Suojavarusteiden hankinta

ptriups

Alikersantti
Itselläni ei harmittavasti ole enää sa-sijoitusta, mutta tulipa tämmöinen idea mieleen, että hankkisin komposiittikypärän ja suojaliivin, jotka voisin sitten antaa niitä tarvitseville, kun tarvetta ilmenee. Kysymys siis kuuluu, mitä ostan ja mistä?
 
Itselläni ei harmittavasti ole enää sa-sijoitusta, mutta tulipa tämmöinen idea mieleen, että hankkisin komposiittikypärän ja suojaliivin, jotka voisin sitten antaa niitä tarvitseville, kun tarvetta ilmenee. Kysymys siis kuuluu, mitä ostan ja mistä?

Ainakin tällä hetkellä on enemmän kysyntää kuin normaalisti eli ehkä juuri nyt ei kannata kaupoille lähteä jos todellista omaa tarvetta ei ole. Muuten ihan jalo idea.
 
Itselläni ei harmittavasti ole enää sa-sijoitusta, mutta tulipa tämmöinen idea mieleen, että hankkisin komposiittikypärän ja suojaliivin, jotka voisin sitten antaa niitä tarvitseville, kun tarvetta ilmenee. Kysymys siis kuuluu, mitä ostan ja mistä?
Lähtökohtaisesti pitäisi varmaankin katsoa, että varusteiden laatu on riittävä sotakäyttöön, ja että ne suojaavat vähintään kuten PV:n omat varusteet. Ainakin jos kyse olisi omalle (sukulais)pojalle tai perhetutulle annettavista varusteista, niin tätä pitäisin varsin keskeisenä hankinnassa.

Kypärien suojausarvot määritetään tyypillisesti STANAG 2920:n mukaisella määrityksellä, eli sinä nopeuden arvona (V50), jolla 50% 1,1 gramman (17 graanin) standardikappaleista (FSP eli sirpaletta simuloiva kappale) läpäisee kypärän. Joskus ilmoitetaan myös muita arvoja, kuten kyseisen kappaleen nopeuden arvo, jolla 0% läpäisee (V0), tai muita projektiileja joko V50- tai V0-arvona. Lähtökohtaisesti vertailukelpoiset arvot saadaan kuitenkin STANAG 2920 V50-arvoilla. Käytännössä kaikki komposiittikypärät suojaavat 9x19 FMJ-luodeilta, joten se ei kerro vielä mitään.

PV:n komposiittikypärät ovat kotimaisen FY-Compositesin FH-580 ja FH-610. Näiden nimet ovatkin sopivan suomalaisen insinöörimäisesti valittuja, eli kypärien suojaustasot ovat STANAG 2920:n V50-arvoilla 580 m/s ja 610 m/s.

Vertailua (arvot STANAG 2920 V50):
Bundeswehrin Gefechtshelm M92/B826 - 620 m/s

USA:n PASGT - 610 m/s
USA:n Advanced Combat Helmet (ACH) - 670 m/s
USA:n Enhanced Combat Helmet (ECH) - 905 m/s (todella merkittävä parannus aiempaan)
USA:n Integrated Head Protection System (IHPS) - 840 m/s (kaupallisesti 3M/Ceradyne F70 Mid-Cut)

PV:n käytössäkin oleva Ops-Core FAST XP - 725 m/s;
eri Ops-Coreilla on eri arvot, järjestyksessä SX, LE ja MT (670 m/s), SF (700 m/s), XP (ylläoleva 725 m/s), XR (991 m/s), RF1 (1341 m/s)

Muutamat suositut yksityisten valmistajien kypärät:
PGD MICH/PASGT - 680 m/s
PGD ARCH - 720 m/s
UaRms TOR - 670 m/s

Käytetyissä kypärissä täytyy huomioida se, että jos kypärän pinnoitus on vaurioitunut, on kypärän rakenteeseen saattanut päästä kosteutta, joka saattaa delaminoida kypärän aramidi-/UHMWPE-arkkeja, heikentäen kypärän suojaustasoa. Kypäräthän ovat siis tehty laminoiduista aramidi- tai UHMWPE-kuituarkeista, ja vaurioitumattomina ne kyllä säilyttävät suojaustasonsa pitkään, PvTT aikanaan tutki asiaa ja havaitsi sen, että ainakin aramidista valmistetun kypärän kuori vain kovettuu ajan mittaan, kunhan kypärä on ehjä.

Suojaliiveistä on vaikea tehdä yhtä eksaktia vertailua, koska niissä käytetään pääasiallisesti kahta luokitusjärjestelmää (STANAG 2920 ja NIJ 0101.6).
PV:n suojaliiveistä sirpalesuojaliivi M/91 on STANAG 2920:n V50-arvolla 450 m/s ja sirpalesuojaliivi M/05 500 m/s. M/05 luotisuojaliivin pehmeät suojat on NIJ IIIA -luokitettu, kuten myös M/10 ja M/17 suojaliivien; näiden STANAG 2920 -arvoja en muista.
Itse hankituissa suojaliiveissä voisi jossain määrin tavoiteltavana pitää samankaltaista ulkoista habitusta kuin PV:n suojaliiveissä, tunnistamissyistä. Kaupallisista suojaliiveistä luonnollisesti M/13:n jatkokehitelmä, Sioen (ent. Verseidag) Tacticum Plate Carrier on samannäköinen kuin M/13, ja Sioen Tacticum Vest on hyvin samannäköinen kuin sen esikuva M/10 (jonka esikuvana on taas ollut CPE Tac Pro ja USA:n merijalkaväen Maritime CIRAS). Näissä tosin ei voi pyrkiä ihan täydellisyyteen.

Kirjoitin kypäristä jo kypäräketjuun (ja Ylilaudallakin tästä oli keskustelua), mutta "perusmallisista" kypäristä paras on suojaustasoltaan tuo USA:n ECH, se on kevyempi kuin USA:n aiempi ACH ja siinä on myös PV:n uudemmille valonvahvistinten jaloille kelpaava istukka mukana (yleensä). Ops-Core on toki myös suosittu, ja se on työntänyt itseään yhä laajemmin PV:n käyttöön sen takia, että siihen saa erittäin hyvin erinäisiä lisävarusteita kiinni, ja valonvahvistimet pysyvät tukevasti päässä. Kalleimmilla Ops-Coren kypärillä saa jo luotisuojausta, RF1 suojaa jo 7,62x39 teräsytimiseltä (PS gzh), 7,62x51 M80:ltä ja 5,56x45 M193:lta.
Amerikkalaisten kypärien kokomitoituksista on huomattava se, että M on <57 cm, L on <59 cm ja XL on >59 cm (L on kaiketi tyypillisin koko, siis jos ostaa tietämättä kypärän vastaanottajaa); niin USA:n asevoimien peruskypärissä kuin Ops-Coressakin sama.

Esimerkiksi tässä ECH:ita myynnissä USA:n käyttämättömänä ylijäämänä Ebayssa, valmistajana Ceradyne tai Gentex (kumpikin USA:n asevoimien sopimusvalmistajia), toimittavat Suomeen:
M: https://www.ebay.com/itm/164698659380
L: https://www.ebay.com/itm/164698659451
XL: https://www.ebay.com/itm/164698661676
 
Viimeksi muokattu:
Mistä näitä nyt sitten voi ostaa?
Kypäriä esimerkiksi
Viranomainen.fi https://viranomainen.fi/c9105/taistelukypärät
Varusteleka https://www.varusteleka.fi/fi/group/kyparat/749
Warshop https://warshop.fi/epages/WarShop_F...s/Tuotteet/Tuoteryhmat/Suojavarusteet/Kypärät

Lisäksi Ebay (siellä on luotettavia uusia/käyttämättömiäkin kypäriä myyviä, että sitten käytettyjä) ja monet muut foorumit käytettyjen osalta. Em. linkit olivat luotettavaan uusia kypäriä myyvään.

Ops-Coren kypärissä on huomioitava se, että niissä on toimitettava USA:n vientilainsäädännön vuoksi kopiot sotilaspassista ja allekirjoitettava loppukäyttäjäsopimus, eikä siten ostettua kypärää periaatteessa saa luovuttaa pois (voi tosin ostaa toiselle, jos nämä tulee tältä ja toimitus on tälle). Perhepiirin sisällä tosin asia tuskin on vakava, etenkään kun omistajuussuhde ei muutu eikä kypärä siirtyne Suomesta pois.
Ops-Coreissa on myös huomioitava, että niistä kaikki eivät ole ballistisesti suojattuja, vaan vain iskusuojakypäriä.

Nyt hinnat ovat korkealla, kuten @peelo sanoi, ja saatavuus erittäin huono.
 
Viimeksi muokattu:
Tekeekö tuommosella vanhalla PASG illa nykyään mitään?
Kypärällä? Kyllä tekee, kunhan sen kuori on kunnossa. Onhan PASGT-kypärän suojaustaso kuitenkin samalla tasolla kuin PV:n tavanomaisten komposiittikypärien, se on tyypillinen aramidikomposiittikypärä.

Sen sijaan esimerkiksi brittien vanha Mk 6 on riittämätön suojaustasoltaan, sehän ei ole aramidikuiduista (kevlarista) valmistettu, vaan "ballistisesta" 6,6 nailonista, ja suojaa hyvin huonosti verrattuina aramidi- tai UHMWPE-komposiittikypäriin.
 
Huomioitaviin asioihin voisi ehkä vielä mainita värien/maastokuvion lisäksi IR-suojauksen (ettei varustus hohda valonvahvistimissa kuin viimeistä päivää). Onko sitä varusteessa vaiko eikö ole ja jos on, niin millaiseen maastoon se on optimoitu (heijastetaan samalla tavalla kuin ympäröivä luonto). Lisäksi käytetyssä materiaalissa se on voitu pilata esimerkiksi pesemällä väärillä pesuaineilla.

Toki esimerkiksi kypäriä on mahdollista viritellä metritavarana saatavalla kankaalla ja hurjimmat kai ovat maalanneetkin erikoisemmilla spraymaaleilla. Mutta suojaliiveissä ja levynkantolaitteissa asiaan on ehkä syytä kiinnittää huomiota.
 
Kauppoihin voi mainita vielä:

 
@ptriups

Jos tekisin liivi- ja kypäräinvestointeja, niin harkitsisin myös suojalasien hankkimista, mikäli niitä ei vielä ole. ESS ja Bolle ovat tunnetuimpien valmistajien joukossa ja tavaraa löytyy jälleen mm. Varustelekasta ja Viranomaisesta sekä sankalaseja vahvuuksilla ja ilman mm. tästä Suomeen toimittavasta brittiverkkokaupasta. Lisäksi aseliikkeistä, urheiluliikkeistä, hyvin varustetuista optikkoliikkeistä ja airsoft-liikkeistä voi löytyä, mm. Tradesoftilla ja Milgearilla on jotakin saatavilla.

Sankalasit vaiko umpinaiset (vrt. laskettelulasit), sen määrittää jokainen itse. Umpinaiset suojaavat yleensä paremmin, mutta huurtuvat helpommin ja ovat vähemmän mukavat kuin sankalasit, ts. ne eivät ehkä ole nenällä silloin kun niitä eniten tarvitaan. Huurtumista voi tosin vähentää mm. huurteenestoaineilla ja -liinoilla.

Toinen huomioitava asia on saatavilla olevat linssit ja niiden vaihtomahdollisuus. Moniin suojalaseihin on saatavilla pikairroitettavia linssejä (esim. kirkas ja tumma), jolloin samoja kehyksiä voi käyttää pimeän aikaan kirkkaalla linssillä ja kirkkaassa auringonvalossa tummalla linssillä. Myös fotokromaattisia (eli auringonvalossa tummuvia) linssejä on saatavilla, mutta ne ovat yleensä huomattavasti kalliimpia.

Silmälasien käyttäjille on saatavissa polykarbonaattilinssien sisäpuolelle vahvuudellisia inserttejä, joihinkin suojalaseihin jopa suojaavia polykarbonaattilinssejä vahvuuksilla, joita kannattaa kysellä optikkoliikkeistä (tai selvittää verkkokaupoista) ennen suojalasien hankintaa, jotta on tiedossa, riittääkö tiettyyn malliin tarjolla oleva korjaus käyttäjälle. Jos halua/mahdollisuutta teettää käyttäjälle sopivia inserttejä ei ole, niin tällöin harkitsisin kenties mahdollisimman isokokoisia umpinaisia suojalaseja, jotka toivottavasti sopivat jollakin tapaa silmälasien päälle.

Suojastandardeja löytyy paljon ja niiden sisältä eri luokituksia. EN 166, ANSI Z87, MIL-PRF-32432A, (jälleen kypäristä ja liiveistä tuttu) STANAG 2920... Google kertoo niistä lisää, mutta jos haluaisin tehdä hankinnan helposti ja perehtymättä, niin katsoisin, että suojalasit ovat saaneet hyväksynnän Yhdysvaltain asevoimilta. Silloin ne ovat todennäköisesti riittävän hyvät.
 
Kiitos vinkeistä! Suojaliivien osalta ajattelen tälleen turbokalevina, että joku sirpaleliivi olisi todennäköisesti suurimmalle osalle sa-ukkeleista hyödyllisempi kuin muodikkaampi plate carrier. Eli joku M/91 -tyylinen joka peittää mahdollisimman paljon. Mitä tuota bestprotection.de -kauppaa katselin, niin en sellaisia löytänyt. Onko tällaisia peittävämpiä sirpaleliivejä vielä käytössä jossain ja sitä kautta saatavilla?
 
@ptriups yksi merkittävä seikka on ainakin jalkaväkitehtävissä myös aktiivikuulonsuojaimet. Muutoin joutuu tekemään kompromissejä joko kuulemisen tai kuulovaurion syntymisen suhteen: tavallisilla kuppikuulonsuojaimilla ei kuule oikein mitään, ja tilannetietoisuuden lasku vaikeuttaa selviytymistä. Ilman kuulonsuojaimia tilannetietoisuus on hyvä, mutta saa kuulovaurion; korvatulpilla taas on jossain puolivälissä.

Aktiivikuulonsuojaimissa siis on mikrofonit ja kuppielementin sisällä kaiutin, joka toistaa mikrofonien sieppaamaa ääntä, mutta kupit ja suojainten elektroniikka estävät kovien äänien läpipääsyn. Näin esimerkiksi puhe ja muut normaalivahvuiset äänet kuuluvat normaalisti, mutta korvat ovat suojattuina kovilta ääniltä.

PV:n käytössä oleva malli on 3M Peltor Comtac (eri mallit), joka on kyllä kallis mutta niin se on myös äänentoistoltaan erinomainen ja erittäin kestävä, sotilasstandardein mitoitettu ja kestää vettä ja uusimmat mallit jopa 30 minuutin uinnin. Toinen sotilaskäytössä suosittu aktiivikuulonsuojain on MSA Sordin Supreme, jota ei pidetä yleensä ihan Comtacin veroisena, mutta sekin on hyvä ja Comtaceja edullisempi, ennen kaikkea valtava parannus mihinkään muuhun kuin aktiivikuulonsuojaimiin verrattuna. Toki sitten on myös erinäisiä urheilu- ja metsästyskäyttöön tarkoitettuja aktiivikuulonsuojaimia, mutta ne voivat olla kestävyydeltään heikompia; eivät välttämättä sitä toki ole.

Budjettivaihtoehtona ovat myös erikoisemmat korvatulppamallit, kuten Peltor Combat Arms ja Surefire EP7. Näissä on tulpassa käytävä, jota kautta puhe kuuluu paremmin, mutta tulpat on muotoiltu pysymään hyvin korvakäytävässä ja toisaalta myös tiivimmin kuin tavanomaiset vaahtotulpat. Näillä ei kuitenkaan kuulovauriota estä, mutta nekin ovat tavallisia tulppia, kupusuojaimia tai suojaamattomuutta parempi vaihtoehto.

PV:n jakotavarana aktiivikuulonsuojaimia on varsin rajoitettuja määriä: niitä on, mutta ei riittävästi. Jo varusmiesaikaisena kokemuksenani aktiivikuulonsuojainten (Comtac I) saaminen AUK:ssa oli ehkä kaikkein mullistavin yksittäinen parannus varusteiden osalta, mitä olen kyennyt vertaamaan.

Sankalasit vaiko umpinaiset (vrt. laskettelulasit), sen määrittää jokainen itse. Umpinaiset suojaavat yleensä paremmin, mutta huurtuvat helpommin ja ovat vähemmän mukavat kuin sankalasit, ts. ne eivät ehkä ole nenällä silloin kun niitä eniten tarvitaan. Huurtumista voi tosin vähentää mm. huurteenestoaineilla ja -liinoilla.
Nyt tähän täytyy kyllä sanoa, että suljetut laskettelulasimalliset suojalasit huurtuvat erittäin helposti tetsatessa, omasta kokemuksestani ainoa pätevä vaihtoehto ovat sankalasit (PV on muuten sotavarustehyväksynyt niin ESS ICE:t kuin ESS Crossbowitkin). Itselläni nekin tuppaavat huurtumaan niiden tavanomaisella nenäpalikalla, ja olen päätynyt hankkimaan niihin nenäpalan, joka lisää etäisyyttä kasvoista hieman (PV:n jakotavarassa tämä on vakiona). Crossbowit kaksilla sangoilla, toinen kirkkaalla ja toinen tummalla linssillä, kumpikin tällä etäisyyttä lisäävällä nenäpalalla, on oma suositukseni. Crossbow Suppressorit, jos/kun aikoo käyttää aktiivikuulonsuojaimia.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos vinkeistä! Suojaliivien osalta ajattelen tälleen turbokalevina, että joku sirpaleliivi olisi todennäköisesti suurimmalle osalle sa-ukkeleista hyödyllisempi kuin muodikkaampi plate carrier. Eli joku M/91 -tyylinen joka peittää mahdollisimman paljon. Mitä tuota bestprotection.de -kauppaa katselin, niin en sellaisia löytänyt. Onko tällaisia peittävämpiä sirpaleliivejä vielä käytössä jossain ja sitä kautta saatavilla?

Bundeswehrin käytettyjä sirpaleliivejä on joskus ollut saatavilla. Mutta samantyyppisenhän voi koostaa uutena noista BestProtectionin kamoista (liivi + kaulussuoja + läppä nivusten eteen + ballistiset täytteet noihin kaikkiin) tai vaikkapa Varustelekan valikoimasta, jahka tavaraa tulee taas hyllyyn (esim. tämä liivi, tämä kaulus, tämä alasuoja). Yksi vaihtoehto, jos on budjetilla, on toki laittaa ostoilmoitus tämän foorumin osto-myynti-palstalle.

Ebaystäkin voi katsella tai yrittää googlettaa israelilaisia nettikauppoja (huom! verot ja tullit). Tällainen löytyi, mutta väärässä värissä ja näköjään saa oliivinakin ilman press-tarroja:


Tällainen löytyi Romaniasta. Jälleen väärässä värissä, mutta ehkä sen voi maalata.


Nyt tähän täytyy kyllä sanoa, että sankalasit huurtuvat erittäin helposti tetsatessa, omasta kokemuksestani ainoa pätevä vaihtoehto ovat sankalasit (PV on muuten sotavarustehyväksynyt niin ESS ICE:t kuin ESS Crossbowitkin). Itselläni nekin tuppaavat huurtumaan niiden tavanomaisella nenäpalikalla, ja olen päätynyt hankkimaan niihin nenäpalan, joka lisää etäisyyttä kasvoista hieman (PV:n jakotavarassa tämä on vakiona). Crossbowit kaksilla sangoilla, toinen kirkkaalla ja toinen tummalla linssillä, kumpikin tällä etäisyyttä lisäävällä nenäpalalla, on oma suositukseni. Crossbow Suppressorit, jos/kun aikoo käyttää aktiivikuulonsuojaimia.

Mun kokemuksen mukaan Crossbow't kannattaa laittaa niillä ohuemmilla sangoilla, jotka on tarkoitettu kuulosuojaimien kanssa käytettäviksi. Ne normisangat ovat tiukat, jos kallo on yhtään keskimääräistä isompi.
 
Back
Top