Hiukan epäselväksi jää, mitä Lappi tarkoitti. Miten toimii esim. 50 täysiveristä hävittäjää ja säästyneillä rahoilla ohjuspuolustusta vs. 60 hävittäjää ja nykyinen ohjuspuolustusmitoitus. Voihan sitä aina puntaroida. Mutta ymmärsin, että Lappi haki ihan toisenlaista painopisteen muutosta.
Sinällään Ahti Lappia komppaamatta väitän, että ilmatorjunta on monelta osin lähempänä hävittäjätorjuntaa kuin koskaan aikaisemmin. Ennen ilmatorjunta-aseet olivat ohjaustavoiltaan alkeellisia (ohjaamaton, CLOS, alkeellinen IP, SARH jne.) ja jäljessä hävittäjien aseistusta sekä ulottuvuudeltaan riittämättömiä (osittain ohjaustapojensa takia). Nykyaikana Amraam on Amraam ja Sidewinder on Sidewinder, ammuttiin ohjus sitten maasta Nasamsista tai ilmasta Hornetista. Maasta laukaisun aiheuttamia haittojakaan ei käytännössä enää ole, kun esimerkiksi Sidewinderissakin on datalinkki, ja tarjolla on vaikka millaisia "kantoraketteja", joilla kasvattaa kantamaa.
Tietysti jotkin asiat ovat säilyneet melko lailla muuttumattomina, kuten monitoimihävittäjän tuoma mahdollisuus painopisteen nopeaan siirtämiseen ja ilmatorjuntajärjestelmien riippuvaisuus verkottumisesta (tutka, ampuva lavetti, johtokeskus jne.). Lisäksi monitoimihävittäjälle löytyy aina jotakin käyttöä, vaikka ilmavihollinen puuttuisi, koska se on pohjimmiltaan offensiivinen asejärjestelmä. Toisaalta yksinäinen hävittäjäkin on orpo ja tehoton, jos sillä ei ole tukenaan laadukasta tilannekuvaa ja toimivaa johtamisjärjestelmää - tämä nähtiin mm. Balkanilla. Jos mukaan sotketaan vielä raha-asiat, niin ilmatorjunta on halpa käyttää ja pitää valmiudessa, mikä taas mahdollistaa rahan suuntaamisen maasta ammuttavaan offensiiviseen kaukovaikutusaseistukseen ja sitä myöten tasapainottaa ilmatorjunnan defensiivistä luonnetta.
Esittämäsi skenaario on mielenkiintoinen. Jos rahaa olisi käytettävissä esimerkiksi tuon 10 hävittäjän verran, 1-1,5 miljardia euroa, niin mitä sillä saataisiin?
Täällä kerrottiin, että David's Sling maksaisi 125 miljoonaa patterilta(?), ja speksien mukaan kyseessä on varsin suorityskykyinen järjestelmä, hieman kuin pelätty S-400. Tuollaisten hankinnalla Suomi saavuttaisi rajallisen ABM-kyvyn sekä kyvyn vaikuttaa kaukana ja korkeallakin lentäviin ilmamaaleihin. Positiivinen asia meidän kannaltamme, jos pystymme rajoittamaan Mainstayden lentelyä ilmatilassamme.
Vaihtoehtoisesti tuota 1-1,5 miljardin euron summaa voidaan peilata Nasams-hankintaan, jolloin hankintasopimus neljästä (hyvin varustetusta!) patterista oli runsas kolme ja puolisataa miljoonaa euroa. Ohjushankintoihin oli erillinen raha, joka tosin leikattiin myöhemmin säästöohjelmien myötä. Tuohon peilaten 10 hävittäjän karsimisella voitaisiin Nasamsin nykyinen määrä karkeasti ottaen kolminkertaistaa. IMHO kauppa olisi kannattava!
Mitä historiasta on oppiminen, niin pelkkään ilmatorjuntaan nojannut ilmapuolutus on aina hävinnyt. Toinen maailmansota, Vietnam, Lähi-Itä, Persianlahti, Irak. Vain lentävä kalusto pystyy kunnolla haastamaan. Kaiken lisäksi tekniikka on jopa kallistanut vaakaa lentävän kaluston hyväksi: täsmäaseet, kaukovaikutus, jamming, tutkiin hakeutuvat ohjukset, stealth jne.
Minkäköhän maan ilmapuolustus on nojannut pelkkään ilmatorjuntaan? Georgian? Afganistanin? Irakilla oli varsin suuret ilmavoimat ekassa kähinässään, mutta osa koneista tuhottiin maahan, osa ilmaan ja loput lennettiin "turvaan" Iraniin... Serbitkään eivät pärjänneet paremmin vuosikymmenen lopulla. Lisäksi kannattaa huomioida, että esimerkiksi ensimmäisessä Persianlahden sodassa länsi menetti useita kymmeniä ilma-aluksiaan ilmatorjunnalle. Sillä ei toki ollut vaikutusta lopputuloksen kannalta, mutta irakilaisten hävittäjillä esitys oli vielä kertaluokkaa surkeampi.
Myös edellä mainitsemani teknologian kehitys tekee historiallisista esimerkeistäsi hyvin pitkälti vanhentuneita. Persianlahden kaksi sotaa ja Balkanin tapahtumat 1990-luvulla ovat ajallisesti jokseenkin relevantteja, mutta niissä(kin) on sitten omat ongelmansa, mm. erot voimasuhteissa, erot osaamisessa ja erot teknologian laadussa.
Aiemmista sodista voi vetää lähinnä sen johtopäätöksen, että jos vastassa on USA, kannattaa suosiolla nostaa valkoinen lippu salkoon. Se on pienimmän vahingon tie.
Jos Suomi panostaisi ilmatorjuntaan Lapin ideologian mukaisesti, ostoslistalla ei olisi S-200, Kub ja ZU-23, vaan David's Sling, NASAMS II ja Oerlikon Skyshield. Tämän päivän järjestelmiä tämän päivän uhkiin!
Eikä kunnollinen ohjuspuolutus olisi halpaa myöskään. As of 2012, France has spent €4.1bn at 2010 prices on 10 SAMP/T launchers.
https://en.wikipedia.org/wiki/Aster_(missile_family)
Liioin ei voi kehua hävittäjätorjuntaakaan halvaksi. On se s-tana kun kansa on pieni ja valtio suuri!