Sukellusveneet

Mir I ja II.

Suomessa rakennetut teräksestä valmistetut sukellusalukset kestivät valtameren syvyyksien valtavan paineen. Koesukellukset onnistuivat, ja Mir I ja Mir II luovutettiin Neuvostoliitolle yhteensä 200 miljoonan markan hintaan.

Suomesta olisi voinut kehittyä syvänmeren sukellukseen rakennettavien alusten johtava rakentaja maailmassa. Tietoa, taitoa ja kykyä oli nyt todistetusti. Yhdysvallat kuitenkin painosti Rauma-Repolaa lopettamaan sukellusveneiden tuotannon ja meriteknologian kehittämisen. Monien vaiheiden jälkeen osana suurvaltapolitiikkaa Rauma-Repola lopetti hyvin alkaneen sukellusveneprojektinsa, ja Tampereen Lokomon Oceanics-osasto ajettiin alas kaikessa hiljaisuudessa. Suomesta olisi voinut tulla sukellusvenerakentamisen huippumaa.

Ennemmin taivas kuin meri

Pekka Laakso on mielenkiinnosta seurannut internetin kautta Mir-sukellusalusten kohtaloa. Laakson mukaan Mir I on nykyään museossa Kaliningradissa. Elokuvaohjaaja James Cameron on myös käyttänyt Mir-sukellusalusta Titanic-elokuvateon yhteydessä. Pekka Laakso on saanut tarkkailla maapalloa hävittäjälentäjän ohjaimista 15 kilometrin korkeudesta ja vastaavasti katsoa maapalloa kuuden kilometrin syvyydestä. Hänen ei tarvitse miettiä vastausta kysymykseen, kumpi on vaikuttavampi kokemus.

– Kyllä se, että pilvisenä, harmaana ja sateisena päivänä saa nousta pilvien yläpuolelle ja nähdä auringon, on aina yhtä kaunista ja upeaa.

Jutun lähteenä on käytetty myös Arttu Käyhkön kirjaa Mir suomalainen sukellusalus (2019).


https://yle.fi/uutiset/3-11025008
 
Tarkempia kuvia:
Välttämättä eivät ole hämäyspotkurit (kuva #3), tosin vain omaa luuloani. Kakkoskuvassa pitkä suorakaide voisi olla passiivisen sensorin vastaanotinpuoli.
Jännä että paraatikuvat kiinnostavat näinkin paljon. Ihan kuin ennen vanhaan.

Klikkasin potkurikuvan isommaksi.

Näyttää kuin taivaalta tuleva valo kuultaisi potkurin läpi. Se tarkoittaisi muovipotkureita. Se tarkoittaisi hämyhärpäkkeitä.

Jos kyse olisi heijastuksesta eikä läpi kuultamisesta, niin valo käyttäytyisi toisin. Ratkaisevaa olisi pinnan muoto. Rakenteen paksuudella ei olisi väliä.

Klikatkaa auki, suurentakaa ja tehkää omat päätelmänne.
 
Viimeksi muokattu:
Jospa se on muovinen "mock-up"...
 
Alfa.

Elettiin vuotta 1969 ja Nevan rannalla kävelleet Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n tiedonantajat havaitsivat silloisen Leningradin vanhalla Sudomehin sukellusvenetelakalla jotakin kummallista. Laiturissa oli kiinni verrattain pieni ja erittäin modernin näköinen virtaviivainen sukellusvene. Kyse oli Neuvostoliiton uudesta taistelusukellusveneestä. Se ristittiin pian Natossa Alfaksi. Asiasta tässä kertovan National Interestin mukaan sukellusveneen ominaisuudet olivat aluksi shokki lännelle.

Lähteistä riippuen noin 700-800 metriin yltäneet Alfat pääsivät syvemmälle kuin yksikään länsimainen sukellusvene. Alfat olivat myös maailman nopeimpia varsinaiseen palveluskäyttöön koskaan otettuja sukellusveneitä. Alfan on kerrottu yltäneen testeissä noin 45 solmun eli liki 85 kilometrin tuntinopeuteen sukelluksissa. Vene myös kiihtyi ja hidasti vauhtia sekä kääntyi paremmin kuin valtaosa tuolloin käytössä olleista torpedoista. Alfa oli yksi syy Yhdysvaltojen ja Britannian 1970-luvun hankkeisiin, joissa kehitettiin aiempaa nopeampia ja syvemmälle sukeltavia torpedoja.

Toinen yllätys oli aluksen voimanlähde. Alfaan asennettiin tavanomaisen painevesireaktorin sijaan sulametallijäähdytteinen reaktori. Lyijy-vismutti-seoksella jäähdytetty reaktori oli verrattain pieni ja kevyt ja tuotti valtavasti energiaa. Reaktorityypin etuna oli myös jäähdytysmetallin muuttuminen kiinteäksi ja reaktorin sammuminen mahdollisen vuodon sattuessa. Sama ominaisuus oli kuitenkin myös eräs sukellusveneen suurimpia ongelmia. Metalliseos oli pidettävä jatkuvasti vähintään 125-asteisena. Jos se jostain syystä pääsi viilenemään ja jähmettyi, ei reaktoria voinut enää koskaan käynnistää uudestaan. Alfan reaktoria ei myöskään ollut suunniteltu helposti vaihdettavaksi. Paha reaktorivika teki siis käytännössä veneen käyttökelvottomaksi ikiajoiksi. Näin kävi ensimmäiselle Alfa-luokan sukellusvene K-64:lle, joka poistettiin käytöstä reaktorivian jälkeen jo 1970-luvun alussa.

Titaanirungon ja sulametallireaktorin lisäksi Alfa oli nykymittapuullakin poikkeuksellisen automatisoitu sukellusvene. Muiden vastaavien taistelusukellusveneiden noin sadan hengen miehistöjen sijaan Alfan miehistö koostui vain 32 upseerista. Edistyksellinen teknologia merkitsi myös valtavia kustannuksia ja hankaluuksia huollossa ja ylläpidossa. Alfoihin upotettiin lopulta niin paljon rahaa, että ne tunnettiin Neuvostoliiton laivastopiireissä ”kultaisina kaloina”.

Alfa-luokan huimilla ominaisuuksilla oli kustannusten lisäksi myös toinen kohtalokas varjopuoli, jota neuvostosuunnittelijat eivät osanneet ennakoida. Suuri nopeus merkitsi, että Alfat olivat niin äänekkäitä, etteivät ne kyenneet pysymään lainkaan piilossa länsiveneiden tehokkailta passiivisilta sonar-järjestelmiltä.

https://www.verkkouutiset.fi/kultainen-kala-tykitti-85-km-h-sukelluksissa-ja-shokeerasi-naton/
 
Keskustelin merisodankäyntiin paremmin perehtyneen tuttavani kanssa sukellusveneistä. Pitääkö paikkansa, että
1. Venäjä on viimeisen noin kymmenen vuoden aikana ottanut kiinni Yhdysvaltain teknologista etumatkaa
2. Kiina on Yhdysvaltoja ja Venäjää jäljessä, mutta ottaa kyseisiä valtioita kiinni kokoajan. Nythän vissiin ajatellaan, että lentokoneissa Kiina voi olla jo Venäjää edellä tietyillä osa-alueilla.
 
Keskustelin merisodankäyntiin paremmin perehtyneen tuttavani kanssa sukellusveneistä. Pitääkö paikkansa, että
1. Venäjä on viimeisen noin kymmenen vuoden aikana ottanut kiinni Yhdysvaltain teknologista etumatkaa
2. Kiina on Yhdysvaltoja ja Venäjää jäljessä, mutta ottaa kyseisiä valtioita kiinni kokoajan. Nythän vissiin ajatellaan, että lentokoneissa Kiina voi olla jo Venäjää edellä tietyillä osa-alueilla.

Ainakin sukellusveneiden tuotantomäärät ovat Venäjällä olleet pitkään hyvin vaatimatgomia. Jos vaikka tekniikka onkin kehittynyt niin ei sitä soveltavia aluksia voi montaa olla käytössä.
 
Jos ei puhuta vain merisodasta Venäjä on ottanut USA:aa kiinni ja joillakin alueilla mennyt ohi. Kun Putin kertoi kehitteillä olevista uusista superaseistaan 2018 USA heräsi ja alkoi kehittämään vastaavia. Hypersooniset ohjukset yms.

 
Jos ei puhuta vain merisodasta Venäjä on ottanut USA:aa kiinni ja joillakin alueilla mennyt ohi. Kun Putin kertoi kehitteillä olevista uusista superaseistaan 2018 USA heräsi ja alkoi kehittämään vastaavia. Hypersooniset ohjukset yms.

Niin, onko tästä aseesta mitään muuta olemassa kuin RT:n propagandavideo? Ei sillä vielä pääse kenestäkään ohi, että saa tuotettua kivannäköisen tietokoneanimaation....
 
Niin, onko tästä aseesta mitään muuta olemassa kuin RT:n propagandavideo? Ei sillä vielä pääse kenestäkään ohi, että saa tuotettua kivannäköisen tietokoneanimaation....
Älä viitsi. Kyllä venäläisten salainen plasmageneraattori antaa paljon paremman näkymättömyyden kuin yksikään jenkkien stealt kone. Mikä parasta, niin sen voi asentaa vaikkapa vanhaan Migin raatoon.:p
 
Ainakin tuollainen pätkä löytyi viime vuoden puolelta. Tuossa aiemmalla. videollahan Venäjä kertoi useasta uudesta aseessa, tuossa niistä yksi.



Eri vermeet eri vaiheessa. Mutta ilmeisesti ainakin USA pitää osaa niistä realistisina kun on alkanut suunnitella vastaavia.
 
Viimeksi muokattu:
On helpointa uskoa että Venäjä on kehittelemässä uusia hypersoonisia ohjuksia, koska nopeat supersooniset ohjukset ovat kuuluneet sen portfolioon jo pitkään. Sensijaan tuohon Poseidoniin en usko ihan heti. Se että Venäläispropaganda sellaisella rehentelee, ei kerro vielä että saadaanko se toimimaan koskaan. Ydinkoelaitoksen räjähdys Kuolassa ei tainnut tehdä ainakaan ydinkäyttöiselle ohjusmoottorin kehitykselle hyvää.

Ydinkäyttöinen ja huikeaa vauhtia kulkeva vedenalainen UUV, rajoittamattomalla toimintasäteellä kuulostaa myös aika hankalalta toteuttaa jopa rikkaille länsivalloille, saati sitten rahapulassa olevalle Venäjälle. Miten tuollaisen navigointi ja ohjausjärjestelmä saadaan toimimaan luotettavasti että se löytää maaliinsa toiselle puolen maapalloa?:cautious: Hieman hämmästelen RUSIn esitelmää taannoin noista Putinin uusista aseista, jossa perusteltiin että niitä aseita löytyy jos Putin kerran sanoo niin!:LOL:

USA on pitäytynyt pääasiassa fiksuissa ja subsoonisissa ohjuksissa, vaikka on testannut nopeita ohjuksia mm. ennen LRASM-projektia. Hypersooninen meritaisteluohjus olisi vienyt vuosia pidempään saada toimivaksi, joten JASSM-ER valittiin lavetiksi. Se oli koeteltua tekniikkaa. Hypersooniset ohjukset voivat viedä vielä vuosia että niistä saadaan toimivia sodassa ja massatuotantoon ei varmaan päästä hetkeen.

Venäjän aseistamisohjelma 2018-2027 jäi yli puolet alkuperäisestä tavoitteestaan rahoituksen vajeen ja heikon talouden vuoksi. Shoigu pyysi 55,000 miljardia ruplaa ja sai reilut 20,000 miljardia. Se tarkoittaa että monia hankkeita pitää lykätä, varsinkin merivoimissa jotka jäivät heikoille. Ei tule tukialuksia, PAKDA:a, sadoittain Su-57 koneita tms. S-500 on myös jäljessä aikataulustaan kohta 10 vuotta.

Venäjä santsaa UAS:n ja ohjusteknologiaan, jossa se voi lyhyellä aikavälillä haastaa lännen. Monet kaluston modernisointihankkeet lykkääntyvät entisestään ja Syyrian sekä Ukrainan tappiotkin pitäisi korvata. Muuten se on teknologisesti takapajula.
 
Back
Top