Spadehommat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja pstsika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Huhtikuussa 1979 hiihdimme Inarissa Jääsaaren kämpältä Punaiselle tuvalle ihan paskakelissä eli kovalla tuulella ja pakkasella. Muistan että tavoitteessa paistoimme sikanautaa ja sotkimme sen keitetyn makaronin kanssa, ja suolaa meni mukaan kämmenellinen, enkä ole koskaan syönyt yhtä hyvällä halulla vaikka olen ollut Michelin-tähtiä saaneissa ravintoloissa.
No, Jopen Näkymättömässä Viänäsessä aikoinaan sika söi samassa pöydässä Viänästen kanssa ja totesi, että ruoka on hieman suolaista. Kun ihmeteltiin, milloin sika on oppinut puhumaan, vastaus oli "Sillon ku alako vesj valumaan silimistä."
 
Huhtikuussa 1979 hiihdimme Inarissa Jääsaaren kämpältä Punaiselle tuvalle ihan paskakelissä eli kovalla tuulella ja pakkasella. Muistan että tavoitteessa paistoimme sikanautaa ja sotkimme sen keitetyn makaronin kanssa, ja suolaa meni mukaan kämmenellinen, enkä ole koskaan syönyt yhtä hyvällä halulla vaikka olen ollut Michelin-tähtiä saaneissa ravintoloissa.
Joissain michelin tähtien tasoisissa kuppiloissa pihvien annoskoot ovat sellaisia, millä ei voi saavuttaa michelin ukon mittoja :cool: . Nälkä on tietysti paras mauste
 
Nyt olen taas ryhdistäytynyt syömään terveellisesti, paha kolesterooli alkoi vallata enkä suostu syömään stariineja, yritin monta kertaa - valvottaavat. Tänään ostin toista kerta juustoa, josta haaveilin jo pitkään - gouda 26 kk, voi taivas miten hyvä, harmi että pitää ottaa vain pienen palan..sulaa suussa, ja on terveellinen. Yhtä tervellinen kun hapankaali ja kaikki fermentoituneet vihannekset, ellei terveellisempi..
Ostin myös Glutationi ja NAC, ja kurkumiini. Pitää myös taistella vapaiden radikaaleja vastaan.
 
Peuran vasan sisäpaistia, valkosipuliperunoita ja punaviinikastiketta. Takuuvarmaa settiä lauantaille. Mihin lämpöön olette tuon paistin ajaneet? Netti tarjoaisi kaikkea välillä 45 -70. Saattaa olla vielä vähän kohmeessa sisältä, joten 150 astetta pintojen kiinnipaistamisen jälkeen riittänee uunin lämpötilaksi.
 
En ole Peuran sisä paistia laittanut mutta ulkopaistia kyllä.
Eri kerroilla pudotellut lämpöä ja viimeksi sisä lämpö oli 55 kun otin paistin uunista ( nousee vielä hetken vaik ei ole uunissa )
Osittain ihan OK mutta seuraavaksi otan uunista pois kun sisä lämpö on jossain 47 luokkaa.
Toki on maku asia miten kypsää haluaa.
Aika pieniä nuo paistit peurassa on verrattuna hirveen joten tarkkana saa olla.
Pekonia kärjistänyt pintaan uunin 180 asteella.
Samalla myös paahdettu porkkana suikaleita. Toki ne täytyy laittaa uuniin melkein tuntia ennen kun vaatiin pitkän paahdon että niistä tulee hyviä.
 
Kokeillaan tuolla vajaalla viidelläkympillä. Sen verran on ollut murea elukka ettei viitsi ainakaan liian kypsäksi päästää.
 
Niin juu kun paisti on valmista niin otan sen uunista pois ja käärin folioon sisään vartiksi jotta nesteet pysyis sisällä ennen leikkausta..
Sillä aikaa survon porkkanat ja kaadan paisti nesteiden kanssa paistin pannulle. Tähän vielä hieman lisää punkkua ja mustaa tellicherry pippuria ja keitetään hieman kasaan.
Kun se alkaa olla hieman paksua niin tilkka kermaa sekaan ja suolan tarkistus.
Tällä tavalla tehtynä ei ole paistia koskaan jäänyt. :)
 
Jos tavoitteena on paistaa kananmuna,yksi tai enemmän,niin paistatteko sen:
Toiselta puolen,keltuainen löysäks?
vai
Molemmin puolin ns. well done?
 
Jos tavoitteena on paistaa kananmuna,yksi tai enemmän,niin paistatteko sen:
Toiselta puolen,keltuainen löysäks?
vai
Molemmin puolin ns. well done?
Näin.
Aloitetaan hyvällä lämmöllä johon munat rikotaan. Tämä aloituslämpö pitää olla riittävä, jotta hyytyminen alkaa hyvin saman tien. Pienennetään lämpöä. Hetki annetaan paistua, varmistetaan että muna on hyvin irti pannusta ja öljyn päällä. Valkuaisen reunat käännetään keltuaisen päälle ja levy pois päältä. Pannuun kansi päälle. Tässä keltuainen hyytyy myös mutta sitä ei paisteta pannua vasten.
 
Näin.
Aloitetaan hyvällä lämmöllä johon munat rikotaan. Tämä aloituslämpö pitää olla riittävä, jotta hyytyminen alkaa hyvin saman tien. Pienennetään lämpöä. Hetki annetaan paistua, varmistetaan että muna on hyvin irti pannusta ja öljyn päällä. Valkuaisen reunat käännetään keltuaisen päälle ja levy pois päältä. Pannuun kansi päälle. Tässä keltuainen hyytyy myös mutta sitä ei paisteta pannua vasten.
Toi on jo taidetta 🙂
 
Back
Top