaa laukaista täysimittaisen sodan Lähi-idän alueella. Silloin on mahdollista, että Syyrian kanssa liittoutuneet maat ja järjestöt kuten Iran, Irakin shiiat, Libanonin Hizbollah sekä Palestiinan Islamilainen Jihad -liike tulevat mukaan sotaan, josta tulee mahdoton hallita.

B) Al-Assadin tai kapinallistien voitto
On mahdollista, joskin epätodennäköistä, että joko Bashar al-Assad tai Syyrian oppositio liittolaistensa tuella (mutta ilman lännen suoraa hyökkäystä al-Assadia vastaan) voittaa sodan. Silloin Bashar al-Assad tai oppositio yksin hallitsee maata. Tämän skenaarion toteutuminen vaikuttaa epätodennäköiseltä, sillä sotaa on kestänyt yli kaksi vuotta, ilman, että kumpikaan osapuoli olisi pystynyt voittamaan toista. Voitti sodan sitten al-Assad tai oppositio, lännen, demokratian ja ihmisoikeuksien kannalta sillä ei joka tapauksessa ole väliä, koska kumpikaan ei hyväksy muita maan uskonnollisia ja etnisiä vähemmistöryhmiä.

C) Bashar al-Assad ja Syyrian oppositio muodostavat yhteisen hallituksen
Kolmas tapa saada Syyriaan rauha on, että al-Assad ja oppositio kykenevät neuvottelujen kautta lopettamaan sodan toisiaan vastaan ja muodostamaan yhteisen hallituksen. Myös tämän skenaarion toteutuminen vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä, sillä sen suuntaan on jo otettu lukuisia askeleita tuloksetta. Kiina, Venäjä, Iran, arabimaat, Turkki, jotkut länsimaat ja YK:n rauhanvälittäjät, kuten Kofi Annan ja Lakhdar Brahimi, ovat kaikki yrittäneet ratkaista Syyrian sisällissodan rauhanomaisella tavalla tuloksetta. Rauhanyrityksien huolimatta Al-Assadin ja opposition välinen sota jatkuu ja se on kiihtynyt entisestään.

D) Syyria jakautuu
Tällä hetkellä Syyria on jakautunut kolmeen eri osaan: Bashar al-Assad hallitsee pääkaupunkiseutua ja alaviittialueita, mutta hän on menettänyt hallinnan suurimmasta osasta sunni- ja kurdialueita. Syyrian oppositio hallitsee suurimmassa osassa sunnialueita, ja kurdit hallitsevat kurdialueita. Jokaisella edellä mainituista kolmesta ryhmästä on oma armeijansa ja alueellinen hallituksensa. Heitä yhdistää myös se, etteivät he hyväksy toinen toisiaan. Tämän jaon vakiintuminen on melko todennäköistä. Jos neljäs skenaario toteutuu, syyrialaiset ovat kahden valinnan edessä: jatkuva sisällissota tai pysyvä rauha. Syyriaan voidaan saada rauha, jos etniset ja uskonnolliset ryhmät eli alaviitit, sunnit, kristityt ja kurdit hyväksyvät toisensa. Tässä tapauksessa on mahdollista, että he perustaisivat samantyyppisen hallituksen kuin Libanonissa tai Irakissa, jossa jokaisella ryhmällä on oma osansa hallituksessa.

Mikäli sunnit, alaviitit, kristityt ja kurdit eivät hyväksy toistensa olemassaoloa ja haluavat yksipuolisesti hallita maata, sisällissota tulee todennäköisesti jatkumaan. Toinen mahdollisuus on se, että Syyria nykyisessä muodossaan lakkaa olemasta ja kukin alue itsenäistyy. Jos puolestaan Syyrian hajoaminen halutaan estää, on kolmen ryhmän kyettävä muodostamaan rauhanomainen liittovaltio, jossa eri etnisyydet elävät rinta rinnan.

Kirjoittajasta
Alan Salehzadeh on Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitoksen vieraileva tutkija. Hän on aikaisemmin työskennellyt ulkoasiainministeriön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikössä sekä sisäasiainministeriön oikeusyksikössä.
https://www.doria.fi/handle/10024/90401
 
Tässä jotain taustaa ja intressejä

Vuonna 1970 Hafez al-Assad (nykyisen hallitsijan Bashar al-Assadin isä) teki vallankaappauksen ja hallitsi Syyriaa kuolemaansa vuoteen 2000 asti. Vallankaappauksen jälkeen Hafez al-Assadin johtama vuosisadan puolivälissä perustettu sekulaarinen ja panarabialainen Baath-puolue otti vallan Syyriassa. Hafez al-Assad perusti maahan oligarkkisen systeemin. Hänen aikanaan armeijan ja salaisen palvelun rooli ja merkitys oli suuri. Tärkeitä tapahtumia Hafez al-Assadin hallinnon aikana oli mm. Syyrian osallistuminen vuoden 1973 Israelin vastaiseen sotaan ja sotilaiden lähettäminen Libanonin sisällissotaan vuonna 1976. Hafez al-Assadin aikana sunnimuslimien ja etnisten vähemmistöjen asema oli huono.

Esimerkiksi kurdialueen väkivaltainen arabisointi ja vuoden 1982 Haman kaupungin joukkomurhat, joissa kuoli tuhansia muslimiveljeskunnan jäseniä, tapahtuivat Hafez al-Assadin vallan aikana. Hafez al-Assadin kuoleman jälkeen hänen poikansa Bashar al-Assad astui valtaan. Vuonna 2000 Bashar al-Assad lupasi poliittisia ja taloudellisia uudistuksia, mutta lupaukset eivät toteutuneet ja Syyria militarisoitui entisistä enemmän. Nämä taustat ovat kaikki osaltaan vaikuttaneet siihen, että kun arabikevät levisi Syyriaan vuonna 2011, maa syöksyi veriseen sisällissotaan jota se ei näyttäisi enää omin avuin kykenevän ratkaisemaan.

Syyrialaiset mielenosoittajat vaativat al-Assadin eroa ja sitä, että maahan peruste-
taan demokraattinen hallitus, joka takaisi vapauden ja tasa-arvoisen kohtelun eri etnisille ja uskonnollisille ryhmille. Syyrian oppositioryhmät ovat kuitenkin hyvin hajanaisia ja heidän vaatimuksensakin ovat erilaisia. Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että Bashar al-Assadin hallitus tulee kaataa ja sen tilalle synnyttää ”demokraattinen hallitus”. Siihen yhtäläisyydet loppuvatkin.

Syyrian Muslimiveljeskunnan kannattajat ottavat Egyptin Muslimiveljeskunnasta mallia. Muslimiveljeskunnat haluavat perustaa Syyriaan ”maltillisen” sharia-lakia noudattavan hallinnon. Al-Qaidan liittolainen, äärioikeistolainen al-Nusra-järjestö haluaa Syyriasta astetta radikaalimman islamilaisen tasavallan, jossa sharian lakeja noudatetaan kirjaimellisesti. Heidän esikuvanaan on Afganistanin Taleban-hallinto. Syyrian kurdit puolestaan haluavat perustaa Pohjois-Irakin kurdialueen kaltaisen itsehallintoalueen. Alaviitit ja kristityt tukevat al-Assadin hallitusta. He pelkäävät joutuvansa kansanmurhan kohteeksi, jos al-Assadin hallitus kaatuu ja jos al-Nusran kaltaiset sunniryhmät ottavat vallan. Länsimaiden rooli konfliktissa on ollut passiivinen verrattuna heidän rooliinsa Libyassa. Syitä passiivisuudelle on useita.

Ensinnäkin lännessä pelätään, että al-Assadin jälkeen islamilaiset ryhmät hallitsevat Syyriaa, eivätkä he esimerkiksi hyväksyisi Israelin olemassaoloa. Toisekseen pelätään myös, että Syyriaan syntyy Iranin kaltainen fundamentaalinen islamilainen tasavalta, joka ei hyväksy demokratian periaatteita. Kolmas syy on se, että jos Libyan skenaario toistuisi Syyriassa, on mahdollista, että sota leviäisi koko Lähi-idän alueelle.
https://www.doria.fi/handle/10024/90401
 
No, miksi NL hyökkäsi Afghanistaaniin??
 
Hejsan kirjoitti:
No, miksi NL hyökkäsi Afghanistaaniin??

Afganistan oli pitkään joutunut tasapainoilemaan suurvaltojen välillä. Britit käyttivät Afganistania puskurina Venäjän laajentumispyrkimyksille. Kylmä sota ulotti vaikutuksensa myös Keski-itään jolloin levottomuudet lisääntyivät myös Afganistanissa. Kuningas syöstiin vallasta vuoden 1973 vallankaappauksella, jota seurasi vuosien poliittinen kaaos. Kommunistit tulivat valtaan ensimmäistä kertaa vuonna 1978. Monet islamilaiset uskonnollis-poliittiset ryhmät järjestäytyivät vastarintaliikkeeksi nimeltä Mujahideen, ja hyökkäsivät kommunisteja vastaan.

Kun Britit vetäytyivät Afganistanista maa altistui Neuvostoliiton vaikutusvallalle. Neuvostoliitto kasvatti vaikutusvaltaansa sekä epäsuorasti taloudellisen tuen ja kehitysavun kautta että suoran poliittisen painostuksen ja afgaanihallintoon soluttautumisen keinoin. Mohammad Daoud ärsytti Neuvostoliittoa rajoittamalla kommunistien vaikutusta lainsäädännön keinoin. Islaminuskoiset afgaanit kuitenki vastustivat kommunistien valtaa, ja vastarinta levisi armeijassa.

Moskovasta käsin organisoidussa marxilaisessa vallankumouksessa Afganistanin johtoon nousi vuonna 1978 käytännössä Kremlin istuttama nukkehallitus. Neuvostoliitto miehitti Afganistanin vuonna 1979 tukeakseen sisäisten ristiriitojen ja voimistuvan vastarinnan horjuttamaa kommunistihallitusta.

Perusteet operaatiolle saatiin Afganistanin kanssa solmittuun YYA-sopimukseen ja Afganistanin hallituksen pyyntöön.

Ulkovaltojen tuki islamilaisille sissitaistelijoille

Kesään 1978 mennessä Itä-Afganistanista alkanut kapina oli levinnyt maanlaajuiseksi. Maahan tuli noin tuhat neuvostoliittolaista neuvonantajaa. Kaikki viittaukset islamiin lopetettiin ja tilalle otettiin kommunistinen retoriikka. Heidän radikaalit, monia paikallisia perinteitä rikkovat marxilaiset reforminsa kohtasivat alusta alkaen kovaa vastustusta ja mujahideen-sissit nousivat kapinaan hallitusta vastaan. Myös armeijan yksiköitä liittyi kapinallisiin. Tilanteen monimutkaisuutta kuvastaa se, varsinkin Pakistan ja Saudi-Arabia olivat jo pitkin 1970-lukua kasvattaneet omaa vaikutusvaltaansa alueella tukemalla islamistisia ryhmiä, jotka olivat vastustaneet Neuvostoliittoa.

Kreml otti loukkauksena Aminin marraskuussa 1979 antaman määräyksen, jossa hän käski Neuvostoliiton suurlähettilään poistua maasta. Samassa kuussa puna-armeijan marsalkka Sergei Sokolov ryhtyi keskittämään joukkoja rajan pintaan Temeziin, Uzbekistanin neuvostotasavaltaan.

Kremlissä Aminin epäiltiin jopa suunnittelevan liittoutumista USA:n kanssa. Lisäksi pelättiin, että Iranin islamilainen vallankumous voisi saada kannatusta Afganistanissa ja levitä sieltä Neuvostoliiton islamilaisiin tasavaltoihin. Afganistania ei voitu missään nimessä menettää. Sekavassa tilanteessa Neuvostoliitto päätti varmistaa maan pysymisen omassa kontrollissaan ja se ryhtyi sotilaalliseen interventioon.

3. heinäkuuta 1979 presidentti Carter allekirjoitti ensimmäisen salaisen tuen minkä arveltiin aiheuttavan Neuvostoliiton sotilaallisen väliintulon. Yhdysvallat kasvatti tietoisesti Neuvostoliiton mahdollisuutta puuttua tilanteeseen. Näin he saivat Vietnamin kohtalon jolla Yhdysvallat mahdollisesti pyrki Neuvostoliiton imperiumin hajoamiseen. Asevarustelukierre kiihdytti maan myöhempää hajoamisprosessia.

Yhdysvaltojen presidentti Jimmy Carterin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana toiminut Zbigniew Brzezinski on pyrkinyt saamaan Neuvostoliiton hajoamisesta kunniaa myös Jimmy Carterin hallinnolle. Yleensä kylmän sodan voittaminen liitetään lähinnä Ronald Reaganin kauteen ja Carterin aikana Yhdysvaltain on katsottu olleen sotilaallisesti jossain määrin alakynnessä Neuvostoliittoon nähden. Brzezinski paljasti ranskalaiselle sanomalehdelle Nouvel Observateur tammikuussa 1998, että Kiinan, Pakistanin ja Saudi-Arabian ohella myös Yhdysvallat oli alkanut avustaa mujahideeneja jo ennen kuin Neuvostoliitto tunkeutui Afganistaniin. Brzezinskin mukaan tarkoituksena oli virittää Neuvostoliitolle "afgaaniloukku", samaan tapaan kuin Yhdysvallat oli jäänyt aikanaan resursseja haaskaavaan konfliktiin Vietnamissa. Brzezinski: ”Me emme varsinaisesti painostaneet heitä sinne, mutta lisäsimme sen todennäköisyyttä”.

24. joulukuuta 1979 Neuvostoliiton laskuvarjojoukot miehittivät Kabulin ja vaihtoivat pääministeriksi maanpaossa olleen Babrak Karmalin.

Neuvostoliitto vetäytyi Afganistanista vuonna 1988, kun Yhdysvaltain ja Iso-Britannian tukemat, löyhästi islamiin vetoavat vastarintataistelijat tekivät miehityksestä sekä poliittiselta että taloudelliselta hinnaltaan liian kalliin. Nukkehallitus kaatui vuonna 1992, ja valtatyhjiö johti veriseen sisällissotaan kilpailevien vastarintaliikkeiden välillä.
 
Tästäkäin sotaa voi alkaa?, jokainen etninen ryhmä haluaa itsenäisyytä,,,

Caucasus-ethnic.svg
 
Sotien syistä löytänyt jälleen tietyn samankaltaisuuden. Koulutus, yhteiskunnan kehittyneisyys ja edellisten sotien tuhoava voima ei ole estänyt sotia jos uusia valtioita tai valtiomuotoja on syntynyt. Kun vanha valtiovalta loppuu ja syntyy uusi sen pitää käydä sotansa. Saksa menetti monarkian ja syntyi tasavalta ja sitten diktatuuri. Edelliset sodat eivät koske uutta valtiomuotoa paitsi korkeintaan yllyttävänä voimana oli se kuinka verinen tahansa. Neuvostoliiton hajotessa syntyi paljon pikkumaita joista melkein kaikki kävivät sotansa. Sama Jugoslaviassa. Sama siirtomaissa jotka itsenäistyneet. Uusi venäjäkin on käynyt sotansa tai selkkauksensa ja nyt hakee uutta roolia globaalissa kentässä.
Usa on tällä hetkellä se mustahevonen. Suuria muutoksia supervalta asemassa ja taloudessa. Obaman seuraajalla ei ole helppoa oli se kumpaa puoluetta tahansa, koska missään tapauksessa se ei tule olemaan Obaman kaltainen Promuslimi ja piilokommunisti. Kun uusi presidentti alkaa paikkailemaan Obaman päätöksiä tilanne kiristyy entisestään.
 
Sotien syyt ovat yleensä a) taloudellispoliittisia tai b) ideologisia, kuten kylmän sodan aikana (pyritään varmistamaan "omat" valtiot etenkin kolmennessa maailmassa).

Vilkaiskaapa tuolta alemmasta kartasta, mitä siellä Grosnyin luona kulkee ja kertokaa sitten, mitä venäläiset vielä Tshetsheniassa tekevät. Jeltsin antoi kaikkien muiden auliisti mennä - paitsi tsetseenien.


pipelines_13.jpg
caspian-oil-map.gif
 
Back
Top