Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Suomen kehittämät erikoisjoukot pidetään piilossa julkisuudelta

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Raveni, 07.03.2015.

 1. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,730
  Tykkäykset:
  4,224
  Pisteet:
  1,286
  http://www.hs.fi/m/kotimaa/a1425623986600
  Suomen kehittämät erikoisjoukot pidetään piilossa julkisuudelta – tällaisia taistelijat ovat

  Suomalaisten erikoisjoukkojen luominen on vienyt Puolustusvoimilta kymmenen vuotta


  HS kävi Utissa ja Upinniemessä tutustumassa suomalaisiin erikoisjoukkoihin
  Puolustusvoimissa on kaksi erikoisjoukkoa, joiden jäsenet ovat palkattuja ammattisotilaita: Maavoimien erikoisjääkärikomppania ja Merivoimien erikoistoimintaosasto. Utin jääkärirykmentin komentaja Petri Mattila ja Rannikkoprikaatin komentaja Raimo Pyysalo kertovat niiden toiminnasta. Toimittaja: Jarmo Huhtanen. Kuvaus: Esa Syväkuru ja Leif Rosas. Editointi: Esa Syväkuru.  Jarmo Huhtanen HS
  KOTIMAA Julkaistu 2:00
  2110
  UTTI/UPINNIEMI. Puolustusvoimat on kymmenen viime vuoden aikana luonut kaksi matalalla profiililla toimivaa joukkoa, joiden merkitys kasvaa koko ajan.

  Utin jääkärirykmentin erikoisjääkärikomppania ja Rannikkoprikaatin erikoistoimintaosasto eivät juuri julkisuudessa näy, vaikka ne ovat Puolustusvoimien nopeimmin käytettäviä korkean valmiuden joukkoja.

  Pitkälle koulutettujen erikoisjoukkojen tärkeys nousi pintaan Ukrainan sodan sytyttyä, kun Venäjä käytti erikoisjoukkojaan Krimillä niin sanotussa hybridisodassa.

  Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindbergmuistutti viime syksynä maapuolustuskursseilla, että perinteisen asevoiman osalta sodankäynnin painopiste on nykyään tiedustelussa sekä erikoisjoukkojen, ilma-aseen ja kaukovaikutteisen tulen käytössä.

  "Ilman korkean valmiuden suorituskykyä puolustaja joutuu heti altavastaajaksi", Lindberg korosti.

  Puolustusvoimat alkoi rakentaa erikoisjääkärikomppaniaa ja erikoistoimintaosastoa ammattimaisesti toimiviksi joukoiksi vuosina 2004–2005.

  "Vie kymmenen vuotta, ennen kuin erikoisjoukon mies on valmis", muistuttaa Rannikkoprikaatin komentaja, kommodori Raimo Pyysalo.

  Erikoisjoukkojen sotilaista on niukasti julkista tietoa. Se tiedetään, että he ovat poikkeuksellisen pitkälle koulutettuja.

  "Koulutukseen kuuluu kurssi toisensa perään", Pyysalo kuvaa.

  Erikoisjääkärikomppanian ja erikoistoimintaosaston sotilaat käyvät läpi saman peruskoulutuksen Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssilla. Erona on se, että jatkokoulutuksessa Utissa painotetaan helikopteri- ja laskuvarjotoimintaa, kun taas Upinniemessä keskitytään sukeltamiseen ja merelliseen ympäristöön.

  Puolustusvoimissa korkea valmius on liitetty perinteisesti ammattilaisten miehittämiin Ilma- ja Merivoimiin. Maavoimat on taas Suomessa pitkälti koulutusorganisaatio. Käytännössä paras maavoimallinen valmius on erikoisjääkärikomppanialla ja Merivoimien alaisella erikoistoimintaosastolla.

  "Toimintaympäristömme on muuttunut ihan viime aikoina. Kyllä tämä joukko on valmiudellisesti kärjessä. Olemme Maavoimien johdolla hioneet vielä pieniä yksityiskohtia", sanoo Utin jääkärirykmentin komentaja Petri Mattila.

  ESA SYVÄKURU HS
  [​IMG]
  Eversti Petri Mattila


  Erikoisjoukot eivät paljasta valmiuteen ja vahvuuteensa liittyviä yksityiskohtia. Myöskään joukoille räätälöityä erikoismateriaalia ei esitellä julkisesti.

  Erikoisjääkärikomppanian "erkkarit" ja erikoistoimintaosaston "etolaiset" palvelevat aliupseerin viroissa erikoisjääkärin ja taistelusukeltajan tehtävissä. Heidän nimiään ei kerrota, eikä kasvoja saa kuvata.

  Suomen erikoisjoukoilla ei ole puolustushaaraesikuntiin verrattavaa omaa esikuntaa, kuten esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Erikoisjääkäreiden ja erikoistoimintaosaston toimintaa ohjataan Maavoimien ja Merivoimien esikunnista.

  "Tämä toimii näinkin. Meidän pitää kuitenkin seuraavan viiden vuoden aikana pohtia, saataisiinko omasta esikunnasta jotain hyötyä", eversti Mattila sanoo.

  Suomalainen erikoisjoukkojen sotilas on tuttu näky kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä. Käytännössä lähes kaikki ovat keränneet kokemusta useaan otteeseen Afganistanissa, jossa he ovat kouluttaneet turvallisuusviranomaisia esimerkiksi lääkintätaidossa, ampumisessa ja operaatiosuunnittelussa.

  Eversti Mattila sanoo, ettei suomalaisia erikoisjoukkoja ole käytetty taistelu- tai tiedustelutehtävissä.

  "Meille on muutaman kerran tullut tilanteita, joissa on avattu tuli sitä joukkoa kohtaan, jota olemme kouluttaneet. Kun vastapuoli on avannut tulen, me olemme myös avanneet tulen itsepuolustukseksi."

  Mattilan mukaan suomalaiset erikoisjoukot eivät merkittävästi poikkea esimerkiksi ruotsalaisista. Yksi poikkeus kuitenkin on.

  "Ruotsin ja monen muun maan erikoisjoukoilla on tehtävänä valmistautua pelastamaan kansalaisia ulkomailta. Meillä ei sitä tehtävää ole, ja tilanne on kaiken kaikkiaan Suomessa vähän epäselvä. Jos kysymme, kuka on siihen oikeasti valmistautunut, niin meiltä ei ehkä löydy sellaista", Mattila sanoo.

  "En sano, että pelastamisen pitäisi olla erikoisjoukkojen tehtävä, mutta jollekin viranomaiselle pitäisi luoda kyky, lait ja asetukset, että se on tarvittaessa mahdollista. Sellainen väline pitäisi löytyä ulkoministeriön työkalupakista."

  Suomalaiset erikoisjoukot käyvät säännöllisesti koulutuksessa ulkomailla. Lisäkoulutusta hankitaan muun muassa Ruotsista, Saksasta ja Yhdysvalloista. Oppia on haettu myös Naton Belgiassa sijaitsevasta erikoisjoukkojen koulutuskeskuksesta (Nato Special Operations Headquarters, NSHQ).

  "Olemme osa Puolustusvoimien erikoisjoukkojen kurssijärjestelmää", sanoo Rannikkoprikaatin meritiedustelupataljoonan komentaja Misa Kangaste.

  "Siinä on valtava mahdollisuuksien kirjo. En mielelläni mene yksityiskohtiin."


  Hs:n sivuilla myös video
   
  Fremen, Taitolaji ja Talvela tykkäsivät tästä.
 2. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  On siis pidetty piilossa Suomessa, Naton piirissä ja eittämättä myös Venäjällä joukkojen olemassaolo on tiedetty jo pitkään. Siitä ovat harjoituksetkin pitäneet huolen.

  Periaatteessa kuitenkin hyvä juttu. Joukkojen saamat kokemukset ja koulutus leviävät vesirenkaiden lailla muualle puolustusvoimiin, joten siitä hyötyvät viime kädessä myös varusmiehet. Sotaa ei kuitenkaan näilläkään joukoilla voita, pari suojaamistehtävää toki saadaan hoidettua.
   
  Stagideus tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. Cold Will

  Cold Will Kapteeni

  Liittynyt:
  10.04.2014
  Viestejä:
  629
  Tykkäykset:
  619
  Pisteet:
  76
  Multa meni vähän ohi miksi noi on pidetty salassa Suomen kansalta, koska hehän salauksen kohderyhmänä ovat olleet ja miksi esille tultiin isolla jutulla juuri nyt?
   
 5. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Salassa? Lehtijutut ovat lehtijuttuja!

  http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/E...etoa+erikoisjoukoista/Erikoisjoukot+Suomessa/

  Suomessa ei sodan jälkeen koulutettu kaukopartiosotilaita. Laskuvarjojääkärikoulu perustettiin 1961, mutta koulutus oli lähinnä laskuvarjohyppy- ja jääkärikoulutusta. Tiedustelukoulutus alkoi elpyä vasta 1970–80 -luvuilla. Vastustajan erikoisjoukkojen vastaiseen taisteluun ryhdyttiin kouluttamaan erikoisjääkäreitä 1997. Tuolloin laskuvarjojääkärit olivat kaukopartiosotilaita ja erikoisjääkärit taistelivat pääsääntöisesti omalla puolella. Molemmat muodostuivat asevelvollisista. Voidaan kärjistäen todeta, että vuoteen 2000 asti Suomessa ei rauhan ajan olosuhteissa ollut erikoisjoukkoa, vaan lähinnä erikoiskoulutusta. 2000-luvun vaihteessa ryhdyttiin jatkokouluttamaan henkilöstöä vuoden sopimussotilaskurssilla, ja vuodesta 2003 lähtien henkilöstöä on rekrytoitu pidempiin palvelussuhteisiin. Tänään laskuvarjojääkärit ovat asevelvollisia ja erikoisjääkärit ammattisotilaita. Nykyään järjestelmä muodostuu siten, että

  • vuosittain koulutetaan vapaaehtoisista asevelvollisista laskuvarjojääkäreitä. Koulutus on erikoisjoukkosotilaan peruskoulutusta ja ”vuoden kestävä valintakoe” sodan ajan joukkoon. On mielenkiintoista, että Norja ja Suomi ovat säilyttäneet varusmieskoulutuksen osana erikoisjoukkotoimintaa.
  • asevelvollisuuden suorittamisen jälkeen henkilöllä on mahdollisuus hakeutua sopimussotilaaksi vuoden kestävälle erikoisjääkärikurssille. Kurssille hakeutuminen ei edellytä varusmiespalvelusta laskuvarjojääkärinä.
  • kurssin jälkeen henkilö voi hakeutua määräaikaiseen aliupseerin tehtävään. Operatiivisessa ryhmässä palvellaan viiden vuoden määräaikaisessa virassa. Sopimuksen voi uusia kaksi kertaa.
  • varusmiehiä tai sopimussotilaita ei käytetä esimerkiksi kriisinhallinta- tai virka-aputehtäviin, vaan koulutus keskittyy kansallisen puolustuksen toimintaan.  Wikipedia:

  Suomen puolustusvoimien erikoisjoukot
  Suomen puolustusvoimilla on seuraavat erikoisjoukkoyksiköt:

  • Maavoimat
   • Erikoisjääkäripataljoona (ERIKJP)
    • Laskuvarjojääkärikomppania (LJK) kouluttaa varusmiehiä erikoisjoukkotehtäviin, laskuvarjojääkäreiksi.
    • Erikoisjääkärikomppania (ERIKJK) koostuu palkatusta sotilashenkilöstöstä, erikoisjääkäreistä.
    • Erikoisoperaatio-osasto (EOS), joka kuuluu Euroopan Unionin nopean toiminnan joukkojen tammikuussa 2011 päivystysvalmiuteen asetettavaan Alankomaiden johtamaan taisteluosastoon (NLBG11)[1]
  • Merivoimat
   • Sukeltajakoulu (SUKK) kouluttaa varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa sukeltajiksi. Sukeltajakoulussa annetaan erikoisjoukkokoulutusta taistelusukeltajalinjalla ja raivaajasukeltajalinjalla.[2]
   • Erikoistoimintaosasto (ETO) koostuu palkatusta sotilashenkilöstöstä. Itsenäinen perusyksikkö.lähde?
  • Puolustusvoimat
   • Elektronisen sodankäynnin erikoisjoukot (ELSO) kouluttaa elektronisten järjestelmien tiedustelua ja niihin vaikuttamista.lähde?
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 6. jak

  jak Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.02.2015
  Viestejä:
  1,157
  Tykkäykset:
  1,747
  Pisteet:
  156
  Hyvä että puolustusvoimien toimintaa tuodaan esille. Tämä on paras lääke Suomi ei kestä ruikutuksen hoitoon. Ajatus kulkee kirkkaammin kun ei pelota niin pahasti.
   
  Jusarius, Honcho, Stagideus ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 7. Cold Will

  Cold Will Kapteeni

  Liittynyt:
  10.04.2014
  Viestejä:
  629
  Tykkäykset:
  619
  Pisteet:
  76
  Toimittaja asialla. Joukkojen olemassaolohan on ei sinällään ole uutta paitsi suurelle yleisölle. Hesarin juttu oli nopeasti luettuna kirjoitettu salaisuuksia painottaen. Silti tulee mieleen se että miksi juuri nyt tehtii iso juttu.
   
 8. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,730
  Tykkäykset:
  4,224
  Pisteet:
  1,286
  Suht vähän tuolta vuodessa porukkaa töihin otetaan...
   
 9. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,730
  Tykkäykset:
  4,224
  Pisteet:
  1,286
  Tahto tila saada äijiä ulkomaille agressiivisiin tehtäviin tai mahdollisuus että voisi käyttää kotimaassa joustavammin poliisin apuna... Määrärahat?

  Tosiaan erikoisjääkäri komppaniahan on jo "vanha" ja ollut eri yhteyksissä esillä aiemminkin. Mutta mielenkiintoinen ulos tulo ja miksi juuri nyt?
   
 10. Cold Will

  Cold Will Kapteeni

  Liittynyt:
  10.04.2014
  Viestejä:
  629
  Tykkäykset:
  619
  Pisteet:
  76
  Näin on. Ehkä erkkarit on nyt saatu koulutettua ja ylipäätänsä koko koneisto yleisellä tasolla saatu "valmiiksi" että heitä voitaisiin käyttää oikeasti ja myös kv-tehtävissä. Mieleen tulee että ehkä kohdeyleisönä ovat päättäjät. Halutaan lisätä painetta lainsäädäntöön ja valtuuksiin. Btw, nykyisin mahtaisi olla todella erikoista ja pidemmän päälle puuduttavaa olla Suomalainen erkkari. Pitkä koulutus, kova osaaminen normielämää ajatellen aivan kummallisiin asioihin ja koskaan et oikeasti pääse käyttämään osaamistasi. Voi erkkari parkaa jos hän satuttaa nilkkansa ja joutuu lopettamaan työt. Vähän hankala jutella rekryfirmassa tai työkkärissä kun ne kysyy osaamista ja pitäisi kirjoittaa CV "No, mä osaan sukeltaa, hypätä laskuvarjolla, ampua ihmisen kahden kilsan etäisyydeltä, räjäyttää sillan, maalittaa stand-off aseita, elää metsässä kuukauden ilman ruokaa ja vaatteita" :) En ihmettele jos 35v erkkarille tulee mieleen lähteä töihin koti -tai ulkomaisiin turvallisuusalan firmoihin.
   
  MeriTJ, sotaylijumala, Guderian ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 11. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,774
  Tykkäykset:
  2,700
  Pisteet:
  1,286
 12. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,730
  Tykkäykset:
  4,224
  Pisteet:
  1,286
  Voi aika käydä vähän pitkäksi... Kerran on ammuttu elävää kohdetta päin... ;) Suomessa voisi miettiä että olisko järkeä jos nämä herrat hoitaisivat näitä panttivanki tilanteita yms... Olis kopterit ja panssaroidut ajoneuvot valmiina eli ns. Karhun tehtävät...
   
 13. Slammer

  Slammer Eversti

  Liittynyt:
  17.07.2013
  Viestejä:
  1,742
  Tykkäykset:
  1,551
  Pisteet:
  316
  Veikkaan, että jutun kirjoittamisen taustalla on ihan vaan halu vakuutella kansalle, että meillä on valmius vihreiden miesten yms varalta eikä ihan kaikki ole lkp:n takana.
   
  Guderian, Jusarius, scip10 ja 6 muuta jäsentä tykkää tästä.
 14. Mainos 15. Stagideus

  Stagideus Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.10.2013
  Viestejä:
  971
  Tykkäykset:
  1,902
  Pisteet:
  76
  EI. Kyse on PV:n erikoisjoukosta, joka harjoittelee sotilastoimintaa, ei siviililainvalvontaa. Poliisi toki voi ja käyttääkin mahdollisissa laajemmissa/vaativammissa tilanteissa PV:n resursseja (ml. erilaiset erikoisjampat) virka-apuna, mutta johtovastuu ja toimivalta on yleisesti siviiliviranomaisella, kuten kuuluukin.
   
  Guderian ja Honcho tykkäsivät tästä.
 16. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,730
  Tykkäykset:
  4,224
  Pisteet:
  1,286
  Sitten ei muuta kuin ulkomaille oikeisiin "töihin" ;) käytännön kokemusta ei kuitenkaan korvaa mikään...
   
 17. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  4,184
  Tykkäykset:
  3,214
  Pisteet:
  1,286
  Toiset tekevät tuhoja ISIS keskuudessa ja toiset taas pistävät injektioruiskulla kavereitaan pebaan.
   
 18. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  4,184
  Tykkäykset:
  3,214
  Pisteet:
  1,286
  Jos joudun panttivangiksi jossain tilanteessa, niin totta totisesti mielummin haluan Karhun tai maakuntien VATI ryhmien hoitavan tehtävän. Vuosien kenttätyö takana josta erikoistuminen valmiusryhmiin.
   
  Honcho, Einomies1 ja Stagideus tykkäsivät tästä.
 19. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,103
  Pisteet:
  1,286
  Ensisijaisuus kansainvälisiin ympyröihin tulisi olla näille herroille, siis oikeisiin toimiin.

  Samoin valmius omien kansalaisten suojeluun ja pelastamiseen, uskomatonta että sitä ei ole heille osoitettu.

  Propsit näille miehille että motivaatio on kestänyt kehittää A-laatua noissa raameissa mihin poliitikkomme ovat heidät rajoittaneet.
   
  Torni ja Cold Will tykkäsivät tästä.
 20. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,662
  Tykkäykset:
  4,422
  Pisteet:
  1,286
  Tälläkin foorumilla on vihjailtu erikoisjoukkojemme olleen taistelussa A-maassa. Millaista kokemusta lienee onkin saatu noilta reissuilta, mutta kyllä taistelukokemus oikeista operaatioista olisi merkittävä parannus.
   
  Rajajääkäri tykkäsi tästä.
 21. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,774
  Tykkäykset:
  2,700
  Pisteet:
  1,286
  Vähän epäilen että heitä on käytetty tarkkailijoina kuten israelilaiset käyttivät saksalaisia Entebbessä. Oppivat siinä jotain ja varsinaisella osastolla on suhteellisen neutraaleja todistajia kun näitä syytetään ylilyönneistä.
   
 22. AKE-ukki

  AKE-ukki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  2,658
  Tykkäykset:
  5,096
  Pisteet:
  636
  Taustalla eri ministeriöiden kissanhännän veto. Toki yhteistyötä tehdään, (jopa A-maassa) mutta tarkasti roolitettuna...
   
  Talvela tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu