Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuva uhka ja toiminta

Ehkä tuohon ylläolevaan jossakin määrin pätee tälläinen yleisemmäksi muodostunut ajatusharha-summaus; Tiettävästi tai ainakin mahdollisesti Venäjän protekraatissa, Uryankhay Kraissa elelevä Elzhigidey Noyonin pariskunta on mahdollisesti esittänyt Venäjän valtiojohtoa koskevaa kritiikkiä, hoitaessaan sikatilansa toimia.

Tästä syystä ja näinollen, leimaavaksi katsottava puheenparsi tai muu sensellainen, olkoon täten tuomittavaa ja kiellettyä rangaistuksen uhalla. Koskien Venäjää erityisesti tai yleisesti.
 
"Epäilyttävää toimintaa tärkeissä kohteissa on tapahtunut koko Suomessa jo ainakin yli kahden vuoden ajan, kertoo kuntien varautumisesta ja turvallisuudesta vastaava kehittämispäällikkö Ari Korhonen Kuntaliitolta."

"On viitteitä siitä, että venäläistaustaiset tahot urkkivat infrastruktuuria, Korhonen sanoo IS:lle perjantaina."



Aina vaan paranee. Kaksi vuotta katsottu tuota touhua ja silti ei saa hommaa toimimaan....
”meillä on varauduttu”, ”viranomaiset ovat kartalla”, ”suomea ei uhkaa sotilaallisesti..”

Kaikkeen ollaan oltu varautuneita mutta siitä huolimatta tuntuu että joka kerta meidät yllätetään housut kintuissa.
 
Tilannekuvan muodostamiseen tulee häiriöitä median toitottaessa viranomaisten suulla ettei suomeen kohdistu uhkaa venäjän suunnalta
Samaan aikaan monissa muissa puhutaan täysin päin vastaista. Joko meillä on parempi tilanne kuva mitä muualla lännessä tai sitten se on poliittisesti värittynyttä. Jokainen voinee päättää itse kummasta todennäköisemmin on kyse…
 
No nyt on sitten mobiiliverkko murtojen kohteina.

 

Edit. Miksen huomannut että @ak.tied laittoi juuri saman uutisen ensin 🤦‍♂️
 
Viimeksi muokattu:
ketjun aihe ja laajuus! ;)

Mitäs patoja Suomesta löytyy. Ja sopivilla kunnallistekniikan jätevesipumppaamo-sähkökatkoksilla/"tukoksilla" saisi ehkä p*skan lainehtimaan kaduilla. Ai niin ja sarjassamme "liikaa-tietoa-liian-helposti-saatavilla" kaikki muuntamot Sisäministeriö tarjoaakin tarkkoine kartoille piirrettyine sijaintitietoineen kätevänä suunnistus-pdf:änä.
 
No nyt on sitten mobiiliverkko murtojen kohteina.
Osassa on varmasti kyse kuparia etsiskelevistä yövuoroa tekevistä purkumiehistä.

Sekä teletornin laitekoppi, vesitorni tai muu vastaavaa haiskahtaa siltä, että siellä saattaisi olla kuparia. Todellisuudessa eletään valokuituaikaa, eikä tieto kulje enää kuparikaapaleissa.

Valkeakoskella on juuri käynnissä Viidennumeron ravintolahotellin purkaminen ja Aamulehden mukaan purkufirma pääsi heti toteamaan, että "putkimiehet" olivat jo purkaneet kaikki vesijohdot pois omaan piikkiinsä.

Viime syksynä Tampereella lähti patsaita rälläkkäpartion matkaan.

Tänä keväänä Kuopiossa: https://yle.fi/a/74-20083909

Ja myös Mäntsälässä, Lappeenrannassa, Seinäjoella ja Oulussa näkyy käyneen samanlaista.
 

Puolustusvoimat, Elisa, HSY ja MPK osallistuvat Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyöhön liittyvään Cyber Fortress 3.0 -kyberharjoitukseen


"Virginiassa ja Helsingissä toteutettavan Cyber Fortress 3.0 -harjoituksen teemana on vesihuollon suojaaminen ja puolustaminen kyberhyökkäyksiltä. Kokonaisuudessaan harjoitukseen osallistuu noin 350 henkeä. Suomi on mukana ainoana Yhdysvaltojen ulkopuolisena toimijana. Suomen joukkue koostuu Elisan, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ja Maanpuolustuskoulutus MPK:n asiantuntijoista.

Suomi on mukana ainoana Yhdysvaltojen ulkopuolisena toimijana heinäkuussa 7.-20.7.2024 toteutettavassa Virginian osavaltion kansalliskaartin Cyber Fortress 3.0 -harjoituksessa. Harjoitus on yksi osavaltion tämän vuoden suurimmista kyberharjoituksista. Suomi ja Virginian kansalliskaarti allekirjoittivat toukokuussa kumppanuusohjelman (State Partnership Program), jonka toimeenpanoa kyseinen kyberharjoitus osaltaan tukee.

”Kriittisen infrastruktuurin suojaaminen on osa yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamista. Kehitämme kykyämme tukea kansallisia viranomaisia sekä kumppaneita fyysisen toimintaympäristön lisäksi myös kybertoimintaympäristön suojaamisessa, käytännössä puhumme paikalliskyberpuolustuksesta sekä virka-avun antamisesta. CF3.0-harjoitus antaa mahdollisuuden tutustua Virginian osavaltion paikalliskyberpuolustuksen malliin ja miten he toteuttavat osaltaan kriittisen infrastruktuurinsa suojaamista,” kertoo majuri Markus Riihonen Pääesikunnasta.

Kyberharjoitus keskittyy kriittisen vesihuoltoinfrastruktuurin suojaamiseen, ja harjoituksen avulla kehitetään mukana olevien organisaatioiden ymmärrystä vastaavan tilanteen hallinnasta. Varsinaisen verkossa tapahtuvan toiminnan lisäksi harjoituksessa testataan ja kehitetään johtamista ja yhteistoimintaa eri tahojen välillä. Harjoituksen aihe on erityisen ajankohtainen myös Suomelle. Vesihuollon turvaaminen on keskeinen osa Suomen huoltovarmuusstrategiaa sekä Naton resilienssityön yksi perusvaatimuksista. Suomessa toteutetaan kyseiseen toimialaan liittyvä kansallinen kyberharjoitus vuonna 2025.

Harjoituksen järjestää Virginian kansalliskaartin 91. Kyberprikaati (Virginia Army National Guard 91. Cyber Brigade), ja siihen osallistuu laaja joukko liittovaltion sekä Virginian osavaltion viranomaisia, vesilaitoksia ja muita toimijoita. Kokonaisuudessaan harjoitukseen osallistuu noin 350 henkeä. Suomesta harjoitukseen osallistuu noin 40 tekniikan ja kyberturvallisuuden asiantuntijaa Elisasta ja HSY:stä sekä MPK:n kyberturvallisuuden reserviläiskouluttajia vahvistettuna yhdellä henkilöllä Virosta. Harjoitus toteutetaan Yhdysvalloissa Virginia Beachillä ja Suomen harjoitusjoukko osallistuu siihen etäyhteydellä Helsingistä käsin. Järjestelyistä Suomessa vastaavat MPK, Elisa ja HSY."

 
Henkilö pidätetty. Murtautui yöllä terveysasemalle Helsingissä, avasi palopostin ja aiheutti suuren vesivahingon.

Tässä tietysti pistää ensimmäisenä silmään teon järjettömyys, mutta heti toiseksi taas valvonnan puute. Murto yöllä, hana auki koko yön ja

Terveysasemalla havaittiin huomattavan laaja vesivahinko keskiviikkoaamuna 17. heinäkuuta.


Poliisi kertoo epäilevänsä henkilön murtautuneen keskiviikon vastaisena yönä terveysaseman tiloihin. Henkilön epäillään aiheuttaneen mittavan vesivahingon palopostin avaamalla.
Vahinko kävi ilmi aamulla, ja tuolloin asiasta ilmoitettiin myös hätäkeskukseen.

Jotenkin tulee sellainen tunne, että taas testattiin vasteaikaa. Se oli pitkä ja se raportoitiin/vahvistettiin kiltisti lehdessä.

 
Ai niin ja sarjassamme "liikaa-tietoa-liian-helposti-saatavilla" kaikki muuntamot Sisäministeriö tarjoaakin tarkkoine kartoille piirrettyine sijaintitietoineen kätevänä suunnistus-pdf:änä.
Ei avoimessa yhteiskunnassa voi pitää oikein mitään piilossa. Ja kaikki merkittävät kohteet on kartoitettu jo aikapäiviä sitten, ihmettelen isosti, jos vihulla ei ole suhteellisen kattavaa seurantajärjestelmää merkittävistä uusista infrakohteista.

Jos Puolustusvoimien tärkeimmät pysyisivät salassa, niin sekin olisi hyvä.
 
”meillä on varauduttu”, ”viranomaiset ovat kartalla”, ”suomea ei uhkaa sotilaallisesti..”

Kaikkeen ollaan oltu varautuneita mutta siitä huolimatta tuntuu että joka kerta meidät yllätetään housut kintuissa.
Näitä asioita voi peilata tapaus "Nokian vesikriisi" kautta. Hyvä/huono esimerkki kuinka voi yhteiskunta toimia.
 
Ja kaikki merkittävät kohteet on kartoitettu jo aikapäiviä sitten, ihmettelen isosti, jos vihulla ei ole suhteellisen kattavaa seurantajärjestelmää merkittävistä uusista infrakohteista.

Ehdottomasti. Mutta eivät kaikki toimijat ja kiusantekijät saa toimeksiantojaan niiltä organisaatiotasoilta, joilla varmasti tietoa löytyy. Yhteiskunta oli avoin jo kymmenenkin vuotta sitten, mutta sen jälkeen on tullut paljon uusia avoimia rajapintoja, joiden kautta saa imaistua tarpeettoman helposti tietoa. Palveluiden toiminnan kannalta riittäisi monissa tapauksissa aivan hyvin että tietoja saisi vain esim rekisteröityneet palveluntarjoajat. Ja sellaiseenhan se Häkkänen sanoi nyt korjausten olevan tulossa.

Asiasta seuraavaan, tätä ei tainnut olla vielä täällä:


Pari poimintaa:

"Ruotsissa kirkkoja ei saa salakuunnella. Se tekee niistä Oksasen mukaan hyvän paikan tavata ja keskustella arkaluontoisista asioista.
Oksanen kertoo Ruotsin suojelupoliisin sanoneen suoraan, että ortodoksisella kirkolla on yhteyksiä Venäjän tiedusteluun."

"Googlen omistama Mandiat-tietoturvayhtiö on kertonut, että Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Puolassa tapahtuneiden vesilaitosten peukalointien takana on näyttänyt olevan Venäjä."
 
Sattuisko joltain löytymään lukuoikeuksia tonne?

Suoraan Venäjän pussiin​

Iltalehden selvitys paljastaa, miten moni kunta vuotaa yhä arkaluonteisia tietoja julki nettiin. Se on iso haavoittuvuus, joka kiinnostaa myös Venäjää.

Sami Koski
Tänään klo 6:01
Viranomaiset ovat patistelleet suomalaisia kuntia ja muita toimijoita heräämään. Netistä on saatava pois avoimesti kenen tahansa luettavissa olevat tiedot, joiden avulla Suomea voi haavoittaa.

Iltalehden selvitys paljastaa pöyristyttävällä tavalla, millaisia tietoja kunnat jakavat edelleen avoimesti, vaikka Venäjän uhkaan havahduttiin jo yli kaksi vuotta sitten.

Osa Suomen kunnista tarjoaa netissä jopa osoitteita, joissa toimii poikkeusolojen johtokeskus. Netistä löytyy edelleen myös tietoja sähköverkosta, sen rakennustöistä, vedenottamoista ja jopa siitä, mitkä asiat olisivat kunnissa ongelmia poikkeusoloissa.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi kuntien jakamista tiedoista jo marraskuussa 2023. Juttu palkittiin vuoden alueellisena juttuna Suuri Journalistipalkinto 2023 -gaalassa.

Myös viranomaiset ovat varoittaneet liiasta sinisilmäisyydestä toistuvasti. Sotilasprofessori ja yleisesikuntaeverstiluutnantti Marko Palokangas muotoili asian Ilta-Sanomissa toukokuussa näin.

– Tämä on juuri sitä suomalaista ajattelua, että kunnat vetoavat siihen, että laki velvoittaa kertomaan kansalaisille poikkeusolojen varautumissuunnitelmista. Mutta jos yksityiskohdat jätetään mainitsematta, niin kuka siitä rankaisee ja mikä se rikos on?

Myös maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd) myönsi Huomenta Suomen haastattelussa aiemmin heinäkuussa, että Suomessa on ollut pitkään tapana jakaa vähän liikaakin tietoa kriittisestä infrastruktuurista esimerkiksi kuntien verkkosivuilla.

– Olemme olleet vähän sinisilmäisiä ja kertoneet kaiken todella avoimesti kuntien nettisivuilla, Essayah sanoi.

9d140b9e162a074359dd231ce6fe5a02486556ccc6e2e40e82d9ca6a473eea0f.jpg

Iltalehti selvitti, millaisia valmiussuunnitelmia suomalaiset kunnat julkaisevat netissä. Osa kunnista kertoo edelleen tietoja, joiden pitäisi olla salattuja; osa kunnista puolestaan salailee tietoja, jotka ovat julkisuuslain mukaan julkisia. OUTI JÄRVINEN/KL

Johtopaikkojen osoitetietoja​

Kuntaliitto on muistuttanut kuntia asiasta useaan otteeseen reilun parin vuoden aikana. Syynä on se, että tiedot kiinnostavat myös itänaapuria.

Osaan kunnista viesti on mennyt perille. Venäjän hyökkäyssodan jälkeen iso osa Suomen kunnista on päivittänyt valmiussuunnitelmansa. Pääasiassa valmiussuunnitelmia on päivitetty kunnanvaltuustoissa ja -hallituksissa.

Osa suhtautuu nykyisin valmiussuunnitelmaan jo niin kriittisesti, että pitää sitä julkisuuslain vastaisesti kokonaan salaisena.

Kaikkiaan noin 50 kunnan valmiussuunnitelman julkinen osa löytyy netistä. Näistä kunnista 21 kertoo yksityiskohtia tietoja valmiussuunnitelmistaan. Ainakin yhdeksän näistä 21:stä kunnasta kertoo kuntakohtaisia uhka-arvioita suunnitelmassaan.

Iltalehden selvityksen perusteella ainakin neljä kuntaa puolestaan paljastaa edelleen kenelle tahansa, missä ne kokoontuvat poikkeusoloissa tai ”poikkeusolojen ääritilanteissa”.

Näin toimii esimerkiksi pienehkö keskisuomalainen kunta. Se kertoo valmiussuunnitelman julkisessa osassa johtokeskuksen osoitteen tarkkuudella ja edelleen myös sen, missä se kokoontuu ”poikkeusolojen ääritilanteissa”. Myös Etelä-Suomessa sijaitseva keskikokoinen kunta kertoo johtokeskuksensa paikan ja kokoushuoneen tarkkuudella.

Yli 100 000 asukkaan kunta puolestaan kertoo, kuinka monta generaattoria se on hankkinut sähkökatkojen varalta.

Tässä jutussa käytettävät tiedot valmiussuunnitelmista hankittiin Googlesta tai Manner-Suomen kuntien kotisivuilta. Sama tiedonhankinta tehtiin kaikkiin Manner-Suomen 293 kuntaan. Kuntien nimiä tai niiden tarkkoja suunnitelmia ei paljasteta jutussa turvallisuussyistä.

adbd8e041edf26e92c96bcecefe58821b708cce0a85c148ab391cc4bf446343a.jpg
adbd8e041edf26e92c96bcecefe58821b708cce0a85c148ab391cc4bf446343a.jpg

Yksi Suomen kunnista julkaisee valmiussuunnitelman julkisessa osassa johtokeskuksen osoitteen tarkkuudella ja edelleen myös sen, missä se kokoontuu ”poikkeusolojen ääritilanteissa” KUVAKAAPPAUS VALMIUSSUUNNITELMASTA
05a4112f2722250a95c82dde7d36b57fa547a430f633ce23d1404c22216effa7.jpg
05a4112f2722250a95c82dde7d36b57fa547a430f633ce23d1404c22216effa7.jpg

Etelä-Suomessa sijaitseva keskikokoinen kunta kertoo johtokeskuksensa paikan ja kokoushuoneen tarkkuudella. KUVAKAAPPAUS VALMIUSSUUNNITELMASTA

Osa salattava​

Viimeksi marraskuussa Kuntaliitto lähetti kunnille paimenkirjeen asiasta. Muistiossa korostettiin, ettei kaikkia turvallisuutta sisältäviä yksityiskohtia tulisi julkaista.


– Yksityiskohtaiset johtokeskusten sijaintitiedot tai valmiuden ylläpitoon ja sisäisiin järjestelyihin poikkeusoloissa käytettävissä olevien resurssien tiedot täyttävät useimmissa tapauksissa salassa pidettävien tietojen kriteerit, eikä niitä tällöin tulisi julkaista, Kuntaliitto muistutti.

Kuntaliitto lähetti muistion samana päivänä, jolloin Maaseudun Tulevaisuus julkaisi artikkelin kuntien löperöstä suhtautumisesta valmiussuunnitelmiin.

MT:n jutussa selvitettiin kymmenien kuntien valmiussuunnitelmia. Lisäksi osan tiedoista lehti sai tietopyynnöillä. Osan tietopyynnöissä pyydetyistä tiedoista kunnat kertoivat salaavansa.

Lehti sai eräästä kunnasta tietopyynnöllä myös kunnan teknisen palvelualueen valmiussuunnitelman. Siinä kerrottiin tietoja vedenottamoista, yhdysputkista ja siirtolinjojen sijainneista sekä vesihuoltolaitoksen käyttöön tarkoitettujen varavoimakoneiden tarkasta määrästä.

c3d35b5da1a78e5be2bb907ea4ab9b860cb7b0a5389c63b89bc0967a06a40358.jpg

Tällä hetkellä kuka vain voi käydä katsomassa Fingridin sivuilta, missä esimerkiksi Suomen sähköasemat sijaitsevat. KIMMO HAAPALA

Kerrotaan haavoittuvuuksia​

Iltalehden selvityksen perusteella osa näistäkin tiedoista paljastuu netistä hakukonetta käyttämällä tai kuntien ja niissä toimivien yritysten verkkosivuilta – siis ilman tietopyyntöä.

Eräs kunta kertoo muun muassa, kuinka normaalissa tilanteessakin sähköverkon ylläpito on osoittautunut hankalaksi. Lisäksi kunta kertoo valmiussuunnitelmassaan, kuinka sen vedensaanti voi olla riskialtista pohjavesialueiden suurten kemikaalikuljetusten vuoksi.

e726acefde69d0509089b597d19e950de94dcade43a478a09e5e16fc6e0be6c8.jpg
e726acefde69d0509089b597d19e950de94dcade43a478a09e5e16fc6e0be6c8.jpg

Yksi Suomen kunnista kertoo, millaisia vaikeuksia sillä on sähkön toimitusvarmuudessa tavallisinakin aikoina. KUVAKAAPPAUS VALMIUSSUUNNITELMASTA
Kuntien lisäksi myös muut suomalaiset organisaatiot julkaisevat edelleen poikkeuksellisen avoimesti tietoa kriittisenä pidetystä infrastruktuurista.

Aiemmin näin toimi myös Traficom. Se julkaisi Oskari-nimisessä verkkopalvelussaan avoimesti esimerkiksi Suomen merialueilla kulkevien kaapeleiden tietoja. Asiasta nousi kohu sen jälkeen, kun Nordstream 1 ja 2 kaasuputket räjäytettiin syyskuussa 2022.

Traficom päätti kesäkuussa 2023, että se arvioi uudelleen vedenalaisten tietojen avoimuutta ”nykyisessä toimintaympäristössä”.

Silti moni muu organisaatio paljastaa edelleen tarkkoja sijaintitietoja. Esimerkiksi osa vesilaitoksista kertoo tarkkoja tietoja vedenottamoista. Netistä löytyvät myös suomalaisten sähköasemien tarkat sijaintitiedot, varavoimalaitokset ja jopa se, miten ja missä suomalaista sähköverkkoa ollaan kehittämässä tulevina vuosina.

221ffea3bc33ae0a8c8eca7671ba3a2ab8f72c21bdae16a5180430de557fb384.jpg

Suomalainen yhteiskunta perustuu avoimuuteen. Asiantuntijat ovat kuitenkin kyseenalaistaneet kriittiseen infrastruktuuriin perustuvan avoimuuskäytännön muuttuneessa maailmantilanteessa. KIMMO HAAPALA

Muuttuuko laki?​

Julkisuus on ollut suomalaisessa yhteiskunnassa tärkeä perusperiaate. Jatkossa tällä hetkellä avoinna olevaa tietoa todennäköisesti rajoitetaan nykyistä herkemmin.

Kesäkuussa valtiovarainministeriön työryhmä sai valmiiksi ”paikkatiedon kansallisen riskiarvion työryhmän muistion”. Helsingin yliopiston mukaan paikkatieto koostuu sijaintitiedosta eli missä jotakin sijaitsee ja ominaisuustiedosta eli mitä jossakin sijaitsee.

Valtiovarainministeriön työryhmä suositteli muistiossaan, että jatkossa kriittinen infrastruktuuri ei tulisi olla niin helposti saatavilla.

– Tämä ei tarkoita automaattista tiedon saatavuuden rajoittamista. Silti myös tällä hetkellä avoimesti jaettavaa tietoa voi olla tarkoituksenmukaista tapauskohtaisesti arvion pohjalta rajoittaa, työryhmä muun muassa kirjoitti.

Viime talvena asiasta puhui myös maanpuolustuskurssin avajaisissa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok). Puheessaan hän korosti, että on kokonaisuuksia, joissa kansalaisten ”tiedonsaanti- ja osallistumisoikeus on ehdoton”.

– On kuitenkin asioita ja kokonaisuuksia, joissa kriittiseen infrastruktuuriin liittyvien tietojen avoin jakaminen palvelee pikemminkin vihamielisiä toimijoita eikä niinkään suomalaisia. Haluaisin nähdä tämän muuttuvan.

Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija otti myös toisen näkökulman esiin. Ollaanko liikkeellä jo liian myöhään? Jos jo nyt on jaettu tarkkoja tietoja netissä, kuka takaa, etteivät tiedot ole jo vihamielisten toimijoiden tiedossa?

– Jos aineisto on jossain vaiheessa avattu avoimeksi dataksi internetiin, se muuttuu sillä sekunnilla mahdottomaksi ottaa sieltä pois. Tavalla tai toisella se jää elämään internetin syövereihin, asiantuntija sanoi HS:lle.
 

Suoraan Venäjän pussiin​

Iltalehden selvitys paljastaa, miten moni kunta vuotaa yhä arkaluonteisia tietoja julki nettiin. Se on iso haavoittuvuus, joka kiinnostaa myös Venäjää.

Sami Koski
Tänään klo 6:01
Viranomaiset ovat patistelleet suomalaisia kuntia ja muita toimijoita heräämään. Netistä on saatava pois avoimesti kenen tahansa luettavissa olevat tiedot, joiden avulla Suomea voi haavoittaa.

Iltalehden selvitys paljastaa pöyristyttävällä tavalla, millaisia tietoja kunnat jakavat edelleen avoimesti, vaikka Venäjän uhkaan havahduttiin jo yli kaksi vuotta sitten.

Osa Suomen kunnista tarjoaa netissä jopa osoitteita, joissa toimii poikkeusolojen johtokeskus. Netistä löytyy edelleen myös tietoja sähköverkosta, sen rakennustöistä, vedenottamoista ja jopa siitä, mitkä asiat olisivat kunnissa ongelmia poikkeusoloissa.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi kuntien jakamista tiedoista jo marraskuussa 2023. Juttu palkittiin vuoden alueellisena juttuna Suuri Journalistipalkinto 2023 -gaalassa.

Myös viranomaiset ovat varoittaneet liiasta sinisilmäisyydestä toistuvasti. Sotilasprofessori ja yleisesikuntaeverstiluutnantti Marko Palokangas muotoili asian Ilta-Sanomissa toukokuussa näin.

– Tämä on juuri sitä suomalaista ajattelua, että kunnat vetoavat siihen, että laki velvoittaa kertomaan kansalaisille poikkeusolojen varautumissuunnitelmista. Mutta jos yksityiskohdat jätetään mainitsematta, niin kuka siitä rankaisee ja mikä se rikos on?

Myös maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd) myönsi Huomenta Suomen haastattelussa aiemmin heinäkuussa, että Suomessa on ollut pitkään tapana jakaa vähän liikaakin tietoa kriittisestä infrastruktuurista esimerkiksi kuntien verkkosivuilla.

– Olemme olleet vähän sinisilmäisiä ja kertoneet kaiken todella avoimesti kuntien nettisivuilla, Essayah sanoi.

9d140b9e162a074359dd231ce6fe5a02486556ccc6e2e40e82d9ca6a473eea0f.jpg

Iltalehti selvitti, millaisia valmiussuunnitelmia suomalaiset kunnat julkaisevat netissä. Osa kunnista kertoo edelleen tietoja, joiden pitäisi olla salattuja; osa kunnista puolestaan salailee tietoja, jotka ovat julkisuuslain mukaan julkisia. OUTI JÄRVINEN/KL

Johtopaikkojen osoitetietoja​

Kuntaliitto on muistuttanut kuntia asiasta useaan otteeseen reilun parin vuoden aikana. Syynä on se, että tiedot kiinnostavat myös itänaapuria.

Osaan kunnista viesti on mennyt perille. Venäjän hyökkäyssodan jälkeen iso osa Suomen kunnista on päivittänyt valmiussuunnitelmansa. Pääasiassa valmiussuunnitelmia on päivitetty kunnanvaltuustoissa ja -hallituksissa.

Osa suhtautuu nykyisin valmiussuunnitelmaan jo niin kriittisesti, että pitää sitä julkisuuslain vastaisesti kokonaan salaisena.

Kaikkiaan noin 50 kunnan valmiussuunnitelman julkinen osa löytyy netistä. Näistä kunnista 21 kertoo yksityiskohtia tietoja valmiussuunnitelmistaan. Ainakin yhdeksän näistä 21:stä kunnasta kertoo kuntakohtaisia uhka-arvioita suunnitelmassaan.

Iltalehden selvityksen perusteella ainakin neljä kuntaa puolestaan paljastaa edelleen kenelle tahansa, missä ne kokoontuvat poikkeusoloissa tai ”poikkeusolojen ääritilanteissa”.

Näin toimii esimerkiksi pienehkö keskisuomalainen kunta. Se kertoo valmiussuunnitelman julkisessa osassa johtokeskuksen osoitteen tarkkuudella ja edelleen myös sen, missä se kokoontuu ”poikkeusolojen ääritilanteissa”. Myös Etelä-Suomessa sijaitseva keskikokoinen kunta kertoo johtokeskuksensa paikan ja kokoushuoneen tarkkuudella.

Yli 100 000 asukkaan kunta puolestaan kertoo, kuinka monta generaattoria se on hankkinut sähkökatkojen varalta.

Tässä jutussa käytettävät tiedot valmiussuunnitelmista hankittiin Googlesta tai Manner-Suomen kuntien kotisivuilta. Sama tiedonhankinta tehtiin kaikkiin Manner-Suomen 293 kuntaan. Kuntien nimiä tai niiden tarkkoja suunnitelmia ei paljasteta jutussa turvallisuussyistä.

adbd8e041edf26e92c96bcecefe58821b708cce0a85c148ab391cc4bf446343a.jpg
adbd8e041edf26e92c96bcecefe58821b708cce0a85c148ab391cc4bf446343a.jpg

Yksi Suomen kunnista julkaisee valmiussuunnitelman julkisessa osassa johtokeskuksen osoitteen tarkkuudella ja edelleen myös sen, missä se kokoontuu ”poikkeusolojen ääritilanteissa” KUVAKAAPPAUS VALMIUSSUUNNITELMASTA
05a4112f2722250a95c82dde7d36b57fa547a430f633ce23d1404c22216effa7.jpg
05a4112f2722250a95c82dde7d36b57fa547a430f633ce23d1404c22216effa7.jpg

Etelä-Suomessa sijaitseva keskikokoinen kunta kertoo johtokeskuksensa paikan ja kokoushuoneen tarkkuudella. KUVAKAAPPAUS VALMIUSSUUNNITELMASTA

Osa salattava​

Viimeksi marraskuussa Kuntaliitto lähetti kunnille paimenkirjeen asiasta. Muistiossa korostettiin, ettei kaikkia turvallisuutta sisältäviä yksityiskohtia tulisi julkaista.


– Yksityiskohtaiset johtokeskusten sijaintitiedot tai valmiuden ylläpitoon ja sisäisiin järjestelyihin poikkeusoloissa käytettävissä olevien resurssien tiedot täyttävät useimmissa tapauksissa salassa pidettävien tietojen kriteerit, eikä niitä tällöin tulisi julkaista, Kuntaliitto muistutti.

Kuntaliitto lähetti muistion samana päivänä, jolloin Maaseudun Tulevaisuus julkaisi artikkelin kuntien löperöstä suhtautumisesta valmiussuunnitelmiin.

MT:n jutussa selvitettiin kymmenien kuntien valmiussuunnitelmia. Lisäksi osan tiedoista lehti sai tietopyynnöillä. Osan tietopyynnöissä pyydetyistä tiedoista kunnat kertoivat salaavansa.

Lehti sai eräästä kunnasta tietopyynnöllä myös kunnan teknisen palvelualueen valmiussuunnitelman. Siinä kerrottiin tietoja vedenottamoista, yhdysputkista ja siirtolinjojen sijainneista sekä vesihuoltolaitoksen käyttöön tarkoitettujen varavoimakoneiden tarkasta määrästä.

c3d35b5da1a78e5be2bb907ea4ab9b860cb7b0a5389c63b89bc0967a06a40358.jpg

Tällä hetkellä kuka vain voi käydä katsomassa Fingridin sivuilta, missä esimerkiksi Suomen sähköasemat sijaitsevat. KIMMO HAAPALA

Kerrotaan haavoittuvuuksia​

Iltalehden selvityksen perusteella osa näistäkin tiedoista paljastuu netistä hakukonetta käyttämällä tai kuntien ja niissä toimivien yritysten verkkosivuilta – siis ilman tietopyyntöä.

Eräs kunta kertoo muun muassa, kuinka normaalissa tilanteessakin sähköverkon ylläpito on osoittautunut hankalaksi. Lisäksi kunta kertoo valmiussuunnitelmassaan, kuinka sen vedensaanti voi olla riskialtista pohjavesialueiden suurten kemikaalikuljetusten vuoksi.

e726acefde69d0509089b597d19e950de94dcade43a478a09e5e16fc6e0be6c8.jpg
e726acefde69d0509089b597d19e950de94dcade43a478a09e5e16fc6e0be6c8.jpg

Yksi Suomen kunnista kertoo, millaisia vaikeuksia sillä on sähkön toimitusvarmuudessa tavallisinakin aikoina. KUVAKAAPPAUS VALMIUSSUUNNITELMASTA
Kuntien lisäksi myös muut suomalaiset organisaatiot julkaisevat edelleen poikkeuksellisen avoimesti tietoa kriittisenä pidetystä infrastruktuurista.

Aiemmin näin toimi myös Traficom. Se julkaisi Oskari-nimisessä verkkopalvelussaan avoimesti esimerkiksi Suomen merialueilla kulkevien kaapeleiden tietoja. Asiasta nousi kohu sen jälkeen, kun Nordstream 1 ja 2 kaasuputket räjäytettiin syyskuussa 2022.

Traficom päätti kesäkuussa 2023, että se arvioi uudelleen vedenalaisten tietojen avoimuutta ”nykyisessä toimintaympäristössä”.

Silti moni muu organisaatio paljastaa edelleen tarkkoja sijaintitietoja. Esimerkiksi osa vesilaitoksista kertoo tarkkoja tietoja vedenottamoista. Netistä löytyvät myös suomalaisten sähköasemien tarkat sijaintitiedot, varavoimalaitokset ja jopa se, miten ja missä suomalaista sähköverkkoa ollaan kehittämässä tulevina vuosina.

221ffea3bc33ae0a8c8eca7671ba3a2ab8f72c21bdae16a5180430de557fb384.jpg

Suomalainen yhteiskunta perustuu avoimuuteen. Asiantuntijat ovat kuitenkin kyseenalaistaneet kriittiseen infrastruktuuriin perustuvan avoimuuskäytännön muuttuneessa maailmantilanteessa. KIMMO HAAPALA

Muuttuuko laki?​

Julkisuus on ollut suomalaisessa yhteiskunnassa tärkeä perusperiaate. Jatkossa tällä hetkellä avoinna olevaa tietoa todennäköisesti rajoitetaan nykyistä herkemmin.

Kesäkuussa valtiovarainministeriön työryhmä sai valmiiksi ”paikkatiedon kansallisen riskiarvion työryhmän muistion”. Helsingin yliopiston mukaan paikkatieto koostuu sijaintitiedosta eli missä jotakin sijaitsee ja ominaisuustiedosta eli mitä jossakin sijaitsee.

Valtiovarainministeriön työryhmä suositteli muistiossaan, että jatkossa kriittinen infrastruktuuri ei tulisi olla niin helposti saatavilla.

– Tämä ei tarkoita automaattista tiedon saatavuuden rajoittamista. Silti myös tällä hetkellä avoimesti jaettavaa tietoa voi olla tarkoituksenmukaista tapauskohtaisesti arvion pohjalta rajoittaa, työryhmä muun muassa kirjoitti.

Viime talvena asiasta puhui myös maanpuolustuskurssin avajaisissa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok). Puheessaan hän korosti, että on kokonaisuuksia, joissa kansalaisten ”tiedonsaanti- ja osallistumisoikeus on ehdoton”.

– On kuitenkin asioita ja kokonaisuuksia, joissa kriittiseen infrastruktuuriin liittyvien tietojen avoin jakaminen palvelee pikemminkin vihamielisiä toimijoita eikä niinkään suomalaisia. Haluaisin nähdä tämän muuttuvan.

Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija otti myös toisen näkökulman esiin. Ollaanko liikkeellä jo liian myöhään? Jos jo nyt on jaettu tarkkoja tietoja netissä, kuka takaa, etteivät tiedot ole jo vihamielisten toimijoiden tiedossa?

– Jos aineisto on jossain vaiheessa avattu avoimeksi dataksi internetiin, se muuttuu sillä sekunnilla mahdottomaksi ottaa sieltä pois. Tavalla tai toisella se jää elämään internetin syövereihin, asiantuntija sanoi HS:lle.
Onhan tämä taas aikamoista, 80 rauhan vuotta on kyllä sinistänyt silmät turhan tehokkaasti Suomessa. Se että itse ollaan avoimia , rehellisiä ja hyvään pyrkiviä ei todellakaan tarkoita että kaikki muutkin ovat. Etenkään ryssä
 
Back
Top