Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Tuota itsekkin syyksi mietin mutta sitten mietin että nuohan on tilanne kohtaisia, sopeutumista. Ei noita taideta muuallakaan maailmassa "salailla"Lähinnä halutaan pitää taktiikat poissa kaikkien tiedosta. Ei siinä muuta.
Tuota itsekkin syyksi mietin mutta sitten mietin että nuohan on tilanne kohtaisia, sopeutumista. Ei noita taideta muuallakaan maailmassa "salailla"
Miksiköhän harjoitusta ei saisi kuvata? Onko Suomessa harjoitukset niin salaisia vai mikä?
Lähinnä halutaan pitää taktiikat poissa kaikkien tiedosta. Ei siinä muuta.
PAM jätti lakkovaroituksen koko vartiointialalle
Vartiointialan työehtosopimuksen piirissä on noin 8 500 työntekijää.
9.10.2018 klo 15:09päivitetty 9.10.2018 klo 16:03
Matti Konttinen
Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoo antaneensa tänään lakkovaroituksen koko vartiointialalle. Jos lakko toteutuu, se alkaa keskiviikkona 24. lokakuuta keskiyöllä ja päättyy perjantaina 26. lokakuuta keskiyöllä.
PAM kertoo, että vartiointialalla on käyty työehtosopimusneuvotteluja viime keväästä lähtien työnantajaa edustavan Paltan kesken. PAMin mukaan neuvotteluja on hankaloittanut Paltan haluttomuus päästä molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.
– Olemme tavoitelleet vartiointialalle sopimusratkaisua, joka toisi alan työntekijöille samantasoiset palkankorotukset kuin mitkä jo muiden alojen työntekijät ovat saaneet. Olemme myös halunneet oikaista palkkausrakenteen epäkohtia ja huomioida alan erityistarpeita. Haluamme etsiä ratkaisua, jonka avulla työntekijät sitoutuisivat työhönsä ja haluaisivat pysyä alalla. Tämä ei kuitenkaan ole työnantajille sopinut, toteaa PAMin puheenjohtaja Ann Selin tiedotteessa.
Selinin mukaan Palta ei ole halunnut aidosti neuvotella palkkaratkaisusta, vaan on jämähtänyt tilanteeseen, joka jättäisi alan työntekijät muita heikompaan asemaan.
– Tätä emme voi hyväksyä. Jouduimme siksi katkaisemaan neuvottelut ja asettamaan työtaistelu-uhan, Selin sanoo.
Palta kertoo pitävänsä tilannetta käsittämättömänä ja toivoo ammattiliiton kantavan vastuunsa työntekijöiden palkankorotusten viivästymisestä. Paltan mukaan se on neuvottelujen alusta eli viime keväästä lähtien ollut valmis korottamaan vartijoiden palkkoja samat 3,2 prosenttia kuin muillakin aloilla.
Lakon ulkopuolelle rajataan hätätyöt sekä tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.
Vartiointialan työehtosopimuksen piirissä on noin 8 500 työntekijää, jotka työskentelevät muun muassa vartijoina, turvatarkastajina, vahtimestareina ja arvokuljettajina.
PAMin ilmoitus lakkovaroituksesta tulee tilanteessa, jossa työmarkkinoilla kuohuu jo muutenkin. Palkansaajaliitot ovat suuttuneet hallituksen irtisanomislakiesityksestä, ja sitä vastaan on protestoitu useilla työntekijäaloilla vuorokauden pituisilla lakoilla sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla.
Uutista on päivitetty klo 16.03: Lisätty Paltan kanta.
https://yle.fi/uutiset/3-10447860
Siinä voidaan olla monessa paikassa ihmeissään. Yksityiset kuitenkin vastaavat aika isosta osasta turvallisuutta. Jännä, että tuo hätätyö pykälä on ulotettu vartiointi alalle. Sehän rakennettiin sairaanhoitajien työtaistelua silmällä pitäen silloin pitkän lakon aikana. Ei vartijoiden pitäisi suoraan olla vastuussa ihmishengistä vaan valvovan viranomaisen joka on poliisi.
Mitä yhtään tuota vartijoiden hommaa on tullut seurattua ja mitä siitä tiedän niin palkka on onneton ja tehtävät paikoitellen aika vaativiakin. Vastuut ovat suuret. Ei sillä alalla taida palkka ja vastuu kohdata oikein millään muotoa. Toisaalta parempi palkka voisi houkutella alalle pätevämpää väkeä myöskin.
Seuraan erään lähimmäisen vartijan työtä suht läheltä. Kummeksuttaa että yksityiset yritykset tätä pyörittää mutta työntekijöiden palkkaa ei ole paljoa kummempi kuin kunnan siivoojalla. Vartiointiala ehkä pitäisi olla irti PAM:ista ja olla omanaan. Mutta toisaalta silloin joukkovoima jää toteutumatta. Ehkä PAM:in suojissa on sittenkin parempi taistella etujensa puolesta kuin ilman sitä.Yksityiset kuitenkin vastaavat aika isosta osasta turvallisuutta.
Hyvä huomio. Hätätyössä sekoittuu yksityisen sektorin ja viranomaisen työrooli. Kummallinen velvoite.Jännä, että tuo hätätyö pykälä on ulotettu vartiointi alalle. Sehän rakennettiin sairaanhoitajien työtaistelua silmällä pitäen silloin pitkän lakon aikana. Ei vartijoiden pitäisi suoraan olla vastuussa ihmishengistä vaan valvovan viranomaisen joka on poliisi.
Suomeksi sanottuna suhteettoman raskastakin duunia ihan koiran palkalla.Mitä yhtään tuota vartijoiden hommaa on tullut seurattua ja mitä siitä tiedän niin palkka on onneton ja tehtävät paikoitellen aika vaativiakin.
Tämä on ihan totta että alalla on jatkuva rekrytointiongelma pätevistä ihmisistä ja palkkataso on kenttätyössä ja kenttätyönjohdossa kuin myös hälytyskeskushenkilöstöllä on todella onneton. Tälle on melko luonteva selitys se että ala on (vaikkakin kokoajan teknistyvä ja automatisoituva sekin) henkilöstövetoinen ala. Siksi yritysten tuottoaste alalla on oikeasti muiden alojen firmoihin verrattuna parhaimmillaankin varsin maltillinen. Toisaalta yrityksistä vain harva on valmis maksamaan oikeasti laadukkaista turva-alan palveluista, suurimmalle osalle se halvin palveluntuottaja on juuri minkä he haluaa. Toisaalta alan hyviä puolia on varma työllisyys ja mahdollisuus edetä melko pitkällekin varsinkin isoissa taloissa sisäisesti.Mitä yhtään tuota vartijoiden hommaa on tullut seurattua ja mitä siitä tiedän niin palkka on onneton ja tehtävät paikoitellen aika vaativiakin. Vastuut ovat suuret. Ei sillä alalla taida palkka ja vastuu kohdata oikein millään muotoa. Toisaalta parempi palkka voisi houkutella alalle pätevämpää väkeä myöskin.
Toisaalta hätätyö pykälää lienee mahdollista käyttää vain tilanteissa joissa kirjaimellisesti on kyse ihmishengistä tms. Toisin sanoen jos vartijat ajavat vaikkapa jotain kotihoidon hätäpainikkeita? tai ydinvoimala saattaisi olla sellainen kohde. Mutta olet oikeassa, että tavan kansalaiselle tuollainen lakko näkynee vähän. Toki riskiarviointeja se voi paikallisesti nostaa...Nimenomaan paikoitellen. Tehtävien skaala on erittäin laaja, mutta tietenkin matalan tason kohteissakin onnettomuuden tai väkivaltatilanteen sattuessa katseet kääntyvät siihen uniformuiseen henkilöön.
Ehkä kaupunkilaiselle näkyvin voisi olla järjestyksenvalvojien poistuminen kauppakeskuksista ja julkisesta liikenteestä. Muutoin palvelun tuottamatta jättäminen tekee suurimman aukon yksittäisten yritysten toimintaan. Monesti vartija on osa laajempaa organisaatiota ja hänellä voi olla merkittävä rooli esimerkiksi rahtiliikenteen tahi muun tavara/ihmis liikenteen kontrolloimisessa. Ongelmaksi muodostuu se että palvelun ostanut asiakas ei välttämättä voi itse paikata "omalla väellä" vartijan aukkoa, mikäli tehtävät ovat sellaisia että ne vaativat vartijan erityisiä toimivaltuuksia esim. pääsyn estäminen/poistaminen.
Siellä on toki tehtäviä varmaankin joissa se palkka on ok mutta sitten mitä on tullut katsottua jotain painia narkkarin kanssa tai hommaa jossain sairaalan vastaanotossa niin huhhuh... Ei käy kateeksi. Käsittääkseni sillä respassa työskentelevällä on aikalailla sama palkka kuin mitä jossain autolla liikkuvalla. Tuo hätätyön tulkinta on tosiaankin kummallinen. Kukakohan tuosta tulkinnan venymisestä on antanut myöden? Ydinvoimalathan ovat yleensä aikankin perinteisesti tainneet olla kaikkien lakkojen ulkopuolella? Joten siitä ei suoraan liene kysymys. Tuosta voisi itseasiassa äkkiä päätellä sellaisenkin seikan, että mitenköhän paljon vartiointi alalla tehdään "potilast" työtä? Se on oikeastaan ainoa joka tuon hätätyö pykälän alle sopii. Toisaalta vartijoilla ei liene sairaanhoitajan tai lähihoitajan osaamista. Tuo asia voisi olla liitonkin hyvä purkaa.Seuraan erään lähimmäisen vartijan työtä suht läheltä. Kummeksuttaa että yksityiset yritykset tätä pyörittää mutta työntekijöiden palkkaa ei ole paljoa kummempi kuin kunnan siivoojalla. Vartiointiala ehkä pitäisi olla irti PAM:ista ja olla omanaan. Mutta toisaalta silloin joukkovoima jää toteutumatta. Ehkä PAM:in suojissa on sittenkin parempi taistella etujensa puolesta kuin ilman sitä.
Hyvä huomio. Hätätyössä sekoittuu yksityisen sektorin ja viranomaisen työrooli. Kummallinen velvoite.
Suomeksi sanottuna suhteettoman raskastakin duunia ihan koiran palkalla.
.
Sitä voisi äkkiä ajatella, että rahalla saisi laatua ja toisaalta sillä myös pienennettäisiin riskiä "sivu bisneksiin". Vartijahan voi olla "vastuussa" miljoona omaisuuksista tai tietyllä tavalla ajateltuna ihmishengistä.Se on varmaan tuon alan ikuongelma, että se toimii läpikulkutyöpaikkana niin monelle, kuten jäsen Ingsoc on maininnut. Lentojätkillä on lentojätkien taksat.
Arvokuljetusten hoitelijat olivat muuten -silloin kauan sitten- varsin hyvin palkattuja. En tiedä nykyään.
Toisaalta harva asiakasyritys ei olisi varmaankaan valmis maksamaan moninkertaisesti vartioinnista. Toki vaihtoehtona voisi olla vastaavasti vakuutusmaksujen räjähtäminen silmille