PAM ei myöntänyt poikkeuslupaa edes päivystyssairaaloiden vartiointiin.
HS Kaisu Moilanen
Julkaistu: 25.10. 14:00
Malmin päivystyssairaala Helsingissä ei saanut poikkeuslupaa vartioinnin järjestämiseen vartijalakon aikana. Lakko alkoi keskiviikkona ja sen on määrä päättyä perjantaina.
Malmin sairaala on auki ympäri vuorokauden ja sen asiakaskunta on moninainen.
”Aina kun on paljon ihmisiä samaan aikaan samassa paikassa, niin silloin voi sattua jotain. Sairaalan päivystykseen tulee kaikenlaisia potilaita, myös päihtyneitä tai sellaisia, joilla on mielenterveysongelmia. Siksi tämä tilanne on harmittanut”, kertoo turvallisuuspäällikkö Jaakko Heinilä Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta.
Sairaalan ei ole saatu tavanomaista vartiointipalvelua, sillä palvelualan ammattiliitto (PAM) ei luokittele päivystyssairaaloita yhteiskunnallisesti elintärkeiden toimintojen piiriin eikä ole antanut niiden vartiointiin poikkeuslupia.
”Olemme olleet rajauksessa erityisen tiukkana. Suurlähetystöt saivat poikkeusluvan koska se on pakollinen, se lukee sopimusehdoissa. Samoin hissipäivystyksessä on katsottu, että sitä ei pystytä muutoin lakon aikana toteuttamaan”, sanoo järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen PAM:sta.
”Se kuulostaa nyt pahemmalta kuin mitä on.”
Se, mikä tulkitaan yhteiskunnallisesti elintärkeäksi toiminnoksi riippuu lakkotilanteessa enemmän siitä, onko viranomaisten mahdollisuus järjestää vartiointia muulla tavoin, Lehikoinen kertoo.
”Olemme katsoneet, että sen saman toiminnon [Malmin sairaalassa] voi hoitaa myös joku muu esimerkiksi viranomainen.”
Samoilla linjoilla on myös turvallisuusalan ammattiliiton puheenjohtaja Arttu Korhonen.
”Hoitohenkilökuntaa on koulutettu kohtamaan erilaisia potilasryhmiä. He myös aika herkällä kynnyksellä käyttävät poliisia.”
Korhonen on itse toiminut pitkään sairaalavartijana.
”Kyllä ne ovat tärkeitä toimintoja ja riskiherkkiä.”
Korhosen mielestä vartijan työ nähdään arvokkaana ja tärkeänä lähinnä lakon kaltaisessa poikkeustilanteessa.
”Vaikka tämä työ on niin vastuullista, niin kuitenkin sen arvostus normaalissa tilanteessa on pientä. Nyt kun on lakko niin sen tärkeys huomataan.”
Helsinki on järjestänyt Malmin päivystyssairaalaan sekä Laakson, Auroran ja Suursuon sairaalaan tavallista enemmän henkilökuntaa niiden turvallisuuden takaamiseksi.
Lisäksi niihin on joko palkattu yksityisiltä lakon ulkopuolelle jääviltä yrityksiltä vartijoita sekä pyritty siirtämään muualta vahtimestareita tai vartijoita.
”Olemme käyttäneet luovuutta. Työnvälitysyrityksistä on palkattu henkilökuntaa ja lisäksi vartijoita on siirretty muista toimipisteistä sairaaloihin. Soitamme matalalla kynnyksellä hätäkeskukseen. Hyvin on kaikki mennyt toistaiseksi”, Heinilä kuvailee.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005876520.html