Suomen sisäinen turvallisuus

Väitöstutkimus antaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden
Vesa Kanniaisen väitöstutkimus osoittaa, että mitä enemmän sotilaat välittävät tulevista sukupolvista, sitä vahvempi on halu uhrautua taistelussa. Väitös myös mallintaa ensimmäistä kertaa Nato-option matemaattisen arvon ja kuinka kyberaseet alentavat sodan aloittamisen kynnystä.

fe8a8c4aab3f4124b5a27b8f4649d8fd.jpg


Niin kutsutun Kuoleman komppanian sotilaita talvisodan Summassa. (KUVA: SA-KUVA)
Jarmo Huhtanen HS
Julkaistu: 17.8. 14:36 , Päivitetty: 17.8. 14:44
TALVISODAN, Tali-Ihantalan ja esimerkiksi Thermopylain taistelujen ihmeet voidaan selittää taloustieteellisellä ja matemaattisella analyysillä, väittää tuore väitöstutkimus.

Sen mukaan suomalaiset ja kreikkalaiset sotilaat taistelivat hurjasti ja uhrautuvasti siksi, että he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden. Vastaavaa syytä ei ollut hyökkäävillä venäläisillä ja persialaisilla joukoilla.

Maanpuolustuskorkeakoululla Helsingin Santahaminassa tarkastettiin perjantaina emeritusprofessori Vesa Kanniaisen väitöskirja Essays in National Defence (Esseitä kansallisesta puolustuksesta).

2e4cedd847b8477caf3d02eb503f5651.jpg


Vesa Kanniainen on kansantaloustieteen emeritusprofessori. (KUVA: JUHA METSO)

Tutkimuksessa on kuusi esseetä, jotka käsittelevät uraa uurtavalla tavalla useita viime vuosina julkisuudessa olleita kansallisen turvallisuuden teemoja, kuten pienen maan maanpuolustuskykyä, asepalvelusta, sotilaallista liittoutumista ja kybersotaa.

KANNIAINEN on tutkinut muun muassa sitä, miksi sotilas sotii ylivoimaista vihollista vastaan. Miksi pienet puolustusarmeijat ovat menestyneet suuria hyökkäysarmeijoita vastaan?

”Pieni puolustusvoima taistelee aggressiivisemmin kuin suuri hyökkäysarmeija. Olen formuloinut teoreettisen analyysin, jossa ajatellaan, että nykyinen sukupolvi välittää tulevista sukupolvista. Vihollisellahan ei ole tätä kannustinta, koska sitä ei uhkaa mikään. Sen ei tarvitse miettiä tulevia sukupolviaan.”

Kanniainen puhuu taloustieteellisesti mallinnetusta ”ylisukupolvisesta altruismista”. Altruismi tarkoittaa epäitsekästä toimintaa, jossa toisen hyvä asetetaan oman edelle.

Kanniainen sanoo, että kyseessä on ”huima matemaattinen tulos”: mitä enemmän sotilaat välittävät tulevista sukupolvista ja mitä suurempi on vihollisen uhka, sitä vahvempi on halu uhrautua taistelussa.

Kiintoisin havainto lienee se, että mitä pienempi on puolustusarmeija, sitä suurempi on riskinotto eli uhrautumisalttius.

KANNIAISEN tutkimuksien lähtökohta on se, että kansallinen turvallisuus on julkishyödyke ja osa kansakunnan hyvinvointia. Hän käyttääkin tutkimuksissaan taloustieteestä tuttuja matemaattisia analyysivälineitä. Hän tietää, etteivät hänen esseiksi nimittämänsä tutkimukset kulu suuren yleisön käsissä.

”Siellä on yhteensä suurin piirtein 300 yhtälöä. Niitä ei pysty lukemaan ilman pitkälle menevää taloustieteellistä koulutusta. Se vain on näin.”

Kanniainen ei väitä, että hänen matemaattiset analyysinsä edustaisivat sinällään reaalimaailmaa, vaan ne toimivat tutkijan väitteiden testinä. Hän kuvaileekin yhtälöitä ”kauniiksi”.

”Ihmisen aivot tekevät virheitä, matematiikka ei.”

KANNIAINEN selittää väitöksessään muun muassa sen, miksi Suomi kertoo niin avoimesti, mitä kaikkea puolustusvälineitä hankitaan. Esimerkiksi HS:n lukijat ovat ihmetelleet usein, että pitääkö kaikki sotilashankintoja koskeva tieto julkaista. Eikö se ole salaista?

Kanniaisen mukaan avoimuus palvelee Suomen turvallisuutta.

”Puolustava maa haluaa välittää puolustuskyvystään ja puolustushalustaan tietoa, että syntyisi deterrence, hyökkäyksen esto. Se on matemaattista peliteoriaa, jossa katsotaan, millä ehdoilla hyökkäyksen esto syntyy.”

Kanniainen ottaa peliteorian käytöstä esimerkiksi suomettumisen.

”Peliteorian avulla on ymmärrettävissä, miksi Suomi valitsi suomettumisen Neuvostoliiton painostuksen edessä.”

KANNIAINEN on tutkinut myös sitä, kumpi on parempi valinta: yleinen asevelvollisuus vai vapaaehtoisuuteen perustuva tai ammattiarmeija. Hänen tarkastelunsa lähtee siitä, että on olemassa pienen turvariskin ja suuren turvariskin maita.

Analyysin mukaan pienen turvariskin mailla on mahdollisuus ylläpitää pienempää vapaaehtoisuuteen perustuvaa armeijaa kuin suuren turvariskin mailla. Suuren turvariskin maiksi Kanniainen lukee esimerkiksi Israelin, Baltian maat ja Suomen.

Kanniainen katsoo, että Suomi on tehnyt oikean valinnan kun ylläpitää asevelvollisuutta.

”Korkean riskiluokan maille yleinen asevelvollisuus osoittautuu hyvinvointimielessä perustelluksi ratkaisuksi suuren ja koulutetun reservin luoman turvallisuuslisän vuoksi.”

KANNIAISEN tutkimuksen yllättävimpiä tuloksia on se, että hän on onnistunut luomaan matemaattisen yhtälön ja arvon niin sanotulle Nato-optiolle. Hän myöntää, että malli on täysin teoreettinen. Sekin perustuu ajatukseen kansallisen turvallisuuden kannalta suuri- ja pieniriskisistä maista.

”Siinä on hyöty-kustannus-analyysi, milloin kannattaa kuulua Natoon ja milloin jäädä pois riippuen siitä, mitä se maksaa.”

Kanniainen sanoo, että Nato-optiolla on Suomelle arvoa, vaikka sitä ei lunastettaisikaan. Option olemassaolo vähentää uhkaa.

Analyysi ei ole yksinkertainen, sillä siinä pitää huomioida se, ovatko puolustusliiton turvatakuut uskottavia, koska kaikilla jäsenmailla on kannustin vapaamatkustajuuteen eli velvollisuuksien välttämiseen.

”Tulisivatko kreikkalaiset ja portugalilaiset meitä auttamaan, jos kutsu kävisi? Sotilasliiton luoma turvallisuus ei synny ilmaiseksi. Se tarkoittaa, että jokaisen jäsenen pitää sitoutua turvan tuottamiseen. Suomessa se tarkoittaa Baltiaa, vai mitä?” Kanniainen kysyy.

”Viimeisenä elementtinä on vielä se, että potentiaalisella vihollisella on myös kyky kostaa olemalla hankala. Olen itse pohtinut, mitä Venäjä voisi tehdä. Se voisi taas avata rajat.”

Kanniainen johtaa tutkimusesseissään matemaattisesti myös kaksi puolustushankintoihin liittyvää reaalimaailman havaintoa.

Ensimmäinen on se, että vaatimus vastakaupoista johtaa siihen, että hankinnoista joudutaan maksamaan enemmän. Toinen on se, että eri maiden yhteiset puolustushankinnat eivät yleensä onnistu.

Väitöstutkimuksessa on luotu ensimmäistä kertaa kybersodan teorian malli.

”Kukaan ei ole tehnyt sitä aikaisemmin. Se on ollut erittäin vaikea formuloida ja ratkaista”, Kanniainen myöntää.

Kanniaisen tutkimustulos on raju: kyberaseiden kehittäminen tekee tavanomaisin asein käytävät sodat todennäköisimmiksi.

”Looginen selitys on se, että kyberkyky tuhoaa osan sotilaskapasiteetin käyttökelpoisuudesta ja aiheuttaa näin vähemmän kustannuksia sodankäyntiin, jolloin kannustin sotimiseen siinä mallissa kasvaa”, Kanniainen selittää.

”Kyberkyvyn kehittäneen maan kannustin ennaltaehkäisevään kyberiskuun on suurempi, jos se ajattelee, ettei toinen ole vastaavaa kykyä kehittänyt. Jos lähdetään vihollisuuksiin, niin ensin tehdään kyberhaittaa, ja sitten vasta käynnistyy sota perinteisin asein.”

KANNIAINEN on kirjoittanut alan tutkimuksesta myös yleistajuisen raportin. Puolustusministeriön on tarkoitus julkaista se syksyllä.

Miksi pitkän taloustieteellisen uran jo tehnyt emeritusprofessori lähti vielä tekemään uutta väitöskirjaa Maanpuolustuskorkeakouluun?

”Se on tämä jatkuva tiedonhalu. Se on päättymätön, sille ei vain voi mitään. Tämä maailma on niin mielenkiintoinen. Ja on pakko sanoa, että taloustieteellä on kaikki välineet”, Kanniainen vastaa.

Toinen syy on tietysti se, että isänmaa on tärkeä.”

https://www.hs.paskamedia.fi/kotimaa/art-2000005794446.html
Fremenin vanha proffa perskules!! Jopa meikäläisen gradu meni läpi...:)
 
Korpilaki vs. varas 1-0.

https://www.karjalainen.fi/uutiset/...n-poliisi-ei-ehtinyt-nain-kommentoi-komisario
17.8.2018 13:43
Joensuulaismies kävi hakemassa pyöränsä varkaalta, kun poliisi ei ehtinyt - Näin kommentoi komisario
  • Anni Kuittinen, Arttu Koistinen
Pyöränsä varkaalle menettänyt löysi netistä nopeasti myynti-ilmoituksen, jossa näkyi tuttu pyörä. Kuvakaappaus tori.fi-sivustolta.

Joensuulaisesta pihasta varastettiin elokuun alussa polkupyörä. Pyörän omistaja teki poliisille asiasta rikosilmoituksen.
Muutaman päivän kuluttua tuttu pyörä tulikin vastaan tori.fi-sivustolla. Nainen soitti poliisille ja kertoi, että varas myy nyt hänen pyöräänsä.
- Poliisista suhtauduttiin jotenkin nihkeästi ja kyseltiin moneen kertaan, että olenko varma, että se on minun pyörä, nimettömänä pysyvä nainen kertoo.
Mainos alkaaMainos päättyy
Nainen kertoi myös huomanneensa, että kyseinen henkilö myy sivustolla useita eri pyöriä.
Kului päiviä, eikä mitään tapahtunut. Soitto uudestaan poliisille ja sama havainto: varas myy nyt pyörää tori.fi-palvelussa, voisiko poliisi auttaa asian kanssa?
Lopulta nainen ja hänen miesystävänsä tulivat siihen tulokseen, ettei poliisi aio tehdä asialle mitään. Miesystävä tekeytyi pyörästä kiinnostuneeksi ostajaksi ja sopi tapaamisen myyjän kanssa.
- Hän otti mukaan kaksi kaveriaan ja meni myyjän luokse. Paikan päällä hän vain sanoi että tämä on meidän pyörä, annatko tämän nyt ja lähdet pois.
Varas lähti pois ja jätti pyörän miehelle.
- Meillä ei tämän jälkeen ole kauhean hyvä luotto poliisiin, nainen toteaa.
Myös yhteydenotto poliisiin on osoittautunut vaikeaksi.
- Saimme rikosilmoituksen teon yhteydessä yhteystiedot henkilölle, joka toimii tapauksen tutkinnanjohtajana. Hän on kuitenkin ollut aina lomalla ja henkilö vaihtuu koko ajan. Poliisipäivystykseen taas ei pääse millään läpi.
Nainen kertoo yrittäneensä jo monena päivänä ilmoittaa poliisipäivystyksen kautta, että varastettu pyörä on nyt saatu takaisin. Hän ei ole kuitenkaan päässyt linjoista läpi.
Rikoskomisario Simo Hämäläinen ei selittele tai puolustele poliisin toimintaa, mutta hänen mukaansa rikostutkijat ovat olleet poikkeuksellisen työllistettyjä useilla vakavilla henkeen ja terveyteen kohdistuvilla rikoksilla kevään ja kesän aikana.
- On väistämätöntä, että tällä on vaikutusta siihen mihin asioihin pystymme nopeasti reagoimaan.
Jos myytävänä on anastettua omaisuutta, poliisi pyrkii mahdollisuuksien mukaan reagoimaan nopeasti. Tavara voi nopeasti hävitä tavoittamattomiin.
Hämäläisen mukaan anastettujen pyörien joukossa on ollut aiempaa arvokkaampia polkupyöriä viime vuosina.
- Valitettavasti suurin osa pyörävarkauksista jää selvittämättä, mutta heinäkuunkin aikana useampi yksittäinen polkupyörävarkausasia selvisi, ja anastettu polkupyörä saatiin takaisin ja palautettua oikealle omistajalle.
Anastetusta pyörästä kannattaa kertoa mahdollisimman tarkat tiedot poliisille.
- Jos havaitsee anastetun pyöränsä olevan myytävänä, tee ilmoitus asiasta poliisille, Hämäläinen ohjeistaa.
Poliisi saa vinkkejä internetin kauppapaikoissa myytävistä epäilyttävistä polkupyöristä kuukausittain, rikoskomisario toteaa. Poliisi on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi tori.fi-sivuston kanssa.
- Poliisilla on mahdollisuus saada palveluntarjoajilta hyvin monentyyppistä tietoa rikostutkinnan avuksi, Hämäläinen toteaa.
Pääsääntö on, että poliisi suorittaa esitutkinnan ja anastetun omaisuuden takavarikoinnin, Hämäläinen toteaa.
- Jotta poliisi voi takavarikoida, siitä pitää olla riittävän yksilöivät tunnisteet ja tietyllä varmuudella pitää pystyä todentamaan, että takavarikoitava pyörä todella on anastettu.
Mitä tilanteessa voi tapahtua, jos kansalainen lähtee itse vaatimaan pyöräänsä takaisin?
- Vaikea sanoa, koska se riippuu hyvin pitkälti siitä, miten tapaukseen liittyvät henkilöt suhtautuvat asiaan ja tulevat keskenään juttuun. Ristiriidat voivat kärjistyä pahimmillaan väkivallan käytöksi, mikä ei ole tietenkään toivottua.
Parhaimmillaan tilanne voi päättyä, kuten Joensuun tilanteessa on käynyt, Hämäläinen toteaa.
 
Juuri siksi on erittäin hyvä että edes yksi puolue on selkeästi haittamaahanmuuttoa vastaan. Jokainen jolle oma ja maan tulevaisuus on tärkeä tietää mitä tehdä. Näin pienen väestöpohjan maa on äkkiä tuhottu. Eli: haluatko mamuja? Et? Äänestä persuja. Haluat? Äänestä ketä tahansa muuta. Kaikki muu politiikka on samaa kamaa samassa paketissa. Talous ja ulkosuhteet hoituvat ajopuumallilla kuten aina, etenkin kun eu/eurojäsenyys vei veneestä sekä airot että peräsimen.

Mutta jos samaistuu piensijoittajaseminaarin siistitukkaisimpaan dressmannklooniin niin kokoomus on varma valinta. Vähät siitä että puolueen ohjelma on myydä Suomi mahdollisimman halvalla.
 
Noo,en kuitenkaan puhuisi korpilaista.itseapu on tietyissä tilanteissa sallittua ihan pakkokeinolain puitteissa. https://www.laki24.fi/riri-pakkokeinot-pakkokeinot_itseapu/


Pyörävaras olisi voinut ottaa kiinni omaisuuttaan hakeneen henkilön omankädenoikeudesta. :). Pyörävarasta ei saatu kiinni verekseltään.

Joka oikeutensa puolustamiseksi tai toteuttamiseksi omin valloin ryhtyy toimeen, jota hän ei saa tehdä ilman viranomaisen myötävaikutusta, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, omankädenoikeudesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
 
Pyörävaras olisi voinut ottaa kiinni omaisuuttaan hakeneen henkilön omankädenoikeudesta. :). Pyörävarasta ei saatu kiinni verekseltään.
Onhan tuossa tuo "muissa tapauksissa",eli ei vaadi verekseltä kiinniottoa mikäli on varma omasta omaisuudestaan. Mutta joo,lähinnä näissä polkupyöräasioissa tuo joskus vastaan tulee. Pyöriä pöllitään niin paljon kesässä,että osa hakee pyöränsä itse pois jos jossain kerrostalon pihassa vaikka näkee. Joskus on partiollakin ollut aikaa mennä mukaan ns."valeostoon", jos jossain tori:ssa joku on pyöränsä bongannut.
 
Ottakaa niistä fillareistanne (ja muistakin vehkeistä) sarjanumerot ylös. Helpottaa poliisinkin työtä kummasti, kun voidaan todentaa että se Ranen kauppaama fillari on juuri sinun.
 
Ottakaa niistä fillareistanne (ja muistakin vehkeistä) sarjanumerot ylös. Helpottaa poliisinkin työtä kummasti, kun voidaan todentaa että se Ranen kauppaama fillari on juuri sinun.
Tämä. Usein kun kysellään,niin ei ole tosiaan mitään tunnistetta antaa muutakuin väri ja merkki.
 
Ottakaa niistä fillareistanne (ja muistakin vehkeistä) sarjanumerot ylös. Helpottaa poliisinkin työtä kummasti, kun voidaan todentaa että se Ranen kauppaama fillari on juuri sinun.

Ainakin joskus muinoin myivät niitä UV-tusseja joilla pystyi vetäsemään nimmarinsa vehkeisiin. Kalleimpien fillaireiden omistajat kaiversivat sitten tunnisteen dremelillä ja suihkaus maalia päälle.

Olen minäkin "omani ottanut pois". Varas vei autosta lukot ja poppivehkeet, poliisikin oikein kävi ja sormenjäljet ottivat. Soittelivat pariin otteeseen kamarille katsomaan oliko takavarikoitujen kamojen joukossa omia vehkeitä mut ei ollut. No vakuutusrahat sitten tulivat (8500mk) ja pariaviikkoa myöhemmin juoppokuskina ollessani sattui paikallinen taparikollinen tulemaan esittelemään uusia poppivehkeitään ja kyselemään ostohalukkuuttani. "Joo, mä otan nää jos irroitat samantien"-lausuin, ja niin tapahtui, rahojen perään kysellessä sanoin että mähän otan nää, ei me maksusta puhuttu, ja omiahanian otan. Hieman siinä meinasi myyjältä pinna palaa, mutta kun autostani nousi 4 isohkoa miestä niin loppui se vänkääminen... joo, myönnän, en palauttanut vakuutusrahoja...
 
Eilen omistamaani kovalla rahalla hankittua omaisuutta pöllittiin maakunnan kasvukeskuksessa. Kun kyselin omieni perään, niin minulle sanottiin, että sillä rintamalla on ollut vilkas viikko. Saatananmoista peliä perkele. Rajat horona vaan ja poliisit eläkkeelle. Ilman suurta riskiä väärinkäsitykseen pohdin eteläisten sukulaiskansojen tosiolemusta entistä mustempien sielunlasien läpi.

Tää on nyt kolmas kerta, kun multa kössitään vähäistä merkittävämpää omaisuuserää. Kyrpiminen on merkittävällä tasolla. Kyrväkkeet vie kaiken, mikä on lukkojen takana. Tämä sovellus kuuluisasta kasakkalorusta.
 
Eilen omistamaani kovalla rahalla hankittua omaisuutta pöllittiin maakunnan kasvukeskuksessa. Kun kyselin omieni perään, niin minulle sanottiin, että sillä rintamalla on ollut vilkas viikko. Saatananmoista peliä perkele. Rajat horona vaan ja poliisit eläkkeelle. Ilman suurta riskiä väärinkäsitykseen pohdin eteläisten sukulaiskansojen tosiolemusta entistä mustempien sielunlasien läpi.

Tää on nyt kolmas kerta, kun multa kössitään vähäistä merkittävämpää omaisuuserää. Kyrpiminen on merkittävällä tasolla. Kyrväkkeet vie kaiken, mikä on lukkojen takana. Tämä sovellus kuuluisasta kasakkalorusta.

Meillä kävi tänään pikkubussillinen kansaa kauppaamassa tarpeita 4-luokkalaisten kesäretkeä varten...

Oli pannulappua ja sitten olisi kuulemma ollut "kaikkea jännää"

Katsoin auton rekkarin ja kesäretkiryhmä oli noin 300km päästä lähtenyt varojen keruu matkalle.

Autossa oli myös ainakin yhdet vanhemmat ja kiertelivät hetken kuin tarkkailin.. soitin sitten poliisille ja kerroin mihin olivat menossa.. poliisi kyseli kovasti tuntomerkkejä, useampaan kertaan...tuumasin vain pariin otteeseen, että katso auton haltija..lopulta tuli..okei ;)
 
Eilen omistamaani kovalla rahalla hankittua omaisuutta pöllittiin maakunnan kasvukeskuksessa. Kun kyselin omieni perään, niin minulle sanottiin, että sillä rintamalla on ollut vilkas viikko. Saatananmoista peliä perkele. Rajat horona vaan ja poliisit eläkkeelle. Ilman suurta riskiä väärinkäsitykseen pohdin eteläisten sukulaiskansojen tosiolemusta entistä mustempien sielunlasien läpi.

Tää on nyt kolmas kerta, kun multa kössitään vähäistä merkittävämpää omaisuuserää. Kyrpiminen on merkittävällä tasolla. Kyrväkkeet vie kaiken, mikä on lukkojen takana. Tämä sovellus kuuluisasta kasakkalorusta.
Sitä se on. Minun puolesta tavarat saa kyllä liikkua vapaasti mutta ihmisten kohdalla tulisi passit kysellä ja jos löytyy historiaa noissa puuhissa,niin ei muutakuin takaisin lähtömaahan. Monelta mielipahalta säästyttäisiin.
 
Aika mielenkiintoinen tapahtuma tämä miika aarnio-case. Ja erityisesti se, miten äijä käräytettiin ja -löydettiin-.
 
Olen jopa törmännyt sellaiseen jossa poliisi on suoraan ilmoittanut henkilölle jolta pöyrä on anastettu, että käy itse hakemassa sen pois...
HEPS!
Mulle ainakin sanottiin, että muista vain pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn ero. Eli siis törkeää pahoinpitelyä ei olisi saanut kohdistaa pyörävarkaaseen.
 
Minä myin taannoin vanhan fillarini netin kautta. Ostajat olivat sellaista hieman tummempaa kansallisuutta ja pyörää noutamaan tulivat isä, aikuinen poika, jonka käyttöön fillari ostettiin sekä isoisä. Ja kahden nuorimmaisen vaimot. Sain rahat kouraan ja lähdin käymään postissa. Ostajat jäivät pakkaamaan fillaria pihalle henkilöautoon, mikä saattoi hieman kestää kun ei ollut mikään pakettiauto.

Hetken lähtöni jälkeen teinipoikani tuli pihaan. Oli kuulemma hieman ihmetellyt kun ”allahu akbarit” lastaavat faijan fillaria autoon keskellä päivää. Soitto faijalle ja tilanneselostus puolin ja toisin. Illalla naurettiin saunassa ja mietittiin, mihin tilanne olisi voinut johtaa jos en olisi vastannut puhelimeen.
 
Tää on nyt kolmas kerta, kun multa kössitään vähäistä merkittävämpää omaisuuserää.

Kymmenennen kerran jälkeen alkaa homma tuntua rutiinilta. Mun (aikaisemmin vanhempien) mökillä on ~25-vuoden aikana käyty sen reilun kymmenen kertaa. Viime kesänä lähti raivaus- ja moottorisaha sekä kaikki kalavehkeet... vakuutus korvaa mut ku mennään ovesta sellasella voimalla ettei karmit kestä, vaikka vieressä olisi ikkunakin. Lisäksi sotketaan/rikotaan paikat.

No viimekesän jälkeen "miinotin" paikan sellaisella videovalvonnalla + riistakameroilla (kaikki 4G:n kautta että reaaliajassa voi seurata ja ohjata halutessaan, muuten laukeavat liikkeestä/IP:stä) että osaan kohta yksilöidä ja nimetä paikan jänikset ja ketut. Sillä yksinäisellä supikoiralla on jo nimi ennestään, Yömelskaaja.
 
Back
Top