Oulun seksuaalirikokset nostivat nuorten some-turvallisuuden tapetille - peitä web-kamera ja ilmoita heti poliisille asiattomasta yhteydenotosta
Tänään klo 19:00
Helsingin poliisin ennalta ehkäisevästä toiminnasta muistutetaan, että seksuaalirikolliset saattavat monesti lähestyä nuoria ensin varsin harmittoman oloisesti.
Vanhempi konstaapeli Michela Söderström (vas.), Pelastakaa Lapset ry:n erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen, ylikonstaapeli Pertti Haapiainen ja vanhempi konstaapeli Kristian Paavilainen haluavat muistuttaa turvallisesta sosiaalisen median käytöstä. ANNA EGUTKINA
Lasten ja nuorten digitaaliset turvataidot ovat nousseet jälleen kerran tapetille Oulussa paljastuneiden, alaikäisiin kohdistuneiden seksuaalirikosepäilyjen vuoksi.
Viime aikoina Oulun seudulla on tullut ilmi tapauksia, joissa miehet ovat houkutelleet selvästi itseään nuorempia alaikäisiä tyttöjä kanssaan kontaktiin sosiaalisessa mediassa.
– On vaikea ottaa kantaa siihen, olisivatko ennaltaehkäisevät keinot välttämättä estäneet näitä rikoksia.Jos on viitteitä siitä, että joku porukka tai henkilö lähestyy nuoria sosiaalisessa mediassa, siitä on aina hyvä ilmoittaa poliisille, sanoo vanhempi konstaapeli
Kristian Paavilainen Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta.
Paavilainen ja hänen kollegansa, vanhempi konstaapeli
Michela Söderström muistuttavat, etteivät netissä tapahtuvat rikokset ole mikään uusi ilmiö.
– Se, että netissä tapahtuu rikoksia, on ollut poliisin tiedossa jo pitkään, mutta nyt muun muassa tämän Oulun tapauksen takia halutaan tuoda näitä asioita esille, jotta saataisiin estettyä tulevia rikoksia, Paavilainen kommentoi.
Turvallisesti verkossa
Perjantai-iltana Paavilainen ja Söderström olivat yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n erityisasiantuntijan
Nina Vaaranen-Valkosen kanssa Helsingin Tennispalatsissa jakamassa tietoa siitä, miten toimia turvallisesti verkossa ja kampanjaan liittyviä web-kameran suojuksia elokuviin tuleville.
Web-kameran kautta pystyy esimerkiksi kuvaamaan lasta tai nuorta, minkä vuoksi kamera suositellaan peittämään aina, kun sitä ei tarvita.
Yhteistyössä poliisin kanssa toteutetun Turvallisesti verkossa -kampanjan tavoitteena on nostaa lasten, nuorten sekä heidän vanhempiensa tietoisuutta turvataidoista ja netissä vaanivista vaaroista.
– Olemme nettivihjetyössä huomanneet, että web-kameran kautta kuvattua kuvamateriaalia lapsista käytetään väärin. Saamme analysoitavaksi usein tämänkaltaista kuvamateriaalia ja videoita, Vaaranen-Valkonen sanoo.
Erityisesti nyt, joululomien lähestyessä, niin lasten kuin vanhempienkin on hyvä olla tarkkana sosiaalisen median maailmassa. Vanhempien on hyvä luoda jälkikasvuunsa luottamukselliset ja avoimet välit, jotta lapsi tai nuori uskaltaisi puhua mahdollisesta seksuaalisesta häirinnästä netissä.
–Usein häpeä estää puhumasta ja nuori kokee tehneensä jotakin väärin, Vaaranen-Valkonen sanoo.
Seksuaalirikolliset yrittävät usein estää alaikäistä kertomasta rikoksesta kiristämällä. Kuvituskuva. MOSTPHOTOS
Lapsi on uhri
Paavilaisen mukaan seksuaalirikolliset saattavat monesti lähestyä nuoria varsin harmittoman oloisesti, esimerkiksi kehumalla profiilikuvaa tai ulkonäköä.
– Sitten lähdetään pyytämään valokuvia tai videoita. Sen jälkeen voidaan kiristää lasta tai nuorta lähettämään lisää kuvia tai tapaamaan.
Söderström painottaa, että rikos voi olla jo pelkästään se, että aikuinen vasta lähestyy nuorta netissä ja pyytää kuvia tai ehdottaa tapaamista.
– Tässä vaiheessa hälytyskellojen on hyvä soida ja asiasta kannattaa ilmoittaa poliisille. Jos vaikka sama henkilö lähestyy useita nuoria epämääräisillä viesteillä, poliisin on hyvä olla tietoinen tästä. Lapsi tai nuori on aina tällaisessa tilanteessa uhri, ei syyllinen, Söderström sanoo.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/da845871-69b8-4664-a67f-42e146156d0b