(väärä ketju, ihmettelin näitä "Meille saa tulla" somejuttui)
Hankekuvaus
Glase pureutuu globaalin turvallisuusympäristön muutoksiin, arvioi muutosten yhteiskunnallisia haasteita ja etsii keinoja vastata näihin haasteisiin. Kysymme, miten turvallisuuden osatekijät ja sen sisäinen ja ulkoinen vuorovaikutus muodostuvat ja vaikuttavat monikerroksisten rajojen ja niiden muuttuvien merkitysten maailmassa?
Tarkasteltavana on useita keskeisiä kysymyksiä EU:n ja Venäjän toimijuudesta, valtioiden muuttuvista rooleista turvallisuuden tuottamisessa, hyvinvointivaltion muutoksesta, maahanmuutto- ja integraatiopolitiikasta, yhteiskunnan eheydestä ja arjen turvallisuus- ja uhkakäsityksistä.
Hankkeen tavoitteena on analysoida ja auttaa ratkaisemaan suomalaisen yhteiskunnan sietokyvyn olennaisia haasteita, lisätä tietoa ajankohtaisista uhista ja tarkastella ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden yhä tiiviimpää kietoutumista toisiinsa.
Tutkimuskonsortiota johtaa professori James Wesley Scott (Itä-Suomen yliopisto). Tutkimusryhmiä vetävät professorit Anssi Paasi (Oulu), Ilkka Liikanen (Joensuu), Laura Assmuth (Joensuu) ja Pauli Kettunen (Helsinki). Kussakin ryhmässä on tutkijoita eri yliopistoista ja tieteenaloilta: maantiede, sosiologia, ja poliittinen historia, yhteiskuntapolitiikka ja oikeustiede. Myös Raja- ja merivartiokoulun tutkijoita osallistuu hankkeeseen. Yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta vastaavaa ryhmää vetää professori Kimmo Rentola (Helsinki).
Hanketta rahoittaa Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvosto.
INSTITUTIONAALINEN VALMIUS JA JOUSTAVUUS SUOMALAISESSA YHTEISKUNNASSA
Professori Pauli Kettusen johtama teemaryhmä käsittelee ylirajaiseen liikkuvuuteen liittyviä institutionaalisia turvallisuushaasteita ja vastauksia. Työtä ohjaavan hypoteesin mukaan uhkana on useiden erilaisten sosiaalisten jakojen kietoutuminen yhteen epätasa-arvon ja syrjäytymisen uusiksi mekanismeiksi. Ne puolestaan vahvistavat uhkakokemuksia ja samalla heikentävät kykyä vastata uhkiin.
Tällaisen itseään vahvistavan kehän katkaisemiseen tarvitaan institutionaalista joustavuutta. Sitä edistävä politiikka tunnustaa kulttuurisen moninaisuuden ja kiinnittää huomiota eri sosiaalisten jakojen yhteen kietoutumiseen.
Näin vähennetään sekä fundamentalistisen terrorismin että rasismin ja muukalaisvihan houkutuksia. Tällainen politiikka edellyttää eri politiikkalohkojen, päätöksentekotasojen ja toimijatahojen koordinointia sekä tätä tukevaa tutkimustietoa.
Teemaryhmään kuuluvat prof.
Pauli Kettusen (Helsingin yliopisto) lisäksi tutkijat
Saara Pellander (Helsingin yliopisto), sekä Itä-Suomen yliopistosta
Jaana Palander,
Pirjo Pöllänen,Tiina Sotkasiira ja
Anni Rannikko. Samasta yliopistosta ryhmään osallistuu myös professori
Laura Assmuth.
MUUTTOLIIKE, ARJEN TURVALLISUUS JA SUOMALAISEN YHTEISKUNNAN RESILIENSSI
Professori Laura Assmuthin johtama teemaryhmä tarkastelee turvallisuutta maahanmuuttajien ja heidän perheidensä näkökulmasta. Kiinnostus kohdistuu käytäntöihin, joiden avulla maahanmuuttajataustaiset yksilöt ja perheet luovat ja ylläpitävät toimintakykyään muuttuvassa, hauraassa ja pitkälti ennakoimattomassa arjessaan.
Huomion kohteena ovat arjen erilaiset ja eritasoiset turvallisuuskysymykset sekä turvallisuutta lisäävät tekijät.
Tutkimuksen aineisto kootaan osallistavan kehittämistutkimuksen menetelmin eri puolella Suomea.
Professori
Laura Assmuthin lisäksi teemaryhmässä ovat Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksen tutkijat
Jaana Palander,
Pirjo Pöllänen,
Tiina Sotkasiira ja
Ville-Samuli Haverinen. Helsingin yliopistosta on mukana on tutkija
Saara Pellander.
Teemaryhmä Itä-Suomen yliopiston
verkkosivuilla.
SUOMI, EU & EUROOPAN LÄHIALUEAIKALLISET JA KANSAINVÄLISET TURVALLISUUSYMPÄRISTÖT
Professori Ilkka Liikasen johtama teemaryhmä tarkastelee viimeaikaisten rajasuhteiden muutosten konkreettisia poliittisia vaikutuksia Euroopassa ja Euroopan lähialueella, etenkin Venäjällä ja entisen Neuvostoliiton maissa. Euroopan lähialueet nähdään monikerroksisen vuorovaikutuksen paikkana, jonka alueellisen turvallisuuden rakenteiden ymmärtäminen vaatii monimuotoista lähestymistapaa.
Turvallisuusympäristön analysointi on paitsi laajempien geopoliittisten kysymysten tulkintaa myös yhteen kietoutuneiden poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten prosessien tarkastelua.
Tavoitteena on haastaa arkipäiväinen mediakuva lähes kylmää sotaa vastaavasta vastakkainasettelusta ja vihamielisyydestä ja löytää vaihtoehtoisia lähestymistapoja rajojen ylitykseen tyypillisesti liitettävälle turvallistamiselle.
Professori
Ilkka Liikasen lisäksi teemaryhmässä ovat Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen professori
James Scottsekä tutkijat
Joni Virkkunen,
Minna Piipponen,
Teemu Oivo,
Pirjo Pöllänen, Olga Davydova-Minguet ja
Tuulia Reponen. Muista yliopistoista ryhmään kuuluvat tutkijat
Aappo Kähönen ja
Veera Laine (Helsinki) sekä
Sari Lindblom-Häkkinen, Maisa Anttila ja
Minna Jokela (Rajavartiolaitos).
RAJAT JA TURVALLISUUDEN MUUTTUVAT MITTAKAAVAT
Professori Antti Paasin johtama teemaryhmä analysoi kylmän sodan uhkakuvien jälkeisiä muutoksia Suomen turvallisuusympäristössä ja muutosten peilautumista Suomen valtionrajoilla ja raja-alueilla. Tavoitteena on tunnistaa nykyisen kansainvälisen järjestyksen elementtejä, jotka tuottavat tai saattavat tuottaa kriisitilanteita tai turvallisuusuhkia Suomessa tai Euroopassa. Lähtökohtana on, että suomalaisen yhteiskunnan valmius- ja toimintakapasiteetin tulee pohjautua
nykyhetkenmonimuotoisten riskien ymmärtämiseen.
Tutkimusryhmään kuuluvat Professori
Anssi Paasin lisäksi Oulun yliopiston maantieteen laitokselle ja Rajojen, identiteettien ja transnationalisaation tutkimuksen huippuyksikköön (
RELATE) sijoittuvat tutkijat
Eeva-Kaisa Prokkola,
Eva Kaján ja
Vilhelmiina Vainikka. Muista yliopistoista ryhmään kuuluvat tutkijat
Tiina Sotkasiira,
Jaana Palander ja
Joni Virkkunen (Itä-Suomi),
Aappo Kähönen (Helsinki) ja
Minna Jokela (Rajavartiolaitos).
JANNE RIIHELÄINENKONSORTION VIESTINTÄASIANTUNTIJA
Konsortion viestintäasiantuntijana toimii Janne ”Rysky” Riiheläinen Joensuusta.
puh. +358 50 567 5233
jviriihelainen (a) gmail.com
Twitter:
@veitera
Ohjausryhmä
Tutkimuskonsortion tieteelliseen ohjausryhmään kuuluvat:
https://glase.fi/ihmiset/